Declaraţie de torţionar: „Arăt că, am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii”

IMG_7636_DragomirFlorinDe pe saitul dosarele revoluţiei am preluat un alt document; declaraţia ofiţerului M.I. Florin Dragomir, care în 1990 fusese trimis în judecată pentru că bătuse nişte revoluţionari arestaţi, dar a fost achitat ca urmare a faptului că infracţiunea de purtare abuzivă fusese amnistiată prin Decretul FSN din 4 ianuarie 1990. Am prelucrat fotografiile saitului susmenţionat prin rotire şi decupare astfel încît documentele să fie mai lesne de citit şi prin ştergerea adresei de domiciliu a lui Dragomir. Cred că e necesară aducerea aminte a acestei declaraţii în condiţiile în care au apărut în ultima vreme tot felul de teorii abracadabrante cu securitatea care ar fi fost de partea revoluţiei (domnul Valeriu Mangu, dintre comentatorii acestui blog, remarcîndu-se în mod deosebit în susţinerea acestor teorii).

Procuratura Republicii Socialiste România
Procuratura militară Timişoara

DECLARAŢIE

a învinuit/inculpatului lt. Dragomir Florin
Astăzi 04 luna ianuarie anul 1990 a cărui identitate s-a stabilit prin Buletinul de identitate nr. …… eliberat de ….
Numele şi prenumele … lt. Dragomir Florin
Porecla … –
Data naşterii (anul, luna, ziua) … 22.02.1963
Locul naşterii … Hunedoara jud. Hunedoara
Numele şi prenumele părinţilor … Vasile şi Gheorghiţa
Cetăţenia … română
Studii … abs. liceu industrial construcţii
Situaţia militară grad-ctg. şi centrul militar de care aparţine … satisfăcut
Locul de muncă … Inspect. jud. Timiş PCTF [punct control trecere frontieră] Aeroport
Ocupaţia … ofiţer MI
Starea civilă (căsătorit, necăsătorit, nr. copiilor) … necăsătorit
Numele şi prenumele înainte de căsătorie … –
Averea ce posedă … nu are
Averea soţiei
Domiciliul (localitatea şi judeţul) … Timişoara […]
Antecedente penale (instanţa, fapta, data) … nu are
Apărător …

După ce i s-a adus la cunoştiinţă obiectul cauzei şi i s-au explicat drepturile sale procesuale conform art. 202 alin. 3 C. pr. pen. i s-a pus în vedere să declare tot ce ştie cu privire la fapta şi învinuirea ce i se aduce în legătură cu aceasta şi care constă în aceia că, în ziua de 19.12.1989 a cercetat abuziv pe numiţii Biscoş Grigore Beniamin şi Ceataraş Ioan Dan.

IMG_7637_DragomirFlorindeclară următoarele:

Sînt absolvent al şcolii de ofiţeri promoţia 1988 şi am fost repartizat să-mi desfăşor activitatea în cadrul Inspectoratului jud. Timiş al M.I. ca ofiţer de PCTF.
În perioada 16-22.12.1989 mi-am desfăşurat activitatea în cadrul Inspectoratului jud. Timiş al M.I. întrucît acolo m-am prezentat la alarmă şi nu mi s-a mai permis să mă deplasez la PCTF Aeroport unde era locul meu obişnuit de muncă. Este adevărat că în dimineaţa zilei de 19.12.1989 în timp ce eram în curtea inspectoratului 2 ofiţeri de securitate dintre care l-am cunoscut pe unul pe nume Marcu mi-au predat 2 tineri muncitori de la întreprinderea Garofiţa Timişoara despre care existau date că au scris pe pereţii întreprinderii lozinci contra lui Ceauşescu. Este adevărat că în momentul în care i-am preluat am exercitat violenţe împotriva celor doi pe care ulterior i-am recunoscut în persoana numiţilor Ceataraş şi Biscoş. Am folosit în acest scop o bucată de lemn cu care i-am lovit pe cei doi peste fese. Susţin că am făcut acest lucru deoarece eram supărat pentru că în zilele anterioare şi eu fusesem lovit de demonstranţi în piaţa Maria. După aceea i-am condus pe cei doi pe coridorul de la parter de la securitate şi i-am introdus în birouri separate. Cei doi au început să fie anchetaţi fiecare de către doi-trei ofiţeri de securitate şi în timpul anchetei am intrat în ambele birouri şi i-am lovit pe cei doi cu acea bucată de lemn şi cu un baston de cauciuc pentru a-i ajuta pe anchetatori să obţină date referitoare la conducătorii demonstranţilor şi despre cei care i-au învăţat să scrie lozinci contra regimului. Este adevărat că în acest fel m-am implicat şi eu în anchetă în scopul de a obţine datele menţionate.
Arăt că, am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii care mi-a făcut semn să intru în birourile unde se aflau cei doi şi să exercit violenţe împotriva acestora pentru a obţine mai repede datele care ne interesau.
Îmi pare rău de cele întîmplate şi arăt că am comis aceste fapte datorită stării de nervi şi încordare generate de situaţia în care ne aflam.
În timpul activităţilor desfăşurate la inspectorat am fost dotat cu un pistolet de 60 cartuşe şi cu un pistol-mitralieră cu 120 cartuşe. Nu este adevărat că aş fi folosit armamentul din dotare împotriva demonstranţilor sau a altor persoane. În noaptea de 18/19.12.1989 în timp ce eram cu lt. Cîmpeanu şi conducătorul auto Soica am tras un foc de avertisment cu pistolul mitralieră, respectiv 28 cartuşe în zona Calea Girocului pentru a împrăştia nişte demonstranţi dar nu am rănit sau ucis vreo persoană.
IMG_7638_DragomirFlorinÎn alte împrejurări nu am folosit armamentul din dotare.
Menţin în întregime declaraţia scrisă de mine personal şi regret cele comise.
Nu sufăr de boli psihice şi nu am fost niciodată internat în spitale de neuropsihiatrie.
Atît declar, susţin şi semnez.

Procuror militar lt. maj. de just. Romeo Bălan [semnătură]
Învinuit [semnătură]

12.01.1990

Menţin în întregime declaraţiile date pînă în prezent şi în completarea acestora, arăt următoarele:
Cei doi tineri  muncitori de la întreprinderea Garofiţa Timişoara, au fost cercetaţi abuziv şi de către lt. VIDICAN din cadrul securităţii jud. Timiş serviciul I.
De asemenea arăt că cei doi tineri au fost loviţi în timpul anchetei şi de către Maior RADU TINU, adj. şefului securităţii. Alţi ofiţeri care să fi exercitat violenţe în timpul anchetei nu pot preciza.
De la căminul de nefamilişti în care locuiau cei doi tineri cercetaţi abuziv de mine, am mai ridicat doi cetăţeni, pe care i-am dus la sediul inspectoratului, dar arăt că pe aceştia nu i-am cercetat abuziv.
Precizez că erau veniţi ofiţeri anchetatori de securitate din cadrul mai multor judeţe, al căror nume nu-l cunosc. Cînd aceştia efectuau anchetă eu nu am participat aşa că nu pot preciza dacă respectivii au întrebuinţat sau nu violenţe împotriva celor cercetaţi.
Alte persoane cercetate abuziv, în zilele de 19-22.12.1989, nu pot indica, întrucît în acea perioadă s-au adus foarte mulţi demonstranţi şi eu am fost mutat în dispozitivul de apărare al inspectoratului.
Mai reţin că, în dimineaţa zilei de 19.12.1989, la inspectorat, a fost adus şeful raion porţelanuri de la magazin universal „Bega” despre care se spunea că l-ar fi lovit pe lt. maj. DORNEANU de la miliţie. În biroul unde se afla acesta am fost trimis de comandantul securităţii col. Sima pentru a exercita violenţe împotriva lui, dar observînd că este o persoană mai în vîrstă, nu l-am lovit.
Recunosc faptele comise şi arăt că este adevărat că în ziua de 19.12.1989, am exercitat violenţe cu bastonul de cauciuc şi cu un par de lemn, împotriva numiţilor CEATARAŞ şi BISCOŞ, în scopul de a afla cine i-a învăţat să strige lozinci contra regimului şi cine sînt capii demonstranţilor. Aceleaşi întrebări le fuseseră puse anterior de către ofiţerii anchetatori.
Arăt că, în perioada 16-22.12.1989, nu am folosit armamentul în sensul de a deschide focul împotriva demonstranţilor.
IMG_7639_DragomirFlorinÎntr-o singură împrejurare, aşa cum am declarat anterior, am folosit pistolul mitralieră din dotare, trăgînd foc de avertisment, pentru a împrăştia un grup de oameni pe Calea Girocului din Timişoara. În această împrejurare nu am omorît sau rănit persoane. Sînt sigur de acest lucru, deoarece am tras o rafală în sus, în aer.
În seara zilei de 17.12.1989, am fost în zona Pieţii Badea Cîrţan şi Piaţa Traian pentru a culege informaţii cu un autoturism al inspectoratului, o dacie 1300 albă condusă de şoferul CÎRSTULESCU. Acesta poate confirma că în acea misiune nu am fost înarmat cu pistolul mitralieră şi că nu am folosit pistoletul pe care l-am avut asupra mea.
Regret faptele comise şi arăt că nu sufăr de boli psihice.
Atît declar, susţin şi semnez.

Procuror militar lt. maj de justiţie Bălan Romeo [semnătură]
Învinuit [semnătură]

Conform cu depoziţiile inc. Dragomir Florin din Dosarul Tribunalului militar Timişoara nr. 24/1990
Procuror militar şef adj.
cpt. [semnătură Romeo Bălan]

Mai citeşte alte documente despre revoluţia din Timişoara la pagina Documente despre revoluţia din Timişoara

22 de gânduri despre „Declaraţie de torţionar: „Arăt că, am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii”

 1. Cati fosti tortionari securisti DOVEDITI ca au comis grave abuzuri in timpul revolutiei de la Timisoara au fost spanzurati in Piata Operei dupa 22 dec. 89 ??? Si va mai mirati ca acestia au ajuns in Parlamentul Romaniei unde va fac legi !

   • Dar oameni de afaceri proveniti dintre fostii securisti tortionari cunoasteti ?? Exemplu la care m-am referit eu daca se realiza ar fi facut sa descurajeze astfel de indivizi sa acceada la functii de conducere in stat asa cum s-a intamplat din pacate !

 2. Domnule Marius Mioc,

  1) Dupa cum rezulta din declaratia lt.Florin Dragomir, locul de munca al acestuia era Inspectoratul judetean M.I. Punct Control Trecere Frontiera Aeroport, ceea ce nu inseamna ca ar fi fost cadru al Inspectoratului de Securitate Timis. Si nici n-a fost.
  2) O marturie este o marturie. Care insa poate sa fie adevarata sau nu, mai ales in conditiile de atunci. Daca dvs. va bazati in sustinerea implicarii Securitatii – si cand spun „Securitate” ma refer la intreaga institutie, asadar DSS – in reprimare pe aceasta marturie, ne-am inteles!
  3) Eu n-am spus niciodata ca Securitatea a fost de partea revolutiei – dar, pana la urma, care revolutie? -, ci ca tocmai Securitatea a pregatit, a initiat si a desfasurat o serie de activitati de natura sa conduca la explozia populara. Ca grupul Ion Iliescu a confiscat aceasta initiativa, transformand miscarea amorsata de Securitate in pseudo-revolutie, este alta problema. De fapt, de la un capat la altul, massa a fost folosita cand de un grup – in prima faza, de grupul Iulian Vlad -, cand de altul – in ultima faza, de grupul Ion Iliescu. Dar distinctia dintre intentiile celor doua grupuri este necesara – pe cand primul a urmarit crearea conditiilor de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu si, mai general, a sistemului comunist, al doilea a urmarit conservarea acestui sistem.
  Intr-un eveniment atat de complex cum a fost cel din decembrie 1989, marturia lt. Florin Dragominr, chiar daca este adevarata, nu dovedeste nimic. E ca si cum arunci un gram de cianura intr-un ocean. Poti sa spui in acest caz ca apa oceanului este otravita? Si apoi lt. Florin Dragomir declara in prima faza ca a exercitat violentele asupra celor doi de suparare ca fusese batut. In alta ordine de idei, intr-adevar, una din misiunile dlui Traian Sima a fost sa depisteze capii manifestantilor, pentru a-i neutraliza. Dar care a fost scopul acestei actiuni?! Simplu: sa nu se nasca lideri, ca DSS sa mentina controlul asupra evenimewntelor, respetiv asupra statului.
  4) Teoria este una, practica este alta. Iata, dupa aproape 23 de ani apare la televizor (alaltaieri) o inregistrare din 1991 cu generalul Nicolae Militaru in care afirma ca la sediul MApN din Drumul Taberei au fost chemati in 24 decembrie 1989 nu mai putin de 600 (sase sute) de luptatori USLA, pe motiv sa apere respectivul sediu. A fost, dupa episodul Otopeni, a doua incercare de inscenare a implicarii Securitatii, chipurile, in fenomenul pseudo-terorist, prima soldata cu moartea unor tineri nevinovati. Tot mai multe elemente, chiar punctuale, vin sa-mi confirme teoria. Spre, vad, disperarea dvs.
  5) Dupa cum, poate, ati inteles, n-am de gand sa mai colaborez la blogul dvs. Si asta nu fiindca aveti vederi opuse mie, ci fiindca argumentele dvs. sunt cu totul straine de minimele rigori ale unui demersde ordin stiintific, dupa cum o dovedeste chiar preambulul textului dvs.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  • Dacă „Securitatea a pregatit, a initiat si a desfasurat o serie de activitati de natura sa conduca la explozia populara”, pentru ce a arestat persoane care acţionau în folosul exploziei populare şi al mişcării care l-a răsturnat pe Ceauşescu? Şi de ce aceste persoane au fost anchetate cu violenţă dacă conducătorii securităţii mizau pe căderea lui Ceauşescu? Nu-şi dădeau seama că asemenea violenţe îi expuneau unor pedepse penale după căderea regimului? Adevărat că Iliescu a dat amnistie în 1990 pentru purtare abuzivă, dar dacă Ion Iliescu şi Iulian Vlad făceau parte din grupuri distincte, Iulian Vlad nu putea şti ce va face Iliescu după căderea lui Ceauşescu.
   N-am văzut înregistrarea cu Militaru. Nu ştiu despre ce ocean vorbiţi, eu n-am observat la dv. decît repetarea insistentă a unor teorii stabilite prin „deducţie logică” cu zero dovezi.

   • Teorie conform cereia fosta Securitate a pregatit caderea lui Ceausescu este falsa iar raspandirea acetei teorii o fac tot securistii si raspandacii acesteia pentru a justifica astazi faptul ca fostii securisti sau odraslele lor conduc destinele tarii sau au devenit mari oamenii de afaceri ca recunostinta pentru caderea dictaturii !

 3. Pingback: In Memoriam Timişoara Decembrie 1989. De cîte cartuşe e nevoie pentru un foc de avertisment? « Gogea's Blog

 4. @Valeriu Mangu

  Domnule Valeriu Mangu,

  Sistemul comunist este o chestiune de tip de aspiraţii şi de tip de valori ce stau la baza unei societaţi, este o chestiune de tip de norme şi legi in gestionarea unei societaţi. Deci nu o chestiune de etichete lipite pe fruntea unuia sau altuia. Cum ar putea fi considerat Ion Iliescu comunist cita vreme el a distrus normele şi legile statului comunist din Romania inlocuindu-le cu normele şi legile nelegiuite ale statului capitalist. Sistemul comunist a facut posibile imensele progrese la toate nivelele şi sub toate aspectele inregistrate de Romania in deceniile de gestionare socialista a ţarii. In schimb sistemul capitalist de dupa 1989 a distrus şi ruinat sub toate aspectele Romania.

  Nu toţi securiştii, miliţienii şi militarii au fost implicaţi in complot. Foarte mulţi credeau ca-şi pot face datoria in mod normal pentru apararea ţarii şi a statului. Prin coordonarea intenţionat defectuasa a activitaţii celor care credeau ca-şi pot face datoria faţa de ţara şi corelat cu activitatea pe teren a agenţilor şi avansarea scenariului de razboi psihologic s-a ajuns la scoaterea lumii pe strazi, anihilarea şi pervertirea instituţiilor statului, adica aşa-zisa ‘revoluţie’.

  Incercarea dumneavoastra de polimica cu Marius Mioc este un dialog al surzilor. El va tot spune ca nu va inţelege, iar dumneavoastra va tot prefaceţi ca n-aţi auzit. Forţele din exterior ce-au iniţiat evenimentele din 1989 s-au bazat pe existenţa in ţara a trei categorii de indivizi: 1) Oportunişti şi tradatori. 2) Idioţi utili intoxicaţi cu propaganda şi dezinformarea occidentala. 3) Naivi intoxicaţi cu propaganda şi dezinformarea occidentala.

  Din prima categorie a oportuniştilor şi tradatorilor fac parte oameni ca: Iulian Vlad, Stefan Gusa, Victor Atanasie Stănculescu, Ion Iliescu, Nicolae Militaru, Silviu Brucan, etc + toţi ceilalţi romani recrutaţi ca agenţi ce-au participat in evenimente + tot felul de Titi care astazi se pretind care mai de care ‘luptatori’ şi ‘revoluţionari’, aka escroci… şi-au vinat şi vineaza ‘certificate’ şi beneficii.

  Acum ma voi referi la felul cum diferenţiem intre a doua şi a treia categorie, intre idioţi utili şi naivi, deoarece toţi ceilalţi participanţi mai mult sau mai puţin activ sau pasiv la evenimente se incadreaza uneia din categoriile 2 si 3. Idioţii utili sint oameni care, in ciuda tuturor revelaţiilor şi lecţiilor pe care le-a oferit istoria post 1989 coitus, inca mai cred balivernele de atunci cu ‘libertatea de expresie’, ‘democraţia’, ‘drepturile omului’, ‘alegeri libere’ inseminate de catre propaganda puterilor coloniale occidentale. Naivii sint oameni care au crezut atunci din naivitate balivernele, dar care intre timp, ca urmare a duşului rece, s-au trezit la realitate.

  Aşa-zişii ‘dizidenţi’ à la Doina Cornea, Mircea Dinescu, Dumitru Mazilu, etc se incadreaza in funcţie de ce s-ar putea afla din dosarele lor SRI şi poziţia lor de dupa 1989 fie in categoria agenţilor şi oportuniştilor, fie a idioţilor utili, fie, puţin probabil, a naivilor.

  In cazul ‘dizidenţilor’ sovietici avem totuşi cazul cel puţin al unui naiv, este cazul lui Alexander Zinoviev. N-am acum timp sa prezint amplu cazul şi personalitatea acestui brav om. Poate o voi face in viitor. Pina atunci insa va puteţi documenta puţin in legatura cu el – cu iluziile, deziluziile şi trezirea lui – din ce se poate gasi pe Internet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Zinovyev

  Domnule Mangu,

  Lasaţi-l pe Marius Mioc cu ‘revoluţia’ lui. El face şi el o munca utila punind şi ţinind pe tapet unele informaţii despre evenimente. Aţi spus chiar dumneavoastra ca el este ca un fel de miner. Nu-i cereţi mai mult! Misiunea mea şi a dumneavoastra este, intre altele, de a investiga şi analiza ce mai scoate el de sub pamint şi pune pe masa!

  • Domnule involutia1989 sînteţi nedrept cu Iulian Vlad. Omul a fost credincios lui Ceauşescu pînă efectiv numai era nimic de făcut. A făcut şi închisoare din pricina asta. Iar acum veniţi dumneavoastră să-l acuzaţi că a fost trădător.

   • Va inşelaţi domnule Mioc, Iulian Vlad n-a fost doar oportunist şi tradator, el era şi niţel fie idiot util, fie naiv. Nu ma pot decide pentru ca nu ştiu ce şi cum mai gindeşte astazi. Iulian Vlad avea o parere foarte proasta despre orinduirea socialista şi fantaza despre capitalism şi Occident. Deci se asemana niţel cu dumneavoastra domnule Mioc, cu diferenţa ca el era şeful DSS, iar dumneavoastra un simplu anonim.

    Ca şef DSS el avea o percepţie acuta a situaţiei, cunoştea puterea şi natura forţelor care forţau uşa Romaniei. Deci a fost o foarte proasta şi fatala alegere din partea lui Nicolae Ceauşescu atunci cind l-a numit şef DSS. Ar fi fost nevoie de oameni maturi din punct de vedere politic şi de mare demnitate şi curaj pentru a salva Romania. De unde sa-i fi luat insa Nicolae Ceauşescu? Mare lucru ca nu l-au dat in git şobolanii inca mai devreme şi n-ar mai fi apucat sa construiasca nimic in Romania!

    Ion Iliescu l-a inchis pe Iulian Vlad pentru ca era un competitor şi ştia prea multe. L-a inchis şi pentru ca aşa era scenariul din piesa in care juca el, trebuia stigmatizata şi sacrificata Securitatea, trebuiau sa moara gladiatori in arena, trebuia piine şi circ pentru prostime. Trebuia fabricat un eveniment epic şi memorabil care sa lase o impresie puternica in inconştientul colectiv pentru a le da `recunoaştere` şi `legitimitate` uzurpatorilor statului comunist. Aşa ca Iulian Vlad şi securiştii au scapat uşor din labele lui Ion Iliescu, peste o mie de nonorociţi din prostime au fost insa omoriţi la lovitura de stat din decembrie 1989.

 5. @ Codrul

  Cu privire la fortele speciale care au actionat „acoperit” incepand cu 16 decembrie 1989 in scopul provocarii Armate, dar si de morti de natura sa incite populatia a se vedea Sentinta procesului de la Targoviste pe:

  http://www.dcnews.ro/2012/12/vezi-sentinta-care-i-a-condamnat-pe-sotii-ceausescu-la-moarte-foto/

  In cuprinsul Sentintei instanta vorbeste despre forte pregatite in secret care au actionat incepand cu 16 decembrie 1989.

 6. @ Involutia 1989

  1) Cercetand cu atentie actiunile si inactiunile dlui Ion Iliescu din ultimele zile ale anului 1989, apoi pana spre septembrie 1990 nu se poate in nici un caz trage concluzia ca a fost port-drapelul distrugerii sistemului comunist. Dimpotriva, a cautat sa mentina sistemul respectiv, atat ca a fost fortat de conjunctura internationala, de massa din strada la o serie de masuri defensive care au condus, prin forta lucrurilor, la instaurarea „democratiei originale”. N-are sens sa-i punem in sarcina dlui Ion Iliescu merite pe care nu le are, precum nici vreo vina pe care nu o are. Dar, desi au trecut 23 de ani de la momentul decembrie 1989, poate ca, intr-adevar,. este prea devreme pentru a a fi posibila nasterea de concluzii nepartinitoare despre rolul dlui Ion Iliescu in istoria recenta a tarii.
  In rest, sunt de acord cu dvs. ca statul capitalist este nelegitim, dar cu completarea ca si statul comunist este asisderea. Cand vorbiti despre” progresele imense” ale sistemului comunist uitati – ori nu aveti in vedere – nivelul fundamental, anume al fiintei umane, vazuta si, respectiv, tratata de acest sistem drept sclav. „Omul nou”, indiferent cum ar fi aratat acesta, nu poate fi decat o ipostaza nelegitima de vreme ce trasaturile sale au fost stabilite de altii, nu de fiinta umana insasi. Dar iata ca, dupa 23 de ani, s-a cam vazut de ce este capabil „omul nou” creat de comunism…
  In sfarsit, la acest capitol al raspunsului meu va rog sa-mi permiteti o constatare: statul roman actual nu-i, in forma sa practica sub care se prezinta astazi, nici macar capitalist. El este doar o masinarie dupa care diverse grupuri umbla sa puna mana.
  2) Evident ca nu toate cadrele M.I. si, respectiv, M.Ap.N. au fost implicate in operatiunea de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu, dar nici nu a existat o inghesiuala in a-l apara.
  3) Un dialog, chiar al surzilor, poate sa conduca totusi, in anumite situatii, la un rezultat. Desigur, cu conditia ca partile in dialog sa sufere doar de aceasta infirmitate. Se spune ca Niccolo Machiavelli, cand scria, o facea intr-o camera anume, in care intra descult si imbracat in costum. Cam asa ar trebui abordata tema in discutie – liber de orice prejudecati, de interese, chiar renuntand la metodele traditionale ale cercetarii istorice, criminalistice etc. Pentru deslusirea unui eveniment de exceptie, cum a fost cel care s-a produs in decembrie 1989, metodele clasice pot sa fie chiar contraproductive. De principiu, un asemenea demers nu poate avea succes decat prin apel la metode neconventionale, chiar socante.
  3) In urma cu doi ani, daca tin bine minte, i-am comunicat dlui Marius Mioc faptul ca renunt la colaborarea pe blogul de fata. Mi-am dat atunci seama ca nu mai aveam ce sa spun in mod fundamental despre Decembrie 1989. In linii mari raman la aceeasi concluzie, cu precizarea ca intre timp am descoperit momentul „20 Decembrie 1989”, cand generalul Iulian Vlad preconizase sa dea lovitura de gratie membrilor familiei Ceausescu si sistemului comunist, in general. In tot acest rastimp am descoperit si alte lucruri, unele pierdute printre randurile uriasei manipulari de tip scris, cum ar fi pasajul la care fac trimitere mai sus din Sentinta de la Targoviste, altele povestite de diversi factori implicati, intr-un fel sau altul, in evenimente, care sustin tot ce am scris despre originile momentului „1989”. In general m-am tinut de cuvant, ceea ce nu inseamna ca nu am urmarit ceea ce se scrie pe acest blog. Am intervenit rar, in cate o chestiune care, prin modul in care a fost tratata, sfida logica ori cu ocazia unei dezvaluiri ori aparitiei unei informatii cu adevarat relevante. N-am abandonat nici o clipa cercetarea, cautand tot mai multe elemente care sa sustina, respectiv sa consolideze concluzia potrivit careia “Securitatea a pregatit, a initiat si a desfasurat o serie de activitati de natura sa conduca la explozia populara”. In acest sens, bunaoara, nu lipsite de interes sunt informatiile pe care mi le-a dat acum cateva zile dl. Vasile Gherasim, fost primar al sectorului 1 si fost senator, care in decembrie 1989 era juristconsult in judetul Covasna, cu privire la actiunile trupelor de Securitate din Sf. Gheorghe din 19 decembrie 1989 – cum au instalat linii telefonice speciale si tehnica de lupta in incinta Comitetului judetean de partid.
  4) Raman la aprecierea ca dl. Marius Mioc, prin munca pe care o face intretinand acest blog, contribuie in mod esential la aflarea adevarului despre Decembrie 1989 in tot tragismul sau. Pentru mine, de pilda, o informatie pretioasa a fost cea privind postarea de catre dl. Teodor Maries pe internet a unor pagini din diverse dosare judiciare privitoare la decembrie 1989. Am aflat de acest lucru tocmai de aici. Iar consultarea, fie si fugitiva, a unor pagini din aceste dosare a confirmat o serie de informatii pe care le aveam din alte surse independente, pe altele le-am corectat. Nu stau acum sa deascopar care sunt motivele ce-l anima pe dl. Marius Mioc de a face aceasta munca, importante sunt, fie si dezvaluite fragmentar, cu sau fara voia d-sale, informatiile pe care le aduce la lumina. Altfel, comparatia cu minerul este in buna masura corecta. Cu o astfel de comparatie am fost si eu gratulat, de dl. Francisc Toba, cu precizarea ca eu ma stradui sa integrez o informatie intr-un tot unitar, chiar daca acest „tot” este, in cazul cercetat aici, un intreg complex de piese independente. Ma staduiesc – si poate ca toate cuvintele despre dl. Marius Mioc scrise mai sus sunt o dovada – sa recompun momentul Decembrie 1989 fara prejudecati, fara ura si fara partinire, capitol la care gazda noastra este inca deficitara.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 7. @ Involutia1989

  Completare:
  In vol. 10 al dosarelor de cercetare penala privind Timisoara, postate de dl. Teodor Maries pe internet, incepand cu imaginea 923 se gaseste declaratia lt. col. Gabriel Anastasiu, loctiitorului sefului Directiei I a DSS, data la 14.01.1990. La un moment dat acesta afirma ca in dupa-amiaza zilei de 20 decembrie 1989 in sediul Inspectoratului de Securitate Timis si-au facut aparitia, pe la orele 18-19, trupele de parasutisti de la Caracal (Deveselu), care au parasit sediul in aceeasi seara sau in dimineata zilei urmatoare. Iata ca lucrurile incep sa se lege… La Timisoara trupele de parasutisti dormind in camioane, pe strazi, in jurul CJP si Inspectoratului judetean M.I. Timis, iar prin alte capitale de judet, asisderea, trupele de Securitate. Iata cum 20 decembrie 1989, ziua sosirii lui Nicolae Ceausescu din Iran, ziua in care in Timisoara se gaseau simultan Stefan Gusa, seful MStM, Constantin Nuta, seful IGM, loctiitorul acestuia Velicu Mihale, apoi Ion Coman, seful Sectiei C.C. privind problemele militare etc. apoi Mihai Chitac, seful Garnizoanei Bucuresti, apoi Nicolae Bracaciu, adjunctul ministrului Justitiei, Gheorghe Diaconescu, procurorul general adjunct, seful Procuraturii militare, Ioan Toma, primul-secretar al C.C. al U.T.C., incepe sa capete contur. Ce era proiectat sa se intample in 20 decembrie 1989 la Timisoara, apoi in intreaga tara, respectiv in Bucuresti, in particular cu Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu, Nicu Ceausescu, Ilie Ceausescu, aflat undeva prin tara?

 8. @ Involutia1989

  In procesul de intelegere a arhitecturii unui eveniment, fenomen s.a. cele mai importante sunt intrebarile. Dau un exemplu: de ce, in 16 decembrie 1989, cu exceptia generalilor Iulian Vlad, Aristotel Stamatoiu, Emil Macri, coloneilor Gheorghe Ratiu (seful Directiei I a D.S.S.), Aurel Rogojan (secretarul Consiliului de conducere al D.S.S.), care cunosteau despre inceputul tulburarilor din Timisoara inca de la ora 12,30, toti ofiterii de Securitate care s-au deplasat la Timisoara sub conducerea generalului Emil Macri au aflat despre deplasare abia spre seara, in jur de ora 21,00, deci cu doua ore inainte de plecarea din Gara de Nord cu autotrenul? Generalul Stefan Alexie, de pilda, secretar de Stat in M.I. si adjunct al generalului Iulian Vlad in D.S.S., a aflat despre ce se intampla la Timisoara abia a doua zi, pe la 7,30 – 8,00, si asta fiindca s-a dus din proprie initiativa la Minister. Cghiar colonelul Gheorghe Ratiu a fost anuntat abia spre ora 15,00, ora la care abia ajunsese acasa.
  O intrebare potrivita poate sa creeze prin ea insasi metoda de a afla raspunsul. Asa am pornit – deci de la intrebarea ” Securitatea, fie si fortata, avea un plan de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu?” -,. cautand sa aflu cum ar fi aratat un asemenea plan, iar apoi cautand elementele concrete care sa confirme concluziile.
  In logica lucrurilor, de planul Iulian Vlad de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu trebuie sa fi stiut foarte putine cadre din D.S.S. La momentul 16 decembrie 1989 conducerea D.S.S. se reducea, in mod preactic, la generalul Iulian Vlad, la generalul Aristotel Stamatoiu si la generalul Gianu Bucurescu. Al doilea avea in responsabilitate spatiul extern, iar al treilea, informatiile interne, coordonarea unitatilor speciale interne realizandu-se de primul, in lipsa generalului Stefan Alexie, care urma sa se interneze in spital in 18 decembrie, dar si datorita unor permutari de ultim moment operate de generalul Iulian Vlad – de exemplu, generalului Stefan Alexie i s-a luat de catre generalul Iulian Vlad coordonarea trupelor de Securitate si a Directiei a IV-a „Contrainformatii militare”, dandu-i-se in schimb coordonarea USLA.. In asemenea conditii, la care se adauga lipsa din Bucuresti a generalului Emil Macri (seful Directiei a II-a a D.S.S.), trimis din 16 decembrie seara la Timisoara, a generalului Aurelian Mortoiu (seful Directiei a III-a, ibid.), trimis incepand cu 9 decembrie in Iran, a generalului Marin Neagoe, aghiotantul lui Nicolae Ceausescu, trimis in 18 decembrie in Iran, a generalului Vasile Neculicioiu, seful U.M. 0110 („Anti KGB”), trimis din 14 decembrie la Iasi, generalului Iulian Vlad i-a fost simplu sa tina sub control intregul aparat al D.S.S., respectiv sa-i manipuleze pe Nicolae Ceausescu, pe Elena Ceausescu, pe ceilalti demnitari din P.C.R. si din stat. La aceasta situatie s-au adaugat o serie de calitati personale de exceptie ale acestuia, care nu l-au parasit nici azi.
  Elementele descrise mai sus constituie prin ele insele un raspuns la intrebarea enuntata mai sus.
  „Momentul 20 decembrie 1989” l-am descoperit stand de vorba cu dl. general Aristotel Stamatoiu, care a lansat la un moment dat o intrebare la prima vedere retorica, respectiv cu o incarcatura de repros: „De ce a facut Stanculescu asta?”. Despartindu-ma de dansul, mi-am dat seama ca generalul degradat Victor Atanase Stanculescu nu avea ce face in sensul unui plan Iulian Vlad in 22 decembrie 1989, dar, de buna-seama, ar fi avut ce face inainte de aceasta data si n-a facut. Rezulta de aici ca planul Iulian Vlad avea in vedere ziua de 20 decembrie 1989, cand trebuiau anihilati toti vectorii de forta ai statului comunist, impreuna, desigur, cu tot aparatul de conducere teritoriala si, respectiv, centrala al P.C.R. In linii mari, misiunea generalului degradat Victor Atanase Stanculescu era sa-i anihileze la Timisoara cu ajutorul celor 300 de parasutisti de la Deveselu pe Stefan Gusa, pe Ion Coman, pe Constantin Nuta si Velicu Mihale, pe primul-ministru Constantin Dascalescu si Emil Bobu, aflati in 20 decembrie incepand cu ora 12,30 in Timisoara, pe Mihai Chitac, de restul – ce mai ramasese in Bucuresti din conducerea institutiilor de forta, anume ministrul Vasile Milea si ministrul Tudor Postelnicu, apoi structurile teritoriale ale P.C.R. – urmand sa se ocupe generalul Iulian Vlad impreuna cu trupele de Securitate si, desigur, cu cadrele din inspectoratele judetene de Securitate.
  Punerea laolalta a informatiilor privind zilele de 19 si, respectiv, 20 decembrie 1989 in ceea ce priveste organizarea muncitorilor la Timisoara, apoi in alte localitati, apoi in ceea ce priveste Securitatea Timis, apoi privindu-i pe unii membrii CPEx, trimisi prin tara, denota pregatirea loviturii pentru a fi data pe 2o decembrie.
  Presedintele in exercitiu al Romaniei a afirmat despre dl. Victor Atanase Stanculescu ca este cel mai mare vinovat aflat dupa gratii pentru ce s-a intamplat in decembrie 1989. Afirmatia nu priveste atat operatiunile comandate de acesta incepand cu ora 13,30 a zilei de 22 decembrie 1989, incuviintate intr-un fel sau altul de dl. Ion Iliescu, cat „absenta” sa de la momentul „20 decembrie 1989”.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 9. @ Involutia1989

  Cat il priveste pe dl. Iulian Vlad, respectiv aprecierile pe care le faceti la adresa d-sale, eu i-am spus intr-o zi ca poate fi asemanat, in privinta rolului pe care l-a jucat in evenimentele produse in decembrie 1989 in prima lor parte, cu dirijorul Herbert von Karajan, care, dupa cum stim, avea obiceiul sa dirijeze cu ochii inchisi. Fac mai jos trimitere la o piesa dirijata de marele dirijor, a carui tema melodica reflecta parca ceea ce s-a intamplat acum 23 de ani, :

  http://www.youtube.com/results?search_query=bolero+karajan&oq=bolero&gs_l=youtube-reduced.1.0.35i39l2j0l2.534221.537828.0.542271.26.14.0.0.0.2.216.1210.5j6j1.12.0…0.0…1ac.1.Cu1t68MtPV4

 10. Pingback: I. Ițele încurcate ale independenței justiției « Dictatura justitiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.