Guvernul crează „instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014

Prin Ordonanţa de Urgenţă 96/2013 (linc), publicată în Monitorul Oficial nr. 646 din 21 octombrie 2013, guvernul Ponta a hotărît „crearea instituţiei indemnizaţiei” pentru diplomaţii pensionari cu o vechime neîntreruptă de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe. Începînd cu anul 2014, respectivii diplomaţi vor putea primi o indemnizaţie lunară de 3571 lei, care se va adăuga la pensie.

Conform actului normativ (semnat de primministrul Victor Ponta, ministrul de externe Titus Corlăţean, ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea şi ministrul muncii şi protecţiei sociale Mariana Câmpeanu), indemnizaţia se acordă „pentru activitatea desfăşurată  în interesul României de către diplomaţi, în condiţii grele, vătămătoare, de uzură fizică şi psihică” (cercetările ştiinţifice au dovedit că ingerarea a prea multe cocteiluri la recepţiile diplomatice poate provoca boli ale ficatului). Ministerul Afacerilor Externe este împuternicit să emită un ordin cu privire la condiţiile concrete de acordare a acestor indemnizaţii.

Indemnizaţia unui fost diplomat cu 15 ani vechime va fi astfel mai mare decît indemnizaţia unui fost deţinut politic care a stat 15 ani la închisoare. Diplomatul va mai primi şi pensie pentru anii lucraţi. Dar să recunoaştem că uzura fizică şi psihică la care au fost supuşi diplomaţii e mai mare decît cea a foştilor deţinuţi politici.

În ceea ce priveşte revoluţionarii remarcaţi prin fapte deosebite, conform art. 6 din OG 29/2013 (linc), indemnizaţiile acestora nu se vor acorda nici în anul 2014. O măsură firească, după cum au explicat guvernanţii, avînd în vedere nevoia de a face economii la buget.

6 gânduri despre „Guvernul crează „instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014

  1. Daca as fi Murit? Rusine celor care ne-au luat drepturile pentru ca Datorita noua celor care ne-am pus viata in pericol acum ei au averi colosale si ne-au ingenunchiat , ne-au fugarit in Tari straine sa fim umiliti pentru o bucata de Paine.sa se faca dreptate , sa se faca curatenie pentru cei care au fraudat Revolutia.

  2. Blestemat sa fi tu Ponta ,tu si copii tai,sa nu ai parte de ei ,sa ti se rupa sufletul asa cum suferim si noi,cei care am luptat pentru o viata mai buna pentru copii nostri care acum pleaca pe meleaguri straine caci aici nu au nici un viitor iar noi raminem singuri in aceasi saracie si fara copii nosri pentru care ne am dat viata uni ,iar noi ce am ramas in viata sintem denigrati ,meritele ne sint contestate ,bolile si saracia ne sint copii acum.Blestemat sa fi tu si cu copii tai …

  3. Domnule Ponta ! esti un retardat! ne ai luat totul dar, nu ne poti lua si viata, nu esti DUMNEZEU! esti o scursura a psd-ului.

  4. Ca sa nu mor prost, as vrea sa stiu care este suma incasata de un revolutionar cu merite deosebite in cei aproape 25 de ani de la asa zisa revolutie. Daca e posibil, si o comparative cu ceea ce incaseaza unul de teapa lui Rusanu, Daianu, Ursache etc.

    1. Pentru luptătorii cu merite deosebite în revoluţie, dreptul la indemnizaţie a apărut în legea 341/2004 (înainte de asta indemnizaţiile erau zero), fiind efectiv din luna următoare celei în care s-a depus dosarul de preschimbare a certificatului la SSPR. Depunerea cererilor s-a făcut pînă în 30 aprilie 2010, deci în fiecare caz în parte poate fi altă dată de la care a luat naştere dreptul la indemnizaţie. Plata efectivă a indemnizaţiilor s-a făcut doar după primirea noului certificat, ceea ce uneori a fost la ani de zile după depunerea cererii, dar a existat şi dreptul la primirea retroactivă a indemnizaţiilor (indemnizaţiile retroactive s-au eşalonat la plată pe 3 ani, prin OUG 53/2010). Începînd cu ianuarie 2012 nu se mai plătesc indemnizaţii pentru revoluţionarii cu merite deosebite. Deci perioada de plată a indemnizaţiilor a fost de la depunerea dosarului (în intervalul de după iulie 2004 cînd a apărut legea 341/2004 pînă în 30 aprilie 2010) pînă în decembrie 2011, cu menţiunea că unii au avut de încasat şi în 2012 sau 2013 indemnizaţii retroactive eşalonate conform OUG 53/2010. Valoarea lunară a indemnizaţiilor a fost 1717 lei în 2010, 1975 lei în 2011 din care se reţinea contribuţia la fondul de sănătate, pentru anii anteriori au fost valori mai mici, conform cu salariul mediu din acei ani. Casele de Pensii au plătit în 2011 cîte 2020 lei/lună, apoi au corectat la 1975 lei şi au cerut să le fie returnată diferenţa. Revoluţionarii cu merite deosebite care realizau venituri lunare mai mari decît salariul mediu pe economie nu aveau dreptul la indemnizaţie pentru perioada în care au realizat asemenea venituri (ăsta a fost un stimulent legislativ pentru revoluţionari să renunţe la locul de muncă după ce au primit noul certificat, iar după ce s-a oprit plata indemnizaţiilor mulţi n-au mai putut să-şi găsească loc de muncă).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.