CPRD propune reluarea plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi reeşalonarea reeşalonării plăţilor OUG 53/2010

Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor a făcut o propunere de amendament la legea de aprobare a OUG 53/2010 prin care cere anularea art. 18 din legea 283/2011 (şi astfel reluarea în plată a indemnizaţiilor luptătorilor în revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite). Sursa financiară pentru aceste plăţi ar fi reeşalonarea plăţilor restante datorate de stat revoluţionarilor.

Dacă începînd cu anul 2012, prin legea 283/2011 plata celor mai multe indemnizaţii de revoluţionar a fost suspendată, pînă în 2011 inclusiv statul a datorat aceste indemnizaţii. Conform legii 341/2004 dreptul la indemnizaţie a început în luna următoare depunerii la SSPR a dosarului pentru preschimbarea certificatului de revoluţionar, dacă această preschimbare s-a realizat. Fiindcă preschimbarea s-a prelungit mai mulţi ani, au fost destule cazuri în care cineva care a depus dosarul în 2005 a primit certificatul preschimbat abia în 2010. Automat persoana respectivă a avut dreptul să primească şi indemnizaţiile din perioada 2005 – 2010, nefiind vina cetăţeanului încetineala cu care instituţiile statului (în speţă, SSPR) au analizat actele depuse. Fiind vorba de o sumă mare care nu era disponibilă în bugetul de stat, prin OUG 53/2010 s-a stabilit ca plata acestor sume restante să se eşaloneze pe 3 ani, în perioada 2012-2014. Propunerea CPRD cere ca eşalonarea să se facă pentru 5 ani în loc de 3, deci pînă în 2016, banii astfel economisiţi în bugetul anului 2012 putînd fi folosiţi pentru repunerea în plată a indemnizaţiilor curente. De precizat că pînă acum statul nu a plătit nimic din indemnizaţiile restante care trebuiau plătite pe 2012. Reproduc documentul CPRD (linc), cu comentarii ale mele inserate între paranteze drepte, cu litere cursive:

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989
Cabinet Preşedinte

Nr. 42/248/01.10.2012

AMENDAMENT
propus la Ordonanţa de Urgenţă nr. 53/2010

În conformitate cu prevederile art. 89 şi 108 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, art. 11 din Legea nr. 341/2004, Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 depune următoarele amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 53/2010 privind eşalonarea plăţii indemnizaţiilor prevăzute de Legea recunoştiinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au pierdut viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muincitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 428 din 25 iunie 2004, astfel:

Art. 3 se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:

Art. (1) Plata indemnizaţiilor restante prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se face eşalonat, începînd cu anul 2012, de la casele judeţene de pensii, respectiv de Casa de Pensii a municipiului Bucureşti, de casele de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale; Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii, după cum urmează:
a) în situaţia indemnizaţiilor restante al căror cuantum depăşeşte valoarea a 20 de salarii medii brute:
– În anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea sumei restante; [34% după actualul text al OUG 53/2010]
– În anul 2013 se plăteşte 20% din valoarea sumei restante; [33% după actualul text al OUG 53/2010]
– În anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea sumei restante; [33% după actualul text al OUG 53/2010]
– În anul 2015 se plăteşte 25% din valoarea sumei restante;
– În anul 2016 se plăteşte 25% din valoarea sumei restante

(2) Salariul mediu prevăzut la alin. (1) este cîştigul salarial mediu brut utilizat la fundamnetarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului 2012.

(3) La data prezentei Ordonanţe de Urgenţă prevederile art. 18 din Legea 283/2011 se abrogă.

Modificarea alin. (1) se impune avînd în vedere faptul că sumele restante plătite în prezent de Guvernul României au acelaşi cuantum de eşalonare, iar suma rezultată va fi utilizată pentru plata drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004 art. 4 alin. 4.

Modificarea alin. (2) se impune avînd în vedere faptul că apariţia Ordonanţei de Urgenţă nr. 53 încă din anul 2010 impune o astfel de măsură, iar salariul mediu brut trebuie să reprezinte cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului 2012.

Modificarea alin. (3) se impune avînd în vedere faptul că sumele rezultate sînt prevăzute în Legea nr. 341/2004, nu au ca efect alte cheltuieli suplimentare.

PREŞEDINTE
Senator Raymond Luca

Secretar
Senator Coca Laurenţiu Florian

Membru
Deputat Mircovici Niculae

Mai citeşte:
Propunere de ordonanţă de urgenţă: Reluarea plăţii pentru luptătorii remarcaţi în revoluţie şi reeşalonarea plăţii indemnizaţiilor restante
Ministerul de Finanţe spune „pas” la cererea SSPR de avizare a proiectului de ordonanţă legat de revoluţionari
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”

4 gânduri despre „CPRD propune reluarea plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi reeşalonarea reeşalonării plăţilor OUG 53/2010

    • Nici CPRD nici SSPR nu vor propune nimic din proprie iniţiativă. Dacă aveţi informaţii că anumite persoane au luat pe nedrept certificat de revoluţionar trebuia să faceţi contestaţie în termenul legal. Acum cred că numai prin parchet se poate face ceva.

  1. Fi sigur ca nici parchetul nu rezolva nimic am cerut judecarea lui dinu marin am facut cerere in istanta mau dat laoparte respins de cit timp scriu digeaba fiecare vrea sa faca ceva poate o gindi bine dar eu nu ma pot compromite ca nui cunosc si mai mult am vazut ce vor sa fie sefii eu unul nu as fi dorit dar sa rezolv o problema necesara revolutia si profitatorii as fi dorit sa fiu propus in SSPR dar cine sa o faca revolutionarii adevarati unde sint au murit pacat singur nu pot face nimic . sanatate si la multi ani si sa nu uit ca drept protest in ziua de 22 decembrie 2012 sa se declare doliu national dupa revolutiomnari morti atit in decembrie 1989 si dupa aceia este o propunere astept sa vad ce adepti am sa nu cheltuiasca guvernul cu pomenii nimic atita timp cit nu recunoaste drepturi de revolutionar. FRONTUL DEMOCRAT ROMAN mirica a gheorghe. LA MULTI ANII 2013 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.