Victor Ionescu: „S-au dat lupte şi pe culuarele televiziunii, dar duşmanii au fost învinşi. TVR, decembrie 1989 (video)

Crainicul Victor Ionescu explică telespectatorilor în decembrie 1989 despre cum a fost apărată Televiziunea Română de „terorişti”. Deasemeni, imagini cu controale care se făceau pe străzi.

Transcriere înregistrare:
0:00 Victor Ionescu: … din partea patrioţilor care le apără.
0:04 Militar: Mîinile sus! Mîinile sus!
0:09 Victor Ionescu: S-au dat lupte şi pe culuarele televiziunii, dar duşmanii au fost învinşi. Toate încercările tiraniei de a înainta pe întuneric au fost zadarnice. Poporul a luminat întunericul care a durat timp de 25 de ani. A învins dragostea de ţară, dragostea de popor, dragostea de…, maselor pentru admirabilele valori ale democraţiei şi libertăţii.
0:36 Victor Ionescu: Unităţi de blindate care sprijină eforturile de apărare a clădirii din care noi transmitem de cîteva zile mesaje către întreaga ţară, din care vă ţinem la curent cu tot ceea ce se întîmplă. Astăzi filmate, în zorii zilei. Vedeţi desigur şi urme ale schimburilor de focuri. S-au folosit şi mitralierele grele montate pe aceste autoblindate. Soldaţii care ne-au apărat eroic şi care rămîn în continuare zi şi noapte fără nici un pic de răgaz, fără a-şi acorda nici un ceas de odihnă.
1:19 Victor Ionescu: Iată acum imagini din centrul capitalei, în cursul dimineţii. În oraş se fac controale stricte, binevenite, pentru a se preveni orice posibilitate a trădătorilor, care, după cum ştiţi, sînt izolaţi, dar cu atît mai periculoşi, cu cît folosesc mijloace mîrşave, tiruri cu lunetă sau cuţitul înfipt pe la spate, pentru ca trădătorii deci, să nu poată trece, să nu poată transporta arme ucigaşe sau explozibili.
1:58 Cetăţean cu banderolă tricoloră (arătînd spre un miliţian): Ne ajută, e cu noi.
2:00 Reporter: Mai spuneţi încă o dată de scopul acţiunii. Scopul acţiunii.
2:03 Cetăţeanul cu banderolă tricoloră: Maşinile să nu poarte armament asupra lor.
2:11 Victor Ionescu: Da. Aţi auzit şi explicaţia dată de apărătorii ordinii, de aceste cordoane atît de necesare pentru a ne apăra libertatea, pentru a apăra democraţia reală instituită în patria noastră de atît de scurtă vreme, dar care trebuie să dureze pentru totdeauna. Fundalul vă ilustrează şi continuitatea încercărilor de a produce noi diversiuni, noi pagube, noi acte de violenţă ale acelor elemente extremiste, bine înarmate şi bine antrenate, care nu aleg ţintele. Ochesc uneori în tot ceea ce se mişcă. Sub semnul tricolorului, tineretul patriei, acest promotor al revoluţiei pentru dreptate şi libertate, pentru democraţie, continuă să ne apere. Unul dintre aceşti apărători a stat trei zile neîncetat pe baricade în dreptul laboratoarelor televiziunii române…

Alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluţiei puteţi vedea la pagina TVR în decembrie 1989.

Mai citește:
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
Bucureşti. Televiziune – situaţia generală
Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (1)
Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (2)
București. Televiziune. Răniți și uciși (3)
Adevărul despre elicopterul care a tras la televiziune, speriindu-l pe actualul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.