Propagandă în „Adevărul” pentru graţierea criminalului Stănculescu

„Am vrut să îl lichidez pe generalul Militaru” (linc), e titlul unui interviu publicat de Andrei Crăciun şi Cristian Delcea în ziarul „Adevărul”, în care ziarul care se pretinde indignat de crimele revoluţiei face propagandă pentru graţierea criminalului Stănculescu. Acesta este prezentat ca un fel de dizident al FSN-ului instalat la putere în 1989, deşi a avut funcţia de ministru în guvernul FSN mult mai multă vreme decît generalul Militaru.

Chiar primele întrebări din interviu sînt legate de graţiere:

„Adevărul“: Domnule General, aţi înaintat o cerere de graţiere către preşedinte.
Victor Atanasie Stănculescu: Da, dar nu prea am vrut. M-a rugat familia: „Dacă nu te gîndeşti la tine, gîndeşte-te măcar la noi”. De ce să mă ierte, dacă n-am făcut nimic?

Vreun răspuns?
Am văzut că Băsescu a zis că se mai gîndeşte. Să se gîndească.

Aveţi încredere?
Nu mai am încredere în nimeni, nici măcar în Justiţie. Am avut cei mai străluciţi avocaţi şi uite unde sînt.

Constat lipsa de remuşcări a fostului general cu privire la faptele sale (la analizarea cererii de graţiere ar trebui ţinut seama de asta), dar şi confirmarea faptului că dovezile împotriva sa erau atît de limpezi încît nici cei mai străluciţi avocaţi nu l-au putut salva (nici măcar o opinie separată nu s-a înregistrat în cele 2 judecări ale procesului).

Încă din 2009, cînd a început campania despre revoluţie a ziarului „Adevărul”, campanie care continua pe cea precedentă din „Jurnalul Naţional” (linc), avînd de altfel acelaşi mentor (linc), am arătat că această campanie e plină de minciuni. La pagina „Analize despre revoluţia din 1989” (linc) a acestui blog găsiţi un capitol special consacrat articolelor despre revoluţie ale ziarului „Adevărul”.

Diversiunea din România a început în 22 decembrie 1989 şi nu s-a încheiat nici azi, e o observaţie a revoluţionarului arădean Valentin Voicilă (linc). Presa şi televiziunea au slujit şi slujesc campania de acoperire a adevărului despre revoluţie printr-un potop de minciuni, fapt despre care am atras atenţia încă din 1990 (linc). Una din tacticile acestei campanii este prezentarea, împotriva oricăror evidenţe, a unor apropiaţi ai lui Ion Iliescu drept persoane care au suferit din pricina acestuia. Generalul Militaru, care mort fiind nu se mai poate apăra, a devenit ţapul ispăşitor ideal pentru morţii revoluţiei (deşi pînă la fuga lui Ceauşescu nu a comandat nimic, iar apoi interes în crearea diversiunilor l-au avut cei care se ştiau ameninţaţi cu puşcăria pentru faptele de pînă în 22, Militaru nefăcînd parte dintre ei). Deşi Militaru a trăit ani buni după revoluţie, candidînd şi la preşedinţie, ziariştii care îl acuză azi au tăcut pînă la moartea sa. Rebranduirea membrului CFSN Stănculescu ca om care ar fi stricat anumite jocuri în FSN se  face pentru justificarea graţierii sale în partea antifesenistă a opiniei publice, că în cea fesenistă Stănculescu e oricum nevinovat. Andrei Crăciun are vechime în sugerarea prin articole din „Adevărul” a faptului că trimiterea la închisoare a lui Stănculescu îl bucură pe Iliescu. Iată ce scria în martie 2010 (linc):

„Generalul“ – aşa îi spun gardienii lui Victor Atanasie Stănculescu, aşa îi spun colegii, dar nici ei nu cred ce spun. După ce paşii lui încep să tacă, pe coridorul lung din Spitalul‑Penitenciar se mai aud, înăbuşit, doar hohotele de rîs ale istoriei. Nu mai ninge.

Undeva, pe strada Molière din cartierul Primăverii, un bărbat de 80 de ani, un emanat al „Revoluţiei“, un fost preşedinte, zîmbeşte larg. Un zîmbet pînă la urechi.

Nu dau 2 bani pe ce spune acum Stănculescu. În partea a 2-a a interviului, unde zice că vrea să se facă şofer de camion cînd iese din închisoare (linc) (da, la peste 80 de ani; îl cred exact cum cred celelalte lucruri spuse în interviu), fostul general critică cu tupeu procesul Ceauşescu, de parcă nu el a fost cel care l-a organizat, iar apoi ni se explică superioritatea morală a domnului Stănculescu, care n-a cerut certificat de revoluţionar:

Certificat de revoluţionar n-aţi vrut?
N-am vrut, deşi m-a rugat Bebe Ivanovici. Mi-a zis Bebe să iau, că am fost, dar eu am zis că dacă nu au primit nimic cei care au luptat în Al Doilea Război Mondial e penibil să dai unora care au stat trei ore pe stradă. Cei din război au fost în frig, în noroi, degeraţi, măcelăriţi. Au pătimit atîtea, şi pentru ce? Toţi s-au purtat urît cu Armata Română. Nu i-a mulţumit nimeni că a făcut totuşi Revoluţia.

Au ajuns criminalii din 1989 să se laude cît de nobili sînt că n-au cerut certificat de revoluţionar (nici n-aveau dreptul conform art. 8 din legea 341/2004). Stănculescu are pensie de general mult mai mare decît o indemnizaţie de revoluţionar, înainte a avut salar de ministru şi a cîştigat bani şi de la firma Balli, care făcea afaceri cu Sidex-ul cînd acesta era de stat, de ajunsese Sidexul aproape de faliment, dar acum dă lecţii de moralitate. Mai spune că veteranii de război n-au primit nimic, deşi există lege care dă drepturi materiale veteranilor de război (chiar şi celor care au luptat în alte armate, la hortişti, de pildă) şi se mai smiorcăie că „toţi s-au purtat urît cu armata română”. De fapt cu armata toţi s-au purtat frumos, a fost o ploaie de avansări la excepţional cînd era ministru Stănculescu (cu creşteri corespunzătoare de salar), pe motiv de merite în revoluţie. Cînd s-a făcut restructurare prin eliminarea serviciului militar obligatoriu cadrele militare au putut ieşi la pensie la 45-50 ani sau trece în rezervă cu nu ştiu cîte salarii compensatorii, iar în plină criză guvernul Boc a mărit pensiile a 90% dintre militari („În urma recalculării, urmată apoi de sistemul revizuirii, majoritatea pensiilor celor 159.000 de foşti angajaţi din sistemul de apărare (MApN, SRI, MAI şi altele) au crescut în medie cu 30%”linc). Numai cei ieşiţi la pensie la 45-50 ani au pierdut la recalculare, dar şi ăştia vor recupera cu guvernul USL (linc).

Lupta pentru eliberarea lui Stănculescu este principalul motiv al campaniei despre revoluţie a ziarului „Adevărul”, care de la început l-a prezentat pe Stănculescu ca dezvăluitor al adevărului din 1989 (vezi: Gulgute proaspete ale lui Stănculescu la B1TV şi în ziarul „Adevărul” – linc). Campania a inclus eforturile de discreditare a revoluţionarilor din 1989 (linc), grup bănuit ostil faţă de scopurile urmărite.

Mai e un fragment interesant în interviu:

Ne-aţi adus caseta care explică Revoluţia?
(Rîde) Mai există legenda asta?

Există: că aveţi casete într-un seif, în Elveţia.
Să o întreţineţi. Dacă daţi de la 100 de milioane de dolari în sus v-o dau.

Nu aveţi nicio casetă.
Mai am memoria şi sper să nu o pierd.

Cum s-a născut povestea asta?
Eu am lansat-o, la nervi, în 2008, cînd au venit să mă ridice. M-a enervat că abia se pronunţase sentinţa şi ei au şi venit. Ce credeau, că fug?

Se confirmă ce scriam pe acest blog în mai 2009, în articolul „Cacealmaua lui Stănculescu” (linc).

Mai citeşte:
Ion Iliescu, un Sorin Ovidiu Vîntu al revoluţiei române
După Virgil Măgureanu, un nou membru în tabăra antiiliescienilor feroce: Victor Stănculescu
Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul „Adevărul”
Culisele revoluţiei (10). Stănculescu n-a făcut o asemenea afirmaţie gogonată, cu 1000 de terorişti (video)
Cacealmaua lui Stănculescu
Preşedintele Băsescu minte cu privire la procesele revoluţiei, în timp ce analizează cererea de graţiere a lui Stănculescu
Ministrul Victor Stănculescu, generos pe banii statului
Victor Stănculescu reia minciuna cu misterul celor 40 de cadavre
„Jurnalul Naţional” turbează de furie ca urmare a hotărîrii de reîncarcerare a lui Stănculescu

7 gânduri despre „Propagandă în „Adevărul” pentru graţierea criminalului Stănculescu

 1. FRONTUL DEMOCRAT ROMAN dati caseta cu inregistrare din ploiesti vedeti ce striga multimea in decembrie 22- 1989 in ploiesti dar cred ca si in tara in ploiesti pune un comentator sa nu se auda FRONTUL DEMOCRAT ROMAN strigatele multimii mioc cere caseta si vezi ca sint eu autorul FRONTUL DEMOCRAT ROMAN cerio liui mihai minzatu sau cam asa ceva tv nationala sa o pui inainte de 22 decembrie , TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR astai lozinca in caseta se aude multimea dar si cel ce a spus sa nu se mai strige ca a fraternizat cu FSN dumitrie popa .

 2. Domnule Mioc m-aţi dezamăgit ( e bine aşa sau scriu …maţi, apropor de nicio, niciun?!) Chiar sunt dezamăgit.ROMĂNIA ARE NEVOIE DE O ALTĂ CONDUCERE, CĂ NE PLACE SAU NU NE PLACE ACESTA-I ADEVĂRUL. A TREBUIT SĂ VINĂ UN HOHENZOLER (cred că am greşit numele, scuze???) CA SĂ FIE ROMÂNIA CEA CARE A FOST. CUZA ???
  Mai bine un 21 decembrie 2012 decât …
  MĂ ROG LA DUMNEZEU SĂ … GREŞESC!!!
  Somn … uşor ROMÂNILOR ŞI … IARTĂ-I DOAMNE.

   • Nu… referitor la articolul pe care l-aţi şters referitor că nu primim indemnizaţiile pe 2013! De ce l-aţi şters. Sau pentru pur şi simplul fapt că suntem …şterşi din viaţă şi ISTORIE ?!

   • Articolul este pus la loc. Am vrut să am o confirmare suplimentară ca nu cumva să dau o informaţie falsă. Nu aveţi de ce să vă supăraţi pe mine pentru măsuri luate de guvern. Eu numai anunţ aceste măsuri, nu le-am luat eu.

 3. Ne ia viaţa Ponta. Adică şi 2013 s-a terminat cu noi.
  O.K.
  EU ALEG GREVA FOAMEI PÂNĂ LA SFÂRŞIT, CĂ TOT TREBUIE SĂ-ŞI IA BANII CEI PESTE PLUS 1oo parlamentari. Să mă ierte Dumnezeu. Să vă ierte Dumnedyeu. PE TOŢII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • DOMNULE PAUL DORU SA FI SUPARAT PE CEI CE AU VOTAT IN 1990 FSN REFUZIND FRONTUL DEMOCRAT ROMAN AL CARUI INITIATOR AM FOST EU MIRICA A GHEORGHE STIU CE ZICI SI GINDESTI DAR ABTINETE CAI MAI BINE DOVEZI SINT LA MINE IN ALBA IULIA OAMENII MARTORI IN TIMISOARA PRINTRE CARE CHIAR LORIN FURTUNA EI CE ZICI CU CINE AI VOTAT IN 1990 CU FSN CA SA NU MAI INJURI. TAXE SI INPOZITE MAI MARI PENTRU INPORTURII ,AGRICULTURA O RAMURA A INDUSTREI AGRICOLE SA FIE LASATA SA CAPETE AMPLOARE , IMPOZITE MICII, IAR LOCURILE NE CULTIVATE SA INTRE IN POSESIA STATULUI CHEAR DACA SINT PROPRIETARI IAR LEGEA II PROTEJEAZA SA SCHIMBE LEGEA . NU PRIVI CA SINT CU 100 PARLAMENTARII IN PLUS LASAI SA VEDEM CE FAC ASAI LA INCEPUT CA ASAI LA NOI IN ROMANIA FIECARE 4 ANI UN NOU INCEPUT SI TOT ASA , VA UREZ SANATATE SI LASA GINDURILE DE LA PARLAMENTARII NICI EU NUS DEACORD CU ACEST LUCRU DAR MACAR SA VAD EFECTUL , SA FACA LEGEA ASA CUM AM SPUSO EU INTRUN COMENTARIU SAI VAD SE MAI INGHESUIE LA GUVERNARE , , MIOC SCRIE CARTI INAINTE . SI NU UITA CA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN E CEL CE A RASTURNAT REGIMUL COMUNIST DE CE NU VORBESTI NU AI LIMBA SCRIE CA AI DEGETE LA MIINI,INCHEI TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR DATI CASETA PLOIESTI 22 DECEMBRIE 1989 . .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.