Ion Iliescu spune că nu se aştepta la execuţia soţilor Ceauşescu

În 2010 Teodor Mărieş stîrnea senzaţie în mass-media bucureşteană, pretinzînd că a descoperit un document care arată că Ion Iliescu iscălise, în decembrie 1989, un decret de comutare a pedepsei capitale a soţilor Ceauşescu în închisoare pe viaţă. Am scris despre acele „dezvăluiri”, prezentate de toată presa bucureşteană a timpului, în articolul O dezvăluire dubioasă: Pretinsa anulare a condamnării la moarte a lui Ceauşescu. Explicaţii pe care asociaţia “21 Decembrie” le datorează (linc).

Ion Iliescu a tăgăduit atunci existenţa acelui decret, numindu-l „o minciună”, iar pe Mărieş „provocator”. Pe lîngă Iliescu, şi alte persoane din CFSN-ul lui 1989 au dezminţit ştirea: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu. Unele mijloace de informare în masă pretindeau că dezvăluirea lui Mărieş e confirmată de procurorul Dan Voinea, dar din analiza declaraţiilor acestuia nu reieşea decît că nici în decembrie 1989, nici în anchetele ulterioare, domnul procuror nu luase la cunoştiinţă despre un asemenea decret. Teodor Mărieş nu a dat explicaţii despre felul cum a ajuns în posesia dînsului pretinsul document, care nici nu a fost expertizat de cineva pentru autenticitate. Acesta a fost însă primul moment în care s-a răspîndit în opinia publică, prin televiziunile şi ziarele bucureştene, ideea că Iliescu nu ar fi vrut omorîrea soţilor Ceauşescu în timpul revoluţiei.

Recent, la România TV (linc), preluat şi de „Evenimentul Zilei” (linc) (ziarul cunoscutului falsificator al istoriei Ion Cristoiu – linc), Ion Iliescu a făcut o nouă declaraţie, conform căreia nu se aştepta la execuţia cuplului Ceauşescu. „Noi ne aşteptam la alt verdict, la condamnarea la viaţă. Să apuce să afle cum trăiesc oamenii simpli”, a declarat domnul Iliescu.

Deci, exact condamnarea la viaţă despre care vorbea în 2010 Mărieş şi o dezminţea categoric Iliescu. Ceea ce a spus Mărieş atunci nu e identic cu ce spune Iliescu acum. Mărieş spusese că Ion Iliescu iscălise un decret de comutare a pedepsei soţilor Ceauşescu din moarte în închisoare pe viaţă. Iliescu spune că se aştepta la condamnare la [închisoare pe] viaţă, nu la pedeapsa cu moartea, fără să spună că ar fi semnat vreun decret pentru comutare. Dar în esenţă se continuă ideea răspîndită în subconştientul publicului de Teodor Mărieş în 2010: execuţia soţilor Ceauşescu în decembrie 1989 s-ar fi realizat fără voia lui Ion Iliescu.

Scriam în 2010 despre afirmaţiile domnului Mărieş: „Deşi întreaga tărăşenie este înfăţişată ca o dezvăluire “anti-Iliescu”, iar Iliescu tăgăduieşte vehement dezvăluirea, de fapt presupusul document îl înfăţişează într-o lumină favorabilă pe fostul conducător al CFSN. Azi, mult mai mult decît în decembrie 1989, o însemnată parte a populaţiei are păreri bune despre Nicolae Ceauşescu şi chiar printre anticomunişti este răspîndită părerea că executarea lui Ceauşescu a fost o greşeală, menită nu să oprească un război civil pe care mulţi îl consideră înscenat chiar de Iliescu, ci să reducă la tăcere un martor incomod. Pretinzîndu-se că Iliescu a vrut să evite omorîrea lui Ceauşescu, de fapt i se face un serviciu propagandistic fostului lider FSN. Pentru mine orice interpretare e posibilă, inclusiv că există legături subterane între Teodor Mărieş şi Ion Iliescu şi totul este o operaţiune propagandistică pentru spălarea de păcate a lui Ion Iliescu (…) Dacă Ion Iliescu ar fi dorit să scape de acuzaţiile care i s-au adus foarte vehement legate de mascarada procesului Ceauşescu, acuzaţii solide şi cu dovezi incontestabile, şi ar fi spus el însuşi că ar fi dat un decret de comutare a pedepsei (după modelul dizidenţei descoperite după 20 de ani – linc), nu l-ar fi crezut nimeni. Dar aşa, “dezvăluirea” fiind făcută de “tabăra adversă” iar Iliescu tăgăduind-o, devine mult mai credibilă. Ion Cristoiu în 1990, cînd lansa la revista “Zig-Zag” campania de falsificare a istoriei revoluţiei (linc), a folosit aceeaşi tactică de învelire a deziformărilor în lozinci anti-Iliescu, pentru cîştigarea credibilităţii”.

Remarc că astăzi, deşi se păstrează unele deosebiri de formă, esenţa spuselor din 2010 ale domnului Mărieş – că dorinţa lui Ion Iliescu în decembrie 1989 nu a fost omorîrea soţilor Ceauşescu ci osîndirea lor la închisoare pe viaţă – este susţinută şi de Ion Iliescu.

Fraţilor, voi ne credeţi tîmpiţi?

Mai citeşte:
O dezvăluire dubioasă: Pretinsa anulare a condamnării la moarte a lui Ceauşescu. Explicaţii pe care asociaţia “21 Decembrie” le datorează
Dialogul Ghiţeanu – Voinea în care cică Dan Voinea confirmă dezvăluirile lui Mărieş
Iliescu, despre execuţia lui Ceauşescu: Nu m-am aşteptat la condamnarea lor la moarte VIDEO (ştirea pe saitul România TV)

Un gând despre „Ion Iliescu spune că nu se aştepta la execuţia soţilor Ceauşescu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.