Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (11). Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

Vezi şi primele părţi ale acestei ordonanţe:
Consideraţii generale
Istoricul dosarului
Situaţia de fapt generală
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (1)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (2)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (3)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (4)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (5)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (6)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (7)

În acest episod prezint răniţii rezultaţi în urma busculadei create la mitingul lui Ceauşescu. Acest fragment din rezoluţia parchetului pare să confirme ipoteza americanului Richard Andrew Hall, prezentată pe acest blog (linc), respectiv că perturbarea mitingului lui Ceauşescu nu a început de la mulţimea prezentă la miting ci de la un grup de manifestanţi anticeauşişti care se formase în afara zonei în care avea loc mitingul lui Ceauşescu, şi care a încercat să pătrundă în zona mitingului. De la încercările forţelor de ordine de a opri aceşti manifestanţi anticeauşişti, folosindu-se şi petarde lacrimogene, a provenit perturbarea mitingului ceauşist. Mai jos sînt prezentaţi răniţii din grupul manifestanţilor anticeauşişti „care făceau parte dintr-un grup de persoane care a pătruns în piaţă scandând lozinci anticomuniste”, perturbînd mitingul lui Ceauşescu.

693-707. Părţi vătămate Tudosie Lăcrămioara, Dumitrescu Virginia, Valuţă Vasilica, Heroviceanu Gheorghe, Jocea Ioana, Ioniţă Maria, Ionică Vasile, Petre Vasilică, Anghel Elena, Simion Angelica, Stoian Maria, Ghica Victoria, Gruia Maria, Marinache Petre şi Paraschiv Sanda (Jilava-Vol. 58-59)
Pe data de 21.12.1989, cu ocazia mitingului organizat la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu în Piaţa Palatului, în urma exploziei unei petarde s-a produs o busculadă, în urma căreia, au fost răniţi numiţii Tudosie Lăcrămioara (raport medico-legal nr A1/1595/1991 a suferit leziuni ce au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale), Dumitrescu Virginia (fiica lui Victor şi Maria, născută la 02.06.1942 în Bucureşti, raport medico-legal A1/5300/1991 a suferit leziuni ce au necesitat 100-150 zile de îngrijiri medicale), Valuţă Vasilica (raport medico-legal A1/17 347/1991 a suferit leziuni ce au necesitat 40-45 zile de îngrijiri medicale), Heroviceanu Gheorghe (raport medico-legal A1/315/1992 a suferit leziuni ce au necesitat 22-25 zile de îngrijiri medicale), Jocea Ioana (raport medico-legal A1/89/1992 a suferit leziuni ce au necesitat 40-45 zile de îngrijiri medicale), Ioniţă Maria (raport medico-legal A1/7046/1992 a suferit leziuni ce au necesitat 20-22 zile de îngrijiri medicale), Ionică Vasile (raport medico-legal A1/6108/1990 a suferit leziuni ce au necesitat 30-35 zile de îngrijiri medicale), Petre Vasilică (raport medico-legal A1/6100/1990 a suferit leziuni ce au necesitat 30-40 zile de îngrijiri medicale), Stanciu Ecaterina (raport medico-legal A1/6107/1990 a suferit leziuni ce au necesitat 14-15 zile de îngrijiri medicale), Anghel Elena (raport medico-legal A1 6101/1990 a suferit leziuni ce au necesitat 35-40 zile de îngrijiri medicale), Simion Angelica (fără act medicolegal), Stoian Maria (fără act medico-legal), Ghica Victoria (fără act medico-legal), Gruia Maria (a suferit leziuni ce au necesitat 60-65 zile de îngrijiri medicale), Marinache Petre (fără îngrijiri medicale) şi Paraschiv Sanda (a suferit leziuni ce au necesitat 50 zile de îngrijiri medicale), care făceau parte dintr-un grup de persoane care a pătruns în piaţă scandând lozinci anticomuniste.
Prin rezoluţia cu nr. 171/S/1992 din data de 27.05.1992 a Procuraturii Militare Bucureşti s-a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la împrejurările în care s-a produs rănirea celor 16 persoane.

(va urma)

Mai citeşte: Rich Andrew Hall – “Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România” (5). Cine a aruncat petarda?

4 gânduri despre „Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (11). Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu

  1. ESTE CORECTA RELATAREA DIN DOSAR-IN DREPTUL HOTELULUI BUCURESTI ERAU MASINI,CAMIOANE,CU MILITARI-IN FRUNTEA ACELUI GRUP ERAU MAI MULT FEMEI-UN SOLDAT SPERIAT A ARUNCAT O PETARDA SI DE AICI A INCEPUT TOT VACARMUL!-PE ACELEASI DATE,DAR CU MAI MULTE AMANUNTE AM DAT DECLARATIE SI LA PARCHET,CAZAND LEGENDA CU NICA LEON CARE AR FI ARUNCAT EL PENTRU A PERTURBA O PETARDA. DE FAPT ASA S-A INTAMPLAT.

  2. In momentul spargerii mitingului ma aflam pe Bulevard, in zona Primariei municiale. Am vazut sutele sau poate miile de persoane care traversau Cismigiul venind dinspre mitingul spart si care porneau apoi tacuti pe Bulevard fie spre Piata Kogalniceanu, fie spre intersectia cu Brezoianu. Multi carau cu ei lozincile si portretele pe care le avusesera la mitingul spart. Presupun ca se simteau datori sa le predea inapoi celor de la care le primisera inainte de a porni spre miting.
    La scurt timp am vazut cum in zona cinematografelor un tanar spargea vitrina unei librarii si arunca in strada carti si nimeni nu intervenea fie in sprijinul lui fie contra lui.
    Cele de mai sus le arat pentru cei care vor sa afle cum „poporul” s-a revoltat impotriva regimului in ziua de 21 decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.