Cui nu-i place Imnul RSS Moldoveneşti? şi Emisiune moldovenească de la televiziunea din Tiraspol (video)

LA220689_nuiplaceimnul
În 2 martie 1992 a izbucnit războiul din Transnistria, în urma căruia în majoritatea acestei regiuni a Republicii Moldova (dar şi în cîteva localităţi basarabene, printre care oraşul Tighina) s-a consolidat un regim separatist.

În presa chişinăuană a anului 1989 se putea observa creşterea tendinţelor separatiste din zonă. Pentru exemplificare, redau articolul „Cui nu-i place imnul?” de Ion Sandu, apărut în „Literatura şi Arta” din 22 iunie 1989. Este vorba de imnul RSS Moldoveneşti (pe lîngă imnul URSS, fiecare republică unională sovietică avea propriul său imn), care-l puteţi asculta la sfîrşitul acestui articol.

În Transnistria de azi limba română are o poziţie marginală. Este declarată „moldovenească”, se scrie cu alfabet chirilic şi, deşi teoretic e una din limbile oficiale, practic e puţin folosită în instituţii. Televiziunea regimului separatist are o emisiune zilnică de ştiri şi una săptămînală nepolitică în „limba moldovenească”. Pentru cititorii acestui sait, prezint tot în finalul acestui articol o înregistrare a emisiunii moldoveneşti a televiziunii din Tiraspol.

Cui nu-i place imnul?

De-a lungul carierei mele de cronicar sportiv am asistat la sute de ceremonii, desfăşurate pe diverse stadioane din ţară şi de peste hotare. Bunăoară, îmi păstrez încă în memorie victoriile sportivilor noştri de la Olimpiada de la Seul, în cinstea cărora imnul Uniunii Sovietice a răsunat de 55 de ori şi tot de atîtea ori a fost arborat drapelul. Şi sud-coreenii, precum şi se cuvine unui popor civilizat, au avut toată consideraţia faţă de ritualurile olimpice. Ei – da, locuitorii oraşului Tiraspol – ba. Ecsplic.

Relativ nu demult pe stadionul acestei urbe a avut loc deschiderea solemnă a campionatului ţării la fotbal, liga secundă. Evident, asemenea evenimente conţin un element tradiţional, obligatoriu: intonarea imnurilor şi arborarea drapelelor de stat ale Uniunii RSS şi republicii unionale (în cazul nostru, a RSS Moldoveneşti).

Aşadar, au răsunat primele acorduri ale imnului Uniunii Sovietice şi bineînţeles, cei aproximativ 10 mii de spectatori s-au ridicat în picioare. Pînă aici totul a fost normal. Dar, în timp ce se interpreta imnul Moldovei Sovietice, egală între egale în familia frăţească a Uniunii RSS, a răsunat un torent de fluerături. Tablul ne-a cutremurat, dar el avea să se complecteze peste cîteva fracţiuni de secundă, cînd ne-am aruncat privirea spre tribune, unde mii şi mii de oameni, desigur în mod demonstrativ, nu s-au ridicat în picioare. Toţi erau uniţi prin ceva comun, şi anume prin lipsa de respect faţă de Imnul şi Drapelul nostru, faţă de noi. Şi cel mai esenţial e faptul că epizodul a fost considerat ca ceva firesc şi n-a fost dezaprobat de ceilalţi oameni din tribune, printre care erau şi mulţi miliţieni.

Urmărind acest tablou trist, m-am întrebat: să fie aceasta o elementară lipsă de cultură? Din păcate, problema e cu mult mai serioasă. Actul de pe stadionul orăşenesc e mai degrabă consecinţa unei mentalităţi promovate cu insistenţă decenii la rînd. A unei mentalităţi în pur stil tiraspolean, care a dus la eliminarea limbii moldoveneşti din şcoli şi din instituţii preşcolare. Iar acum şi Imnul nostru a fost fluerat. Diriguitorii de ieri şi de azi ai localităţii se pot „mîndri”: activitatea lor se soldează cu rezultatele „scontate” – băştinaşii plaiului mioritic sînt dezonoraţi în propria lor casă! Dimpotrivă, asemenea acţiuni nu numai că rămîn „neobservate” de autorităţi, ci sînt stimulate de unele organe de infromare publică (ATEM, „Sovetscaia Moldavia”, Molodeji Moldavii”), care, în loc să reflecte veridic viaţa republicii, recurg la trucuri propagandistice ieftine, la declarativizm, la dezinformare. „SM” din 14 aprilie a.c. şi-a permis chiar să declare: „Osobenno hocetsea scazat o nemnogocislenoi gruppe pisem, v cotorîh reci idet o mejnaţionalnîh otnoşeniah, i abtorî cotorîh pozvoliaiut sebe perestupit ne tolco ramchi morali i pravstvennosti, no i certu zacona… Podobnîe piusma mî vpredi budem napravleat v Procuraturu MSSR”. Nici mai mult, nici mai puţin: direct la procuratură.

Da, într-adevăr, situaţia politică din republică este complicată. De-a lungul deceniilor s-a adunat o sumedenie de probleme de ordin economic şi social, care necesită o soluţionare neîntîrziată. Şi cele mai importante dintre ele ţin de ecologia spiritului. Populaţia băştinaşă, în orice caz majoritatea ei, doreşte reînvierea graiului matern şi întoarcerea veşmîntului firesc al limbii moldoveneşti – grafia latină. Această dorinţă legitimă este auzită şi împărtăşită de mulţi reeprezentanţi ai naţionalităţilor conlocuitoare. Unora însă, le-ar fi pe plac ca limba noastră să îndeplinească şi în continuare rolul de cenuşăreasă. Şi dacă ar depinde de dînşii, cică, adepţi „fideli” ai internaţionalizmului şi restructurării, nu ne-ar permite nici măcar să visăm la alfabetul latin. Şi cînd te gîndeşti că anume aceşti „unii” trîmbiţează întruna că trăim într-o casă comună. Dar uită că într-o casă comună şi interesele, şi aspiraţiile, şi izbînzile, şi bucuriile, şi durerile sînt comune.

În încheiere aş vrea să răspund la întrebarea din titlu: „Cui nu-i place Imnul?”. E limpede cui nu-i place. Imnul nu le place acelora care nu doresc ca limba nostră să-şi ocupe locul pe care îl merită în mediul social-lingvistic din republică, adică să devină limbă de stat a RSSM. Imnul nu le place acelora care nu văd cu ochi buni grafia latină. Imnul nu le place acelora care nu-şi imaginează că şi neamul nostru poate avea demnitate naţională. Şi e păcat. Fiindcă trăim, totuşi, într-o casă comună.

Ion Sandu

preşedintele Federaţiei republicane a presei sportive

Imnul RSS Moldoveneşti

Moldova Sovietică, plaiul nostru’n floare
Alături de alte republici surori.
Pășește împreună cu Rusia mare
Spre al Uniunii senin viitor.

Doina înfrățirii proslăvește Țara,
Cu înțelepciune condusă de Partid.
Cauza lui Lenin – cauză măreaţă –
O înfăptuieşte poporul strîns unit.

Slavă în veacuri, renăscut pămînt!
Munca să-ţ’ fie creator avînt!
Și comunismul – ţel nestrămutat –
Înalță-l prin fapte pentru fericirea ta!

Emisiuni moldoveneşti recente ale televiziunii din Tiraspol

Mai citeşte:
Conflictul transnistrean, văzut de un transnistrean
Politica şcolară a regimului de la Tiraspol
– alte articole din presa basarabeană a veacului trecut la pagina RSS Moldovenească 1998-1990.

Un gând despre „Cui nu-i place Imnul RSS Moldoveneşti? şi Emisiune moldovenească de la televiziunea din Tiraspol (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.