Dosarele revoluţiei – un sait cu documente despre revoluţia din Timişoara

IMG_7172_TasalaCu sprijinul lui Teodor Mărieş şi al asociaţiei „21 Decembrie” a fost lansat saitul Dosarele revoluţiei (linc), care prezintă documente din „procesul celor 25” – primul proces al revoluţiei din Timişoara, care i-a avut ca inculpaţi pe Ion Coman, Radu Bălan, Ilie Matei, Cornel Pacoste, Emil Macri şi alţii (ofiţeri de miliţie şi securitate, activişti de partid). Nu au putut fi trimişi în judecată generalii Nuţă Constantin, Mihale Velicu şi colonelul Moraru Petre, foşti şefi ai Inspectoratului General al Miliţiei care răposaseră (Nuţă şi Mihale ca urmare a prăbuşirii elicopterului cu care erau transportaţi spre Bucureşti iar Moraru sinucis în celulă la Penitenciarul Timişoara).

Am vorbit la telefon cu domnul Mărieş înainte de lansarea saitului şi îmi spunea că fotografierea documentelor s-a făcut de către o echipă a asociaţiei „21 Decembrie”. Dînsul mi-a spus că e vorba de procesul Chiţac-Stănculescu, dar observ acum că e vorba de celălalt mare proces al revoluţiei timişorene. Mă întreb dacă în viitor vom vedea pe acest sait şi dosarul procesului Chiţac-Stănculescu.

Sînt mii de documente fotografiate care devin acum disponibile publicului. Un efort pentru care Teodor Mărieş şi colegii săi merită felicitaţi! Cu titlul de exemplu prezint o scrisoare adresată instanţei de Tăşală Manase, tatăl tînărului Remus Tăşală împuşcat în Piaţa 700 din Timişoara în 17 decembrie, dar avînd numai o rană superficială la gît, găsit însă apoi mort cu o împuşcătură în frunte, despre care se bănuieşte că a fost făcută în spitalul judeţean, unde au fost anchetaţi unii răniţi din revoluţie. Este un caz care a mai fost discutat pe aceast blog (linc).

Nădăjduiesc ca saitul respectiv să fie disponibil şi după ce trece campania electorală, în cadrul căreia domnul Mărieş candidează pentru un loc de senator la Timişoara.

O parte din documente sînt greu de citit, datorită calităţii slabe a fotografiei sau deteriorării documentului original, dar majoritatea sînt în stare bună.

Pe acelaşi sait sînt disponibile şi 4 din volumele editate de asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara cu transcrierile declaraţiilor martorilor la acelaşi proces şi un extras dintr-o altă carte despre revoluţia din Timişoara.

Mai citeşte pe acest blog:
– pagina Documente despre revoluţia din Timişoara
Răniţi împuşcaţi în spital în timpul revoluţiei. Cazul Remus Tăşală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.