Dizolvarea PNŢ în 1947


Ziarul „Scînteia” din 31 iulie 1947, ziar al Partidului Comunist Român, anunţă cu satisfacţie scoaterea în afara legii a Partidului Naţional Ţărănesc, condus pe atunci de Iuliu Maniu. Reproduc mai jos o parte din cele scrise în ziar:

„Dizolvarea PNŢ dă un nou avînt de luptă clasei muncitoare şi tuturor forţelor democratice”
a spus tov. Sălăjeanu în numele Partidului Comunist Român

Într-un mare discurs, puternic aclamat de deputaţi, tov. Teohari Georgescu a înfăţişat şirul de crime şi trădări ale PNŢ, cărora li s-a pus capăt

În şedinţa parlamentului reprezentanţii tuturor partidelor au condamnat acţiunea criminală a PNŢ şi au felicitat guvernul pentru hotărîrea lui salutară

Deputaţii au votat apoi cu 294 voturi pentru şi 1 vot contra, dizolvarea bandei de complotişti şi agenţi ai trusturilor internaţionale

Glasul puternic al poporului a fost ascultat. Guvernul şi Parlamentul ţării au hotărît dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc, dizolvarea bandei criminale şi trădătoare aflată în slujba cercurilor reacţionare internaţionale.

A fost o zi mare ieri la Parlament. Incinta era înţesată, tribunele aidoma, iar pe culoare numeroşi ziarişti români şi corespondenţi străini. Era prezent şi deputatul naţional-ţărănist de Rădăuţi, Chirilă pantelimon, care după ce a ţinut să semneze în registru, s-a strecurat singuratec în incintă. Desigur, nu se poate plînge că nu a avut ce asculta.

Primit cu puternice aplauze, tov. Teohari Georgescu, ministrul Afacerilor Interne, a depănat în faţa unui auditoriu cu atenţia încordată şirul nelegiuirilor şi comploturilor naţional-ţărăniste îndreptate împotriva poporului român, a vieţii sale libere şi independente.

Lupeni, Griviţa şi apoi Aita Seacă, 1 Noiembrie organizaţia T, Sumanele Negre – sînt numai cîteva nume şi date evocatoare de provocări asasine, de morminte scumpe şi sîngeroase jertfe, adînc săpate în conştiinţa maselor largi populare.

Acţiunea continuă şi perseverentă cu scopul de a provoca convulsiuni, a vărsa sînge muncitoresc, a răsturna regimul popular din ţara noastră şi a instaura din nou domnia moşierilor şi potentaţilor banului, în afara graniţelor, aceiaş cinică servitute faţă de imperialiştii străini, în dauna intereselor naţionale, aceiaş încercare de a sili România să se ploconească cu căciula în mîini în faţa marilor financiari din occident.

Fiecare dintre oratorii diferitelor partide, L. Sălăjeanu (PCR), dr. Macavescu (PSD [Partidul Social Democrat]), Şt. Iorgovici (PNL [Partidul Naţional Liberal]), Al. Mâţă (PNŢ Alexandrescu), Al. Popescu (P.N.P. [Partidul Naţional Popular]), Laurenţiu Cziko (U.P.M. [Uniunea Populară Maghiară]), Al. Calotă (Fr. P. [Frontul Plugarilor]), Achile Şaraga (P.Ţ.D. [Partidul Ţărănesc Democrat]), ing. Anghel Dascălu (Ev. [reprezentant al evreilor]) au găsit cuvinte grele de înfierare a crimelor naţional-ţărăniste, felicitînd guvernul pentru măsura salutară hotărîtă în Consiliul de Miniştri.

Moţiunea parlamentarilor, prin care se exprimă această puternică unitate de vederi a tuturor partidelor din B.P.D. [Blocul Partidelor Democratice – alianţă care includea Partidul Comunist], a fost îndelung aplaudată şi votată cu 294 voturi pentru şi 1 contra.

Încă o piedică în calea dezvoltării democratice a României a fost înlăturată. Hotărîrea aceasta, aşteptată cu nerăbdare de massele largi populare, dă un nou avînt de luptă clasei muncitoare şi tuturor forţelor democratice, noui puteri, pentru a păşi înainte pe calea democraţiei populare.

Jurnalul Consiliului de Miniştri

Consiliul de Miniştri luînd în deliberare referatul Ministerului Afacerilor Interne în virtutea articolului 107 din Cosntituţie a decis:

ART. 1 – Partidul Naţional Ţărănesc de sub preşedinţia d-lui Iuliu Maniu este şi rămîne dizolvat pe data publicării în „Monitorul Oficial” al prezentului Jurnal.

Această decizie de dizolvare include şi toate organizaţiile judeţene, de plasă şi comunale ale susmenţionatului partid, organizaţiile militare, de tineret, femenine şi orice alte organizaţii sau asociaţii conduse de acest partid.

ART. 2 – Sediile şi orice alte localuri de întrunire ale acestui aprtid vor fi închise, iar arhivele şi orice corespondenţă vor fi ridicate de autorităţile respective, oriunde s-ar găsi.

ART. 3 – Întreg patrimoniul acestui partid va fi lichidat conform legii.

ART. 4 – Domnii miniştri secretari de Stat la Departamentul Afacerilor Interne şi Justiţiei sînt însărcinaţi cu aducerea la îndeplinire a prezentului Jurnal.

Mai citeşte:
6 martie 1945 – preluarea puterii de către comunişti, prin guvernul Petru Groza

4 gânduri despre „Dizolvarea PNŢ în 1947

  1. Ebine sa fie cunoscut trecutul dar este si mai bine sa facem prezentul mai bun ca trecutul invatind din proprile greseli dar nu furind democratia cum sa exprimat mircea ionescu chintus ce sa fure daca nu era si uite asa viata a trecut sanatatea sa subrezit roca mama isi ceama la regenerare mai repede sau mai incet fiecare la timpul cind ii va suna ceasul un lucru iuliu maniu este un om politic de stinga sau de dreapta l-am bagat la timpul prezent daca tot mai vorbim mai mult de trecut . singura bucurie era recunoasterea FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN , mioc , multe sint de spus dar politica actuala nui buna radacinilei sint putrede nici cu tineretul de azi nu ma pot lauda , de ponta am vorbit cu multi ani inainte vreti a scoate castanele din foc cu mina altuia iar dupa acea sa strigati victorie cu steagul in mina sa dovediti ca sinteti revolutionarii iar adevarati sint calcati in picioare iar cei ce stiu adevarul tac de ce tac ….????. au trecut 23 de anii de la revolutie cum cinstiti libertatea adusa jertfelor sa o facem prin doliu national si nu cum vrea sspr bucuresti cu concerte si bani de pomana coborim steagul romaniei si tinem doliu 3 zile ca amintire alfel totul se uita fiecare guvern a avut si merite si prosti dar mai multe prosti facute in defavoarea ROMANIEI , taranisti liberali ce au facut au tacut la auzul despre frontul democrat roman , nu ia interesat parca acest front a luptat pentru alte popoare si nu pentru Romania , daca ar fi fost pusa in aplicare politica FRONTUL DEMOCRAT ROMAN actual aveam camara plina si fara imprumuturii,vad ca si tu mioc marius nu mai spui nimic de FRONTUL DEMOCRAT ROMAN de ce oare te interesezi de trecut la iuliu maniu nui nimic intereseazate de FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , iai dat telefon lui mircovici nicolaie .

  2. Pingback: Ziarul „Scînteia” din 31 iulie 1947 „Dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc” | Clubul Presei ⓜ mapamond media

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.