Reforma Emil Boc a „pensiilor nesimţite”: Pentru securişti, 2 ani vechime în muncă pentru un an lucrat efectiv

MRomanescu_0002În urmă cu cîţiva ani PDL a cîştigat voturi făcînd demagogie pe tema „pensiilor nesimţite”. La o serie de categorii de funcţionari ai statului, printre care şi militarii, pensiile se calculau în funcţie de cîştigurile de dinaintea pensionării şi nu de cîştigurile din întreaga viaţă, cum cerea legea generală a pensiilor pentru cetăţenii obişnuiţi. Astfel, aceste pensii erau mult mai mari decît media, fiindcă la sfîrşitul carierei oamenii au în general salarii mai mari decît la început. Se mai adaugă la aceasta cazul celor care primeau nişte prime barosane chiar înainte de a ieşi la pensie, anume pentru a profita de ele şi după pensionare.

Guvernul Emil Boc a promovat legea prin care s-au eliminat pensiile speciale pentru militari, categorie în care intră şi foştii securişti. În urma acestei legi, deficitul bugetului de pensii nu numai că nu s-a redus, ci a crescut. O creştere semnificativă, de 30%, în plină criză economică şi în plină demagogie guvernamentală despre „eliminarea pensiilor nesimţite”.

Mecanismul creşterii pensiilor, după ce s-a pretins că se doreşte facerea de economii la buget, a fost descris de „Ziarul Financiar” (linc):

Consiliul Fiscal a arătat o săptămână mai târziu că aceste pensii au crescut, în medie, cu 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei/lună, efortul suplimentar fiind de 1 mld. lei.

Niciun oficial nu a explicat de ce reforma despre care s-a spus că va aduce economii a ajuns să coste mai mult statul. În privinţa pensiilor speciale, explicaţia a fost găsită: pensionarilor „speciali” li s-a calculat, pentru un an de muncă, doi ani de vechime.

Deci, gaura la buget produsă de reforma PDL a pensiilor speciale a fost de 1 miliard lei (1000 milioane).

Ziarul Financiar citează cazul unui locotenent-colonel ieşit la pensie la 43 de ani, după 20 de ani vechime efectivă, şi căruia i s-a calculat 45 de ani vechime în muncă pentru calculul pensiei (pe lîngă dublarea perioadei lucrate i s-a adăugat şi perioada studiilor).

MRomanescu_0001Printre beneficiarii creşterilor de pensii se numără şi foştii securişti. Unul din aceştia – Marian Romanescu – a publicat cartea „USLA în stare de hipnoză”, în care-şi descrie experienţele sale de securist. Printre altele şi cele din 1989, cînd, în 22 decembrie 1989 şi-a părăsit unitatea, iar în condiţiile în care în zona în care se afla se trăgea, a solicitat protecţia unor militari M.Ap.N. aflaţi la Ministerul Transporturilor (pag. 146), care l-au ţinut acolo pînă în dimineaţa următoare. Faptul avea să fie definit drept „reţinere ilegală” într-o reclamaţie pe care Romanescu a înaintat-o ulterior parchetului militar. Cînd Romanescu s-a înapoiat la locul său de muncă – USLA, a fost anchetat din porunca comandantului USLA,, colonel Gheorghe Ardeleanu, ca să dea explicaţii cu privire la lipsa sa din unitate.

Procurorul Dan Voinea confirmă într-o rezoluţie a sa din 1998 că Marian Romanescu a fost victima infracţiunilor de reţinere ilegală şi purtare abuzivă, dar hotărăşte neînceperea urmăririi penale pe motiv de prescripţie (pag. 151-152).

Urmare a anchetelor la care a fost supus, domnul Romanescu a suferit o cădere psihică, ceea ce a dus la pensionarea sa. Pe baza rezoluţiei lui Dan Voinea, care-i susţine afirmaţiile, domnul Romanescu încearcă să obţină despăgubiri de 250000 dolari SUA şi la un moment dat pretindea şi drepturi de luptător în revoluţia din 1989 conform legii 42/1990. (Decizia civilă 1029/1999 a Curţii de Apel Bucureşti, pag. 157-162). Tupeul securist este fără margini, Romanescu chiar crede că merită certificat de revoluţionar deşi, din însăşi cartea sa rezultă că n-a făcut nimic împotriva lui Ceauşescu.

La pagina 210 a cărţii sale, domnul Romanescu publică adeverinţa pe care a primit-o de la SRI, referitoare la vechimea sa în muncă. Rezultă din această adeverinţă, pe care o reproduc alăturat, că marea majoritate din perioada lucrată de dînsul în cadrul securităţii este considerată în România de azi perioadă lucrată în „alte condiţii”, pentru care, potrivit prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1294/2001, modificată prin Hotărîrea Guvernului nr. 136/2008, şi potrivit Ordinului directorului Serviciului Român de Informaţii nr. S/802/2002, „la stabilirea pensiei se iau în calcul 2 (doi) ani pentru fiecare an lucrat în asemenea condiţii”. Alte cîteva luni lucrate de domnul Romanescu la securitate au fost considerate ca fiind în „condiţii speciale”, pentru care „la stabilirea pensiei se iau în calcul un an şi şase luni pentru fiecare an lucrat în asemenea condiţii”.

Regimul comunist a supraapreciat importanţa socială a securiştilor, oferindu-le acestora lefuri mult peste cele ale civililor. Dar a trebuit să vină regimul „anticomunist” Băsescu – Boc ca să adauge la supraaprecierea de care s-au bucurat securiştii în perioada comunistă o nouă supraapreciere, la calculul pensiilor. Dacă în campania electorală PDL ar fi spus cinstit că vrea să mărească pensiile foştilor securişti, situaţia ar putea fi considerată ca un rezultat firesc al democraţiei. Dar mărirea pensiilor securiştilor s-a făcut după o campanie electorală în care PDL făcea caz de anticomunism şi de „eliminarea pensiilor nesimţite”.

Domnul prim-ministru Victor Ponta, dacă tot se plînge de lipsa mijloacelor bugetare, ar trebui să reevalueze hotărîrile de guvern prin care securiştii au dobîndit dreptul de a beneficia de dublarea vechimii în muncă la calculul pensiilor. O hotărîre de guvern care să precizeze că timpul lucrat în fostul Departament al Securităţii Statului nu poate fi considerat perioadă lucrată în „alte condiţii” sau „condiţii speciale” conform legii pensiilor ar rezolva problema.

Mai citeşte:
Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale

12 gânduri despre „Reforma Emil Boc a „pensiilor nesimţite”: Pentru securişti, 2 ani vechime în muncă pentru un an lucrat efectiv

 1. Fostii ofiteri de securitate ENOIU GHE , MARINESCU DANUT , PINTA ION , BUCURA VASILE care sunt responabili pentru urmarirea si cercetarea subsemnatului in anii 80 pentru propaganda impotriva regimului comunist au azi pensii de lux de la statul roman care astfel recunoaste astfel meritele acestora la consolidarea si apararea statului criminal comunist , pentru toti acestia CNSAS a emis in anul 2006 decizii definitive ca acestia sunt vinovati de incalcarea drepturilor si libertatilor omului si au comis abuzuri in exercitarea atributiunilor de servici ; http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/actiuni/tapus_constantin/ofiteri_securitate/

  • daca judecam dupa antet nu rezolvam nici-o problema;r.m. a lucrat sub comanda lui trosca la programul antikgb „barajul” semnalat si in carte;stiu precis ca r.m. nu are pensie militara si cu atat mai mult pensie speciala; ultimii 10 ani a lucrat ca economist la m.f., nu are dreptul la pensie??

   • Romanescu are dreptul la pensie, dar consider nedrept să i se considere 2 ani vechime pentru fiecare an lucrat la securitate, în timp ce perioada lucrată la Ministerul Finanţelor se consideră normal 1 an lucrat = 1 an vechime. Astfel, cuantumul pensiei sale este nedrept mărit. Din ce am reţinut din carte, Romanescu a fost sub comanda lui Ardeleanu, nu a lui Trosca. Nu rezultă din carte că ar fi participat la „programul antikgb”, deşi acum 95% dintre foştii securişti pretind că au participat la programul anti-KGB.

 2. si ora de veghe de la televiziunea nasul din decembrie 2012!domnule marius daca atat ati inteles de la decembrie 1989 inseamna ca ramaneti ancorat in diversiunile acelui decembrie si lupta dvs. a fost solitara…

  • Cunosc propaganda securistă existentă la diferite posturi de televiziune. Propagandă care are printre obiective şi justificarea unor privilegii nemeritate din bugetul statului, pentru foşti şi actuali lucrători ai serviciilor secrete.

   • marius deja le stii pe toate…dar nu ai fost inca descoperit!totusi au trecut 2 decenii,apele s-au separat,multi recunosc lovitura de stat din decembrie si” agenturili straine”citeste si editia a 2-a a cartii susrubricate si vei vedea si alte opinii la fel de pertinente. acelasi!

   • Domnule Virgil (observ că sînteți aceeași persoană cu anonimus; aveți același IP), ați observat corect că le știu pe toate. „Agenturili străine” reprezintă teoria propagandistică a criminalilor din 1989, care cu ajutorul tonomatelor din presa dîmbovițeană a izbutit să păcălească un oarecare număr de „stupid people”. În același timp, aceeași teorie e folosită pentru a distruge încrederea poporului român în propriile sale forțe, poporul e făcut să creadă că n-a fost capabil să răstoarne singur dictatura comunistă ci numai agenturili sînt capabile de așa ceva. Un popor care și-a pierdut încrederea în sine e un popor lesne de subjugat.

 3. Marți, 16 mai 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Romanescu v. România.

  Cu majoritate, Curtea a constatat încălcarea art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspect procedural. Cu unanimitate, Curtea a decis că nu este necesară analizarea plângerii sub aspectul încălcării art. 6 § 1 și 13 din Convenție.

  Au fost acordați 7500 EUR cu titlu de daune morale.

  :: Hotărârea (în limba engleză)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.