Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Procesul Marin Oană – SSPR: Instanţa a amînat pronunţarea pentru o săptămînă octombrie 25, 2012


Ieri am fost la Curtea de Apel Bucureşti ca să particip la procesul intentat de Marin Oană SSPR-ului, prin care încearcă să-şi recapete certificatul de revoluţionar anulat de preşedintele Traian Băsescu (linc). La acest proces am calitatea de intervenient în interesul SSPR (linc).

Dacă n-aş fi făcut eu drumul de la Timişoara Oană ar fi fost fără adversar la proces. Adversarii săi bucureşteni din proces, adică pîrîţii SSPR şi CPRD şi intervenienta asociaţia „21 Decembrie” n-au catadicsit să trimeată vreun reprezentant.

Am invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a SSPR şi CPRD. Am argumentat: atribuirea titlurilor de revoluţionar cît şi retragerea acestora sînt atributul preşedintelui României, nu al SSPR sau CPRD, care fac doar nişte propuneri. Titlul de luptător în revoluţie a lui Marin Oană a fost retras printr-un decret al preşedintelui României (linc), iar SSPR şi CPRD n-au calitatea legală de a anula un decret prezidenţial.

Avocatul generalului Oană a susţinut că obiectul procesului este anularea procesului verbal al SSPR prin care se propune să se ceară preşedinţiei anularea certificatului de revoluţionar al domnului Oană.

Apoi judecătoarea, din proprie iniţiativă, a pus în discuţie excepţia lipsei procedurii de plîngere prealabilă, pomenită tangenţial în întîmpinarea CPRD dar fără să fie invocată expres ca o excepţie de aceasta. Avocatul domnului Oană a susţinut respingerea excepţiei, eu am cerut admiterea ei, deoarece Oană n-a primit certificat de revoluţionar (primul certificat, cînd i se aprobase cererea, a fost tipărit greşit, iar după retipărire CPRD n-a mai acceptat să semneze certificatul, încă din fosta legislatură, cînd în fruntea CPRD era Cutean). Am susţinut că Oană trebuia să se adreseze cu contestaţie la CPRD, conform legii 341/2004, în situaţia în care n-a primit certificatul.

Pe fond, avocatul domnului Oană a cerut admiterea acţiunii acestuia, dat fiind că actualul general Oană a avut o contribuţie binecunoscută şi de netăgăduit la revoluţia română, fiind apărător al Televiziunii Române şi asigurînd transmisia în acele zile, fiind şi rănit (domnul Oană a fost împuşcat într-un deget; dacă reţin bine din actele ce le-am văzut la dosar, i-a fost amputată o falangă). Totodată, domnul Oană nu a fost colaborator al securităţii şi nici n-a avut acţiuni împotriva revoluţiei.

Eu am susţinut respingerea acţiunii deoarece Marin Oană a trimis trupe împotriva manifestanţilor din 21 decembrie 1989. După cum rezultă din documentele de la dosar (copie din cartea lui Alex Mihai Stoenescu), Oană a raportat în 21 decembrie că a descongestionat bulevardul 6 Martie, iar documentul M.Ap.N. de la dosar (linc) deasemenea arată că trupele unităţii sale militare au fost trimise împotriva manifestanţilor pentru a-i intimida şi a le interzice accesul în anumite zone. Art. 8 din legea 341/2004 interzice atribuirea titlurilor de revoluţionar persoanelor care au acţionat sau instigat „sub orice formă” împotriva revoluţiei. Nu este deci relevantă lipsa unei acţiuni penale împotriva lui Oană, fiindcă faptele care lipsesc de dreptul de primire a certificatului de revoluţionar nu trebuie să aibă neapărat un caracter penal. Nu ştim cum a descongestionat domnul Oană zona de demonstranţi, dar dacă, să zicem, a spus manifestanţilor „oameni buni, fiţi amabili şi plecaţi acasă”, aceasta este tot o instigare împotriva revoluţiei. Chiar şi o acţiune împotriva revoluţiei sub formă de îndemnuri blajine este suficientă pentru anularea certificatului de revoluţionar, indiferent cît de sincer ar fi aderat ulterior persoana respectivă la revoluţie şi cît de vitejeşti i-ar fi fost faptele ulterioare.

Judecătoarea a anunţat că va amîna pronunţarea (atît asupra excepţiilor cît şi a fondului) cu o săptămînă pentru a da posibilitate să se depună concluzii scrise.

Mai citeşte:
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără certificat de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu Preşedinţia şi “activitatea criminală” a lui Marin Oană
Document M.Ap.N. despre revoluţia din Bucureşti
Generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar
Procesul Marin Oană contra SSPR: Am făcut cerere de intervenţie
Procesul Marin Oană contra SSPR. Cererea mea de intervenţie admisă în principiu, dar numai în interesul SSPR
Procesul cu Marin Oană: cererea mea de probatoriu a fost respinsă

 

6 Responses to “Procesul Marin Oană – SSPR: Instanţa a amînat pronunţarea pentru o săptămînă”

 1. Daca nu ai avut inputernicxire din partea sspr Bucuresti interventia nu se ia in considerare cu respect lupta inainte dar nu uita de FRONTUL DEMOCRAT ROMAN si meritele pe care le are noroc bun succes MIOC .

 2. popesu silviu cada Says:

  Draga Mioc, Oana a executat ordinele criminale ale sefului de stat lt.col. Carp Gheorghe, tradatorul poporului roman in mai multe rinduri. Si acesta trebuie sa apara in procesul Oana ca comandantul acestuia. Incearca sa publici cu fratele meu cartea despre Revolutia din 1989 si aportul initial criminal miliar al unor unitati, care se afla la fratele meu, Citeaza din ea, cteaza-ma ca martor a aczuzarii.

  • mariusmioc Says:

   Păi dacă-l aduceam pe Carp Gheorghe martor la proces, crezi că ar fi recunoscut? Dar nici interogatoriul lui Oană nu mi s-a aprobat.
   Ce martor al acuzării vrei să fii? În acest proces, acuzaţii sînt SSPR şi CPRD, iar vina de care sînt acuzaţi e că nu i-au dat certificat de revoluţionar lui Marin Oană. Oană e acuzatorul.

 3. popesu silviu cada Says:

  citeaza-ma ca martor al apararii tale

 4. popesu silviu cada Says:

  publica secvente de pe pagina mea, de pe blogul meu in scopul apararii tale. Cu drag Silviu
  Daca este nevoie iti scriu e-mailuri de clarificari in sprijinul procesului tau


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.