Declaraţie a mea din timpul revoluţiei

Dosarul care mi-a fost întocmit în decembrie 1989 s-a păstrat. Ceea ce l-a salvat de la distrugere a fost ducerea sa la Bucureşti, de către locotenent-colonelul Caraşcă, care trebuia să predea nişte dosare, printre care şi al meu, lui Iulian Vlad, conform declaraţiei de martor a maiorului de securitate Gheorghe Sălăjan din procesul revoluţiei din Timişoara (linc). „Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale”, spunea despre aceste cercetări, la acelaşi proces, martorul Gheorghe Diaconescu (linc), fost procuror general adjunct al RSR.

De la Parchetul Militar Timişoara am primit recent o copie a declaraţiei mele dată în 19 decembrie 1989, pe formular tipizat de învinuit/inculpat. Scrisul de pe declaraţie aparţine anchetatorului meu – locotenentul major Ioan Filipescu, care şi iscăleşte declaraţia sub titulatura „organ de cercetare penală”. Cu mîna mea e scrisă doar ultima propoziţie – „aceasta e declaraţia pe care o dau, susţin şi semnez personal”, în rest totul e scris de către Filipescu. Cînd mă punea pe mine să scriu o declaraţie, eu trăgeam de timp cît puteam, scriam cu maximă încetineală, de parcă eram semianalfabet. Nu aveam nici un interes să mă grăbesc, că nu erau semne că dacă isprăvesc de scris declaraţia mi se va da drumul. Grăbindu-mă, i-aş fi dat mai mult timp anchetatorului să-mi pună întrebări şi să mă bată, ceea ce nu era în interesul meu. Văzînd cum trag de timp Filipescu a hotărît să scrie el, pe baza a ceea ce eu deja spusesem, iar eu doar să scriu fraza finală de confirmare şi să semnez.

Faptele mele reale din revoluţie le-am povestit în cartea mea „Falsificatorii istoriei”, publicată în 1994. Declaraţia pe care o prezint acum reprezintă ceea ce mă hotărîsem să recunosc în 19 decembrie 1989 seara, dar cuprinde şi unele dezinformări pe care doream să le servesc anchetatorului. Sînt lucruri pe care le-am explicat deja în „Falsificatorii istoriei”. De pildă, eu plecasem de acasă în jur de ora 20, dar aici am declarat că am plecat abia la 21,30, fiindcă nu voiam ca anchetatorii să mă poată localiza în Piaţa Maria în momentele în care au fost confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. Referitor la îndemnul adresat manifestanţilor, eu îndemnasem oamenii să revină a 2-a zi la ora 5 după-masa, dar fiindcă anchetatorul mi-a spus că în raportul pe care îl are despre mine se pomeneşte de ora 8 dimineaţa, am lăsat şi în declaraţia mea ora 8 dimineaţa. Nu vedeam nici un motiv să ajut ancheta să stabilească adevărul cu acurateţe şi mă gîndeam că ulterior aş putea folosi inexactităţile în interesul meu. Totodată, pentru a nu apărea ca instigator principal, ceea ce mi-ar fi îngreunat situaţia, am spus că o altă persoană a fost cu ideea de a îndemna oamenii să revină a 2-a zi, iar eu doar am preluat ideea de la acesta. Mi s-a cerut să descriu acea persoană şi am dat o descriere vagă, invocînd întunericul. Numărul persoanelor pe care apucasem să le anunţ am considerat că e bine să-l declar cît mai mic.

Mai jos redau această declaraţie. Pe lîngă faptele mele din revoluţie, anchetatorii erau interesaţi şi de rudele mele din străinătate şi de faptul că ascult posturi de radio străine.

Mai citeşte:
Sînt vechi membru al clubului posesorilor de NUP
NUP-ul încasat de mine în 1990
– Declaraţia de la procesul revoluţiei din Timişoara a lui Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct al Republicii Socialiste România: Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale (…) O echipă condusă de colonelul Caraşcă făcea cercetări în spatele nostru, avînd sarcina să stabilească cine sînt liderii politici ai manifestărilor din Timişoara (audio)
– Declaraţia de la procesul revoluţiei din Timişoara a lui Gheorghe Sălăjan, maior de securitate însărcinat cu cercetarea penală: Caraşcă cu doi ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad (audio)
– Alte documente despre revoluţia din Timişoara în pagina Documente despre revoluţia din Timişoara.

2 gânduri despre „Declaraţie a mea din timpul revoluţiei

  1. de aici de la ploiesti dosarul meu a disparut si declaratile la fel de3claratii luate in mai multe puncte respectiv depozitul de legume si fructe ploiesti si rafinaria brazi in 22 decembrie 21 imi ia la locul de munca ILF ploiesti nici dosarul de ranit nu a ajuns la parchetul militar doctorul nu ma inregistrase de frica si uite asa astai revolutia la ploiesti putini am fost multii am ramas in tara restul in anonimat mai tirziu vor indemnizati ca ceausescu nui dupa 23 s-au facut multii revolutionarii destul , nu stiu ca vad ca tot timpul cauti alceva eu am cerut un sprijin nul am bine …. vedem mai tirziu . FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , TIMISOARA DE CE L-AI BAGAT IN ANONIMAT CINE TE-A IVATAT CINE A FOST MENTORUL REVOLUTIONARII CARE AU VOTAT SA I SE IA INDEMNIZATIA DE REVOLUTIONARII IAR MAI TIRZIU FAC GREVA FOAMEI SA NUI FIE LEZATII SA VADA PROSTII DE REVOLUTIONARII CA FACE SI EI CEVA A FACUT DEAJUNS SPER SA NU MAI AUD DE EII CHEAR DE SINT CONSIDERATII REVOLUTIONARII IAR CUCOANELE CARE AU DEVENIT REVOLUTIONARE … TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , MOARTE TIRANILOR VI LA BUCURESTI TRECI PE LA MINE LOC 10 PERSOANE SI A DOUA ZI LA INALTA CURTE DE CASATIE ITI DAU CASETA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN NU VREI SPUNE!!, SEMNEAZA MIRICA A GHEORGHE.

  2. intrucit nu ai raspuns am dat caseta cu depunerea de coroane de florii primariei brazi si urmeaza sa o puna pe saitul primariei ATENTIE sint singur nimeni nu sia reamintit de frontul democrat roman de eroi morti in numele frontului democrat roman singura coroana de florii atit am putut face sa se stie ca daca totusi din front ca initiator al revoluti am ramas singur caseta audio cu o parte din inregistrari pe care eu frontul democrat roman le-am facut in cautarea urmelor frontului democrat roman ascunzatoarea cu memoriul frontul democrat roman se afla la locul ei , de ce dati uitari simburele din care a rasarit o floare DEMOCRATIA IN ROMANIA noroc si SA TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR ….!!!. TEL. 0720175140

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.