Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (27). Bucureşti. Palatul Telefoanelor (1)

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

Vezi şi primele părţi ale acestei ordonanţe:
Consideraţii generale
Istoricul dosarului
Situaţia de fapt generală
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (1)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (2)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (3)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (4)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (5)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (6)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (7)
Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu
Bucureşti. Răniţi şi ucişi de maşini militare
Bucureşti. Ucişi prin împuşcare în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
Bucureşti. Răniţi în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (8)
Bucureşti. Agresaţi, reţinuţi, răniţi
Bucureşti. Răspînditori de manifeste şi alţii
Bucureşti. CC – situaţie generală
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (1)
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (2)
Bucureşti. Moartea lui Jean Luis Calderon
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (3)
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (4)
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (5)
Bucureşti. Un securist rătăcit în CC
Moartea generalului Milea

În acest fragment sînt descrise evenimentele din zona Palatului Telefoanelor, prezentarea generală a evenimentelor şi primele 15 persoane rănite sau ucise în zonă.

III.1.3. Palatul Telefoanelor
Până în data de 22.12.1989 paza Palatului Telefoanelor, situat în mun. Bucureşti, Calea Victoriei, nr. 37, sector 1, a fost asigurată de 12 militari, aparţinând UM 0596 Bucureşti, sub comanda plutonierului Vintilă Mihai.
În data de 22.12.1989, în jurul orei 1800, la Palatul Telefoanelor au sosit mai multe detaşamente de militari în termen, însoţite de cadre militare, din UM 01046 Bucureşti, UM 01305 Bucureşti şi UM 01026 Bucureşti, având misiunea de a întări paza acestui obiectiv.
În data de 23.12.1989, în jurul orei 1830, la sediul Palatului Telefoanelor a mai venit o subunitate aparţinând UM 0563 Băneasa.
Noul dispozitiv, constituit din aprox. 400 de militari şi mai multe tancuri, T.A.B.-uri şi T.A.B.C-uri – trecut sub comanda mr. Popescu Florin, din U.M. 01046 Bucureşti – avea şi misiunea de a împiedica pătrunderea „teroriştilor” în clădire, dat fiind interesul strategic naţional pe care aceasta îl reprezenta în mod real.
Dispunerea trupelor şi tehnicii de luptă a fost următoarea:
– curtea interioară a Palatului Telefoanelor a fost apărată de subunitatea comandată de plut. Vintilă Mihai;
– interiorul clădirii şi partea exterioară cuprinsă între intrarea din Calea Victoriei şi colţul imobilului – a revenit efectivelor UM 01046 Bucureşti;
– exteriorul dinspre Calea Victoriei şi str. Matei Millo a fost asigurat de militari din U.M. 01026 Bucureşti şi U.M. 0305 Bucureşti;
– 2 tancuri, aparţinând UM 01046 Bucureşti, au fost amplasate în zona Casei Centrale a Armatei, unul pe trotuarul dinspre bulevard, celălalt chiar în intersecţie (Calea Victoriei – Ghe. Ghe. Dej), cu sector către Calea Victoriei;
– 2 T.A.B.C.-uri, aparţinând aceleiaşi unităţi, au fost amplasate astfel: unul vis-avis de restaurantul „Capşa”, celălalt la intrarea în Teatrul Constantin Tănase;
– T.A.B.-uri de la U.M. 01305 Bucureşti amplasate pe str. Matei Millo şi str. Oteteleşeanu;
– T.A.B.-uri de la U.M. 01026 Bucureşti amplasate pe Calea Victoriei, la Palatul Telefoanelor (parcarea de vis-a-vis de blocul Electrolux) şi pe str. Matei Millo.
Această uriaşă aglomerare de forţe militare, cărora, aşa cum am precizat, în data de 23.12.1989 li s-a alăturat un detaşament de militari în termen din U.M. 0563 Bucureşti, fără legături radio, aflate sub o comandă unică formală (irealizabilă în fapt din punct de vedere obiectiv) avea să producă, 1a rândul ei o serie de incidente cu consecinţe dramatice
Conform actelor aflate la dosarul cauzei, în zona Palatului Telefoanelor au rezultat următoarele victime:
1. Parte vătămată Săvulescu Dumitru (Palatul Telefoanelor) – rănit
În legătură cu împrejurările în care a fost rănit, fiind audiat la data de 27.02.2006, Săvulescu Dumitru (fiul lui Simion şi Maria, născut la data de 22.09.1952 în Bălţeşti, jud. Prahova, cu domiciliul în Bucureşti …) a precizat că, în data de 23.12.1989, aflându-se pe str. Oteteleşanu, a fost rănit prin împuşcare în piciorul stâng, în contextul focurilor de armă trase din zona Palatului Telefoanelor. Şi-a toaletat singur rana, neconsiderând necesar să se prezinte la medic. Ulterior, însă, începând cu toamna anului 2003, susţine că a început să resimtă dureri în zona în care a fost rănit.
Nu a prezentat acte medicale care să ateste existenţa unor leziuni traumatice.
Săvulescu Dumitru a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa şi s-a constituit parte civilă în cauză.
2. Grigorescu Ilinca Ruxandra (Palatul Telefoanelor) – decedată
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/275/1989/15.II.1990, întocmit de Institutul de Medicină Legală Prof. dr. Mina Minovici, moartea numitei Grigorescu Ilinca Ruxandra a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată medio sternală).
În baza referatului nr. 288/P/1991 din data de 16.06.1994 al Secţiei Parchetelor Militare cauza privind decesul numitei Grigorescu Ilinca Ruxandra a fost înregistrată în evidenţa celor cu autori neidentificaţi.
În fapt s-a reţinut că Grigorescu Ilinca Ruxandra a decedat în data de 23.12.1989, în apartamentul în care locuia, situat în mun. Bucureşti, str. Oteteleşanu (…) în contextul focurilor de armă trase de militarii aflaţi în dispozitivul de apărare al Palatului Telefoanelor.
3. Parte vătămată Pahonţu Simona Elena Carmen (Palatul Telefoanelor) – rănită
Conform raportului medico-legal nr. A1/6751/18.05.1992, întocmit de Institutul de medicină legală Prof. dr. Mina Minovici, numita Pahonţu Simona Elena Carmen a prezentat leziuni de violenţă (plagă în 1/3 superioară faţa antero-laterală gamba dreaptă) produse prin împuşcare, care au necesitat 30 zile de îngrijiri medicale. A rămas cu o infirmitate permanentă, respectiv sindrom algo-parestezic de nerv tibial posterior.
În legătură cu împrejurările în care a fost rănită, Pahonţu Simona Elena Carmen (fiica lui Ştefan şi Valeria, 22 ani, cu domiciliul în Boldeşti Scăieni … jud. Prahova) menţionează că în data de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe str. 13 Decembrie din mun. Bucureşti, intenţionând să ajungă în Piaţa Palatului, în apropierea Hotelului Union, a fost rănită prin împuşcare în piciorul drept, realizând doar că glonţul a venit din partea sa stângă.
4. Cristian Florin Puiu (Palatul Telefoanelor) – decedat
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/345/1989/15.II.1990, întocmit de Institutul de medicină legală Prof. dr. Mina Minovici, moartea numitului sold. Cristian Florin a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată cranio-cerebrală, dilacerare cerebrală).
Prin referatul nr. 293/P/1991 din data de 16.06.1994 al Secţiei Parchetelor Militare cauza privind decesul sold. Cristian Florin, din cadrul UM 0396 Bucureşti a fost înregistrată în evidenţa celor cu autori neidentificaţi.
În fapt s-a reţinut că în data de 23.12.1989, subunitatea din care făcea parte, condusă de cpt. Oancea Daniel, a primit misiunea de a se deplasa în zona Hotelului Union din mun. Bucureşti. În timp ce cpt. Oancea Daniel s-a deplasat la blocul Romarta, pentru a efectua o cercetare, sold. Cristian Florin Puiu împreună cu alţi colegi, între care şi Gheorghiceanu Iulian, au rămas în Hotelul Union. În jurul orei 1430, sold. Cristian Florin Puiu şi sold. Gheorghiceanu Iulian au urcat pe terasa hotelului, pentru a executa o misiune de observare. În jurul orei 1500, din clădirea Palatului Telefoanelor s-au executat mai multe focuri de armă în direcţia locului în care se aflau cei doi soldaţi, împrejurare în care s-a produs decesul numitului Cristian Florin Puia.
Fiind audiată la data de 08.05.2006, Cristian Florica, mama victimei în cauză, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
5. Parte vătămată Peneş Marius Sorin (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului medico-legal nr. A1/1710/06.03.1990, întocmit de Institutul Medico Legal Bucureşti, numitul Peneş Marius a prezentat o leziune traumatică (plagă 1/3 inferioară coapsa stângă cu retenţie mic corp străin) ce a putut fi produsă la 22.12.1989 prin împuşcare şi care a necesitat cca. 25 zile de îngrijiri medicale.
În legătură cu împrejurările în care a fost rănit, Peneş Marius Sorin (fiul lui Traian şi Constantina, născut la data de 04.06.1969 în Ploieşti, jud. Prahova, cu domiciliul în com. Valea Călugărească … jud. Prahova) a precizat că în decembrie 1989 era militar în termen la UM 01842 Boteni. În data de 22.12.1989, împreună cu subunitatea din care făcea parte, comandată de cpt. Boeru Gheorghe, a primit misiunea de a se deplasa în mun. Bucureşti.
Deplasarea s-a efectuat cu elicoptere până la aeroportul Otopeni şi, de aici, cu autocamioane până în zona Hotelului Bucureşti, situat pe Calea Victoriei din mun. Bucureşti. În timp ce se deplasau către Piaţa Comitetului Central a observat gloanţe trasoare trase din direcţia Pieţei, iar la un moment dat a simţit o arsură în piciorul stâng, realizând că a fost împuşcat.
Peneş Marius Sorin a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa şi s-a constituit parte civilă în cauză.
6. Parte vătămată Şerban Mitică (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului de expertiză medico-legală nr. A1/17465/11.01.1995, întocmit de Institutul de medicină legală Prof. dr. Mina Minovici, numitul Şerban Mitică a prezentat urmele unor leziuni de violenţă (plagă împuşcată faţa laterală picior drept, fără afectări osoase) produse posibil prin împuşcare, ce pot data din 24.12.1989 şi care au necesitat 15-16 zile de îngrijiri.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs rănirea sa, Şerban Mitică (fiul lui Neculai şi Maria, născut la data de 07.10.1950 în Cioară Doiceşti, jud. Brăila, cu domiciliul în Bucureşti …) a precizat că în luna decembrie 1989 îşi desfăşura activitatea în cadrul UM 01026 Bucureşti. În data de 22.12.1989 a primit ordin să se deplaseze cu două transportoare blindate în zona Palatului Telefoanelor pentru a asigura paza şi apărarea acestui obiectiv. Unul din transportoare l-a plasat pe Calea Victoriei, iar celălalt pe str. Matei Millo. În dimineaţa zilei de 24.12.1989, în jurul orei 0530-0600, în timp ce executa un control al dispozitivului UM 01305 Bucureşti, dispozitiv aflat la parterul clădirii Palatului Telefoanelor, a auzit focuri de armă în exterior, fapt care l-a determinat să iasă din clădire, observând un bărbat şi o femeie răniţi prin împuşcare şi căzuţi pe trotuar. Împreună cu mai mulţi civili şi militari i-a ajutat pe cei doi civili să intre în clădire, context în care, în direcţia locului în care se aflau, fără să poată preciza de unde anume, s-au tras mai multe focuri de armă, fiind rănit în piciorul drept.
7. Vasiliu Florentin (Palatul Telefoanelor) – decedat
În baza referatului nr. 298/P/1991 din data de 17.06.1994 al Secţiei Parchetelor Militare cauza privind decesul numitului Vasiliu Florentin (fiul lui Anton şi Iuliana, născut la data de 21.09.1952 în Bucureşti) a fost înregistrată în evidenţa celor cu autori neidentificaţi. În fapt s-a reţinut că în data de 23.12.1989, în jurul orei 0930, Vasiliu Florentin se afla la etajul 8 al clădirii ROMPROIECT, situată pe str. Matei Millo nr. 13, într-un birou cu vedere către Palatul Telefoanelor. În momentul în care a deschis geamul, în direcţia biroului, în care se afla împreună cu soţia sa Vasiliu Alexandra, s-au executat mai multe focuri de armă, context în care Vasiliu Florentin a fost împuşcat în torace şi a decedat.
Fiind audiată la data de 01.11.2005, Vasiliu Alexandra a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea soţului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
8. Astafei Petre (Palatul Telefoanelor) – decedat
Conform fişei de observaţie clinică nr. 20541/3249/22.12.1989, întocmită de Spitalul Clinic Colţea numitul Astafei Petre (fiul lui Petre şi Caterina, născut la data de 01.08.1967 în Constanţa) a fost internat în perioada 22.12.1989, ora 2015 – 24.12.1989, ora 2320, când s-a înregistrat decesul. Astafei Petre a fost internat cu diagnosticul: plagă împuşcată transfixiantă braţ drept şi toraco-abdominal drept – stare de şoc. Decesul s-a produs prin stop cardiorespirator ireversibil, cu insuficienţă pluriviscerală.
În baza referatului nr. 299/P/1991 din data de 17.06.1994 al Secţiei Parchetelor Militare cauza privind decesul numitului Astafei Petre a fost înregistrată în evidenţa celor cu autori neidentificaţi. În fapt s-a reţinut că în seara zilei de 22.12.1989, victima, împreună cu martorul Luca Marius, se deplasa pe str. Matei Millo, către Piaţa Comitetului Central al PCR. În momentul în care au ajuns la intersecţia cu str. Oteteleşeanu, în direcţia celor doi s-au executat focuri de armă, context în care Astafei Petre a fost rănit prin împuşcare. A fost transportat la Spitalul Colţea, unde, urmare leziunilor suferite, a decedat în data de 24.12.1989.
Fiind audiată la data de 01.11.2005, Astafei Caterina a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
9. Parte vătămată Butea Florian (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului medico-legal nr. A1/4248/16.03.1991, întocmit de Institutul de medicină legală Prof. dr. Mina Minovici, numitul Butea Florian a prezentat leziuni traumatice (plagă 1/3 medie coapsa stângă bipolară, elemente de tromboflebită membru inferior stâng) care au putut fi produse prin împuşcare şi care pot data din 24.12.1989. Leziunile au necesitat cca. 400 zile îngrijiri medicale, cu constituirea unei infirmităţi definitive a membrului inferior stâng.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs rănirea sa, Butea Florian (fiul lui Cornel şi Stana, născut la data de 15.05.1949 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti …) a precizat, la data de 30.08.2005, că în data de 24.12.1989, în jurul orei 0845, în timp ce se deplasa pe str. Matei Millo, a auzit două focuri de armă dinspre Palatul Telefoanelor, fiind rănit în piciorul stâng. A solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa şi s-a constituit parte civilă în cauză.
10. Parte vătămată Constantin Ion (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului medico-legal nr. A1/8305/16.08.1990, întocmit de Institutul Medico Legal Bucureşti, numitul Constantin Ion a prezentat leziuni (traumatism complex al mâinii stângi, transfixiant pe raza III cu lipsă a regiunii şi capetelor articulare metacarpo-falangian III şi interfalangian deget V cu unghia tendonului extensor deget III şi V cu lipsă de substanţă ambe flexoare deget III şi ruptură parţială şi efilosare deget IV; hematom dorsal), care s-au putut produce prin împuşcare cu armă de foc şi care pot data din 22.12.1989. Leziunile au necesitat 45-50 zile de îngrijiri medicale.
În legătură cu împrejurările în care s-a rănit, Constantin Ion (fiul lui Nicolae şi Floarea, născut la data de 05.06.1967 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti …), fiind audiat în calitate de martor la data de 27.11.2007, a precizat că în momentul în care a ajuns în zona magazinului Romarta Copiilor, pe TAB-ul cu care se deplasa s-au urcat mai mulţi manifestanţi. În acest context i-a spus unui militar să tragă o salvă în plan vertical cu mitraliera de 7,62 mm, însă, întrucât mitraliera s-a blocat, a hotărât să ia un pistol mitralieră, aflat în TAB, şi să tragă o rafală pe hublou, pentru a-i speria pe cei din afară şi a-i determina să coboare de pe TAB. A atins din greşeală un pistol mitralieră care nu era asigurat, declanşând astfel o rafală de 4-5 cartuşe, ce l-au rănit la mâna stângă.
Prin rezoluţia nr. 330/P/1991, din data de 24.10.1994, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind vătămarea corporală a lt. Constantin Ion din cadrul UM 01046 Bucureşti.
11. Parte vătămată Nadu Octavian (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului medico-legal nr. A1/10750/19.08.1991, întocmit de Institutul de medicină legală Prof. dr. Mina Minovici, numitul Nadu Octavian a prezentat leziuni oculare, ce au putut fi produse prin pătrundere de corpi străini. Leziunile datează din 23.12.1989, au necesitat cca. 150 zile îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs rănirea sa, Nadu Octavian (fiul lui Gheorghe şi Antoneta, născut la data de 26.05.1968 în Bechet, jud. Dolj, domiciliat în Bucureşti …), fiind audiat la data de 14.07.2008, a precizat că în luna decembrie 1989 activa în cadrul UM 01046 Bucureşti (Regimentul 22 Tancuri). În după amiaza zilei de 22.12.1989 tot efectivul unităţii a primit ordin de deplasare spre centrul mun. Bucureşti. Pe traseu, coloana de tancuri s-a despărţit în mai multe formaţii, lt. maj. Nadu Octavian aflându-se în ultimul tanc (al treilea) din formaţia care a staţionat pe b-dul 6 Martie, în dreptul Casei Centrale a Armatei, cu faţa spre Universitate. Fiind noapte, a observat că se trăgeau focuri în rafale cu gloanţe trasoare de 7,62 mm şi 14,5 mm, dinspre Palatul Telefoanelor. La un moment dat, asupra subunităţii de tancuri s-a deschis foc de la etajele superioare ale Hotelului Capitol, situat pe Calea Victoriei din mun. Bucureşti, fapt ce a determinat militarii de pe cele 3 tancuri să întoarcă turelele spre Hotelul Capitol, ripostând cu focuri de armă în direcţia hotelului. În continuare, s-au deplasat spre Casa Radio, ajungând apoi pe Calea Victoriei, la intersecţia cu str. Ion Câmpineanu, între blocul Electrolux, blocul Romarta şi Hotelul Continental. La un moment dat, în direcţia tancului în care se afla, s-au executat focuri de armă de la etajul 2 al blocului Romarta, fapt ce a determinat militarii să riposteze cu foc împreună cu mai mulţi civili înarmaţi care se aflau în zonă. Imediat după aceea a fost informat de alţi militari aflaţi în zonă că „teroriştii” trag în interiorul imobilului situat chiar la intersecţia Ion Câmpineanu cu Calea Victoriei. A urcat până la primul etaj, urmat de militari, tragând în acelaşi timp focuri de avertisment pe casa scărilor. La etajul 1 a găsit un civil, care avea în mână mai multe obiecte de valoare, ce păreau a fi furate, acesta oferindu-se să-i conducă la etajul 2, în apartamentul din care se trăgea. În semiîntunericul de pe culoarul paralel cu str. Ion Câmpineanu a observat două siluete, care au deschis brusc foc spre zidul holului. A scos arma după colţ, a somat, s-a prezentat şi, întrucât nu a primit nici un răspuns, a intenţionat să tragă, însă, imediat, a fost lovit în ochiul drept de bucăţi dintr-un glonţ ricoşat din arma sa.
Nadu Octavian a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa şi s-a constituit parte civilă în cauză.
12. Parte vătămată Goghie Carol (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului medico-legal nr. A1/3675/25.03.1991, întocmit de Institutul Medico Legal Bucureşti, numitul Goghie Carol a prezentat la data de 23.12.1989 o plagă transfixiantă prin împuşcare (fractură cominutivă supraligamentară maleola peronieră stângă prin împuşcare în curs de consolidare) care a necesitat 100-120 zile de îngrijiri medicale.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs rănirea sa prin împuşcare, Goghie Carol (fiul lui Simion şi Aneta, născut la data de 04.04.1957 în Murgeni, jud. Vaslui, domiciliat în Pantelimon … jud. Ilfov) a precizat că în luna decembrie 1989 activa în cadrul UM 01046 Bucureşti. În data de 22.12.1989, în jurul orei 1400, la solicitarea comandantului unităţii, împreună cu lt. Florian Ion şi 3 militari în termen din cadrul Companiei de cercetare a UM 01046 Bucureşti, s-au oferit voluntari pentru a se deplasa la Palatul Telefoanelor, în vederea completării dispozitivului de apărare al acestui obiectiv. Deplasarea au efectuat-o cu un transportor blindat mecanic, conductor fiind Goghie Carol. După lăsarea întunericului asupra TAB-ului s-a deschis foc de la etajele superioare ale clădirii Comitetului Central şi din clădirea ARCIF, situată pe str. Matei Millo. Au ripostat cu mitraliera cal. 14,5 mm în direcţia clădirii ARCIF, după care s-au deplasat în blocul Romarta, la etajul 2 unde se presupunea că se afla terorişti. Din apartamentul vizat (care avea ferestrele îndreptate spre CC) au ieşit doi bărbaţi îmbrăcaţi în treninguri de culoare neagră (despre care a aflat că au venit în vizită la rude şi erau din Ardeal), care au fost duşi de militari la parterul Palatului Telefoanelor, unde erau predate toate persoanele suspecte. După plecarea militarilor cu cele două persoane suspecte, s-a uitat pe geamul de la casa scării şi a fost rănit în glezna piciorului stâng. A fost ridicat de pe scări de revoluţionari şi transportat la spital.
Goghie Carol a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa şi s-a constituit parte civilă în cauză.
13. Parte vătămată Tabacu Ionel (Palatul Telefoanelor) – rănit
Conform raportului medico-legal nr. 907/A1/10.03.1992, întocmit de Institutul de medicină legală Prof. dr. Mina Minovici – Laboratorul Exterior Craiova, numitul Tabacu Ionel a prezentat sechele minime post-traumatice (faţa posterioară a coapsei drepte) produse prin corpi metalici, prin armă de foc ce pot fi consecinţă a unei răniri produse în decembrie 1989. A necesitat 10 – 12 zile de îngrijiri medicale la data producerii leziunilor.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs rănirea sa, Tabacu Ionel (fiul lui Spiridon şi al Elena, născut la data de 04.05.1969 în com. Vânvanu de Jos, sat Bujoru, jud. Dolj, cu domiciliul în Craiova …) a precizat că în luna decembrie 1989 efectua stagiul militar în cadrul UM 01046 Bucureşti. Începând cu data 23.12.1989 a făcut parte din dispozitivul de apărare al Palatului Telefoanelor şi a fost rănit, în piciorul drept, în data de 27.12.1989, în contextul unor focuri de armă trase dintr-un autoturism, care nu a oprit la filtrul organizat în zonă.
14. Cercelaru Constantin (Palatul Telefoanelor) – decedat
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/387/1990/15.II.1990, întocmit de Institutul de Medicină Legală Prof. dr. Mina Minovici, moartea numitului Cercelaru Constantin a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (două plăgi împuşcate în regiunea gâtului anterior şi antero-lateral stânga, rotund-ovalare cu dimensiuni de 0,5/0,4 cm, plagă tăiată obraz stâng, dehiscentă, cu traiect vertical, lungă de 25 cm, alcoolemie de 1,15 g ‰ alcool.
Prin rezoluţia nr. 18/P/1990, din data de 27.06.1990, Procuratura Militară Bucureşti a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul numiţilor Cercelaru Constantin şi Voiculescu Traian Marian.
În ceea ce priveşte împrejurările în care s-a produs decesul numitului Cercelaru Constantin (fiul lui Ion şi Adriana, născut la data de 13.10.1937 în Bucureşti) s-a reţinut că în data de 28.12.1989, în jurul orei 2245, pe Calea Victoriei, din mun. Bucureşti, din direcţia Pieţii Palatului, a apărut autoturismul marca Lada 1500, cu nr. de înmatriculare 16-B-3859, condus de Cercelaru Constantin, care nu a oprit la somaţiile militarilor aflaţi în dispozitivul de apărare a Palatului Telefoanelor şi, cu luminile stinse, a continuat să ruleze, accelerând, pentru a părăsi respectivul perimetru. În aceste împrejurări, militarii au executat focuri de armă în direcţia autovehiculului, care a intrat în coliziune cu zidul magazinului Romarta. Conducătorul auto Cercelaru Constantin a decedat, iar numitul Popa Virgil, care se afla de asemenea în autoturism, a fost rănit uşor ca urmare a accidentului produs. Asupra celor două persoane şi nici în autoturism nu au fost găsite arme, muniţii sau alte materiale de această natură.
15. Voiculescu Traian Marian (Palatul Telefoanelor) – decedat
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/388/1990/15.II.1990, întocmit de Institutul de Medicină Legală Prof. dr. Mina Minovici, moartea numitului Voiculescu Traian Marian a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată craniană, dilacerare cerebrală)
Fiind audiată la data de 07.11.2008, Voiculescu Valentina a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea soţului său Voiculescu Traian Marian şi s-a constituit parte civilă în cauză.
Prin rezoluţia nr. 18/P/1990 din data de 27.06.1990 Procuratura Militară Bucureşti a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul numiţilor Cercelaru Constantin şi Voiculescu Traian Marian. În ceea ce priveşte împrejurările în care s-a produs decesul numitului Voiculescu Traian (fiul lui Ştefan şi Ana, născut la data de 05.08.1951 Bucureşti) s-a reţinut că, imediat după incidentul care a avut ca urmare decesul victimei Cercelaru Constantin, respectiv în noaptea de 28/29.12.1989, în jurul orei 2300, pe b-dul Gheorghe Gheorghiu Dej, din mun. Bucureşti, dinspre Universitate către Piaţa Mihail Kogălniceanu, a apărut autoturismul marca Dacia Break cu nr. de înmatriculare 1-B-54169, autoturism în care se aflau două persoane. Întrucât somaţiile militarilor aflaţi în dispozitiv la intersecţia cu Calea Victoriei, au fost ignorate, conducătorul auto refuzând să oprească, militarii au deschis foc în direcţia autoturismului. Procedându-se la identificarea persoanelor din autoturism s-a constatat că numitul Voiculescu Traian Marian, care condusese autoturismul, era decedat iar celălalt ocupant, identificat ca fiind Stan Ştefan, a fost condus la Palatul Telefoanelor împreună cu Popa Virgil. Asupra celor două persoane şi nici în autoturism nu au fost găsite arme, muniţii sau alte materiale de această natură.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.