Un caz de fals rănit al revoluţiei la Tîrgu Mureş

TgMuresBlagafalsranit1O ordonanţă din 1996 a Parchetului Militar Tîrgu Mureş descrie un caz de fals rănit al revoluţiei care a fost depistat: Emanoil Blaga. Remarc că numitul nu mai figurează pe lista revoluţionarilor din Monitorul oficial 467 bis din 7 iulie 2010. Depistarea şi eliminarea respectivului din rîndul celor consideraţi răniţi ai revoluţiei s-a făcut la sesizarea unei organizaţii de revoluţionari din Tîrgu Mureş. Redau documentul Parchetului.

ROMÂNIA
PARCHETUL MILITAR TÎRGU MUREŞ
Dosar nr. 52/P/1990

Ordonanţa
din 29.04.1996

Prim procuror militar Colonel magistrat CIOBOTA VIOREL de la Parchetul Militar Tîrgu Mureş.

Avînd în vedere sesizarea Federaţiei Naţionale a Revoluţionarilor – Zona 3 Transilvania – Consiliul de Coordonare Tîrgu Mureş în legătură cu numitul BLAGA EMANOIL, care ar beneficia pe nedrept de certificat de rănit în revoluţie şi că în dosarul respectivului se află şi acte emanate de la acest parchet militar care atestă această calitate a sus-numitului s-a procedat la reverificarea actelor dosarului în raport cu noile probe, rezultînd următoarele:

Prin plîngerea penală din 07.02.1990 numitul BLAGA EMANOIL din Tg. Mureş […] a reclamat că în seara de 21 decembrie 1989 a luat parte la evenimentele din zona centrală a municipiului Tg. Mureş unde a fost bătut de un plutonier de miliţie mascat şi apoi a fost reţinut pînă în 22 decembrie la sediul miliţiei. A mai menţionat că după ce s-a deplasat la domiciliu a fost nevoie să se interneze în spital. În declaraţia de la dosar a mai adăugat că a fost lovit la cap încît şi-a pierdut şi cunoştiinţa.

Solicitîndu-se examinarea medico-legală a sus-numitului în actul de constatare medico-legală nr. 701/08.02.1990 s-a consemnat că a prezentat fractură craniană temporală pentru care a necesitat internare în spital în perioada 24-26 decembrie 1989, necesitînd 25-30 zile îngrijiri medicale. O copie a actului medico-legal i s-a predat celui în cauză pentru dosarul de rănit în revoluţie.

Prin rezoluţia din 28 aug. 1990 s-a dispus în cauză a nu se începe urmărirea penală faţă de subofiţerii din fosta miliţie neidentificaţi pentru infracţiunea de purtare abuzivă prev. de art. 250 alin. 2 din codul penal reţinîndu-se că a fost amnistiată potrivit art. 2 din Decretul-Lege nr. 3  din 04.01.1990.

TgMuresBlagafalsranit2

Fiind audiaţi martorii propuşi de asociaţia revoluţionară în persoana numiţilor FEKETE MARINEL-TEODOR, CEARCAŞ IULIU-ŞTEFAN, KISS ALBERT şi BOGNAR PAL s-a stabilit că numitul BLAGA EMANOIL s-a autoaccidentat în seara de 24.12.1989 în holul blocului de locuinţe unde domiciliază în împrejurările în care s-a urcat pe o scară să înlocuiască un bec din tavan şi a căzut din cauza stării de ebrietate în care se afla. A fost dus la spital de martorul FEKETE, cu autoturismul propriu.

Solicitîndu-se foaia de observaţii clinică rezultă că s-a consemnat că a fost internat la 24.12.1989 orele 18,00 cu dg. [diagnosticul] „T.C.C. [traumatism cranio-cerebral] prin cădere, comoţie cerebrală…” iar la istoricul bolii s-a menţionat „… adus de la domiciliu unde a căzut de la înălţimea de 1,5 m cu traumatizarea extremităţii cefalice”.

În raportul medico-lega de expertiză pe bază de acte nr. 964/19.03.1996 s-a concluzionat opinia că leziunea s-a produs la 24 decembrie 1989.

În raport cu cele de mai sus rezultă cu certitudine că BLAGA EMANOIL s-a autoaccidentat la data de 24.12.1989 în împrejurările menţionate fără legătură cu evenimentele revoluţionare din 21.12.1989.

În consecinţă se reţine că BLAGA EMANOIL a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului în plîngerea penală şi în declaraţia dată la acest parchet militar.

Pentru motivele arătate în baza art. 220 din codul de procedură penală,

DISPUN:

1. Infirmarea rezoluţiei din 28.08.1990 cu privire la temeiul neînceperii urmăririi penale, pe baza art. 10 lit. g din codul de procedură penală considerîndu-se dată în baza art. 10 lit. a din codul de procedură penală cu privire la inexistenţa faptei reclamate.

2. Sesizarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tg. Mureş pentru a se efectua urmărirea penală faţă de BLAGA EMANOIL sub aspectul infracţiunii de înşelăciune calificată în paguba avutului public prev. de art. 215 alin. 1 şi 2, 229 alin. 1 teza II din codul penal. Această infracţiune este continuată deoarece sus-numitul beneficiază şi în prezent periodic de sume de bani potrivit prevederilor Legii nr. 42/1990 (scutire de impozit ş.a.).

TgMuresBlagafalsranit3

Pentru infracţiunile de fals în declaraţii şi uz de fals prev. de art. 292 şi 291 comise de cel în cauză urmează a se reţine că operează prescripţia răspunderii penale.

PRIM PROCUROR MILITAR
Colonel-magistrat
Ciobotă Viorel

Mai citeşte alte articole despre revoluţia din Tîrgu Mureş la pagina Revoluţia din Tîrgu Mureş.

Un gând despre „Un caz de fals rănit al revoluţiei la Tîrgu Mureş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.