Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari

„Ia certificatul neamule! Cam aşa se vînd la noi în ţară gesturile eroice, pentru numai 10000 de euro” (linc cu video) este un reportaj difuzat în 11 septembrie la „Observatorul” Antenei 1 (deci la maximă audienţă), despre pretinse afaceri cu certificate de revoluţionar pe care reporterii postului le-ar fi descoperit.

„Gesturile eroice din 89 au ajuns acum obiect de tranzacţie! Cine vrea un certificat de revoluţionar îl poate lua, ca la piaţă, cu 10 mii de euro. Merită fiecare eurocent dacă te gîndeşti că posesorul certificatului scapă de plata impozitelor şi taxelor pe viaţă, ba chiar ia la preţ de chilipir terenuri. Culmea e că autorităţile nu par interesate de astfel de tranzacţii”, începe reportajul.

Întreg reportajul mi se pare o făcătură, care are însă şanse să prindă la marea masă a populaţiei, în general necunoscătoare a legislaţiei legate de revoluţionari. Pe vremea vechii legi 42/1990 într-adevăr au existat semnale că se vindeau certificate de revoluţionar în alb, şi s-a constatat lipsa la inventar a unor asemenea certificate (linc). Este unul din motivele pentru care a apărut legea 341/2004 care a impus verificarea certificatelor de revoluţionar existente. Spre deosebire de vechile certificate eliberate în temeiul legii 42/1990, noile certificate eliberate conform legii 341/2004 au pe ele fotografia şi CNP-ul posesorului, pe lîngă nume care e tipărit odată cu certificatul, nu dactilografiat ulterior. Prin urmare cel care ar cumpăra un astfel de certificat de la colţul străzii nu ar avea ce face cu el, fiindcă nu va corespunde fotografia şi CNP-ul. Nu exclud să fi fost scoase la vînzare certificate de revoluţionar după vechea lege 42/1990, dar acestea nu mai au valoare juridică, certificatele vechi fiind înlocuite cu altele noi. Numai un nebun ar da 10000 de euro pe un asemenea certificat cu care nu poate să obţină nici un fel de drepturi.

Ca un element suplimentar de verificare, lista revoluţionarilor cărora li s-a aprobat preschimbarea certificatelor s-a publicat şi în Monitorul Oficial (linc), existînd dreptul oricărei persoane de a face contestaţie pentru certificatele eliberate neîntemeiat. La alte tagme de persoane care beneficiază de drepturi din partea statului – deţinuţi politici, deportaţi în Bărăgan, manifestanţi din noiembrie 1987 de la Braşov, veterani de război, prigoniţi pe criterii etnice etc., nu a existat publicare în Monitorul oficial şi nici drept de contestaţie pentru terţe persoane.

Un preşedinte al României remarca că în presa bucureşteană este foarte răspîndit tipul ziaristului-tonomat, în care bagi euro şi scoţi articole cu orientarea dorită. Înclin să dau dreptate respectivului preşedinte văzînd reportaje precum acesta de la Antena 1. Ce altceva decît rea-credinţă poate fi o frază precum „posesorul certificatului scapă de plata impozitelor şi taxelor pe viaţă”? Revoluţionarii sînt scutiţi doar de plata impozitului pe locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acesteia, adică doar de o mică parte din impozitele plătite statului. Dar, dacă un revoluţionar are mai multe locuinţe, plăteşte impozit pentru ele. De asemenea plăteşte impozit pentru teren agricol, salar, venituri de orice fel, TVA, exact ca orice alt cetăţean. Dacă şi-a făcut vreo firmă plăteşte toate impozitele pentru aceasta. Adică, se porneşte de la un sîmbure de adevăr – există o scutire de impozit pentru revoluţionari, dar relativ măruntă comparativ cu totalitatea impozitelor care sînt de plătit – pentru a se crea în opinia publică impresia că revoluţionarii nu plătesc deloc impozite. Aceeaşi scutire la impozitul pe locuinţă există şi la deţinuţi politici, deportaţi în Bărăgan, veterani de război etc., dar în aceste cazuri nu există campanii de presă de demascare. Mă întreb de ce doar în cazul revoluţionarilor apar asemenea campanii de presă (care, cum e şi acest exemplu, nu se sfiesc să folosească minciuna). Singura explicaţie pe care am găsit-o este că, spre deosebire de alţii, revoluţionarii din 1989 nu doar au pălăvrăgit despre răsturnarea regimului comunist ci chiar l-au răsturnat. Asta nu se uită şi nu se iartă!

„10 mii de euro pentru un certificat pare mult, dar e infim dacă iei în calcul beneficiile. Dacă vrei să cumperi teren ieftin de la stat se rezolvă cît ai clipi. Dacă vrei să-ţi faci magazin şi să nu plăteşti taxe ai la îndemînă şi acest drept, dobîndit sau, mai nou, cumpărat. Certificatele de revoluţionar se vînd printr-un banal anunţ pe internet, iar tranzacţia se face la colţul străzii”, se mai spune în reportaj.

Anunţuri pe internet poate face orice anonim (mă întreb dacă nu chiar ziariştii de la Antena 1 au dat anunţul, ca să-şi creeze un subiect), dar asta nu schimbă faptul că, avînd trecute numele, fotografia şi CNP-ul posesorului, cel care ar cumpăra un asemenea certificat nu ar avea nici un beneficiu de pe urma lui. Pentru a beneficia de drepturile prevăzute de legea 341/2004, cineva ar trebui să procure un certificat cu propriul nume, propria fotografie şi propriul CNP, nu să cumpere certificatul altuia. De aceea reportajul de la Antena 1 nu are nici o credibilitate. Cine vrea să cumpere teren ieftin de la stat n-o poate face cu certificat de revoluţionar – acesta dă dreptul la 1 hectar de teren agricol gratuit (deci nu de cumpărat), şi treaba nu se rezolvă „cît ai clipi”, căci există mii de revoluţionari (poate chiar majoritatea, nu am date exacte) care nici după 23 de ani de la revoluţie nu au primit acest hectar de teren. Poate tipul cu figură acoperită din reportaj primise hectarul de pămînt ca revoluţionar şi voia să-l vîndă cu 10000 de euro. Nu e nimic nelegal aici, iar vînzarea unui teren dobîndit legal nu e acelaşi lucru cu vînzarea unui certificat de revoluţionar. Cît despre „dacă vrei să-ţi faci magazin şi să nu plăteşti taxe ai la îndemînă şi acest drept”, e o minciună sfruntată. Un revoluţionar care îşi face magazin sau societate comercială cu indiferent ce profil plăteşte taxe şi impozite pentru firma sa exact ca orice alt cetăţean.

„Lumină în aceste situaţii ar putea face Secretariatul Pentru Problemele Revoluţionarilor, instituţie în subordinea directă a Guvernului. Am solicitat un punct de vedere acestei autorităţi. Răspunsul – dezarmant. Autorităţile care se ocupă de drepturile şi implicit certificatele revoluţionarilor nu au vrut să facă nici un comentariu referitor la acest caz. Mai mult decît atît ne-au sugerat abandonarea subiectului”.

Reacţia SSPR mi se pare firească. Ar fi fost într-adevăr bine ca la posturile TV să nu mai apară minciuni cu privire la revoluţionari. Pe saitul SSPR a apărut şi un comunicat pe acest subiect (linc), din care citez:

1. Redactorul Antenei ne-a contactat telefonic luni 10 septembrie cerîndu-ne un punct de vedere legat de pretinsa filmare ascunsă, punînd 2 întrebări: dacă este adevărat că se vor reverifica certificatele de revoluţionar şi dacă este posibilă înstrăinarea certificatului de revoluţionar cu drepturile aferente prin vînzare. Telefonic am răspuns cu DA (se vor reverifica) şi NU (nu este posibilă înstrăinarea unui drept individual). Am motivat că în lipsa vizualizării materialului dar şi datorită urgenţelor în exercitarea atribuţiilor ar fi de dorit ca să programăm ulterior o eventuală discuţie (…)

2. Fiind o autoritate de stat aflată în subordinea directă a Primului Ministru, am contactat purtătorul de cuvînt al Guvernului, solicitînd lămuriri în legătură cu procedura stabilită la Guvern în astfel de cazuri. Mi s-a transmis că reporterul să adreseze un e-mail biroului de presă al Guvernului, cu întrebările în cauză, care vor fi direcţionate funcţie de subiect.

Reportajul Antenei 1 se înscrie în campania de presă de discreditare a revoluţionarilor. Chiar şi după suspendarea, din ianuarie 2012, a indemnizaţiilor pentru luptătorii „remarcaţi prin fapte deosebite” (adică majoritatea revoluţionarilor), această campanie continuă. E firesc deoarece discreditarea revoluţionarilor este doar un mijloc prin care se încearcă discreditarea evenimentului istoric numit revoluţia română din 1989.

Mai citeşte:
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”

10 gânduri despre „Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari

  1. Nu iese fum daca nu faci foc , nici ziaristii nu au informatile complete doar din ivestigatile FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , cum sa procedat la marirea numarului de revolutionarii in BUCURESTI , nui ecnicma dar un adevar cercetatii si voi eu nus istoric istoric este RAZVAN TEODORESCU fost director la televiziune si consider ca el a dprit si propulsat pe alcineva cu nume de mirica gheorghe din tv nationala 1 TV platforma program a frontului democrat roman cu 11 puncte a fost data la poarta televiziuni de FRONTUL DEMOCRAT ROMAN IN 22 DECEMBRIE 1989 , DACA TOT VA PLACE CAUTATI SI VETI VEDEA OFITERUL DE SERVICI DIN 22 DECEMBRIE 1989 , MARUNT SI GRAS . DACA CERCETATII NUMAI IN BUCURESTII VETI FI VAZUT CA ESTE ADEVARAT AU IESIT IN STRADA . DAR DEAJUNS ATITA TIMP CIT REFUZATI ADEVARUL DE CE IL MAI CAUTATII SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , PE CARE NU VRETI AL RECUNOASTE UN ADEVAR PE CARE IL RESPINGETII ATUNCII NU MAI CAUTATI ADEVARUL DACA NU VRETI RECUNOASTEREA LUI MIRICA A GHEORGHE INITIATORUL REVOLUTI ROMANE A FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN ASA CUM VAM SPUS DIN CARTEA DE ONOARE DIN ALBA IULIA MUZEUL UNIRI IAR O SCALDATI SI UNA PESTE ALTA DOMNULE MIOC SAMI FIE CU IERTARE CUM FACI DUMNEATA DE TELEVIZIUNEA SE ADRESEAZA DUMITALE NE FIIND O PERSOANA CARE ESTE AFILIATA UNEI ACTIUNI REVOLUTIONARE SAU EU STIU O ALTA FORMATIUNE , UITATE CUM PLEACA DEMOCRATIA , DE CE NU AI INDEMNAT TELEVIZIUNEA SA CERCETEZE DIRECT LA SURSA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN ,CREZI CA ESTE BINE CUM PROCEDEZI ,NUI BINE ESTE A DOUA OARA CIND ITI SPUN UN LUCRU ASEMANATOR , NU VA DATI MARI CU CE NU VA APARTINE , NU INJURATII CA NUI DREPT CHEAR DE BANII FAC CU OCHIUL , ASTEA ESTE O MENTALITATEW DE CARE TREBUIE SCAPAT ,BINE CA EU NU AM FOST LOVIT DE IA DAR SUPORT CONSTIENT COSECINTELE VORBIND DIRECT CETYATENII SE SUPARA IN LOC SA MEDITEZE MAI MULT MA DEMIGREAZA , SINT SCOS PE LINIA MOARTA CER SPRINUL CUII REVOLUTIONARILOR DE CARTON , DACA AS CEREO AS PRIMI FI SIGUR DAR EU II BAG LA PUSCARIE DECI NU VOR FI CU MINE SI INCONTINUARE MA VOR DEMIGRA AU MARII LEGATURII ACESTI INDIVIZI AU AJUNS SI IN GUVERN , INCHEI SI MIOC INCA O DATA NU MAI FA TU PE CERCETATORUL DACA NU ESTI INPUTERNICIT DE O ASOCIATIE NU VEI AVEA SANSE SI MAI ALES DACA ASOCIATIA ESTE FACUTA CU FALSII REVOLUTIONARII ZIC FALSI DAR NU CHEAR ASA IAS COSIDERTA DAR NU SINT CU MERITE DEOSEBITE MA OPRESC AICI SI NOROC DOAR CU FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , SEMNEAZA MIRICA A GHEORGHE VI LA BUCURESTI IN 18 SEPTEMBRIE DACA TOT VI TRECI PRIN BRAZI OPRESTE TRENUL IN GARA SI VINO PE LA MINE POATE SCOATEWM MANIFESTUL STIU EU CU CEVA JURISTII PLECI A DOUA ZI AI UNDE STA LOC PENTRU 10 PERSOANE POT AM O LOCUINTA PATURI NU AM DAR LE INPROVIZAM RAPID , ASTEPT CONTACTAREA TEL 0720175140 , VETI VEDEA SI CASA REVOLUTII ROMANE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN . SCUZATIMI EVENTUALELE GRESELII .

  2. PERSONAL IMI DORESC UN DIALOG TELEVIZAT DESPRE SUBIECTUL REPREZENTAND REVOLUTIA ROMANA DIN 1989 CU MARIES,CARTIANU, ROBERT TURCESCU, SI POT VENII CATI VOR, EI ,EU CONTRA TOTI,TOTUSI SA FIE ALATURI DE MINE DOMNUL FATU FLORIN, IN PRIMUL RAND AI VOI INTREBA PE CARTIANU SI TURCESCU CATI ANI AVEAU IN ANUL 1989,ASA CA SA NU MAI FACA AFIRMATII PRIPITE ERONATE DIN AUZITE DE LA NEICA NIMENI,CU STIMA SI RESPECT.

  3. CATRE DOMNUL MIRICA GHEORGHE!NU VREAU SA MA VADA LUMEA LA TV.,DAR,PREA SANTEM LUATI IN DERADERE ,MAI ALES DE ANTENE,CEI DE ACOLO,EVITA PERMANENT SA SPUNA CA RADU TUDOR A FOST LOCOTENENT DE SECURITATE IN 1989,LA BUCURESTI?! OARE DE CE? L-AM VAZUT INTR-O POZA,IMBRACAT IN COSTUM MILITAR, ACASA LA SORA DANSULUI ?!

  4. Pai este un subiect care se vinde atat timp cat din 100 de persoane care au certificat de Luptator pentru […] cel putin 70 au obtinut certificatul respectiv contra unei sume date presedintilor asociatiilor de revolutionari. Si garantez ca ala de a dat bani pentru a obtine un certificat, si-a obtinut toate drepturile, si mai mult decat atat. Binenteles ma refer la spatii comerciale luate pe Legea 42/1990, precum si la faimosul hectar pe care un „baiat destept” l-a obtinut fix pe unde trebuia sa treaca autostrada (vezi cazurile din Brasov, unde majoritatea revolutionarilor care au obtinut pamant sunt din… Bucuresti).

  5. Si inca ceva… la acea data exista o prevedere prin care un revolutionar nu putea fi dat afara de la locul de munca decat din motive imputabile, cu alte cuvinte in acea perioada orice functionar ravnea la un certificat de revolutionar care sa-l fereasca de disponibilizarile sau transferurile care aveau loc cand se schimba seful (odata ce partidul din care facea parte respectivul sef nu mai era la conducere). Era mai rentabil sa dai un ban si sa obtii un certificat de revolutionar decat sa tot dat spagi pe la toti sefii numiti politic, sau sa te inscrii prin toate partidele aflate la putere in speranta ca nu iti vei pierde locul de munca.
    Avantaje existau, dar numai pentru anumite persoane, Si garantez ca respectivele persoane nu ar fi dat sume mari pentru o bucata de hartie daca nu ar fi avut avantaje de genul celor pe care le-am prezentat.
    Si cate avantaje or mai fi fost pe care eu nu le stiu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.