Secţia rusă a radio Europa Liberă/Libertatea – Un „Titanic” care se scufundă?

Postul de radio „Europa Liberă” are ca şi corespondent pentru spaţiul fost sovietic radio „Libertatea”. Emisiunile „Europei Libere” pentru România au încetat de ani buni, mai există emisiuni în limba română pentru Republica Moldova. Există încă vreo 20 de redacţii naţionale ale „trustului de presă” Europa Liberă/Libertatea, trust finanţat de guvernul american. Printre cele mai importante redacţii naţionale rămase încă în funcţiune este cea în limba rusă.

Recent, din cei vreo 60 de angajaţi ai radio Libertatea din Moscova, 40 au fost daţi afară şi alţi vreo 5-6 şi-au dat demisia în semn de protest. La Praga (Cehia), unde este sediul central al radio Europa Liberă/Libertatea, secţia în limba rusă are 28 de angajaţi. Şi aici se aşteaptă restructurări, între 5 şi 19 persoane vor fi date afară, după cum au fost anunţaţi angajaţii.

Radio Europa Liberă/Libertatea este finanţat de guvernul american şi reprezintă politica acestuia. Schimbările de la secţia rusă a acestui radio pot însemna schimbări ale modului cum guvernul SUA vede relaţia cu Rusia. Cred că şi pe noi românii ne interesează subiectul ăsta.

De pe saitul „BBG Watch” (linc) care are scopul de a monitoriza problemele care există la emisiunile internaţionale susţinute pe banii guvernului american reproduc spicuiri dintr-un articol care arată problemele apărute la secţia rusă a acestui post de radio (linc):

Alt tînăr ziarist demisionează în semn de protest de la „noul” radio Libertatea, numindu-l un Titanic care se scufundă

Anastasia Kirilenko, reporteriţă de investigaţie, jurnalist radio şi editor web de 28 de ani, şi-a dat demisia în semn de protest de la radio Libertatea, după mai puţin de 3 săptămîni de lucru sub conducerea noului director al secţiei ruseşti, Maşa Gessen. Kirilenko, care se angajase cu 4 ani înainte la acest post de radio cu finanţare americană, a afirmat că nu a mai rămas nimic din vechea instituţie de presă liberă şi a comparat „noul” radio Libertatea cu un Titanic care se scufundă.

Alţi colegi ai săi demisionaseră anterior, chiar şi înainte de numirea lui Gessen, pentru a protesta faţă de concedierea în septembrie a mai mult de 30 de ziarişti, editori web şi alţi profesionişti de presă. Fără nici o avertizare prealabilă, angajaţilor radio Libertatea li s-a interzis de către paznici să intre în sediul de la Moscova al companiei şi au fost siliţi să iscălească înţelegeri de încetare a contractului de muncă la o firmă internaţională de avocatură reprezentînd conducerea americană a radio Europa Liberă/Libertatea. La vremea aceea, în jur de 30 de angajaţi au fost concediaţi, inclusiv aproape întreaga echipă pentru internet, şi alţii au demisionat în semn de protest. Kirilenko a fost una din puţinii angajaţi care n-au fost concediaţi şi nici nu şi-au dat demisia în septembrie.

Kirilenko a scris pe un blog că după 2 şedinţe de redacţie cu Gessen, a devenit limpede pentru ea că radio Libertatea „seamănă acum cu un Titanic american scufundîndu-se cu viteză maximă”. Ea a afirmat că conştiinţa ei de jurnalist nu o poate lăsa să stea la „noul” radio Libertatea. Kirilenko a relatat că noua conducere a spus ziariştilor să devină mai „normali” şi să acopere subiecte precum condiţiile din grădiniţele de copii din Rusia. Ea interpretează aceste directive ca spunînd reporterilor radio Libertatea să nu se amestece cu opoziţia politică.

„Normalitatea” poate fi înţeleasă în feluri diferite. De pildă, ca obiectivitate jurnalistică. Dar se pare că nu a fost destul că Mihail Socolov [ziarist legendar al radio Libertatea care a fost concediat] obişnuia să-l aibe în emisiune pe Isaiev [politician pro-Kremlin] de la Rusia Unită [partid pro-Kremlin] alături de Kasianov [politician de opoziţie, fost prim ministru eliberat din funcţie de Putin] şi Nemţov [politician de opoziţie, fost viceprimministru reformist]. Normale, se pare, sînt poveştile despre grădiniţele de copii, a scris Kirilenko.

Atît fostul primministru Kasianov cît şi fostul viceprimministru Nemţov au semnat o scrisoare către BBG, agenţia guvernamentală din Washington care supraveghează Radio Europa Liberă/Libertatea, în care au protestat faţă de concedierea ziariştilor de la radio Libertatea şi anularea emisiunilor lor. Fostul preşedinte Mihail Gorbaciov şi alţi politicieni şi oameni de cultură democratici au făcut declaraţii asemănătoare împotriva hotărîrilor conducerii Radio Europa Liberă/Libertatea.

Acţiunile lui Korn, preşedintele radio Europa Liberă/Libertatea şi a adjunctei sale Iulia Ragona au fost criticate puternic şi de un grup de activişti pentru drepturile omului condus de Ludmila Alexeeva, care a fost martoră a această „operaţie specială” fiindcă la momentul concedierilor era interviată de reporterul radio Libertatea Cristina Gorelic. Şi această binecunoscută şi respectată jurnalistă specializată în drepturile omului a fost concediată iar emisiunea ei eliminată. BBG a ignorat aceste proteste şi multele apeluri de a-i reangaja pe ziariştii concediaţi.

„Fie Korn a ajuns la concluzia că Putin e furios pe radio Libertatea şi sub pretextul „normalităţii” încearcă să se asigure că ziariştii nu scutură prea tare barca, fie, ca un semn de mediocritate, în mod sincer crede că majoritatea ruşilor sînt de acord cu dictatura şi e timpul să începem discuţiile despre grădiniţe de copii şi înmormîntări„, a scris Kirilenko.

Kirilenko a descris şedinţe de redacţie la care noua conducere a discutat idei precum a publica articole despre nunţi şi înmormîntări („aprobat”), „a ne îndepărta de ştirile recente” – comentariu pe care Kirilenko l-a atribuit lui Gessen, „conceptul emisiunilor plănuite regulat pe anumite subiecte [drepturile omului] – anulat” şi „a căuta subiecte mai puţin senzaţionale”. Kirilenko interpretează ultimul comentariu ca jurnaliştii de la radio Libertatea nu vor mai putea face reportaje de investigaţie. „Sîntem ziarişti, sau ce?”, s-a întrebat Kirilenko pe blog. (…)

Kirilenko l-a acuzat pe Korn că a indus în eroare BBG şi publicul american cu afirmaţii precum că cei concediaţi nu se ocupau de partea de internet, erau ostili la schimbare, încremeniţi în anii ’80, că postul de radio avea prea mulţi ziarişti în interiorul Rusiei şi că Maşa Gessen a fost cea mai bună candidată posibilă ca să conducă adaptarea la internet. Un studiu făcut de foşti angajaţi ai radio Libertatea arată că Maşa Gessen de fapt a pierdut audienţă la saitul angajatorului ei precedent şi nu s-a putut găsi nici o dovadă a experienţei sale în internet, radio, video, televiziune sau în management de succes. (…)

Comentînd despre deprinderile de conducător ale lui Korn, Kirilenko a observat că cariera sa în radio a început cînd l-a convocat pe fostul director de personal al radio Europa Liberă/Libertatea şi l-a concediat în 5 minute. Fostul director de personal credea că e invitat la o şedinţă pentru a face cunoştiinţă cu noul preşedinte al radio Europa Liberă/Libertatea, dar – conform surselor – Korn deja dăduse instrucţiuni pentru deconectarea computerului directorului de personal şi escortarea sa în afara clădirii.

Acelaşi procedeu, într-o formă mai drastică, a fost folosit împotriva ziariştilor de la radio Libertatea, unii angajaţi recent şi alţii care lucraseră pentru postul de radio de mulţi ani, precum Mihail Socolov căruia fostul preşedinte Ielţîn i-a înmînat personal un decret (pe care Socolov îl propusese lui Ielţîn) prin care postului de radio Libertatea îi era îngăduit să emită în Rusia datorită reportajelor deosebite făcute în timpul loviturii de stat comuniste din 1991. Unii dintre angajaţi au fost informaţi prin telefon sau mesaje SMS să nu vină la lucru ci să meargă la o firmă de avocatură şi altora li s-a interzis de către paznici să intre în sediul din Moscova. După ce au fost concediaţi li s-a interzis să-şi ia rămas bun de la publicul lor care-i cunoştea de mulţi ani.

Kirilenko a relatat deasemenea că oricine i-a pus lui Korn vreo întrebare la o şedinţă pe care acesta a avut-o cu angajaţii din Moscova a fost ulterior concediat. (…) Porecla lui Steven Korn la radio Libertatea este Gingis-Korn.

În articolul ei Kirilenko arată că într-o declaraţie publică de anul trecut preşedintele Putin şi-a exprimat dezgustul faţă de „vechiul” radio Libertatea. Kirilenko se mai întreabă ce a mai vorbit Putin cu Gessen, în afară de ceea ce s-a spus oficial, cînd a invitat-o la o întîlnire puţin înainte de anunţarea funcţiei pe care o va prelua la radio Libertatea. Ea a arătat că, în timp ce în biografia lui Putin scrisă de Maşa Gessen s-au făcut doar cîteva aluzii despre afacerile de corupţie ale acestuia de la Sanct Petersburg dar nu s-a inclus nici un document care să le dovedească, „vechea” echipă radio Libertatea, care cică „nu ştie să folosească Twiter şi nu cunoaşte nimic despre tehnologiile noi” a pus documentele online încă din 2010.

Kirilenko a mai arătat că vechea echipă a radio Libertatea a creat o reţea de corespondenţi acoperind 83 de regiuni care relata despre abuzurile de putere şi corupţie la nivel regional şi local. După demiterea persoanei care a creat această reţea, Vladimir Abarbanell, (…) mulţi din aceşti corespondenţi regionali au fost concediaţi sau au refuzat să lucreze cu „noul” radio Libertatea. (…)

Într-un alt articol Kirilenko a scris:

Domnul Korn şi adjuncta sa Iulia Ragona, care a supravegheat personal destituirile din Moscova, nu numai că au trădat radio Libertatea, dar ne-au defăimat spunînd americanilor că sîntem depăşiţi şi nu avem pricepere în tehnologiile moderne. Din contră, eram cea de-a doua staţie de radio din Rusia după număr de comentarii, avînd şi un sait multimedia popular. Aceşti directori americani susţinuţi de BBG din Washington sînt cei care au eşuat să asigure noi aranjamente de difuzare a emisiunilor ca răspuns la noua lege a presei. Ei nu au stăruit la demnitarii ruşi să trateze radio Libertatea în acelaşi fel în care Vocea Rusiei este tratată în SUA. Au capitulat în faţa Kremlinului şi au aruncat vina pe noi. Au folosit paznicii şi avocaţii împotriva noastră. Ne-au împiedicat chiar şi să ne luăm adio de la publicul nostru de atîţia ani. Au anulat emisiunile despre drepturile omului fără nici un preaviz pentru ascultătorii radioului sau pentru vizitatorii saitului. Au indus în eroare publicul american şi şefii lor de la BBG.

Aceşti directori americani n-au rămas cu nici o susţinere în Rusia, în afara hohotelor de rîs care se aud din biroul domnului Putin de la Kremlin şi de la susţinătorii acestuia. Eu voi continua să fac reportaje de investigaţie la alte mijloace de informare independente din Rusia. N-au mai rămas multe. A rămîne la noul radio Libertatea ar însemna o trădare a idealurilor care au făcut vechiul radio Libertatea o organizaţie de presă excepţională, necenzurată, un bastion al libertăţii de expresie într-o ţară care are disperată nevoie de asta.

Pe saitul BBG Watch puteţi găsi, în limba engleză, multe alte articole legate de scandalul de la secţia rusească a radio Europa Liberă/Libertatea (linc).

Un gând despre „Secţia rusă a radio Europa Liberă/Libertatea – Un „Titanic” care se scufundă?

  1. Placut sa vezi un articol bun, si interesant…. Ascultam de mai multi ani Radio Svoboda, inca de prin clasa a 7-a.. Acum sant in anul III la universitate. Ma atrageau in primul rand emisiunile de cultura, dar stiu ca am invatat multe de acolo, si in ceea ce tine de gandire, exprimare, spirit critic, scepticism fundamentat… Pacat de ce s-a intamplat, si pe langa regrete, vreau sa-mi exprim si parerea ca e vorba de o executie, precedata de o ambuscada incununata cu succes, – oricat de straniu ar suna asocierea: „executie”, „ambuscada”…. Am avut norocul, sau frustrarea, sa prind ultimele emisiuni ale acum deja demult defunctelor Golos Ameriki, BBC Romania, si nu intelegeam, atunci, logica din spatele deciziei. Pe urma am prins ca era vorba de o restructurare, schimbare de epoca si implicit – de obiective. Dar executia Radio Svoboda nu se incadreaza in trend, in opinia mea, ci arata a lichidare clasica: oameni noi, specialisti in profesia lor, vin si „dau drumul la sange”, pana la urma. Cu un amestec de frustrare si neliniste sesizez o schimbare de epoca. Nda….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.