Tribunalul Bucureşti respinge cererea mea de intervenţie în procesul dintre Gelu Voican Voiculescu şi statul român

Luni 29 aprilie am fost la Tribunalul Bucureşti unde s-a discutat, în dosar 21195/3/2012 (linc) cererea mea de intervenţie în procesul deschis de Gelu Voican Voiculescu împotriva statului român, prin care cere despăgubiri conform legii 221/2009. Am scris despre acest proces în articolul Nouă încercare a lui Gelu Voican Voiculescu de a încasa despăgubiri de la statul român, pe motiv de „suferinţe anticomuniste” (linc).

Gelu Voiculescu avusese deja un proces în care a cerut despăgubiri conform legii 221/2009, despăgubiri care au fost respinse (linc). Impresia mea fusese că prin acest nou proces se sfidează autoritatea de lucru judecat.

Fiind prezent la judecată, am avut prilejul să răsfoiesc dosarul. Am constatat că de astă dată domnul Voiculescu şi-a argumentat diferit pretenţiile de despăgubiri. Dacă la procesul precedent ceruse despăgubiri fiindcă fusese el personal dat afară de la facultate, întemniţat şi urmărit informativ de securitate, acum pretenţiile de despăgubiri se leagă de faptul că tatăl său, Ştefan Voiculescu, a fost arestat în perioada comunistă pentru încercare de a trece graniţa în Austria şi fals în înscrisuri. Cu acel prilej lui Ştefan Voiculescu i s-au confiscat 700 dolari care ar fi reprezentat salariul său de la o firmă franceză, iar Gelu Voican Voiculescu vrea despăgubiri pentru acest motiv, invocînd şi faptul că, datorită arestării, tatăl său şi-a pierdut angajarea la firma franceză unde cîştiga 700 dolari lunar şi ar fi putut cîştiga asta timp de 5 ani.

Cam ciudat mi se pare că în perioada comunistă un român să fie angajat la o firmă franceză cu 700 dolari lunar. N-am văzut nici un contract la dosar care să dovedească asta.

Ştefan Voiculescu fusese acuzat şi de trădare prin transmitere de secrete avînd diferite înscrisuri asupra sa cînd a vrut să ajungă în Austria, bănuit că le transmitea firmei franceze care îl plătea. Autorităţile comuniste au constatat însă că înscrisurile nu aveau caracter secret şi l-au achitat de această acuzaţie.

Falsul în înscrisuri e legat de dorinţa lui Ştefan Voiculescu de a obţine paşaport, motiv pentru care ar fi falsificat o adresă a firmei franceze prin care ar fi fost invitat în străinătate.

N-am observat la dosarul cauzei nici un certificat de deces al numitului Ştefan Voiculescu sau de moştenitor pentru Gelu Voican, deci nu-mi dau seama cum justifică acesta calitatea procesuală.

Ştefan Voiculescu încercase să treaca graniţa ungaro-austriacă împreună cu fiul său Gelu Voican, care a fost şi el ţinut în arest 2 luni cu acel prilej, fapt constatat deja ca avînd caracter politic în precedentul proces deschis de Gelu Voican conform legii 221/2009. Gelu Voican nu a fost însă condamnat atunci, ci numai tatăl său. Acum Gelu invocă hotărîrea judecătorească care stabileşte caracterul politic al reţinerii sale din 1970. De amintit însă că respectiva hotărîre judecătorească nu stabileşte vreun caracter politic şi pentru arestarea tatălui său Ştefan Voiculescu, care a fost ulterior condamnat.

În şedinţa de judecată s-a luat în discuţie cererea mea de intervenţie. Gelu Voican Voiculescu a cerut respingerea ei, amintind că o cerere de intervenţie a mea asemănătoare (la celălalt proces deschis de el în temeiul legii 221/2009) a fost respinsă (linc). Procuroarea a susţinut cererea sa şi judecătoarea a respins intervenţia.

Apoi i s-a pus în vedere lui Gelu Voican Voiculescu că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat recent decizia nr. 6/2013 într-un recurs în interesul legii legat de pretenţiile conform legii 221/2009 şi s-a dat un nou termen, pe 27 mai, pentru ca acesta să-şi precizeze poziţia ţinînd seama şi de decizia ÎCCJ.

Prin Decizia nr. 6/2013, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că (linc): „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 221/2009, stabileşte că pot fi acordate despăgubiri materiale numai pentru aceleaşi categorii de bunuri care fac obiectul actelor normative speciale de reparaţie, respectiv Legea nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, sub imperiul cărora partea interesată să nu fi obţinut deja o reparaţie.”

Mai citeşte, despre celălalt proces a lui Gelu Voican Voiculescu prin care cerea despăgubiri de la statul român, conform legii 221/2009:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Procesul despăgubirilor lui Gelu Voican Voiculescu. Procurorul se opune cererii mele de intervenţie
Pretenţiile de despăgubiri ale lui Gelu Voican Voiculescu se bizuie pe un document din 1990 atribuit lui Victor Atanasie Stănculescu
Procesul despăgubirilor lui Gelu Voican Voiculescu: Cererea mea de intervenţie a fost respinsă
Tribunalul Bucureşti confirmă că Gelu Voican Voiculescu a fost un borfaş de drept comun. Noi aberaţii conspiraţioniste în “Adevărul”
Hotărîre irevocabilă în “procesul celor 748000 de euro”: Gelu Voican Voiculescu a fost un borfaş de drept comun

Mai citeşte, din dosarul de la CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu:
Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui
Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: “Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”
Paul Goma, în dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu
Securitatea despre Gelu Voican Voiculescu: “Se confirmă pe a treia linie că a deconspirat legătura cu organele de securitate”
Departamentul juridic al CNSAS a cerut declararea lui Gelu Voican Voiculescu drept colaborator al securităţii
Nota de constatare a CNSAS în cazul Gelu Voican Voiculescu
Raport al securităţii despre Gregorian Bivolaru
Spicuiri din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei
Spicuiri din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (2)

Citeşte deasemeni despre procesul legat de colaborarea cu securitatea a lui Gelu Voican Voiculescu:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc
Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican
Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii
Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Scor 6-0. Cererea de recuzare depusă de Gelu Voican Voiculescu a fost respinsă
Motivarea respingerii excepţiilor ridicate de Voican Voiculescu
Cererea de recuzare şi respingerea ei
Gelu Voican declară fals contractul avocaţial a lui Gregorian Bivolaru, obţinînd astfel o nouă amînare a procesului său
Cererea de înscriere în fals depusă de Gelu Voican Voiculescu – respinsă. Deasemeni, respinsă cererea mea pentru prezentarea restului filelor de la dosarul lui Gelu Voican
Gelu Voican Voiculescu cere suspendarea procesului legat de colaborarea cu securitatea. CNSAS refuză să-mi dea acces la dosarul original a lui GVV
Cererea de suspendare respinsă. Voican Voiculescu a depus o nouă cerere de recuzare
A 2-a cerere de recuzare depusă de Gelu Voican Voiculescu – respinsă. Ce alte procese a mai avut GVV
A 3-a cerere de recuzare a judecătorului Ionel Radu
Gelu Voican Voiculescu, amendat cu 700 lei. Cererea de recuzare – respinsă
Motivele amendării lui Gelu Voican Voiculescu, cel care era cît p-aci să ajungă secretar de stat la SSPR
Instanţa a amînat pronunţarea pe 11 septembrie
Nouă amînare în procesul cu Gelu Voican şi CNSAS: 25 septembrie
Concluziile mele scrise şi soluţia primei instanţe
Sentinţa din procesul cu Gelu Voican Voiculescu şi CNSAS

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)
CPRD respinge contestaţia mea legată de Ion Iliescu şi amînă soluţionarea contestaţiilor legate de Gelu Voican Voiculescu şi Constantin Aldescu

5 gânduri despre „Tribunalul Bucureşti respinge cererea mea de intervenţie în procesul dintre Gelu Voican Voiculescu şi statul român

  1. Cererea de interventie era in nume propriu ( interventie principala ) sau era cerere de interventie in numele statului roman ( interventie accesorie ) ?

  2. În încercarea de a răspunde întrebării din titlul cărţii, Gelu Voican Voiculescu face un scurt şi bine venit periplu istoric şi etimologic pornind de la Aristotel şi Aulus Gellius, trecînd prin autori antici şi medievali, ajungînd la frumoasa carte al lui Anton Dumitriu Philosophia mirabilis, neobservată de cenzura vremii, cartea a apărut în 1974, dar din păcate prea repede uitată de contemporani. După necesarele poziţionări istorice, etimologice, autorul abordează subiecte precum valoarea ezoterismului, posibilitatea discuţiei despre taină, reprimarea ezoterismului (subiect despre care a scris şi Pierre Riffard, el însuşi trăind în vremurile noastre o formă de reprimare/respingere cînd a încercat cîţiva ani să-şi găsească un conducător de lucrare de doctorat!) şi raportul ezoterismului cu cultura, aici Gelu Voican Voiculescu considerînd că ezoterismul ţine mai mult de social. Evident un subiect care poate suscita comentarii. Dar sînt demne de reţinut consideraţiile despre tradiţie, iniţiere, influenţă spirituală, micile mistere,simbolism, rit. Pe urmele lui Rene Guenon, autorul reia observaţiile critice la adresa masoneriei speculative ai cărei membri “nu sînt decât depozitarii inconştienţi ai ritualurilor a căror continuitate n-a fost întreruptă. Orbiţi de modernism, contaminaţi de contingenţele politice ale epocii, ei ignoră valoarea şi semnificaţia simbolurilor pe care le pun în mişcare în cadrul ritualuilor masonice. acestea fiind îndeplinite mecanic, ca pe o plicticoasă obligaţie formală, iniţierea nu poate deveni efectivă…” Ne amintim că în primele decenii ale veacului trecut Rene Guenon încercase o revigorare a spiritualităţii masonice, fără rezultat într-o lume acaparată de modernism.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.