Chicago Tribune, 21 decembrie 1989: „Estimările cu privire la victime au crescut zilnic începînd de duminică. Nici o confirmare independentă n-a fost posibilă”

ChicagoTrib21dec89_1ChicagoTrib21dec89_2

Prezint cititorilor acestui blog un alt articol din presa internaţională din perioada revoluţiei, apărut în „Chicago Tribune” din 21 decembrie 1989.

România a declarat stare de urgenţă

Viena. Miercuri România a declarat starea de urgenţă în regiunea vestică din jurul Timişorii, unde forţele de securitate e posibil să fi omorît mii de persoane în operaţiunea de zdrobire a protestelor antiguvernamentale.

Zeci de mii de persoane au mărşăluit prin oraşul Timişoara pentru a cere cadavrele protestatarilor, scandînd „daţi-ne morţii!”.

Există relatări cum că protestele împotriva jugului de fier al preşedintelui Ceauşescu s-au răspîndit în cel puţin opt alte oraşe, după sfîrşitul de săptămînă sîngeros din Timişoara, care se află în Transilvania la 30 de mile de graniţele cu Iugoslavia şi Ungaria şi aproximativ 500 mile de la capitala Bucureşti.

Ceauşescu, ultimul conducător autoritar din blocul sovietic, a declarat starea de urgenţă după ce s-a întors din Iran dintr-o vizită oficială, după cum a relatat radioul românesc de stat. După ora 11 seara în regiunea Timişoarei s-a interzis ieşirea din case, iar adunările de cinci sau mai multe persoane sînt deasemenea interzise. Soldaţii, poliţiştii şi membrii forţelor speciale sînt în stare de alertă, s-a spus la radio.

Ceva mai devreme, într-un discurs televizat, Ceauşescu a ignorat condamnările internaţionale şi a spus că fasciştii şi străinii aţîţă la tulburări în ţara sa stalinistă.

El a spus că ostaşii au tras focuri de avertisment duminică în Timişoara cînd au fost ameninţaţi de „elemente huliganice”, dar n-a menţionat victime.

„Unităţile militare au fost obligate să se apere”, a spus, dar au fost „foarte răbdătoare” şi „n-au răspuns, nici măcar cînd soldaţii şi ofiţerii au fost loviţi”.

Puţini străini au putut să intre în România, dar nici un ziarist. Reporterilor care se aflau deja acolo, inclusiv din ţări aliate, nu li s-a îngăduit să călătorească liber.

Reporteri din ţări est-europene care au încercatde la Bucureşti să ajungă în Timişoara au fost întorşi din drum la 30 de mile distanţă, au spus agenţiile de presă sovietică, iugoslavă şi est-germană.

Miercuri Timişoara a rămas inaccesibilă pentru călători străini şi convorbiri telefonice.

Un polonez care a ajuns miercuri la Budapesta, Ungaria, de la Timişoara, a spus ziarului Mai Nap că era „ca un oraş sub asediu. I-am văzut aruncînd morţi în rîu. Oamenii mi-au spus că peste 1000 de persoane au fost ucise”.

Agenţia oficială est-germană ADN a spus că forţele de securitate româneşti au omorît între 3000 şi 4000 de demonstranţi. ADN a spus că erau atît de multe cadavre în oraş că a trebuit să fie îngropate în gropi comune la marginea oraşului sau incinerate.

Estimările cu privire la victime au crescut zilnic începînd de duminică. Nici o confirmare independentă n-a fost posibilă datorită izolării României.

Relatări de la agenţiile de presă iugoslavă şi ungară spun că miercuri Timişoara a fost plină de poliţie şi soldaţi, dat totuşi 50000 au ieşit în stradă. Oameni de afaceri din Vest care au ajuns în Iugoslavia spun că protestele de miercuri au început la o fabrică.

Aceşti vestici au spus că oamenii au mers la un stadion unde se pare că credeau că autorităţile ţin cadavrele, scandînd „daţi-ne morţii noştri!”.

Nici un fel de intervenţie a poliţiei nu a fost raportată de oamenii de afaceri sau de agenţia de presă iugoslavă Tanjug, care l-a citat pe consulul general al Iugoslaviei de la Timişoara. Agenţia maghiară MTI a spus că unii soldaţi s-au alăturat demonstranţilor strigînd lozinci împotriva lui Ceauşescu.

Un mare număr de ostaşi şi miliţieni a fost văzut pe străzile din Bucureşti şi în alte oraşe mari, conform unui ungur care a telefonat în cinci oraşe şi relatărilor ziariştilor est-europeni din capitala României.

Mihnea Berindei, purtător de cuvînt al unui grup de la Paris numit Apărarea Drepturilor Omului în România, a spus că unii ofţeri au intrat în spitale pentru a aresta protestatarii răniţi.

Ceauşescu, care conduce România din 1965, a încercat să dea vina pe Ungaria, pe care a acuzat-o că pretinde Transilvania, o regiune unde trăiesc cei mai mulţi din cei 1,7 milioane etnici maghiari ai României.

Un alt articol din acelaşi ziar:

Echipaj care refuză lucrările de întreţinere la un avion românesc

Hamburg, Germania de Vest (Reuters). Mecanici ai agenţiei aeronautice vest-germane Lufthansa au refuzat miercuri să lucreze la un avion folosit de preşedintele român Nicolae Ceauşescu.

„Am cerut Lufthansei să nu se mai facă nici un fel de lucrări de întreţinere la avioane ale acestui guvern cîtă vreme acesta are mîinile mînjite cu sînge”, a spus un purtător de cuvînt al consiliului muncitoresc al agenţiei aeronautice din Hamburg.

Avionul, un Boeing 707 folosit exclusiv de membri ai conducerii române şi pilotat de piloţi ai agenţiei naţionale Tarom, este în Hamburg pentru reparaţii de rutină.

Mai citeşte alte relatări ale presei internaţionale despre revoluţia română la pagina Mass-media străină în 1989.

3 gânduri despre „Chicago Tribune, 21 decembrie 1989: „Estimările cu privire la victime au crescut zilnic începînd de duminică. Nici o confirmare independentă n-a fost posibilă”

  1. ADEVARUL REVOLUTIEI PLOIESTI 21-22 DECEMBRIE 1989 ADEVARUL MI DE OAMENII AU STRIGAT ,, TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR , CEL DIN BALCON GENERALUL POPA CRED CA EL A FOST DIN INVESTIGATILE MELE A SPUS SA NU SE MAI STRIGE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN, PENTRU CA A FRATERNIZAT CU FSN LUCRU NEADEVARAT , NU STIA CA IN MULTIME SE AFLA ORGANIZATORUL REVOLUTI ROMANE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN ACESTAI ADEVARUL MIOC MARIUS, LA MULTI ANII SI CASETELE DIN PLOIESTI FARA CRAINIC VETI VEDEA UN ADEVAR . SEMNEAZA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MIRICA A GHEORGHE . TEL 0720175140.

  2. Mă …vâr aici…ca să o spun aşa …dar MI-E SCÂRBĂ DE CE A DECLARAT TEODOR MARIEŞ !!! AR TREBUI EXCLUS DIN … IUBIREA TIMIŞULUI, DE FAPT BANATULUI ! OMUL ACESTA ESTE PARANOIA !!! CUM SĂ DECLARI UN OM CRIMINAL CÂND VALOAREA TA ESTE ZERO ??? PROFIŢI CĂ ESTE MORT ŞI NU SE POATE APĂRA ???
    BĂNĂŢENI, TREZIŢI-VĂ, PREA MULŢI AU PROFITAT DE VOI !!!
    MIZERIE, MIZERIE, TEODOR MARIEŞ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.