Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor: Indemnizaţia revoluţionarilor să fie în funcţie de indicatorul social de referinţă

USL pregăteşte noi indemnizaţii pentru toţi revoluţionarii (linc) este titlul unui articol scris de Cristian Delcea şi Mihai Voinea pe saitul „Adevărul” din 4 iunie 2012, unde se anunţă „noi indemnizaţii de la 1 iulie”. După ce data de 1 iulie a trecut, pe 5 iulie Cristian Delcea scria în acelaşi ziar: „Guvernul doreşte reacordarea indemnizaţiilor pentru revoluţionari” (linc). Sîntem acum în octombrie, nici guvernul nu a reluat plăţile indemnizaţiilor pentru revoluţionari sistate prin Legea 283/2011, nici ziariştii de la „Adevărul” nu au roşit pentru dezinformările pe care le-au răspîndit. Dar discuţii pe această temă se poartă în cadrul guvernului, care se vor lungi probabil pînă în 2013 cînd oricum efectul legii 283/2011 va dispărea (acea lege a fost dată cu aplicare numai în 2012). Scopul discuţiilor pare să fie mai degrabă micşorarea pe viitor a indemnizaţiilor revoluţionarilor, nu reluarea lor în plată acum. Pe saitul SSPR (linc) este postată o adresă trimisă de domnul Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, către Georgeta Bratu, secretar de stat la Ministerul Muncii, referitoare la problema indemnizaţiilor pentru revoluţionari. Redau textul acestei adrese. Îngroşările unor fragmente îmi aparţin. Atrag atenţia asupra ultimei fraze, în care se cere stabilirea indemnizaţiei revoluţionarilor în funcţie de indicatorul social de referinţă, nu în funcţie de cîştigul salarial mediu brut pe economie, cum este trecut acum în Legea 341/2004. Pentru anul 2012 valoarea indicatorului social de referinţă e de 500 lei (linc).

Doamnei Georgeta Bratu,
Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
adresa: Str. Dem. l. Dobrescu, nr. 2-4
Sector 1
Bucureşti
Referitor la proiectul de Memorandum cu tema „Modificarea unor prevederi ale legislaţiei ce vizează drepturi recunoscute persoanelor care beneficiază de Legea nr. 341/2004 Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, retransmis cu adresa dumneavoastră nr. 1211/GB/2012, vă comunicăm următoarele:
În vederea unei estimări cît mai realiste a impactului financiar determinat atît de proiectul de memorandum, cît şi de proiectul de act normativ de modificare a Legii nr.341/2004, vă rugăm ca în anexă la Memorendum să prezentaţi o situaţie clară, care să cuprindă:
– necesarul de fonduri pentru anul 2012 determinat pe baza numărului de beneficiari ai Legii nr. 341/2004 aflaţi în plată în prezent, pe categorii, cuantumuri, necesar de fonduri lunar determinat de plata restanţelor în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.53/2010 privind eşalonarea plăţii indemnizaţiilor prevăzute de Legea nr. 341/2004 şi cel pentru anul 2013 în condiţiile diminuării indemnizaţiilor;
– necesarul de fonduri pentru punerea în plată a Luptătorilor Remarcaţi (număr de beneficiari, cuantum lunar indemnizaţii) pentru anii 2012 şi 2013;
– situaţia sumelor restante rezultate ca însumare a anilor 2011 şi 2012 şi eşalonarea sumelor pe ani conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2010 privind eşalonarea plăţii indemnizaţiilor prevăzute de Legea nr. 341/2004 şi conform propunerii din proiectul de Memorandum;
– necesarul de fonduri pe anul 2013 în condiţiile proiectului de act normativ prin care se reduc indemnizaţiile (număr de beneficiari pe categorii, cuantumuri indemnizaţii şi necesarul de fonduri lunar),
În ceea ce priveşte proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri financiar-fiscale, considerăm că acesta trebuie să fie un act normativ de modificare a Legii nr.341/2004 şi nu de măsuri financiar-fiscale.
De asemenea, atragem atenţia asupra faptului că trebuie modificat şi art. 5 alin (1) lit. m) în sensul stabilirii indemnizaţiei lunare în funcţie de indicatorul social de referinţă (ISR) similar celorlalte indemnizaţii.
Cu stimă,
Gheorghe Gherghina
SECRETAR DE STAT

Mai citeşte:
Propunere de ordonanţă de urgenţă: Reluarea plăţii pentru luptătorii remarcaţi în revoluţie şi reeşalonarea plăţii indemnizaţiilor restante
Ministerul de Finanţe spune “pas” la cererea SSPR de avizare a proiectului de ordonanţă legat de revoluţionari
CPRD propune reluarea plăţii indemnizaţiei pentru revoluţionari şi reeşalonarea reeşalonării plăţilor OUG 53/2010
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”

11 gânduri despre „Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor: Indemnizaţia revoluţionarilor să fie în funcţie de indicatorul social de referinţă

 1. DACA NOI VOM FI FACUTI ASISTATI SOCIALI, ATUNCI RUGAM ONOR GUVERNUL ROMANIEI SA II FACA PE TOTI CEI CARE DUPA SACRIFICIULNOSTRU DIN DEC.89 SI-AU CASTIGAT DREPTURI MULT MAI CONSISTENTE DECAT NOI (FOSTII SECURISTI, FOSTII ACTIVISTI, SUTELE DE GENERALI,FOSTII DEPORTATI,FOSTII DETINUTI POLITICI ETC ETC)LA FEL DE ASISTATI.

 2. OAMENI BUNI ,DACA VOM CONTINUA SA NE TRAGEM UNUL ALTUIA SUTURI IN FUND VOM SFARSI PRIN A NE FACE RAU .OARE NU VEDETI CA SSPR SI PDSR SI ACOLITI LOR TRAG DE TIMP ,IN FAVOAREA LOR. ASTAZI PRIMUL PLAGIATOR AL TARII A FACUT AFIRMATII CALOMNIOASE LA ADRESA REVOLUTIONARILOR. UN MUCIOS CARE ACUM SE LAFAIE IN SCAUNUL DE PRIM MINISTRU PE CARE CRED CA NU IL MERITA SI NICI NU IL VA MERITA VREO-DATA. UITA CA DATORITA NOUA ACUM NU ESTE VRE UN AMARAT DE PROCUROR LA MARGINE TARI ! SAU SI MAI RAU ,UN COPY-PASTE FAINOASE. OAMENI,TREZITIVA ACUM IN ULTIMUL CEAS. SRANGETI RANDURILE SI NU CEDATI SANTAJULUI ACESTOR COATE GOALE MATE FRIPTE CUM SPUNEA CARAGIALE.

  • Prin Legea 283/2011, a cărei efecte au fost prelungite prin OUG 84/2012, luptătorii remarcaţi în revoluţie nu mai primesc indemnizaţii, adică trăiesc „pe picioarele lor”.
   https://mariusmioc.wordpress.com/2012/12/12/luptatorii-remarcati-in-revolutie-ramin-fara-indemnizatii-si-in-2013/
   De altfel şi înainte luptătorii au fost „pe picioarele lor”, indemnizaţiile – exceptînd cazurile celor invalizi – apărînd în lege abia în 2004 (Legea 341/2004) şi fiind plătite efectiv abia după primirea certificatului preschimbat (pentru cei mai mulţi, abia prin 2009-2010).
   Situaţia tipică a luptătorilor în revoluţie este că au fost pe picioarele lor din 1989 pînă prin 2009-2010 cînd au primit noile certificate şi au început să primească indemnizaţii, au primit indemnizaţii cam în perioada 2009 (2010) – 2011, iar din 2012 au rămas iar fără indemnizaţii. Mulţi au renunţat la locul de muncă în scurta perioadă cînd au primit indemnizaţii, iar apoi n-au mai putut să-şi găsească alt loc de muncă.

 3. 1. In ce conditii legale putea sa fie prelungita OGU 84/2012 ?
  2. Crede- ti ca pensionarii revolutionari din 1989 care primesc coeficientul de 0,6 nu exista impostori ?De ce nu a sistat si cei 0,6 pana la verificarea impostorilor din lege?
  Jos cu comunistii care mai sunt in functiile statului roman.
  Va multumesc!

  • 1. În condiţiile unei legi votată de parlament sau a unei noi ordonanţe de urgenţă
   2. Anularea indemnizaţiilor de revoluţionar s-a făcut nu datorită existenţei impostorilor ci datorită constrîngerilor bugetare. După recalcularea pensiilor militare (inclusiv a foştilor securişti) prin noua lege a guvernului Boc, care a crescut cu 1 miliard de lei pe an cheltuielile statului pentru asta, trebuiau găsite şi surse pentru a se face economii, din care să se finanţeze noile cheltuieli.
   Cei care cunosc cazuri concrete de impostori ar trebui să facă sesizări către organele competente. Tocmai de aia lista revoluţionarilor s-a publicat în Monitorul Oficial, ca să poată oricine să facă contestaţii. A vorbi la modul general despre impostorii revoluţionari fără a indica concret nici unul este o tactică diversionistă a propagandei împotriva revoluţionarilor.

 4. Eu cred ca daca organele competente ar face anchete la sspr si cprd (ca doar cine ar putea sa elibereze certificate de revolutionari), ar pica la inchisoare multi secretari si membrii comisiilor revolutionare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.