Scrisoare deschisă către domnul prim-ministru Victor Ponta

NUPNicolaescu_2Stimate domnule prim-ministru

Mă numesc Marius Mioc, domiciliat în Timişoara (…). Sînt participant la revoluţia din decembrie 1989, începînd din 16 decembrie 1989 cînd am fost prezent în mulţimea adunată lîngă casa preotului Laszlo Tokes, ulterior fiind arestat pentru participarea mea la revoluţie. Sînt totodată autor a 10 cărţi despre revoluţia română din 1989 şi coautor al altora. Cărţile mele au fost deseori citate în lucrări de specialitate despre revoluţia română publicate în ţară şi străinătate.

Am urmărit intervenţiile dv. televizate în care cereaţi să fie eliminaţi impostorii din rîndul celor care au primit certificate de revoluţionar conform legii 341/2004 şi m-am bucurat la ideea că există voinţă politică în acest scop, dar m-am şi temut că „eliminarea impostorilor dintre revoluţionari” ar putea fi doar demagogie politicianistă, cum a fost de atîtea ori din 2004 încoace (însăşi apariţia legii 341/2004 s-a făcut sub sloganul eliminării impostorilor).

Eliminarea impostorilor din rîndul revoluţionarilor este o veche dorinţă a mea. Din acest motiv, încă din 2010, de pe timpul guvernului Boc, am depus o plîngere penală împotriva înaltului funcţionar public Adrian Viorel Nicolaescu, conducător la acea vreme al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari (SSPR), care publicase în Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010 lista revoluţionarilor a căror certificate fuseseră preschimbate conform legii 341/2004. M-am axat în plîngerea mea pe 3 cazuri despre care ştiam că au fost incluse ilegal pe lista revoluţionarilor cu certificate preschimbate şi aveam dovada că Adrian Viorel Nicolaescu a cunoscut respectiva situaţie înainte de 7 iulie 2010 cînd a publicat lista din Monitorul Oficial.

Plîngerea mea a fost dată spre cercetare comisarului şef VOICU MARIAN de la Direcţia de Poliţie Bucureşti, care a emis referatul cu propunere de NUP pe care îl anexez. Se poate observa din acest referat că se recunoaşte că a fost o greşeală includerea celor 3 cazuri semnalate de mine în lista revoluţionarilor publicată în Monitorul Oficial, dar se pretinde că acea greşeală „nu a avut urmări juridice”. La această concluzie (îndoielnică, după părerea mea) s-a ajuns fără să se administreze probatoriul cerut de mine, anume fără să se facă adresă către Casele de Pensii pentru a se verifica dacă persoanele în cauză au încasat indemnizaţii de revoluţionar.

NUPNicolaescu_3În referatul comisarului şef VOICU MARIAN se mai susţine că: „Din precizările Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 cît şi din declaraţiile persoanelor audiate rezultă că la nivelul acestei instituţii au fost efectuate verificări atît la solicitarea CPRD cît şi a reclamantului, nefiind constatate cazuri de preschimbare a certificatelor de revoluţionar fără respectarea prevederilor legale”.

Pe de altă parte, după ce înaltul funcţionar public Adrian Viorel Nicolaescu a fost eliberat de la conducerea SSPR, noul conducător al instituţiei, domnul Victor Socaciu, a publicat pe saitul SSPR 2 comunicate (pe care le alătur) [aici şi aici] în care se vorbeşte că au existat nu mai puţin de 6201 certificate de revoluţionar preschimbate ilegal, anume: 3428 certificate tip duplicat şi erată, 695 certificate ale unor militari, 107 certificate ale unor minori sub 14 ani, 1884 certificate ale unor persoane în a căror dosare nu sînt documentele necesare şi 87 persoane colaboratori ai securităţii.

Domnule prim-ministru Victor Ponta, atît SSPR cît şi Direcţia de Poliţie Bucureşti sînt în subordinea Guvernului României, adică a dv. 2 instituţii din subordinea dv. au emis puncte de vedere contradictorii cu privire la preschimbarea certificatelor de revoluţionar. Care este adevărul? Poliţia Bucureşti spune că nu s-au constatat cazuri de preschimbare a certificatelor de revoluţionar fără respectarea prevederilor legale, iar SSPR, prin comunicat public afişat pe sait spune că au fost o mulţime de cazuri de preschimbare nelegală a certificatelor, adică nu mai puţin de 6201 (peste 30% din numărul certificatelor preschimbate).

Observ situaţia ciudată în care se vorbeşte demagogic despre prezenţa impostorilor în rîndul revoluţionarilor, dar cînd există o plîngere penală menită să lămurească problema se susţine că nu au existat asemenea cazuri. Care este scopul să se vorbească mereu despre impostorii revoluţionari dar să nu se facă nimic pentru corectarea problemei? Sau dacă nu există cazuri de încălcare a legii la preschimbarea certificatelor, cum pretinde Poliţia Bucureşti (care vă e, fie şi indirect, subordonată), de ce se vorbeşte, inclusiv de către dv., despre problema imposturii în rîndul revoluţionarilor? Se doreşte doar compromiterea noţiunii de revoluţionar în opinia publică, prin echivalarea acesteia cu impostura, fără să se facă nimic concret pentru identificarea concretă a celor care ar fi beneficiat nelegal de certificate de revoluţionar şi a înalţilor funcţionari publici care i-au ajutat?

NUPNicolaescu_4La ora actuală la Poliţia Bucureşti este în cercetare un alt dosar penal deschis pe numele înaltului funcţionar public Adrian Viorel Nicolaescu. Şi acest nou dosar s-a deschis tot la plîngerea mea, pentru alte 2 cazuri de persoane care ar fi beneficiat nelegal de certificat de revoluţionar. Am aflat că acest dosar a fost repartizat pentru cercetare tot comisarului şef VOICU MARIAN care a cercetat şi primul dosar şi care a refuzat să administreze probatoriul cerut de mine fără să-şi justifice în vreun fel refuzul.

Domnule prim-ministru, eu n-am încredere în domnul comisar şef VOICU MARIAN (fost miliţian în decembrie 1989) că poate realiza o cercetare obiectivă a plîngerii mele, după ce s-a antepronunţat într-un dosar anterior că n-au fost constatate cazuri de preschimbare nelegală a certificatelor de revoluţionar. Vă cer să luaţi măsuri ca investigarea plîngerii mele să se facă de un alt poliţist, iar dacă cumva o parte din probatoriul cerut de mine este considerat nerelevant în cauză, acest lucru să fie justificat în scris.

Totodată, vă cer să încetaţi demagogia cu privire la prezenţa impostorilor în rîndul revoluţionarilor. Dacă aceştia există, nu trebuie pălăvrăgit despre ei, ci acţionat pentru eliminarea lor din rîndul celor care au certificate de revoluţionar. Nu se poate evita în acest caz răspunderea înalţilor funcţionari publici care au fost plătiţi să verifice respectarea legii în ceea ce priveşte preschimbarea certificatelor de revoluţionar şi care nu şi-au făcut datoria. Deoarece acum sînteţi la guvernare, nu în opoziţie, aştept de la dv. fapte, nu vorbe. Repetarea la nesfîrşit a vorbelor despre revoluţionarii impostori, fără fapte care să restabilească legalitatea, sau chiar cu fapte concrete ale unor structuri care vă sînt subordonate (Ministerul de Interne, prin Poliţia Bucureşti) care contrazic afirmaţii făcute de dv. personal, duc la concluzia că „problema revoluţionarilor-impostori” e doar un pretext politicianist pentru compromiterea în ochii opiniei publice a revoluţionarilor din decembrie 1989 şi astfel a momentului istoric al revoluţiei române.

NUPNicolaescu_5Cu stimă,
inginer Marius Mioc
https://mariusmioc.wordpress.com
http://documente1989.wordpress.com

Mai citeşte:
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
Efectul Adrian Viorel Nicolaescu + Raymond Luca asupra preschimbării certificatelor
Mărieş: Munca lui Raymond Luca şi Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în 5 ani
Generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar
Generalul Marin Oană pierde procesul cu mine şi cu SSPR
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
Cauza privind lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis a fost declinată către Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti
NUP al Parchetului pentru şeful SSPR Adrian Viorel Nicolaescu. Lista finală a revoluţionarilor din Monitorul Oficial “nu a produs consecinţe juridice”
Parchetul respinge plîngerea mea împotriva rezoluţiei de NUP din cazul listei revoluţionarilor din Monitorul Oficial
Fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu scapă de plîngerea penală legată de lista revoluţionarilor din Monitorul oficial

6 gânduri despre „Scrisoare deschisă către domnul prim-ministru Victor Ponta

  1. D-LE MARIUS MIOC,v-am urmarit articolele de-a lungul timpului,sunt pertinente ,dar trebuie sa intelegeti ca actuala clasa politica,indiferent de culoare politica sau apartenenta la vreun partid, nu urmareste nici binele poporului,inplicit al revolutionarilor ,ci numai interese egoiste proprii de parvenire si de mentinere a situatiei de fapt din ROMANIA de azi.De ce nu ar incepe o restructurare a clasei politice romanesti,nu au nici un interes,nu au de cistigat nimic ei de acolo. Sunt convins ca o schimbare a clasei politice,ar insemna ceea ce asteptam demult ,de la revolutie incoace.As murii linistit sa vad macar inceputul acestui lucru,as murii inpacat ca acei eroi nu au murit degeaba.POATE CA E NEVOIE DE INCA O REVOLUTIE,sau macar de o niscare populara de anvergura care sa deschida ochii ROMANILOR.
    ACEASTA O VAD INTR-UN SINGUR MOD FARA COLORATURA POLITICA,STRICT PE UN FUNDAMENT PATRIOTIC .NU UITATI CA 98 % DIN ROMANI SUNT SARACI SAU TRAIESC IN TARA LOR SUB NIVELUL CIVILIZAT DE TRAI ,DESII TARA NOASTRA ESTE ASA DE BOGATA CA ASTIA FURA DE 23 DE ANI SI INCA A MAI AU CE.HAI ROMANI TREZITIVA NU MAI PERMITETI SACALILOR SI LIPITORILOR CLASEI POLITICE SA NE MAI SUGA SINGELE ,INNECATII IN EL.SA NU UITAM TELURILE CARE NE-AU INPINS LA REVOLUTIE LIBERTATE NU SLUGI LA STRAINI,BUNASTARE PERSONALA IN SPIRIT CAPITALIST,DAR CORECT ,IN SPIRITUL LEGILOR SOCIETATII CIVILIZATE,SI CEL MAI INPORTANT MINDRIA SECULARA A ACESTUI NEAM STRAVECHI.NU SUNTEM SI NU VOM PERMITE NIMANUI SA FIM ROBI SAU SA NE FACA ROBII LOR.

  2. Între 1969 şi 1990 a prezentat Telejurnalul de la postul public de televiziune. A făcut Revoluţia într-o echilibristică periculoasă, trecând în numai câteva ore de la statutul de sol al ceauşismului muribund la cel de entuziast luptător împotriva teroriştilor din TVR. George Marinescu a fost ultima voce „încătuşată” din TVR, anunţând, în dimineaţa de 22 decembrie 1989, că „Ministrul forţelor armate (n.r. – generalul Vasile Milea) a acţionat ca trădător împotriva independenţei şi suveranităţii României şi, dându-şi seama că este descoperit, s-a sinucis”.

  3. locuiesc in jud dambovita ,as dori sa mi raspunda cineva cum este posibil ca un nr. mare de fosti militieni sint eroi ai revolutiei??????????chiar fosti sefi

  4. domnule ministru sinteti un om destept si puteti face mult pentru tineri va dau un exemplu la p[ompieri se lucreaza astfel intra 1 una tura dimineata si ese dimineata si sint 3 zile liberi daca a intrat azi e luni ese marti dimineata si este liber marti mercuri si joi intra vineri lucreaza 2 zile pe saptamina nu risipiti bani de ce nu se lucreaza 24 cu 24 ca si la politie si mai puteti angaja sau economisi multi bani pentru buget nu lasati toate la voia intimplari sinteti tinar si plin de energie aceasta este numai 1 punct va pot da mii de exemple eu sint femeie la 60 ani care multe va pot da pentru ca sa triesc am luat drumul spre germania de 2 ori pe an la munca cite 3 luni opriti stopati totul care nu merge scoateti tara asta din ce este va pot da foarte multe idei cu stima si respect lucrtia petre

  5. Domnule prim-ministru ma numesc Bejan Constanta cu domiciliul stabil in localitatea Stanilesti judetul Vaslui,sotul meu Bejan Andrei a murit la revolutia din 1989 declarat erou martir si am depus cerere de eliberare a certificatului de revolutionar si nici pe primul exemplar nu am primit si nici pe cel nou si toti ma plimba de la un birou la altul,nici nu stiu cee de facut. Va-si ruga frumos sa ma sprijiniti si pe mine poate dumneavoastra rezolvati problema mea ca de 24 de ani nu am beneficiat de nici un drept. Cu stima si respect astept si eu un raspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.