Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (30). Bucureşti. Televiziune – situaţia generală

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

Vezi şi primele părţi ale acestei ordonanţe:
Consideraţii generale
Istoricul dosarului
Situaţia de fapt generală
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (1)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (2)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (3)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (4)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (5)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (6)
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (7)
Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu
Bucureşti. Răniţi şi ucişi de maşini militare
Bucureşti. Ucişi prin împuşcare în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
Bucureşti. Răniţi în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (8)
Bucureşti. Agresaţi, reţinuţi, răniţi
Bucureşti. Răspînditori de manifeste şi alţii
Bucureşti. CC – situaţie generală
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (1)
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (2)
Bucureşti. Moartea lui Jean Luis Calderon
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (3)
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (4)
Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (5)
Bucureşti. Un securist rătăcit în CC
Bucureşti. Moartea generalului Milea
Bucureşti. Palatul Telefoanelor (1)
Bucureşti. Palatul Telefoanelor (2)
Bucureşti. Palatul Telefoanelor (3). Moartea actorului Horia Căciulescu

În acest fragment prezint descrierea generală a situaţiei de la Televiziune.

III.1.4. Televiziunea Română
În luna decembrie 1989, pentru paza şi apărarea sediului Televiziunii Române era arondată o subunitate aparţinând U.M. 0596 Bucureşti, comandată de lt. maj. Diţiu Mihai (3 ofiţeri, 15 subofiţeri şi 60 militari în termen). Acesteia i s-a alăturat, la data de 17.12.1989, odată cu alarmarea unităţilor militare, drept rezervă, un pluton aparţinând U.M. 0563 Bucureşti, comandat de cpt. Anghelina Nicolae (2 ofiţeri şi 35 m.t.).
Până la data de 22.12.1989, paza şi apărarea sediului TVR s-a executat normal, conform planului de pază stabilit.
Începând din dimineaţa zilei de 22.12.1989, spre fostul sediu al C.C. al P.C.R. s-au deplasat mase largi de oameni de pe cele mai importante platforme industriale ale Capitalei.
Numărul mare de persoane aflate în piaţă, precum şi presiunea exercitată de aceştia, au determinat ca în jurul orei 1200 Nicolae şi Elena Ceauşescu să părăsească sediul CC al PCR. O parte din persoanele aflate în piaţă, au ocupat sediul Comitetului Central, iar alte persoane s-au alăturat coloanelor de manifestanţi, deplasându-se la sediul Televiziunii, pe două trasee:
– b-dul Magheru – Calea Dorobanţilor – TVR
– b-dul Magheru – Str. Ana Ipătescu – b-dul Aviatorilor – Calea Dorobanţilor – TVR.
Un grup de manifestanţi a pătruns în sediul Televiziunii, pentru a pune în funcţiune sistemul de emisie, astfel încât între orele 1300-1400, în ziua de 22.12.1989, din studioul 4 s-au transmis primele imagini ale evenimentelor revoluţionare ce se desfăşurau.
În jurul orei 1100, subunitatea de pază a televiziunii a primit ordin să nu facă uz de armă, motiv pentru care întregul efectiv de cadre şi militari în termen au predat armamentul şi muniţia la corpul de gardă. După aceasta, subunitatea a fost introdusă din nou în dispozitiv, iar în jurul orei 1300, odată cu sosirea grupurilor de manifestanţi, s-a permis acestora accesul în curtea TVR.
La apărarea sediului şi împrejurimilor televiziunii au participat, începând cu data de 22.12.1989 şi în zilele următoare, mai multe forţe aparţinând Ministerului Apărării Naţionale (M.Ap.N.), Ministerului de Interne (M.I.), Gărzilor Patriotice (G.P.), precum şi civili înarmaţi.
Aşa cum s-a arătat mai sus, până în după-amiaza zilei de 22.12.1989, paza şi apărarea sediului televiziunii era asigurată de 2 subunităţi aparţinând U.M. 0596 şi U.M. 0563 Bucureşti. Ulterior, acestor subunităţi li s-au alăturat efective din alte structuri, după cum urmează:
Forţe aparţinând Ministerului Apărării Naţionale
În jurul orei 1400, gen. lt. Victor Stănculescu a ordonat trimiterea unor subunităţi de infanterie şi paraşutişti la sediul TVR pentru întărirea pazei şi apărării acestei instituţii. Misiunea a fost încredinţată lt. col. Oană Marin, comandantul UM 01210 Bucureşti, care s-a deplasat cu 33 cadre, 226 militari în termen, 2 tancuri şi 17 TAB-uri, precum şi unei subunităţi din UM 01842 Boteni.
În jurul orei 1700, la televiziune a sosit subunitatea comandată de lt. col. Oană Marin, care a intrat în dispozitivul de apărare, acesta fiind totodată numit comandant militar unic al obiectivului.
Cu acest prilej, are loc prima restructurare importantă în dispozitivul militar de apărare a televiziunii, forţele MApN trecând pe primul aliniament de apărare, în imediata apropiere a gardului împrejmuitor, forţele MI fiind redistribuite pe aliniamentul secund.
În jurul orei 1800 a sosit la sediul televiziunii şi subunitatea aparţinând U.M. 01842 Boteni, comandată de mr. Croitoru Ilie (compusă din 13 ofiţeri, 4 subofiţeri şi 73 m.t.), ofiţerul împreună cu lt.col. Oană Marin stabilind dispozitivul, în sensul că subunitatea de la Boteni a fost repartizată în curtea TVR, pe latura dinspre str. Emil Pangratti, intrarea în garajul subteran, corpul studiouri, precum şi paza blocului turn şi, în special, studioul 4.
În cursul nopţii de 22/23.12.1989 au sosit în zona televiziunii efective ale următoarelor unităţi militare:
– U.M. 01303 Târgovişte a participat cu o subunitate compusă din 3 tancuri, cu echipaje complete, iar ca armament cele instalate pe mijloacele de luptă şi armament individual (P.M. 7,62 mm) cu muniţia aferentă. Intrarea în dispozitivul de luptă s-a făcut în noaptea de 22/23.12.1989, fără ca forţele aflate deja în apărarea TVR să cunoască existenţa subunităţii, precum şi scopul misiunii acesteia. Mijloacele de luptă au fost aşezate pe Calea Dorobanţilor, în dreptul corpului A studiouri, în cursul nopţii făcându-se uz de armă asupra imobilelor aflate în faţa TVR. Abia a doua zi, subunitatea comandată de col. Mutu Marin, a putut lua legătura cu lt.col. Oană Marin, căruia i s-a subordonat, mijloacele de luptă fiind introduse în curtea televiziunii, aparând latura din spate (spre str. Zambaccian).
– U.M. 0l065 Ploieşti a primit misiunea de a se deplasa la Bucureşti, pentru apărarea sediului televiziunii. Efective folosite: 57 ofiţeri, 8 maistri militari, 46 subofiţeri şi 615 m.t., efective ce au fost îmbarcate în 26 maşini de luptă (tancuri, TAB-uri, camioane). Ajungând în zona televiziunii, în noaptea de 22/23.12. 1989, în jurul orei 0400, datorită forţelor deja existente în zonă, a fost nevoie ca maşinile de luptă să fie dispuse pe perimetrul exterior al TVR – Piaţa Aviatorilor – Calea Dorobanţilor – str. Emil Pangratti, subunitatea adoptând un dispozitiv de luptă circular. Efectivele aparţinând UM 01065 Ploieşti nu au reuşit să fie coordonate de către comandamentul unic al TVR, acţiunile fiind conduse de către comandanţii de subunităţi, ordinele acestora fiind transmise prin curier (în lipsa legăturilor radio). În dimineaţa zilei de 23.12.1989, subunitatea UM 0l065 Ploieşti s-a retras din dispozitiv, făcând deplasarea la Otopeni, la televiziune rămânând doar 4 TAB-uri, care au ocupat un dispozitiv în Piaţa Aviatorilor, la intrare în Parcul Herăstrău.
– UM 02658 Bucureşti (în prezent desfiinţată). În baza ordinului Marelui Stat Major, în data de 23.12.1989, ora 0200, unitatea a fost alarmată, iar pentru participarea la apărarea televiziunii a fost desemnată Compania a 13-a, compusă din 4 plutoane (4 cadre militare şi 150 m.t.). Este de menţionat că subunitatea nu a fost înarmată, aceasta aparţinând fostei Direcţii de Lucrări în Economia Naţională, militarii fiind echipaţi neuniform, în pufoaice sau combinezoane negre, cu sau fără căşti de protecţie. După ce s-au îmbarcat în 4 autocamioane, subunitatea a făcut deplasarea până în Piaţa Dorobanţilor şi s-a înscris pe Calea Dorobanţilor, unde s-a deschis foc asupra autovehiculelor de către dispozitivul militar aflat deja în apărarea televiziunii, care nu a avut cunoştinţă de scopul misiunii acestei subunităţi.
– UM 01248 Medgidia. La data de 23.12.1989, în jurul orei 1130, unitatea a primit ordin ca peste aproximativ 2 ore să fie în măsură a se deplasa în Bucureşti, pentru apărarea sediului MApN. La ora 1300, unitatea a început deplasarea spre Bucureşti cu un număr de 17 TAB-uri, 7 autocamioane şi autospeciale, cu un efectiv de 257 militari (31 ofiţeri, 25 subofiţeri şi 204 m.t.) Pe timpul deplasării s-a modificat misiunea iniţială, în sensul că unitatea urma să se deplaseze la TVR, unde a şi fost prezentă în perioada 23-30.12.1989. Intrarea în dispozitivul de luptă s-a făcut în noaptea de 23/24.12.1989, în condiţiile unui tir foarte puternic, fără nici o recunoaştere prealabilă. Dispunerea în dispozitivul de luptă s-a făcut în mod special la intrarea principală în curtea TVR şi pe latura între poarta nr. 1 şi poarta nr. 2.
– UM. 01841 Caracal. La data de 23.12.1989, în jurul orei 1530, lt.col. Gurski Ilie a primit ordin de la eşalonul superior ca împreună cu batalionul al cărui comandant era să se deplaseze la sediul TVR, în vederea întăririi pazei instituţiei. Batalionul a intrat în dispozitivul de luptă la corpul de gardă şi blocul turn, fără incidente, recunoaşterea făcându-se printr-un ofiţer de legătură din UM. 01842 Boteni, ambele unităţi aparţinând aceluiaşi comandament militar.
– UM. 01247 Galaţi. Urmare a ordinelor primite, în noaptea de 22/23.12.1989, o subunitate aparţinând acestei unităţi, a făcut deplasarea la Bucureşti cu 16 TAB-uri, echipaj complet, cu arme şi muniţia aferente. Începând cu data de 23.12.1989, un număr de 11 maşini de luptă au executat misiuni de patrulare în zonă (b-dul Primăverii, Arcul de Triumf, Piaţa Aviatorilor), transportând, totodată, cadre militare şi persoane civile de la M.Ap.N. la TVR şi retur.
– UM 01210 Bucureşti. Comandamentul Armatei 1 a ordonat la data de 23.12.1989 UM 01210 Bucureşti să-şi suplimenteze forţele pe care le avea la televiziune, astfel încât din această unitate au mai făcut deplasarea 19 TAB-uri.
– UM 01060 Bucureşti. Tot Comandamentul Armatei 1 a ordonat la data de 23.12.1989 ca UM 01060 Bucureşti să participe cu efective la apărarea sediului TVR, din această unitate la obiectivul respectiv făcând deplasarea o subunitate compusă din 14 tancuri şi 3 TAB-uri, precum şi aprox. 200 m.t.
– U.M. 01026 Bucureşti. Începând cu data de 23.12.1989, ora 0030, 2 TAB-uri aparţinând acestei unităţi au efectuat diferite misiuni de patrulare în zona TVR şi a transportat persoane de la fostul sediu al C.C. al P.C.R. la M.Ap.N. şi TVR.
– U.M. 01649 Hotarele, judeţul Giurgiu. În perioada 23.12.1989 – 07.01.1990 la TVR a acţionat şi un detaşament aparţinând UM 01649 Hotarele, compus din 10 cadre şi 300 m.t. Detaşamentul a primit arme şi muniţii de la U.M. 01210 Bucureşti, acţionând în dispozitivul de luptă pe latura dinspre str. Emil Pangratti şi str. Zambaccian.
– UM 01901 Titu şi UM 01878 A1exeni. În ziua de 23.12.1989, aproximativ la ora 1200, un elicopter aparţinând UM. 01901 şi două elicoptere aparţinând UM. 01878 Alexeni, au primit misiunea să execute cercetarea din aer şi să sprijine cu foc forţele care apărau TVR.
Pentru ziua de 24.12.1989, la sediul televiziunii au mai fost repartizate şi alte efective din subordinea Armatei 1. Astfel, la sediul acestei instituţii, au mai făcut deplasarea un tanc, 3 TAB-uri, 22 ofiţeri, 13 subofiţeri şi 298 m.t. din UM 01210 Bucureşti; 10 tancuri din U.M. 0l303 Târgovişte şi 4 tancuri din U.M. 0l060 Bucureşti.
Mai este de menţionat că, în baza ordinelor Marelui Stat Major, s-a luat măsura ca în data de 22.12.1989, între orele 1400-1500, să fie trimise pentru paza şi apărarea Palatului Primăverii, aflat în apropierea sediului televiziunii, un pluton din UM 01377 Pantelimon şi 2 companii din UM 01026 Bucureşti.
Forţe aparţinând Ministerului de Interne:
Aşa cum s-a arătat anterior, pe timp de pace, paza şi apărarea sediului TVR era asigurată de o subunitate aparţinând UM 0596 Bucureşti, compusă din 3 ofiţeri, 15 subofiţeri şi 60 m.t. Odată cu alarma de luptă din 17.12.1989, garda TVR a fost suplimentată cu un pluton din UM 0563 Bucureşti (2 ofiţeri şi 35 m.t.).
Aceste forţe s-au aflat în dispozitivul de paza şi apărare la sosirea manifestanţilor, iar apoi au fost înglobate în dispozitivul de luptă constituit în seara zilei de 22.12.1989 (cu forţe ale UM 01210 Bucureşti şi UM 01842 Boteni).
De la data de 23.12.1989, orele 0700, şi până la 08.01.1990, pentru apărarea TVR au mai fost dislocate, următoarele efective aparţinând forţelor trupe de securitate:
– 7 ofiţeri din UM 0305 Bucureşti;
– 1 ofiţer şi 40 m.t. din UM 0829 Bucureşti;
– 3 ofiţeri, un subofiţer şi 90 m.t. din U.M. 0396 Bucureşti.
Misiunea forţelor din fostele trupe de securitate care au acţionat la TVR a fost de a apăra sediul acesteia, atât în perimetrul exterior, cât şi în interiorul clădirii.
Cât priveşte asezarea forţelor în dispozitivul de luptă, garda televiziunii a rămas în dispozitivul iniţial, dublată în interior de efective ale UM 01842 Boteni. Celelalte efective au fost introduse în dispozitivul circular de apărare al TVR, precum şi la porţile de acces (Dorobanţi şi Pangratti). De asemenea, aceste efective au avut ca misiune şi cercetarea în adâncime a cartierului de locuinţe din zona circulară sediului televiziunii.
Comandamentul Trupelor de Pompieri nu a avut unităţi sau subunităţi care să acţioneze în zona TVR, pentru apărarea acestei instituţii. În schimb, însă, în intervalul 23.12.1989 – 27.12.1989, la solicitarea cetăţenilor, subunităţi din Brigada de Pompieri a Capitalei au intervenit pentru stingerea incendiilor produse la 18 locuinţe particulare din zonă.
De asemenea, în zona TVR, în perioada evenimentelor din decembrie 1989, câteva cadre aparţinând fostului Inspectorat General al Miliţiei au acţionat la îndrumarea circulaţiei în Piaţa Aviatorilor şi Piaţa Dorobanţilor, precum şi în staţia de metrou Aviatorilor, atât pentru asigurarea pazei şi securităţii acesteia, cât şi pentru coordonarea acelora care executau în cadrul filtrelor organizate controlul călătorilor la accesul în staţia de metrou.
Efectivele fostelor organe de miliţie din mun. Bucureşti nu au primit misiuni pentru a acţiona în apărarea sediului TVR sau împrejurimilor.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, după data de 23.12.1989, la solicitarea expresă a conducerii C.F.S.N (Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu) au participat la apărarea televiziunii şi 18 cadre aparţinând UM 0610 Bucureşti (fosta Direcţie I-a din Departamentul Securităţii Statului), care s-au subordonat direct şi nemijlocit lt.col. Oană Marin. Cadrele respective au acţionat voluntar şi au avut ca misiune menţinerea ordinii în interiorul Televiziunii Române.
De asemenea, la data de 23.12.1989, o subunitate aparţinând USLA, condusă de cpt. Stancu V şi cpt. Ene D, împreună cu efective ale U.M. 01842 Boteni şi U.M. 01847 Buzău, au efectuat o acţiune de scotocire a subsolurilor televiziunii şi a unor imobile din zonă, fără a se descoperi nimic de natură a aduce indicii asupra posibilului inamic.
Forţe aparţinând fostelor Gărzi Patriotice.
Din cercetările efectuate cu privire la evenimentele desfăşurate în zona televiziunii a rezultat că în intervalul 22/23.12.1989 – 29.12.1989, efective ale unui număr de 14 unităţi economice, constituite în formaţiuni de gărzi patriotice, au participat la apărarea sediului şi împrejurimilor TVR, după cum urmează:
– I.T. REPUBLICA cu 20-25 luptători;
– I.I.R.U.C. cu 22 luptători;
– DANUBIANA cu 20-25 luptători;
– AVERSA cu 20 luptători;
– ELECTROAPARATAJ cu 10 luptători;
– FLACĂRA ROŞIE cu 15 luptători;
– MOTOARE DIESEL cu 22 luptători;
– 23 AUGUST cu 10 luptători;
– I.R.A. Griviţa cu 50-60 luptători;
– LAROMET cu 32 luptători;
– ELECTRONICA cu 3 luptători;
– I.S.P.E. cu 27 luptători;
– APACA cu 33 luptători;
– I.P.S.C.A.I.A. cu 30 luptători.
Participarea luptătorilor la constituirea acestor formaţiuni a fost voluntară, în două cazuri doar (MOTOARE DIESEL şi AVERSA) organizarea lor făcându-se sub îndrumarea ofiţerilor instructori de 1a comandamentul de sector al gărzilor patriotice. În celelalte cazuri organizarea formaţiunilor s-a făcut prin forţe proprii. Înarmarea luptătorilor (mai puţin în cazul I.T.REPUBLICA) s-a făcut de la unităţile militare la care erau arondaţi, cu pistoale mitralieră şi muniţia aferentă. De asemenea, nu toţi luptătorii au fost echipaţi în ţinută militară, o mare parte dintre aceştia având ţinută civilă.
Deplasarea formaţiunilor gărzilor patriotice la TVR s-a făcut cu diferite mijloace de transport, până în Piaţa Dorobanţilor, după care, până la dispozitivul de luptă, s-a continuat deplasarea pe jos. În nici un caz, anterior intrării în dispozitivul de luptă, nu s-a luat legătura de către Comandamentul Gărzilor Patriotice de la nivel de sector ori al Capitalei cu Comandamentul militar unic de la TVR, referitor la deplasarea acestor forţe, astfel încât ocuparea dispozitivului de luptă s-a făcut fără o coordonare a acestora, fiecare formaţiune acţionând pe cont propriu.
În felul acesta, formaţiunile de gărzi patriotice aparţinând I.T. REPUBLICA, I.I.R.U.C, DANUBIANA, AVERSA, ELECTROAPARATAJ, FLACĂRA ROŞIE, MOTOARE DIESEL, 23 AUGUST, I.R.A. GRIVIŢA, LAROMET şi APACA au ocupat dispozitive pe tot aliniamentul de imobile, situate în faţa televiziunii, pe Calea Dorobanţilor. Luptătorii aparţinând G.P. din ELECTRONICA şi I.P.S.C.A.I.A. au ocupat dispozitive de luptă situate în Piaţa Aviatorilor, iar cei aparţinând I.S.P.E. lângă blocul turn.
De asemenea, luptători din cadrul acestor formaţiuni au executat acţiuni de scotocire în adâncime (necunoscute dispozitivului militar din televiziune) pe diverse străzi, situate în perimetrul exterior instituţiei.
Forţelor înarmate descrise mai sus, care au participat la apărarea sediului şi împrejurimilor TVR, li s-au alăturat foarte multe persoane civile. Aşa cum este îndeobşte cunoscut, masele largi de revoluţionari au pătruns în curtea şi sediul TVR în ziua da 22.12.1989, începând cu orele 1200-1300.
Fluxul de persoane spre sediul televiziunii a continuat în după-amiaza zilei de 22.12.1989, din dorinţa multora de a apărea pe postul naţional, de a-şi exprima impresii ori adeziuni faţă de evenimentele revoluţionare ce se aflau în derulare. Pe de altă parte, persoanele civile considerau că, prin prezenţa lor într-un loc important cum era sediul TVR, apără, fiecare în felul său, Revoluţia. Şi, nu în ultimul rând, exodul populaţiei spre sediul televiziunii a continuat odată cu apelurile, lansate pe postul naţional, de a fi apărat sediul acestei instituţii.
În aceste condiţii, la sediul TVR au venit multe persoane, unele deja înarmate, de la fostul sediu al C.C. al P.C.R. ori de la sediul fostei Direcţii a V-a, alte persoane primind arme la sediul TVR.
Fără a pune la îndoială buna lor credinţă, persoanele civile nu s-au supus unei rigori militare, îngreunând, prin prezenţa lor, acţiunile desfăşurate, servind totodată drept ţinte vii.
Mişcarea necontrolată şi necoordonată a acestei mase de persoane civile, neidentificată pentru forţele militare aflate în dispozitive de luptă, a sporit panica deja creată, amplificând degringolada existentă. Fără a minimaliza bunele intenţii, acţiunile persoanelor civile au constituit un factor perturbator în zonă.
De asemenea, persoanele civile s-au constituit în zona respectivă în filtre şi dispozitive, efectuând totodată, activităţi de curierat spre sediul TVR ori de observatori, indicând militarilor direcţiile în care să execute foc de armă.
După afluirea cetăţenilor în zona TVR, circula tot mai intens zvonul că instituţia va fi atacată de terorişti, militarii din garda televiziunii fiind redispuşi pe poziţiile iniţiale.
Se lansează şi se amplifică zvonuri despre acţiunile deosebit de „crude” ale „teroriştilor” atât în ţară, cât şi în Bucureşti. Exemplu: apa şi alimentele sunt otrăvite, sunt atacate spitalele, este decimată populaţia care se afla pe străzi, sunt atacate şi cucerite o serie de obiective de importanţă strategică, etc. Acest gen de informaţii au fost preluate şi transmise pe postul naţional de televiziune, fără ca cineva să fi putut confirma, în vreun caz, autenticitatea acestora.
În aceste condiţii, se conturează tot mai mult sintagma „securist-terorist”, fapt ce-i determină pe militarii M.Ap.N. să fie circumspecţi în relaţiile lor cu cadrele şi militarii aparţinând fostelor trupe de securitate
În jurul orelor 2100 – 2200 se declanşează primele schimburi de focuri cu armă. Se trage spre clădirea TVR din clădirile din jur şi se răspunde masiv, fără un tir precis şi coordonat din partea forţelor care apărau televiziunea, tir în care se antrenează şi forţele de gărzi patriotice, împreună cu civilii înarmaţi.
În jurul orelor 2200 – 2400 sosesc forţe militare neînarmate, care au ca obiectiv intrarea în incinta televiziunii. Întrucât nu se cunoştea despre sosirea acestora, forţele aflate în apărarea TVR deschid focul asupra lor, noii veniţi fiind consideraţi „terorişti” (episodul subunităţii din UM 02658 Bucureşti, aparţinând fostei Direcţii de Lucrări în Economia Naţională, militarii fiind echipaţi neuniform, în pufoaice sau combinezoane negre, cu sau fără căşti de protecţie).
Sosesc, de asemenea, în Piaţa Aviatorilor primele subunităţi ale UM 01065 Ploieşti. Despre scopul sosirii acestora, în zonă circulau zvonuri contradictorii. Deoarece în momentul ajungerii lor în Piaţa Aviatorilor se trăgea intens, iar pe itinerariul Ploieşti-Bucureşti unitatea avusese deja un incident la Otopeni, aceasta ocupă, din proprie iniţiativă, dispozitive în Piaţa Aviatorilor, antrenându-se activ în schimbul de focuri. Se execută trageri intense, inclusiv cu tunul de pe tanc, asupra clădirii Consulatului U.R.S.S. şi a imobilelor din imediata apropiere a acestuia, cât şi asupra sediului TVR, deoarece, în lipsa informaţiilor certe şi pe fondul stării de stres generată de incidentele de pe traseu, s-a crezut, în prima fază, că sediul TVR este ocupat de terorişti.
În jurul orei 0300, spre sediul TVR, pe str. Av. Radu Beller se deplasează o subunitate din UM 02658, înarmată în prealabil la AUTOMATICA, sub comanda voluntară a cpt. Casandra Mihai. Această subunitate nefiind anunţată despre intenţiile ei şi având în compunere militari îmbrăcaţi în salopete negre (salopete de lucru, militarii aparţinând D.L.E.N.) a fost considerată inamică, executându-se foc asupra sa.
Aşa cum am arătat mai sus, în ziua de 23.12.1989, între orele 0800 – 2400 dispozitivul de apărare este întărit cu efective aparţinând mai multor unităţi militare: UM 01847 Buzău, UM. 01248 Medgidia, UM. 01841 Caracal, UM 01210 Bucureşti, UM 01060 Bucureşti, UM 01649 Hotarele. Apariţia în serii succesive a acestor forţe nu a fost cunoscută de către dispozitivul militar existent deja în zonă, în unele situaţii deschizându-se foc asupra lor.
În data de 24.12.1989 la sediul televiziunii fac deplasarea şi se integrează în dispozitiv, executând misiuni de apărare a zonei, şi alte efective aparţinând UM 01303 Târgovişte, UM 01210 Bucureşti şi UM 01060 Bucureşti. De la această dată, acţiunile militarilor, ale gărzilor patriotice şi civililor devin mai limpezi, realizându-se o coordonare a acestora. Recunoaşterile reciproce efectuate în cele două zile precedente au permis cunoaşterea dispozitivelor şi a efectivelor angajate în apărarea televiziunii. Stările iniţiale de teamă şi derută se atenuează, iar tragerile la întâmplare sunt cu totul accidentale. Conducerea şi coordonarea forţelor devine tot mai operativă, efectele resimţindu-se prin numărul tot mai redus de victime (persoane decedate ori rănite).
Începând cu ziua de 25.12.1989, tragerile de armă în zonă scad în intensitate, reducându-se doar la unele cu totul întâmplătoare. Sesizându-se de faptul că civilii înarmaţi au fost, în majoritatea cazurilor, cei care au provocat incidente, se dă ordin că aceştia să predea armele şi să părăsească instituţia, nu însă fără a se întâmpina reticenţe din partea acestora.
Începând cu data de 26.12.1989, focul de arme în zona televiziunii a încetat (sub aspectul caracterului generalizat şi continuu), orice uz de armă făcut după această data datorându-se exclusiv mânuirii defectuoase a armamentului, a neglijenţelor etc.
În contextul celor arătate mai sus, urmare a tragerilor efectuate în zona TVR au rezultat, aşa cum reiese din actele aflate la dosarul cauzei, următoarele victime:

(va urma)

Mai citeşte:
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
Adevărul despre elicopterul care a tras la televiziune, speriindu-l pe acutalul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.