Amnistie pentru afacerile cu certificate de revoluţionar?

Deputatul PSD Mădălin Voicu şi deputatul reprezentînd minoritatea ţigănească Nicolae Păun au propus un proiect de lege prin care s-ar amnistia infracţiunile pedepsite cu pînă la 4 ani închisoare şi graţia cele pedepsite cu pînă la 6 ani închisoare, anunţă „Adevărul” (linc).

Amnistie înseamnă înlăturarea caracterului penal al faptei, deci pedeapsa nu mai apare deloc în cazier, iar dacă este un dosar în cercetare legat de o infracţiune amnistiată cercetarea se poate opri, fiindcă parchetul nu-şi pierde timpul cu infracţiuni amnistiate. Graţierea înseamnă renunţarea la executarea pedepsei, dar fapta rămîne consemnată în cazier şi în funcţie de condiţiile graţierii, pedeapsa neexecutată poate fi executată în cazul unei noi infracţiuni.

Unul din scopurile acestui proiect legislativ pare să fie scoaterea din închisoare a deţinutului-blogăr Adrian Năstase (linc), dar un efect secundar poate fi scăparea de griji a celor care au falsificat dosare de revoluţionar.

Pe rolul DNA se află dosarul fostului secretar de stat George Costin, 11 persoane fiind acuzate de trafic cu certificate de revoluţionar (linc). Nu ştiu exact cum sînt încadrate faptele acolo, dacă sînt la pînă la 4 ani închisoare sau pînă la 6 ani. Dacă vor intra la amnistie – adică încadrare juridică de pînă la 4 ani închisoare – faptele nici măcar nu vor fi lămurite, dosarul se va închide cu scoatere de sub urmărire penală pe motiv de amnistie fără să mai existe un proces.

Toţi cei care au falsificat acte pentru a dobîndi certificate de revoluţionar vor putea sta liniştiţi. Pentru fals şi uz de fals pedepsele sînt în general mai mici de 4 ani închisoare, deci vor intra la amnistie. O declaraţie falsă despre participarea cuiva la revoluţie ar fi un „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, care se pedepseşte conform art. 290 cod penal (linc) cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Nici nu se va putea depune o plîngere penală pentru cercetarea unui posibil fals, fiindcă dacă fapta e amnistiată, deci nu mai are caracter penal, nu mai există motiv pentru procurori să o cerceteze. Uzul de fals se pedepseşte cu pînă la 3 ani în cazul cel mai grav cînd e vorba de un înscris oficial (art. 291 cod penal – linc), deci şi acesta va fi amnistiat.

Eu însumi am o plîngere penală depusă din 2010 împotriva fostului conducător al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu (linc). Am ales pentru acea plîngere doar cîteva cazuri de certificate eliberate nelegal, care mi s-au părut mai lesne de dovedit (deşi eu bănuiesc că neregulile sînt mult mai mari la lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis). Consider că domnul Nicolaescu, după haosul provocat în problema certificatelor (vezi constatările CPRD – linc), trebuie eliminat din funcţia de demnitar al statului român, dar am formulat plîngerea astfel încît să poată scăpa la o adică cu o „neglijenţă în serviciu”, adică pedeapsă cu suspendare. N-am primit răspuns la plîngere. Dacă s-ar fi vrut, ar fi putut fi rezolvată în aceşti peste doi ani de zile, dar s-a tot tărăgănat. Dacă se aprobă legea propusă de Voicu şi Păun, se va rezolva şi plîngerea mea: scoatere de sub urmărire penală pe motiv de amnistie. Iar domnul Adrian Viorel Nicolaescu va rămîne mai departe în funcţia de secretar general al SSPR, unde l-a numit Emil Boc şi unde a rămas şi după schimbarea guvernării (e adevărat că a fost numit un şef peste el, domnul Sorin Vintilă Meşter). Oare de ce am irosit energie şi timp ca să mă ocup de problema asta a impostorilor care au primit certificate de revoluţionar? Numai ca să-mi cîştig duşmănii?

6 gânduri despre „Amnistie pentru afacerile cu certificate de revoluţionar?

  1. Vas ramine recunoscator daca miati si spune pe imeilul meu cind se vor relua platile si bani care nisau luat de catre regimul pdl. la care au asistat emil boc si traian basescu la acele indemnizati ale revolutionarilor din decembrie 1989 la care nu le mai primim din lunile ianuarie 2012 pina imprezent. si cind se vor relua aceste indemnizatii pe care nu le mai primim. domnule marius mioc vas ruga foarte insistent daca stiiti cind se vor da indemnizatiile revolutionarilor inapoi. va multumesc pentru intrebarile mele nemernice ca sa va intreb pe dumneavoastra despre acestea indemnizatii care fosta guvernare niau furato si nu au de gind sa nio mai restituie inapoi acesti hoti pdl fosta guvernare care au furat tot ce au apucat si inca mai vor sa mai fure mai departe. multumiri multe din partea mea domnule marius mioc pentru tot ce faceti pentru noi revolutionary. eu ma numesc BALAZS IOSIF din Oradea si as vrea sa stiu clar cind vom primi indemnizatiile inapoi. multe multumiri domnule Marius Mioc.

    ________________________________ De la: Blogul lui Marius Mioc Către: balazs_7537@yahoo.ro Trimis: Vineri, 5 Octombrie 2012 4:36:14 Subiect: [Articol nou] Amnistie pentru afacerile cu certificate de revoluţionar?

    WordPress.com mariusmioc posted: „Deputatul PSD Mădălin Voicu şi deputatul reprezentînd minoritatea ţigănească Nicolae Păun au propus un proiect de lege prin care s-ar amnistia infracţiunile pedepsite cu pînă la 4 ani închisoare şi graţia cele pedepsite cu pînă la 6 ani î”

  2. nimeni din tara nu va fi deacord cu aceasta lege, asa vor scapa toti falsificatori de certifinate, si nu numai.
    legea trebuie pusa in dezbatere publica domnule Voicu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.