SSPR descoperă problema certificatelor-duplicat şi eratelor

Un comunicat pe saitul SSPR (linc), postat în 14 martie, anunţă:

Din analiza categoriei de certificate tip duplicat şi erată, eliberate în perioada 1998-2002, s-a constatat că un numar de 3428 de certificate nu au îndeplinit condiţiile legale de preschimbare.

În acest sens, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989  propune anularea acestora.

Secretar de stat Victor Socaciu


Aşadar, acum a descoperit şi SSPR problema certificatelor-duplicat şi eratelor.

Problemele astea erau mai vechi, şi au fost discutate inclusiv pe acest blog. Fostul secretar de stat Puiu Fesan a vorbit despre asta într-o emisiune televizată (linc). În 2 octombrie 2009 publicam articolul „Problema certificatelor duplicat, discutată în Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor” (linc), în care făceam referire la şedinţa CPRD din 22  septembrie 2009 (linc). Actualul secretar de stat Victor Socaciu era membru în CPRD, dar remarc din procesul verbal că a lipsit la şedinţa respectivă. Repet discuţiile de atunci:

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a afirmat faptul că intenţia membrilor comisiei este de a lămuri situaţia referitoare la modul de eliberare al certificatelor duplicat deoarece sînt în jur de 780 de persoane aflate în această situaţie. De asemenea, a exemplificat cazul unei persoane care din declaraţia din dosar menţionează că nu a primit niciodată alt certificat doveditor al calităţii de revoluţionar decît cel pe care se specifică duplicat.

Totodată a menţionat că toate aceste cca 780 de persoane sînt în situaţia în care brevetele de revoluţionar au fost emise în anul 2000 şi certificatele doveditoare ale calităţii de revoluţionar sînt emise în anul 2002 şi nu se regăsesc în Monitorul Oficial.

Domnul Iordan Rădulescu a specificat faptul că în arhiva SSPR există documente pe baza cărora au fost emise aceste certificate duplicat, respectiv persoana respectivă depunea o cerere precizînd faptul că vechiul certificat a fost pierdut iar în baza acelei cereri se elibera certificatul duplicat.

Raymond Luca a afirmat că în cele cca 780 de dosare nu există nici un document care să ateste faptul că aceste persoane au depus cerere cu privire la pierderea certificatului iniţial (…)

Domnul deputat Firczak Gheorghe a menţionat că nu se explică faptul că pe acelaşi număr de certificat duplicat se regăsesc alte persoane care au certificat.

Raymond Luca a afirmat că un certificat duplicat ar trebui eliberat pe baza unei cereri de pierdere a certificatului iniţial, dar certificatul duplicat ar trebui să conţină acelaşi număr precum certificatul iniţial, deoarece majoritatea persoanelor dintre cele 780 au numere de certificat care în Monitorul Oficial aparţin altei persoane. (…)

Domnul deputat Mircovici Niculae a precizat că există trei situaţii întîlnite, respectiv, în prima situaţie se regăsesc persoanele care deţin duplicat în urma declarării dispariţiei acestuia, apoi în a doua situaţie se află cele cca 780 de persoane care deţin certificat duplicat dar în Monitorul Oficial numărul aparţine altor persoane, şi în ultima situaţie se regăsesc persoanele care nu au deţinut niciodată certificat dar care au făcut cerere de dispariţie a certificatului iniţial şi au primit certificat duplicat pe seriile altor persoane.

Şi despre problema eratelor, m-am referit pe acest blog, încă din 2008: Şmecherii cu certificate de revoluţionar, ieşite la iveală cu prilejul preschimbării (linc). Iată ce comunica atunci (linc) CPRD (condusă la acea vreme de Emilian Cutean):

Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 în decursul acţiunii de preschimbare a constatat faptul că în perioada 2000-2001 Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a publicat în Monitorul Oficial numeroase erate, prin care se rectifică anumite erori materiale apărute în Decretul Prezidenţial prin care au fost acordate titlurile în baza Legii nr.42/1990.
În urma verificărilor realizate împreună cu Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, s-a constatat faptul că nu este vorba doar despre corectarea erorilor materiale, găsindu-se în aceste erate şi persoane care nu au primit titlul sau calităţi în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.42/1990.
Întrucît Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 nu poate interveni pentru a modifica un decret prezidenţial, Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 nu recunoaşte eratele prin care se adaugă noi persoane, ca făcînd parte integrală din decretul prezidenţial prin care au fost acordate titlurile sau calităţile obţinute în baza Legii nr.42/1990.

De menţionat că asemenea cazuri de erate publicate nelegal în Monitorul Oficial de către SSPR şi de emitere a unor certificate duplicat, la care culmea, numele originalelor nu coincid cu numele de pe duplicat, s-au întîmplat mai ales cînd secretar de stat la SSPR a fost Iordan Rădulescu, iar subsecretar de stat George Costin.

Degeaba erau cunoscute aceste probleme, pînă la urmă CPRD, din care făcea parte şi domnul Socaciu, a acceptat eliberarea certificatelor în asemenea cazuri.

Pompierul-piroman şi-a făcut datoria. Întîi a eliberat nelegal certificatele în cazurile de duplicate şi erate, iar acum obţine aplauzele opiniei publice acţionînd pentru a se face „curăţenie” printre revoluţionari.

Mai citeşte:
Şmecherii cu certificate de revoluţionar, ieşite la iveală cu prilejul preschimbării
Problema certificatelor duplicat, discutată în Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor
Căpuşele revoluţiei. Emisiune TV cu Doru Braia, Dumitru Dincă şi fostul secretar de stat Puiu Nicolae Fesan

  1. Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin
  2. Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară
  3. Fesan: „În jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e frică să mai deschizi un dosar”
  4. 450 luptători în Timişoara şi 12000 la Bucureşti

Puiu Nicolae Fesan: „Cum să vin eu acum să-i spun unei persoane că nu mai e revoluţionar? (video)
Puiu Nicolae Fesan: „Tot timpul mi se spune dă-le drumul dom’le la certificate” (video)
SSPR vrea să anuleze 2773 certificate de revoluţionar. Vizaţi: militarii nerăniţi, cei care aveau sub 14 ani la revoluţie, colaboratorii securităţii şi alţii
Propuneri SSPR pentru retragerea titluriloir de revoluţionar

Un gând despre „SSPR descoperă problema certificatelor-duplicat şi eratelor

  1. Doar un numar foarte mic de persoane au primit duplicate datorita pierderii certificatului original. Majoritatea celor care au primit certificate duplicat au primit brevete de revolutionari in anul 2000 (DL 37/ 2000), semnate de presedintele Romaniei, Ion Iliescu. CPRD’89 a luat in discutie aceste cazuri, a organizat audieri (Iordan Radulescu, George Costin) ca sa poata ajunge la o concluzie. Avand in vedere ca persoanele in cauza au primit un act oficial al statului roman (brevet) si ca figurau in erate la MO emise de statul roman, evident publicate legal, CPRD’89 a decis ca TOATE dosarele celor care aveau duplicate si care au fost avizati de catre SSPR, la care s-au adaugat si cei de la contestatii, sa fie verificate de CPRD’89. Ma refer la persoanele care au intrat in procesul de avizare din timpul mandatului 2009-2012. Deci o verificare temeinica s-a facut de catre CPRD’89, cel putin. Unii au primit avizul, altii nu. Evident pe baza meritelor dovedite. Acum inteleg de la dvs ca SSPR a decis sa le anuleze pe toate. Conform legii (HG 1412/2004) ar trebui sa existe un element de noutate care sa justifice o noua verificare, sau o anulare de-a dreptul. Acest element de nouatate ar trebui sa fie atat de decisiv, incat sa nu ridice nici o indoiala asupra deciziei SSPR. Am mari indoieli ca un astfel de element exista. Pina la urma este o decizie politica inspirata de ex-secretarul de stat Emil Cutean, care sustinea ca doar cei 1265 din decretul din 2004 merita preschimbarea certificatelor.

    Acesta este si ultimul meu comentariu pe site-ul dvs si pe aceasta tema. Am decis sa nu mai comentez, sa nu mai raspund nimanui in legatura cu revolutionarii si Revolutia Romana. Comentariile dvs au ramas la fel de lipsite de fair-play fata de mine si daca un om ca dvs, care este totusi peste media celor care sunt interesati in mod corect de aceasta cauza, se dovedeste atat de rau-intentionat, atunci consider ca nu are niciun rost sa continui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.