Alex Mihai Stoenescu, declarat colaborator al securităţii de Curtea de Apel Bucureşti, în ciuda invocării „lipsei calităţii procesuale”

Alex Mihai Stoenescu – mentorul campaniei despre revoluţia din 1989 din „Jurnalul Naţional” din 2004 şi din „Adevărul” din 2009-2010, a fost declarat colaborator al securităţii de Curtea de Apel Bucureşti se poate vedea pe portalul instanţelor (dosar 11933/2/2010 – linc).

Principala apărare a domnului Stoenescu la proces a fost „lipsa calităţii procesuale”. Dînsul nu a recunoscut că a fost membru în conducerea Partidului Noua Generaţie (nici măcar membru al acestui partid n-a recunoscut că a fost) şi a pretins că CNSAS nu avea temei legal să-l verifice. S-a folosit pentru asta de unele nereguli în actele cu care Partidul Noua Generaţie (condus de Gigi Becali) a înregistrat la Tribunalul Bucureşti schimbările din propria conducere. Cred că e un aspect relevant pentru onestitatea domnului „istoric”, a cărui funcţie de „prim-vicepreşedinte responsabil cu doctrina” al Partidului Noua Generaţie a fost pomenită la vremea respectivă de toată presa (vezi, de pildă, articol în „Evenimentul Zilei” – linc). Iată desfăşurarea acestui proces, conform portalului instanţelor:

03/05/2011 – Amână cauza
Solutie: Admite cererea de amânare a cauzei pentru lipsă de apărare formulată de pârât. Pentru a se lua cunoştinţă de înscrisuri, acordă termen la 14 iunie 2011
14/06/2011 – Amână cauza
Solutie: pentru a se lua cunoştinţă de întâmpinare
04/10/2011 – Amână cauza
Solutie: Încuviinţează proba cu înscrisuri şi interogatoriul reclamantului, pentru pârât. Respinge proba cu martorul George Becali, ca neutilă cauzei, având în vedere faptul că, eventuala calitate a pârâtului de vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie se poate demonstra cu proba cu înscrisuri. Pune în vedere apărătorului pârâtului, ca până la termenul de judecată ce urmează să fie acordat să formuleze interogatoriu. Amână judecarea cauzei pentru data de 29 noiembrie 2011, pentru când reclamantul şi pârâtul au termen în cunoştinţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 04 octombrie 2011.
29/11/2011 – Amână cauza
Solutie: Respinge proba solicitată de către consilierul juridic al reclamantul în sensul emiterii adresei la Partidul Noua Generaţie, pentru a comunica copia procesului verbal al şedinţei din data de 15.12.2006 a Consiliului Naţional al PNG-CD. Pune în vedere consilierului juridic al reclamantului să depună diligenţe la Tribunalul Bucureşti pentru obţinerea relaţiilor. Amână judecarea cauzei pentru data de 24 ianuarie 2012, pentru când reclamantul şi pârâtul au termen în cunoştinţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 noiembrie 2011.
24/01/2012 – Amână cauza
Solutie: Emiterea unei adrese către Partidul Noua Generaţie pentru a comunica procesul-verbal al Şedinţei Consiliului Naţional al PNG din data de 15.12.2006 şi pentru a preciza dacă pârâtul a fost membru de partid, dacă a formulat cerere scrisă de înscriere în partid şi dacă a avut calitatea de prim-vicepreşedinte al partidului. Pune în vedere reclamantului, prin consilier juridic, să depună diligenţe la Tribunalul Bucureşti pentru obţinerea relaţiilor. Amână judecarea cauzei pentru data de 20 martie 2012, pentru când reclamantul şi pârâtul au termen în cunoştinţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24 ianuarie 2012.
20/03/2012 – Amână cauza
Solutie: Încuviinţează cererea de amânare formulată de către apărătorul pârâtului, pentru a îi da posibilitatea să ia cunoştinţă de conţinutul înscrisurilor. Revenirea cu adresă la Partidul Noua Generaţie pentru a comunica procesul-verbal al Şedinţei Consiliului Naţional al PNG din data de 15.12.2006 şi pentru a preciza dacă pârâtul a fost membru de partid, dacă a formulat cerere scrisă de înscriere în partid şi dacă a avut calitatea de prim-vicepreşedinte al partidului, sub sancţiunea aplicării unei amenzii judiciare. Pune în vedere pârâtului, prin apărător să facă personal demersuri pentru a obţine o adeverinţă din care să rezulte dacă pârâtul a fost sau nu membru în Partidul Noua Generaţie. Amână judecarea cauzei pentru data de 29 mai 2012, pentru când reclamantul şi pârâtul au termen în cunoştinţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20 martie 2012.
29/05/2012 – Amână cauza
Solutie: Respinge cererea de revenire cu adresă la Partidul Noua Generaţie pentru a preciza dacă numitul Stoenescu Alexandru Mihai a fost membru al partidului şi dacă a deţinut calitatea de prim – vicepreşedinte. Emiterea unei adrese la Tribunalul Bucureşti pentru a ne înainta în original acelui înscris aflat la fila 6 din dosarul Tribunalului Bucureşti, cu copia acestuia. Pune în vedere apărătorului pârâtului să asigure prezenţa pârâtului, personal. Amână judecarea cauzei pentru data de 26 iunie 2012, cu citarea pârâtului să se prezinte personal. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 mai 2012.
26/06/2012 – Amână cauza
Solutie:
03/07/2012 – Amână cauza
Solutie:
10/07/2012 – Amână cauza
Solutie: respinge ca nefondate excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive, lipsei calităţii procesuale active şi inadmisibilităţii acţiunii, invocate de pârât prin întâmpinare. Fixează termen pentru continuarea judecăţii la data de 25.09.2012, C3 F, cu citarea părţilor. Cu recurs odată cu fondul.
25/09/2012 – Admite cererea
Solutie: Admite acţiunea. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii. Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Astfel, principalele eforturi ale instanţei s-au concentrat nu pe lămurirea notelor informative ale domnului Stoenescu ci pe lămurirea problemei: a avut sau nu Alex Mihai Stoenescu calitatea de vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie? Conform legii, nu orice cetăţean al României poate fi verificat de CNSAS cu privire la colaborarea cu securitatea, ci numai acei cetăţeni care ocupă anumite funcţii politice sau administrative. De aici şi ideea de „lipsă a calităţii procesuale” şi de „inadmisibilitate” pe baza căreia domnul Stoenescu a vrut (şi probabil va mai încerca şi la recurs) să cîştige procesul cu CNSAS. Indiferent ce ar spune instanţa de recurs referitor la aceste excepţii, ele nu ar schimba cu nimic fondul problemei, care a fost prezentat deja pe acest blog (linc).

De remarcat un lucru: toate televiziunile şi ziarele româneşti importante au amintit ieri că Alex Mihai Stoenescu a fost declarat de instanţă colaborator al securităţii, dar nici unul n-a pomenit despre felul cum acesta şi-a construit apărarea la proces, anume faptul că a mizat pe „lipsa calităţii procesuale”. O asemenea informaţie, numai pe „blogul lui Marius Mioc” o puteţi găsi. De fapt, mai toate ziarele şi televiziunile bucureştene au copiat ştirea Mediafax (linc), că de altceva nu sînt în stare.

Să nu uităm însă că domnul Stoenescu a săvîrşit un lucru mult mai grav decît acela de a fi colaborat cu securitatea în timpul comunismului: a falsificat istoria revoluţiei din 1989. Este un subiect pe care l-am dezbătut în repetate rînduri.

Mai citeşte:
Constatarea CNSAS despre Alex Mihai Stoenescu
Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu – comentariu la primul volum al acestuia despre revoluţie – “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (I)”, Editura Rao Bucureşti, 2004.
Securitatea în revoluţia din 1989, după părerea lui Alex Stoenescu – comentariu la capitolul “Departamentul Securităţii Statului la începutul revoluţiei” din “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (II)”, Editura Rao Bucureşti, 2005.
Greşita distincţie a lui Alex Stoenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) – prima parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
Greşita distincţie a lui Alex Stonenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (2) – a 2-a parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
Căderea lui Ceauşescu, văzută de Alex Stoenescu – Comentariu la partea legată de căderea lui Ceauşescu din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
Indicaţii pentru o falsificare profesionistă a istoriei, date de Alex Mihai Stoenescu
Cică Măgureanu a scris o carte cu dezvăluiri supărătoare pentru Iliescu – comentariu la cartea “De la regimul comunist la regimul Iliescu. Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu” (Editura Rao 2008).
Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu – comentariu la un capitol al cărţii “Interviuri despre revoluţie” de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2004).
Alex Stoenescu – Interviuri despre revoluţie (recenzie)
Alex Mihai Stoenescu s-a transferat de la “Jurnalul Naţional” la “Adevărul”
Ordinul 2600/1988 şi minciunile stoenesciene din „Evenimentul Zilei”
Cel mai scîrbos informator al securităţii, după părerea lui Neculai Constantin Munteanu

4 gânduri despre „Alex Mihai Stoenescu, declarat colaborator al securităţii de Curtea de Apel Bucureşti, în ciuda invocării „lipsei calităţii procesuale”

  1. DUPA DICTATURA ODIOSULUI CRIMINAL COMUNIST,MULTIINSI GEN ALEX MIHAI STOIENESCU VIN LA TV NE DAU LECTII VEZI DOAMNE EI SANT PATRIOTII NEAMULUI,SI CAND AFLAM CA EI AU FOST COLABORATORII REGIMULUI TOTALITAR CEAUSIST DE TRISTA AMINTIRE,TOT EI CU MUSCA PE CACIULA SE DAU DE CEASUL MORTII SA INFIRME PURUL ADEVAR,DACA ESTE ADEVARAT,ANUME DECIZIA CURTII DE APEL BUCURESTI,AL ROG PE TOVARASUL ALEX STOIENESCU SA SE RETRAGA IN LINISTE DE PE SCENA POLITICA ROMANEASCA,CA DE NU,VA AVEA GRIJE BUNUL DUMNEZEU,CA BLESTEMELE ROMANILOR LA ADRESA SA SA-SI FACA EFECTUL TOTAL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.