Videoclipul procesului Ceauşescu, şters de pe youtube pe motiv de încălcare a drepturilor de autor

În 14 decembrie 2011 semnalam pe acest blog înregistrarea video aproape integrală (1 oră şi 5 minute) a procesului Ceauşescu (linc). Adăugasem la acea înregistrare şi o transcriere.

Astăzi, cînd vreau să revăd acea înregistrare, observ că youtube îmi dă următorul mesaj: „Acest videoclip nu mai e disponibil datorită revendicării drepturilor de autor de către srtv”. srtv este Societatea Română de Televiziune, aceeaşi care m-a reclamat şi pe mine la youtube (linc), tot pentru încălcarea drepturilor de autor.

Este un exemplu de folosire a pretextului drepturilor de autor în favoarea cenzurii. Deocamdată mai puteţi vedea la lincul pe care l-am indicat doar transcrierea discuţiilor din procesul Ceauşescu. Asta pînă n-o să pretindă Televiziunea Română drepturi de autor şi pe transcriere.

Nu ştiu cît temei are TVR să pretindă drepturi de autor pe înregistrarea procesului Ceauşescu. Îmi amintesc că nu TVR ci armata filmase acest proces, iar TVR nici nu-l difuzase integral. Dacă TVR a primit gratuit de la armată caseta cu înregistrarea procesului, înseamnă că TVR este posesoarea dreptului de autor asupra acelei filmări?

Dar astea-s fineţuri juridice care nici nu mai contează, TVR a făcut reclamaţie la youtube pretinzînd cu tupeu că este posesoarea dreptului de autor, iar youtube a şters înregistrarea respectivă, că nu doreşte să rişte un proces cu TVR.

Nu e singurul caz de dispariţie de pe youtube a unor înregistrări cu revoluţia. Pe lîngă videoclipurile puse de mine şterse la reclamaţia pe care am pomenit-o, am văzut că şi înregistrările de la mitingul din 21 decembrie 1989 au dispărut. Pusesem acele înregistrări pe blog în decembrie 2008, la articolul Mitingul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989. Ce a recepţionat carul de reportaj al TVR (linc). Acolo măcar erau filmări care realmente fuseseră făcute de TVR.

Recomand cititorilor să urmărească, pînă cînd mîna lungă a cenzurii sub pretextul drepturilor de autor nu va acţiona, înregistrările video din pagina TVR în decembrie 1989.

Mai citeşte:
Procesul soţilor Ceauşescu, versiune aproape completă (video)
Reclamaţie împotriva mea la youtube
TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie
TVR, îngrijorată de „răspîndirea incontrolabilă” a adevărului despre revoluţie
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”
Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui “Ceauşescu” într-o piesă de teatru
Blogul lui Marius Mioc, suspendat a 2-a oară

5 gânduri despre „Videoclipul procesului Ceauşescu, şters de pe youtube pe motiv de încălcare a drepturilor de autor

  1. Pentru a evita astfel de probleme, pe viitor puteţi insera fragmente din videoclipuri, nu videoclipuri în totalitate, în care să intercalitaţi propriile dvs. opinii ori interpretări.

    p.s. Cred că tvr-ul a achiziţionat drepturile asupra casetei înainte s-o difuzeze.

  2. eu sper că nu veți lăsa aceste impedimente să stea în calea dorinței de documentare a celor interesați. există multe ALTE website-uri unde puteți prezenta informațiile acestea, deoarece TVR refuză eliberarea lor, așadar instituie un monopol care poate crea dezinformare – am solicitat anumite informații în scris și desigur că am fost ignorată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.