Mircea Marian, Mihai Voicu şi revoluţia

Ziaristul Mircea Marian de la „Evenimentul Zilei” s-a plîns că a fost agresat de un revoluţionar, identificat ca Mihai Voicu (linc).  S-au scris multe în presă despre acest subiect. Însuşi prim-ministrul Victor Ponta a cerut o anchetă de urgenţă despre această întîmplare (linc). Ziaristul Mălin Bot, coleg de redacţie cu Marian, s-a lansat într-o adevărată diatribă în care folosea cazul agresării colegului său ca motiv pentru a cere intervenţia instituţiilor statului împotriva unor ziarişti de la alte mijloace de informare în masă:

Individul care a considerat normal să agreseze un jurnalist pentru că nu-i plac opiniile acestuia este produsul manipulării și propagandei agresive promovate de Felix TV ani de zile. Indivizi ca Mircea Badea, care incită la violență în mod constant, ajung să sădească sîmburi de ură care pot prinde rod în persoane dezaxate, labile sau atît de rudimentar educate încît nu înțeleg că opiniile se combat cu argumente și alte opinii, nu cu pumnul sau bicepșii umflați la colțul străzii.
Ura sădită ani de zile de propaganda lui Felix a produs efecte ieri, cînd jurnalistul Mircea Marian a fost agresat în stradă pentru opiniile lui. Situația este și mai gravă dintr-o altă perspectivă.
Publicul plătește bugete consistente și salarii babane persoanelor care activează în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului pentru a se asigura că, printre altele, violența nu este promovată ca mod acceptabil de comportament, la TV. Toate cazurile în care CNA tolerează incitarea la violență contribuie la apariția unor astfel de cazuri în stradă.

Deci n-a fost ratat prilejul pentru demascarea jurnaliştilor din trustul „Felix TV” (adică al Antenelor) şi a lui Mircea Badea în particular, ca duşmani al poporului. N-am înţeles ce legătură are „Felix TV” ori Mircea Badea cu agresarea lui Mircea Marian, dar pe blogul lui Mircea Badea văd un articol din aprilie „EvZ instigă la uciderea mea” (linc). Se pare că există o concurenţă între ziariştii apropiaţi USL de la trustul Antenelor şi cei apropiaţi PDL de la „Evenimentul Zilei”, care instigă mai eficient la violenţă împotriva taberei adverse şi apoi pozează în victimă, fără să observe bîrna din ochiul propriu.

Deşi persoana care l-ar fi agresat pe Marian a fost identificată, remarc că nici unde în presă nu apare şi explicaţia acesteia asupra întîmplării. Se pare că presa românească n-a auzit de noţiunea de deontologie şi de principiul „audiatur et altera pars” (ascultă şi cealaltă parte). Mai mult, întreaga presă care a comentat cazul se bizuie doar pe declaraţiile lui Mircea Marian. Nici un alt martor nu am remarcat să fi fost citat în articolele care au tratat subiectul. Dacă greşesc în aceste privinţe, rog cititorii blogului să-mi semnaleze. Întîmplarea propriu-zisă rămîne pentru mine nelămurită.

În ceea ce-l priveşte pe Mircea Marian, am remarcat că s-a ocupat şi de revoluţia din 1989 în scrierile sale. În 2010 a publicat un articol destul de bun – Bietul Cartianu! A ajuns şi vuvuzela securistului patriot (linc), din care citez:

Dacă vă era dor de tezele aripii patriotice a securiștilor, teze care susțin că evenimentele din decembrie 1989 au fost opera spionilor unguri și ruși, iar cei care i s-au opus lui Nicolae Ceaușescu erau plătiți de către „cercurili” din străinătate, vă recomand cu căldură cartea „Sfîrșitul Ceaușeștilor”, în care Grigore Cartianu scrie după dictare poveștile fostului vicepreședinte al lui Gigi Becali, Alex Mihai Stoenescu. Din această carte veți afla că rușii au invadat România în decembrie 1989 (Cartianu identifică nu mai puțin de 30.879 de turiști dubioși, echivalentul a aproape trei divizii sovietice motorizate), iar ceea ce s-a întîmplat la Timișoara în 16 decembrie 1989 a fost o „diversiune”. Dovada? Printre altele, un interviu al lui Stoenescu cu S.O.Vîntu, care însă nu spune tot, pentru că se teme! Și, strecurate printre aceste vechi teorii conspiraționiste, o informație inedită: „Tovarăşul se întoarce cu faţa spre boscheţi, slăbeşte cureaua de la pantaloni, deschide nasturii unul cîte unul, scoate… vorba aia… şi dă drumul unui jet subţire. Marele Conducător termină repede, ca de obicei, iar ultimul strop, tot ca de obicei, îi cade în pantaloni.” De unde o fi știind Cartianu că „Marele Conducător” termină repede, „ca de obicei”?

Articolul complet, la lincul amintit.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Voicu, acesta este unul dintre cei care în decembrie 1989 a determinat Televiziunea Română să transmită ştirile despre revoluţie. Apare în înregistrarea video „Preluarea TVR de către revoluţionari” (linc), prezentată în 2010 pe acest blog. „Evenimentul Zilei” îl numeşte „pseudo-revoluţionar” şi „revoluţionar dintr-o minciună” şi scrie despre el:

Mihai Voicu este personajul care a pătruns în sediul Televiziunii Române, pe 22 decembrie 1989, spunînd că e securist. Din povestirile sale dar şi ale martorilor acelui eveniment, Voicu a trecut de paza militară spunînd că este fost ofiţer de Securitate. A pătruns în clădire spunînd că vrea să deschidă Televiziunea şi să vorbească populaţiei. A vrut să devină liderul revoluţionarilor dar acţiunea sa a fost dejucată de apariţia grupului condus de Ion Iliescu, scrie adevărul.ro.

Mihai Voicu s-a autoproclamat şef peste televiziunea publică la cîteva minute după fuga lui Nicolae Ceauşescu şi l-a ameninţat pe directorul TVR de atunci, Petre Constantin, că îl arestează.

Din chiar cele scrise de „Evenimentul Zilei”, Mihai Voicu nu pare „pseudo-revoluţionar” ci revoluţionar autentic. Că l-a ameninţat pe directorul ceauşist al televiziunii era o acţiune perfect legitimă în decembrie 1989. La fel era legitim să mintă atribuindu-şi o identitate falsă de securist (CNSAS poate lămuri problema), dacă asta l-a ajutat să pătrundă la TVR pentru preluarea televiziunii de către revoluţionari. Domnii anticomunişti de la „Evenimentul Zilei” par oripilaţi. Din înregistrarea video sus-amintită, Voicu nu pare deloc dezaxat şi labil, ci destul de lucid pentru momentele acelea.

În 2011 Cristian Delcea şi Mihai Voinea au publicat în ziarul „Adevărul” 2 articole despre Mihai Voicu: Mihai Voicu: „Am fost ofiţer sub propria acoperire” (linc) şi Povestea omului trimis să deschidă televiziunea (linc). „Deşi susţine că nu a fost trimis de nimeni la TVR, evidenţele îl contrazic flagrant”, scriu cei 2 ziarişti despre activitatea lui Voicu la revoluţie, fără însă să prezinte vreo evidenţă care să-l contrazică pe acesta. În aceleaşi articole se arată că Voicu avea cunoscuţi securişti şi miliţieni (chestie preluată şi de „Evenimentul Zilei”), dar se aminteşte că CNSAS n-a găsit dosar pe numele său.

7 gânduri despre „Mircea Marian, Mihai Voicu şi revoluţia

 1. Ce fel de revolutionari sunt acestia care se adreseaza cu apelativul ,, tovarase ,, iar in camera in care se punea tara la cale si se luau hotarari importante trona pe perete poza celui mai iubit fiu al poporului ???!

 2. Se pare ca tot mai multe „voci” vor sa se uneasca si sa acrediteze ideea „Loviturii de stat din 1989”, aidoma celei „visata” de Basescu si PDL in vara lui 2012. Am ascultat interventia lui Mircea Marian la RTV, acesta spunind ca nu are nici un martor(poate numai cei de la 112 sau politistii care au venit dupa apelul de la 112) si ca este cuvintul lui fata de cuvintul lui Voicu. De altfel, M.M. a fost destul de evaziv in interventia sa telefonica,astfel ca „episodul” pare a fi unul contrafacut. De ce? Usor de imaginat, daca tinem cont si de „interventia” premierului(chiar a ajuns sa-l iubeasca pe Mircea Marian, sau spera sa il „re-evalueze” dupa modelul Basescu!?). Dupa cum de deruleaza(sau mai bine zis se infrineaza!) actiunile cu Legea 341/2004 n-ar fi exclus sa se acrediteze si ideea ca printre cei peste 10.000 de impostori sunt multi „de peste Nistru”, sau ca revolutia a fost numai in mintea lui Iliescu si Nicolaescu, revolutionarii fiind „elementele de decor” care s-au intimplat sa se gaseasca „in momentul nepotrivit, la locul nepotrivit”(dar imaginat de pucisti!). Ce ziceti dle PM, va satisface o astfel de teza? Nu de alta, dar „da bine” la buget si, mai ales, la „spalare de rufe” precum… Pilat.

 3. „Poftim?” Nu crezi că ţi s-ar putea întâmpla ceva. Şocul şi panica vin când apare primul contact fizic, e cel mai îngrozitor. Nu am ştiut cum să reacţionez. Pe de o parte nu sunt un om violent. Nu m-am mai bătut cu nimeni din clasa a 8-a. Pe de altă parte, deşi ţi se suie sângele la cap, mai ai atâta raţiune încât să vizualizezi ştirile la Antena 3: „Băsistul Marean a atacat un cetăţean nevinovat pe stradă”. Cam asta este situaţia în primele secunde: eşti legat de mâini şi de picioare, nu poţi spune nimic, nu poţi face nimic decât să speri că nu o să fii lovit rău şi că inima nu o să îţi facă vreo surpriză.

 4. Si ce parere aveti despre Mihai Voicu, legat de functia care o avea in 89, era oare un simplu revolutionar ori era trimis in misiune acolo? Si imbracamintea dansului in timpul filmari la televiziune din 89 doar nu era una de om obisnuit din acea vreme? Vreau sa spun ca miroase si ca aparitia si ca comportament in acele secvente din timpul revolutiei a securist?
  Ce stiti despre domnul respectiv in legatura cu rolul lui in 89, si daca stit cumva cu ce s-a ocupat dansul dupa revolutie pana in ziua de azi?
  Multumesc anticipat

   1. Multumesc mult pentru raspunsul rapid. Da vreau sa spun ca in articolul scris de Mircea Marian in 2013 este mentionat ca Mihai Voicu ar avea 61 de ani, cea ce ar insemna ca sa nascut prin 1951 sau1952. Dar persoanele din documentele cnsas s-au nascut la sfarsitul anilor 50. Asa ca nu poate fie vorba despre acel Mihai Voicu din 89, nu vii sa pare?

   2. În Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010 apar următorii revoluționari „remarcați prin fapte deosebite”:
    15727 LRM-V 00276 VOICU MIHAI FLORENTIN ECATERINA BUCUREŞTI 10 07 1955
    15728 LRM-V 00053 VOICU MIHAI PAVEL ELENA BUZĂU 01 09 1952
    15729 LRM-V 00443 VOICU MIHAIL CORNEL VASILICA BUCUREŞTI 14 06 1959
    https://mariusmioc.wordpress.com/2010/07/14/lista-luptatorilor-in-revolutie-remarcati-prin-fapte-deosebite-din-monitorul-oficial/
    Cel din mijloc, născut în 1952, fiul lui Pavel și al Elenei, se pare că n-a fost verificat de CNSAS. Nu-mi îngădui să fac speculații asupra lui în lipsa datelor.
    Puteți chiar dv. să faceți cerere la CNSAS pentru verificarea acestuia, invocînd art. 3 lit. z din OUG 24/2008, aprobată cu modificări prin Legea 293/2008.
    În cazul celor cu certificat de revoluționar, orice cetățean poate cere verificarea de către CNSAS și totodată orice cetățean a avut drept să facă contestație cu privire la atribuirea titlului de luptător în revoluție.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.