Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (41). Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (1). Militari împuşcaţi în autobuze sau camioane

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

Vezi şi primele părţi ale acestei ordonanţe:
– Consideraţii generale
– Istoricul dosarului
– Situaţia de fapt generală
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (1)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (2)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (3)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (4)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (5)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (6)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (7)
– Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi de maşini militare
– Bucureşti. Ucişi prin împuşcare în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
– Bucureşti. Răniţi în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (8)
– Bucureşti. Agresaţi, reţinuţi, răniţi
– Bucureşti. Răspînditori de manifeste şi alţii
– Bucureşti. CC – situaţie generală
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (1)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (2)
– Bucureşti. Moartea lui Jean Luis Calderon
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (3)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (4)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (5)
– Bucureşti. Un securist rătăcit în CC
– Bucureşti. Moartea generalului Milea
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (1)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (2)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (3). Moartea actorului Horia Căciulescu
– Bucureşti. Televiziune – situaţia generală
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (1)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (2)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (3)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (4)
– Bucureşti. Televiziune. Reţinuţi (bănuiţi de terorism)
– Bucureşti. Televiziune. Margareta Costea
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (5)
Bucureşti. Radiodifuziune
Bucureşti. Zona Mărgeanului – Şoseaua Antiaeriană. Răniţi şi ucişi (1)
Bucureşti. Zona Mărgeanului – Şoseaua Antiaeriană. Răniţi şi ucişi (2)

În acest fragment este descrisă situaţia generală din zona Ministerului Apărării Naţionale şi primele 50 de victime din această zonă. De remarcat situaţia unor militari care fuseseră trimişi către sediul M.Ap.N., pentru a se alătura apărătorilor sediului, dar autobuzele sau camioanele cu care se deplasau au fost întîmpinate cu foc.

III.1.7. Zona Ministerul Apărării Naţionale
Zvonurile în legătură cu iminenţa unor atacuri teroriste, care au crescut în amploare imediat după deschiderea focului, în seara zilei de 22.12.1989, în zona fostului sediu al CC, au contribuit la tensionarea considerabilă a stării de spirit şi în zona sediului Ministerului Apărării Naţionale.
În zona sediului Ministerului Apărării Naţionale a existat o mare aglomerare de forţe, alcătuită din subunităţi ale mai multor unităţi militare din Bucureşti, respectiv UM 01026, UM 01046, UM 01210, UM 02210, UM 01831, UM 0620 (USLA) dar şi din teritoriu, respectiv UM 01171 Buzău, UM 01303 Târgovişte. La acestea s-au adăugat efective din cadrul Academiei Militare şi ale Academiei Tehnice Militare
În aceste împrejurări, pe fondul situaţiei complexe care s-a creat, a existat o imposibilitate faptică şi obiectivă de realizare a cooperării dintre toate aceste forţe, astfel încât forţele venite în sprijin au fost considerate ostile, fapt care a condus la producerea mai multor incidente soldate cu victime.
Zona Ghencea a fost, de asemenea, caracterizată printr-o concentrare deosebită de unităţi militare cu misiuni diferite, dotare şi tehnică eterogenă. Şi în această zonă, moartea generalului Vasile Milea, fuga cuplului Ceauşescu, comunicatele radio şi TV, precum şi informaţiile contradictorii furnizate de persoanele civile privitoare la acţiunile suspecte ale unor persoane în zona cimitirului Ghencea, au generat, pe fondul vidului de comandă şi lipsei de coordonare între unităţile militare din zonă, o stare generală de confuzie şi suspiciune.
Ca urmare a suspiciunii exagerate, a aprecierii eronate asupra direcţiei din care veneau tragerile (din Ministerul Apărării Naţionale şi nu din cimitir sau blocurile vecine), a lipsei de încredere şi cooperare între unităţile militare din zonă, din acestea s-a executat un număr mare de trageri necontrolate, atât între dispozitivele militare constituite în zonă, cât şi în direcţia unor obiective civile aflate în imediata apropiere.
Evenimente similare s-au derulat şi în Zona Moghioroş. În această porţiune, cuprinzând Centrul Naţional nr. 2 de Telecomunicaţii, obiectiv de importanţă deosebită, se aflau două detaşamente militare din cadrul U.M. 01210 Bucureşti şi forţe ale Ministerului de Interne de la circa 22 Miliţie. Pentru sprijinirea forţelor M.Ap.N. şi M.I., la intersecţia b-dului Drumul Taberei cu b-dul Moghioroş, s-a constituit un baraj format din civili neînarmaţi.
Anunţurile Televiziunii privind atacurile teroriste la obiectivele de importanţă deosebită, neîncrederea în trupele de securitate, considerate fidele regimului ceauşist şi anunţurile unor persoane civile privind executarea unor trageri din blocuri şi autoturisme, au creat psihoza atacurilor teroriste în rândul militarilor dispuşi la acest obiectiv.
Începând cu noaptea de 23.12.1989, pe b-dul Moghioroş au început să sosească efectivele U.M. 01270 Focşani, fără ca acestea să fie informate despre dispozitivele existente în zonă şi acţiunile ce se desfăşoară. Starea de stres acumulată de efectivele U.M. 01270 Focşani ca urmare a tragerilor executate în localităţile Rm. Sărat, Otopeni şi în diferite regiuni ale Bucureştiului, aflate pe traseul de deplasare al coloanei, precum şi informaţiilor unor cetăţeni că din anumite blocuri se execută trageri de către terorişti, au creat de asemenea convingerea
existenţei atacurilor teroriste.
În acest context, conform actelor aflate la dosarul cauzei, s-au înregistrat următoarele victime:
1. Petrescu Dumitru (M.Ap.N.-Vol. 2) – decedat
Numitul Petrescu Dumitru născut la data de 18.07.1952, fiul lui Dumitru şi Ana, cu ultimul domiciliu în Tg. Jiu (…) jud. Gorj, fost ofiţer (cpt.) în cadrul UM 02545 Bucureşti, a decedat, în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Academiei Militare, din mun. Bucureşti.
Conform raportului medico legal nr. A3/243/1989 din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Petrescu Dumitru a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (multiple plăgi împuşcate toraco-abdominale, fractură humerus stâng).
Fiind audiată, Petrescu Amalia Argentina, fiica victimei, s-a constituit parte civilă în cauză.
2. Parte vătămată Iaru Alecu Daniel (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Iaru Alecu Daniel, născut la data de 25.12.1969, fiul lui Constantin şi Anica, domiciliat în Tg. Ocna (…) jud. Bacău, a fost rănit, în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în sediul MApN, apreciind că s-a tras din exteriorul clădirii, dinspre restaurantul Orizont.
Conform raportului medico legal nr. A1/6773/1992, a prezentat leziuni de violenţă (plagă 1/3 proximală braţ stâng) produse prin împuşcare care pot data din 23.12.1989 şi care au necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
La data de 12.01.2009 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa şi s-a constituit parte civilă în cauză.
3. Parte vătămată Dumitrache Valentin Florin (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Dumitrache Valentin Florin, fiul lui Aurel şi Jenica, născut la data de 15.03.1965 în com. Dumitreşti, jud. Vrancea, domiciliat în mun. Buzău (…) a fost rănit în zona abdomenului, în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediului MApN în direcţia autobuzelor cu care s-a deplasat de la Academia Tehnică Militară, pentru a întări dispozitivul de apărare.
Conform raportului medico-legal nr. A1/3524/1991, întocmit de IML Bucureşti, numitul Dumitrache Valentin a prezentat o leziune (plagă în seton a peretelui abdominal supraombilicală) care s-a putut produce prin împuşcare în data de 23.12.1989 şi care a necesitat cca. 25 zile de îngrijiri medicale.
La data de 11.04.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa.
4. Parte vătămată Ioan Ovidiu (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Ioan Ovidiu, fiul lui Jenică şi Maria, născut la data de 13.11.1956, domiciliat în Bucureşti (…) fost student al Academiei Militare, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în sediul MApN, din mun. Bucureşti, cartierul Drumul Taberei, în apropierea punctului de control.
Conform raportului medico legal nr. A1/4807/1991, Ioan Ovidiu a prezentat sechele postlezionale (plagă penetrantă toracică dr.) produse prin împuşcare la data de 22.12.1989, pentru care a necesitat 25 zile de îngrijiri medicale.
5. Parte vătămată Andreescu Nicolae (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Andreescu Nicolae, fiul lui Nicolae şi Maria, născut la data de 14.01.1959, domiciliat în Piteşti (…) fost student al Academiei Militare, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în jurul orei 2300, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al sediului MApN, la intrarea principală, dinspre complexul Orizont.
A suferit leziuni (plagă superficială de piramida nazală) care au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale (raport medico legal nr. A1/4849/1991).
6. Parte vătămată Ursu Frosică (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Ursu Frosică, fiul lui Ion şi Susana, născut la data de 25.06.1964, domiciliat în Buzău (…) fost subofiţer în cadrul UM 01171 Buzău, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN, unde primise ordin să se deplaseze, împreună cu subunitatea din care făcea parte, pentru a întări dispozitivul de apărare. Focurile de armă au fost executate în direcţia autocamionului cu care a efectuat deplasarea şi care se afla la cca. 50-60 metri de punctul de control de la intrarea în sediu.
Conform raportului de expertiză medico-legală nr. 335/O/28.11.1991, întocmit de Laboratorul Judeţean de Medicină Legală Buzău, leziunile traumatice (plagă transfixiantă cervico-jugală stângă) prezentate de numitul Ursu Frosică s-au putut produce în noaptea de 22/23.12.1989, prin împuşcare cu armă cu glonţ şi au necesitat 65-70 zile de îngrijiri medicale.
La data de 09.02.2007 a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare.
7. Oneţ Mihai Florin (M.Ap.N.-Vol. 3) – decedat
Numitul Oneţ Mihai Florin, fiul lui Gheorghe şi Eugenia, născut la data de 23.01.1970, cu ultimul domiciliu în Bucureşti (…) fost militar în termen la UM 01171 Buzău, a decedat în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN, unde primise ordin să se deplaseze, împreună cu subunitatea din care făcea parte, pentru a întări dispozitivul de apărare. Focurile de armă au fost executate în direcţia autocamionului cu care a efectuat deplasarea şi care se afla la cca. 50-60 metri de punctul de control de la intrarea în sediu.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/241/1989 din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Oneţ Mihai Florin a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată flanc drept).
8. Filote Claudiu (M.Ap.N.-Vol. 3) – decedat
Numitul Filote Claudiu, fiul lui Gheorghe şi Elena, născut la data de 14.07.1959 în Vaslui, cu ultimul domiciliu în Buzău (…) fost militar în termen la UM 01171 Buzău, a decedat în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN, unde primise ordin să se deplaseze, împreună cu subunitatea din care făcea parte, pentru a întări dispozitivul de apărare. Focurile de armă au fost executate în direcţia autocamionului cu care a efectuat deplasarea şi care se afla la cca. 50-60 metri de punctul de control de la intrarea în sediu.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/309/1989, din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Filote Claudiu a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată toracală dreapta, hemoragie mixtă).
La data de 14.09.2007, Filote Ana, mama victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
9. Ilieş Dragoş Traian (M.Ap.N.-Vol. 3) – decedat
Numitul Ilieş Dragoş Claudiu, fiul lui Ion şi Maria, născut la data de 26.05.1969, cu ultimul domiciliu în com. Patârlagele, jud. Buzău, fost militar în termen la UM 01171 Buzău, a decedat în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN, unde primise ordin să se deplaseze, împreună cu subunitatea din care făcea parte, pentru a întări dispozitivul de apărare. Focurile de armă au fost executate în direcţia autocamionului cu care a efectuat deplasarea şi care se afla la cca. 50-60 metri de punctul de control de la intrarea în sediu.
Conform raport de constatare medico-legală nr. A3/278/1989, din data de 15.02.1990, moartea numitului Ilieş Dragoş a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plăgi împuşcate abdominale, hemoragie mixtă).
La data de 29.07.2008, Ilieş Sofia, mama victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
10. Parte vătămată Lupu Sorinel (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Lupu Sorinel, născut la data de 13.11.1967, fiul lui Florian şi Maria, domiciliat în Piteşti (…) fost student în cadrul Academiei Tehnice Militare, susţine că a fost rănit la nivelul coapsei stângi, în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din blocurile situate în apropierea sediului MApN în direcţia autobuzelor (5 autobuze) cu care s-au deplasat de la Academia Tehnică Militară pentru a întări dispozitivul de apărare.
La data de 14.06.2006 s-a constituit parte civilă în cauză.
11. Parte vătămată Şuşman Nicolae Dan (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Şuşman Nicolae Dan, fiul lui Nicolae şi Florica, născut la data de 19.09.1969 în mun. Oradea, domiciliat în mun. Mangalia (…) jud. Constanţa, fost student în cadrul Academiei Tehnice Militare, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN în direcţia autobuzelor cu care s-au deplasat de la Academia Tehnică Militară pentru a întări dispozitivul de apărare.
Conform certificatului medical nr. CR35/15.01.1990, eliberat de Spitalul Militar Central, numitul Şuşman Dan a suferit o fractură prin împuşcare glezna dreaptă.
La data de 31.01.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
12. Parte vătămată Irimia Dragoş (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Irimia Dragoş, fiul lui Aurel şi Eugenia, născut la data de 09.04.1964 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) fost student în cadrul Academiei Tehnice Militare, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din blocurile din apropierea sediului MApN în direcţia autobuzelor cu care s-au deplasat de la Academia Tehnică Militară pentru a întări dispozitivul de apărare.
Conform raportului medico legal nr. A1/6094/1991, din data de 22.04.1991, numitul Irimia Dragoş a prezentat o leziune (plagă superficială pe faţa externă a pumnului drept) care s-a putut produce în data de 22.12.1989 prin ricoşeu de glonţ. A necesitat cca. 25 zile de îngrijiri medicale.
13. Parte vătămată Miculescu Dragoş Marian (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Miculescu Dragoş Marian, fiul lui Marin şi Floarea, născut la data de 11.07.1967 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) fost student în cadrul Academiei Tehnice Militare, a fost rănit în noaptea în ziua de 24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al sediului MApN.
Conform raportului medico legal nr. A1/6095/1991, din data de 22.04.1991, Miculescu Dragoş Marian a prezentat urma unei leziuni (cicatrice lineară buza superioară) care s-a putut produce în data de 24.12.1989 şi care a necesitat 12 -15 zile de îngrijiri medicale.
La data de 27.02.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
14. Bucur Cristian Remus (M.Ap.N.-Vol. 3) – decedat
Numitul Bucur Cristian, fiul lui Vasile Sergiu Simion şi Aurelia, născut la data de 17.02.1969, cu ultimul domiciliu în Bistriţa (…) fost student în cadrul Academiei Tehnice Militare, a decedat în noaptea de 22/23.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN în direcţia autobuzelor cu care s-au deplasat de la Academia Tehnică Militară pentru a întări dispozitivul de apărare.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/263/1989, din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Bucur Cristian Remus a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată cranio-facială).
La data de 26.07.2007, Bucur Vasile Sergiu Simion, tatăl victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său.
15. Parte vătămată Oprea Adrian (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Oprea Adrian, fiul lui Anghel şi Marioara, născut la data de 04.07.1969, domiciliat în Giurgiu (…) fost militar în termen la UM 01026 Bucureşti, a fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al sediului MApN, în contextul focurilor de armă trase din direcţia cimitirului Ghencea şi a blocurilor din vecinătate.
Conform raportului medico legal nr. 276/E/24.07.1991, întocmit de Laboratorul Judeţean de Medicină Legală Giurgiu, numitul Oprea Adrian a suferit leziuni (plagă regiunea inghinală dreaptă) produse la data de 24.12.1989 prin împuşcare, leziuni care au necesitat 30 zile de îngrijiri medicale.
16. Parte vătămată Neagu Floricel (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Neagu Floricel, fiul lui Marin şi Gherghina, născut la data de 07.03.1971 în com. Slobozia Mândra, jud. Teleorman, domiciliat în Turnu Măgurele (…), jud. Teleorman, fost militar în termen la UM 01026 Bucureşti, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al sediului MApN, pe latura dinspre b-dul Drumul Taberei.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. 1931/B/1991, din data de 30.08.1991, întocmit de Laboratorul de Medicină Legală Teleorman, Neagu Floricel a prezenta leziuni traumatice (plagă antepicior drept) produse prin împuşcare în noaptea de 22/23.12.1989, leziuni care au necesitat 70-80 zile de îngrijiri medicale.
La data de 14.01.2008 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
17. Parte vătămată Bugan Ionel (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Bugan Ionel, fiul lui Constantin şi Victoria, născut la data de 20.06.1969 în Hulubeşti, jud. Dâmboviţa, domiciliat în com. Hulubeşti, jud. Dâmbovița, fost militar în termen la UM 01026 Bucureşti, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare a sediului MApN, pe latura dinspre b-dul Drumul Taberei, în dreptul intersecţiei cu b-dul Ho şi Min.
Conform raportului medico legal nr. 401/11.06.1990, întocmit de Laboratorul de Medicină Legală Dâmboviţa, Bugan Ionel a prezentat leziuni traumatice (plagă regiunea olecran dreapta) care s-au produs prin împuşcare. Leziunile pot data din 23.12.1989 şi au necesitat 90 zile de îngrijiri medicale.
La data de 07.05.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
18. Parte vătămată Avram Costel (M.Ap.N.-Vol. 3) – rănit
Numitul Avram Costel, fiul lui Traian şi Tudora, născut la data de 15.04.1970 în com. Băneasa, jud. Constanţa, domiciliat în com. Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, fost militar în termen la UM 01026 Bucureşti, a fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în contextul focurilor de armă trase din sediul MApN, în direcţia autocamionului în care erau transportaţi pentru a întări dispozitivul de apărare al ministerului.
La data de 15.02.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
19. Mesler Petru Constantin (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
Numitul Mesler Petru Constantin, născut la data de 17.05.1959, fiul lui Ioan şi Eugenia, cu ultimul domiciliu în Bucureşti (…) fost ofiţer în cadrul UM 01026 Bucureşti – Regimentul de Gardă, a decedat în noaptea de 21/22.12.1989, în timp ce îndeplinea o misiune ordonată în faţa Pavilionului principal din incinta Ministerului Apărării Naţionale.
Conform raportului medico legal nr. A3/256/1989, din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Mesler Petru Constantin a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată regiunea precordială cu hemoragie mixtă).
Împrejurările în care s-a produs decesul lt. maj. Mesler Petru Constantin au făcut obiectul dosarului nr. 23/P/2006 al Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel, iar prin rezoluţia din data de 01.11.2007 s-a dispus clasarea cauzei.
La data de 23.02.2007, Mesler Liliana, soţia victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea soţului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
20. Ungurean Sorin (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
Numitul Ungurean Sorin, fiul lui Constantin şi Felicia, născut la data de 09.11.1969, cu
ultimul domiciliu în com. Frătăuţi, jud. Suceava, fost militar în termen în cadrul UM 01026 Bucureşti, a fost împuşcat în noaptea de 22/23.12.1989, în apropierea sediului MApN. Conform declaraţiei lt. maj. Popescu Teodor, în data de 22.12.1989, în jurul orei 1700, a plecat cu subunitatea în zona Palatului Primăverii, unde a stat în dispozitiv de apărare până în jurul orei 2300, când a primit ordin să se deplaseze la sediul Ministerului Apărării Naţionale. Ajunşi în apropierea sediului, au debarcat din autovehicule şi s-au îndreptat către punctul de control. În faţa ministerului, lângă agenţia Loto Pronosport s-au oprit pentru a face identificarea cu militarii aflaţi în minister, timp în care asupra lor s-a deschis foc din mai multe direcţii, sold. Ungurean Sorin fiind împuşcat mortal.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/259/1989, din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Ungurean Sorin a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată craniană, dilacerare cerebrală).
Împrejurările în care s-a produs decesul sold. Ungurean Sorin, din cadrul UM 01026 Bucureşti, au făcut obiectul dosarului nr. 32/P/2006 al Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 06.02.2007, Ungurean Felicia, mama victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
21. Pricop Pavel (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
Numitul Pricop Pavel, fiul lui Iustin şi Maria, născut la data de 14.09.1969 în Baia Mare, a fost împuşcat mortal în data de 25.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al sediului MApN.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/239/1989, din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Pricop Pavel a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plăgi împuşcate cervical anterior).
Împrejurările în care s-a produs decesul sold. Pricop Pavel, din cadrul UM 01026 Bucureşti, au făcut obiectul dosarului nr. 29/P/2006 al Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 05.09.2007 Pricop Maria, mama victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
22. Parte vătămată Ciorariu Adrian (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Ciorariu Adrian, fiul lui Mihai şi Rodica, născut la data de 24.11.1969, domiciliat în mun. Dorohoi (…) jud. Botoşani, fost militar în termen la UM 01831 Cernica, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în faţa sediului MApN, unde venise împreună cu subunitatea pentru a întări dispozitivul de pază, în contextul focurilor de armă trase de pe blocurile din vecinătate.
Conform certificatului medical nr. 803/J din data de 05.04.1990, întocmit de Spitalul Militar Central, sold. Ciorariu Adrian a prezentat cicatrici după plagă transfixiantă prin împuşcare umăr drept, fără tulburări funcţionale.
La data de 20.11.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
23. Grigoraş Marian (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
Numitul Grigoraş Marian, fiul lui Ştefan şi Nicoleta, născut la data de 14.02.1968, cu ultimul domiciliu în Galaţi (…) fost militar în termen în cadrul UM 01831 Bucureşti, a fost împuşcat în noaptea de 22/23.12.1989, la intersecţia b-dul Drumul Taberei cu b-dul Ho şi Min, în timp ce se deplasa împreună cu subunitatea din care făcea parte pentru întărirea dispozitivului de apărare a sediului MApN. A fost transportat de urgenţă la Spitalul Municipal unde a decedat la 26.12.1989, orele 0600.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. A3/363/1989, din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea numitului Grigoraş Marian a fost violentă şi s-a datorat împuşcării (plagă împuşcată abdominală – operată).
Împrejurările în care s-a produs decesul sold. Grigoraş Marian, din cadrul UM 01831 Bucureşti, au făcut obiectul dosarului nr. 16/P/2006 al Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 20.09.2007, Grigoraş Ştefan, tatăl victimei, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său şi s-a constituit parte civilă în cauză.
24. Parte vătămată Ghimboaşă Iosif (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
La data de 28.03.2005, Ghimboaşă Filip a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său Ghimboaşă Iosif şi s-a constituit parte civilă în cauză. A precizat că în decembrie 1989 fiul său era militar în termen la UM 01247 Galaţi iar în data de 23.12.1989 s-a deplasat spre Bucureşti, unde a ajuns, în jurul orei 1700, în apropierea sediului MApN. A fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în jurul orei 2300, în schimbul de focuri efectuat în zonă şi a decedat la spital, în data de 25.12.1989.
25. Parte vătămată Olteanu Edmond Alexandru (M.Ap.N.-Vol. 4)
La data de 18.04.2006, fiind audiat în calitate de parte vătămată, numitul Olteanu Edmond Alexandru, născut la data de 07.08.1950, domiciliat în Bucureşti (…) fost ofiţer în cadrul UM 02550B Bucureşti, a susţinut că, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, aflându-se la sediul MApN, i-a fost provocat „stres psihic şi fizic”.
26. Parte vătămată Zamfir Gheorghe (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Zamfir Gheorghe, fiul lui Lazăr şi Elena, născut la data de 31.05.1958 în Fălticeni, jud. Suceava, domiciliat în Fălticeni (…) jud. Suceava, fost subofiţer (plt.) în cadrul UM 02404 Bucureşti a fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al unităţii din care făcea parte, în imediata apropiere a Academiei Ştefan Gheorghiu.
Conform raportului medico legal nr. A1/16989/1991, din data de 14.11.1991, întocmit de IML Bucureşti, a prezentat, la data de 24.12.1989, plăgi împuşcate ambele coapse. Leziunile au necesitat pentru vindecare cca. 40 zile de îngrijiri medicale.
La data de 29.10.2008 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
27. Parte vătămată Preda Nicolae (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Preda Nicolae, fiul lui Ioan şi Florica, născut la data de 06.12.1967, în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) fost militar în termen la UM 02317 Steaua Bucureşti, a fost rănit în ziua de 24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al unităţii, în contextul unor focuri de armă trase de către militari din UM 01210 Bucureşti.
Conform raportului de expertiză medico legală nr. A1/15173/1996 din data de 29.10.1996, întocmit de INML Mina Minovici Bucureşti, numitul Preda Nicolae a prezentat leziuni traumatice (plagă regiunea mentonieră şi braţul stâng) produse prin împuşcare cu armă de foc (proiectil) care pot data din 24.12.1989 şi care au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale.
Împrejurările în care s-a produs rănirea sold. Preda Nicolae au făcut obiectul dosarului nr. 912/SP/1996 al Parchetului Militar Bucureşti, la data de 07.11.1996 dispunându-se neînceperea urmăririi penale în cauză, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 13.07.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
28. Rănoiu Gelu Iustinian (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
La data de 24.02.2006, Rănoiu Gheorghe a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său, Rănoiu Gelu Iustinian şi s-a constituit parte civilă în cauză. A precizat că, în luna decembrie 1989, fiul său era militar în termen la UM 01046 Bucureşti şi că a fost împuşcat, în dimineaţa zilei de 24.12.1989, în jurul orei 0500, în timp ce se afla pe un tanc, în faţa sediului MApN.
29. Parte vătămată Dragomirescu Ion Mircea (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Dragomirescu Ion Mircea, fiul lui Vasile şi Stana, născut la data de 06.08.1941, în com. Domneşti, jud. Ilfov, domiciliat în Piteşti (…) fost medic militar în cadrul UM 01085 Piteşti, a fost rănit în seara zilei de 23.12.1989, în jurul orei 1930-2000, în apropierea Complexului Militar Haiducului, unde s-a deplasat pentru a organiza un punct de prim ajutor, în contextul focurilor de armă trase de către militarii care asigurau paza complexului.
Conform raportului medico legal nr. A1/15760/1991, din data de 18.12.1991, Dragomirescu Ion Mircea a prezentat leziuni traumatice (plagă hemitorace stâng penetrantă) prin împuşcare, la data de 23.12.1989, leziuni care au necesitat 35-40 zile de îngrijiri medicale.
Împrejurările în care s-a produs rănirea numitului Dragomirescu Ion Mircea au făcut obiectul dosarului nr. 103/P/2006 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 26.07.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
30. Ion Gheorghe Constantin (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
La data de 01.11.2005, Ion Elena a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea soţului său Ion Gheorghe Constantin şi s-a constituit parte civilă în cauză.
A precizat că soţul său, în luna decembrie 1989, era încadrat ca şofer la UM 01210 Bucureşti şi a fost împuşcat în timp ce se afla în incinta sediului MApN.
31. Monoreanu Neculai (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
Conform raportului medico-legal nr. A3/231/1989 din data de 15.02.1990, întocmit de IML Bucureşti, moartea sg. maj. Monoreanu Neculai a fost violentă şi s-a datorat unei plăgi împuşcate hemitorace drept şi hemoragiei interne şi externe.
Împrejurările în care s-a produs decesul numitului Monoreanu Neculai au făcut obiectul dosarului nr. 22/P/2006 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, stabilindu-se că a fost împuşcat în dimineaţa zilei de 25.12.1989, în timp ce se afla la sediul MApN. La data de 01.11.2007 s-a dispus clasarea cauzei, reţinându-se că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 17.04.2006 Monoreanu Neculae a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său Monoreanu Neculai şi s-a constituit parte civilă în cauză.
32. Parte vătămată Romîn Simion (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
La data de 26.07.2006, numitul Romîn Simion, fiul lui Pantelie şi Maria, născut la data de 24.09.1932 în Glimboca, jud. Caraş Severin, domiciliat în Bucureşti (…) fost ofiţer (col.) în cadrul Direcţiei Informaţii a Marelui Stat Major, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză. A precizat că a fost rănit în gamba piciorului stâng, în noaptea de 23/24.12.1989, în jurul orelor 0030-0130, în timp ce se afla în biroul său, din sediul MApN, în contextul focurilor de armă trase din exteriorul sediului.
33. Parte vătămată Anghel Ioan (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
La data de 23.06.2006, numitul Anghel Ioan, fiul lui Vasile şi Elena, născut la data de 01.12.1947 în sat Găneşti, jud. Galaţi, domiciliat în Constanța (…) fost şef de stat major al UM 02010 Tuzla, a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
A precizat că în luna decembrie 1989 s-a aflat în mun. Bucureşti unde frecventa cursurile Academiei Militare şi că a fost rănit la nivelul umărului drept, în seara zilei de 23.12.1989, în
jurul orelor 1900-2000, în timp ce se afla în incinta Academiei Militare.
34. Parte vătămată Pietraru Gheorghe (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Pietraru Gheorghe, fiul lui Ştefan şi Despa, născut la data de 20.08.1951 în Ploieşti, domiciliat în Braşov (…) a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Academiei Militare.
Conform raportului medico-legal nr. A1/4948/1991, din data de 24.04.1991, întocmit de IML Bucureşti, Numitul Pietraru Gheorghe a prezentat leziuni (plăgi multiple pe faţa dorsală a toracelui şi la baza gâtului) produse la data de 22.12.1989 care au necesitat 70 zile de îngrijiri medicale. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei.
Împrejurările în care s-a produs rănirea mr. Pietraru Gheorghe au făcut obiectul dosarului nr. 164/P/2006 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 02.05.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
35. Parte vătămată Tilich Dan Adrian (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Tilich Dan Adrian, fiul lui Alexandru şi Ana, născut la data de 18.04.1954, domiciliat în Bucureşti (…) fost student al Academiei Militare, a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al academiei.
Conform raportului medico legal nr. A1/5902/08.05.1992, întocmit de IML Bucureşti, a prezentat leziuni traumatice (corp străin latero-cervical – schijă) care pot data din 23.12.1989 şi s-au putut produce prin împuşcare. Leziuni au necesitat 33-35 zile de îngrijiri medicale.
Împrejurările în care s-a produs rănirea prin împuşcare a cpt. Tilich Dan Adrian au făcut obiectul dosarului nr. 154/P/1996 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 05.12.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
36. Parte vătămată Caraş Vasile (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Caraş Vasile, fiul lui Tănase şi Ştefana, născut la data de 07.05.1951 în mun. Feteşti, jud. Ialomiţa, domiciliat în Iaşi (…) a fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Academiei Militare.
Conform raport medico legal nr. A1/7789/1991, întocmit de IML Bucureşti, a prezentat leziuni traumatice care au putut fi produse prin împuşcare. Leziunile pot data din 23.12.1989 şi au necesitat 65-70 zile de îngrijiri medicale.
Împrejurările în care s-a produs rănirea prin împuşcare a mr. Caraş Vasile au făcut obiectul dosarului nr. 160/P/2006 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 05.07.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
37. Gomoescu Lambru Nicolae (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
La data de 01.11.2005, Gomoescu Ecaterina Camelia a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea soţului său Gomoescu Lambru Nicolae şi s-a constituit parte civilă în cauză. A precizat că soţul său a fost împuşcat în noaptea de 22/23.12.1989 în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Academiei Militare.
38. Mănăilă Vasile Dorel (M.Ap.N.-Vol. 4) – decedat
La data de 08.05.2006 Mănăilă Cecilia a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea soţului său Mănăilă Vasile Dorel şi s-a constituit parte civilă în cauză. A precizat că soţul său a fost împuşcat în noaptea de 22/23.12.1989 în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al Academiei Militare.
39. Parte vătămată Butucan Nicolae (M.Ap.N.-Vol. 4) – rănit
Numitul Butucan Nicolae, fiul lui Gheorghe şi Steliana, născut la data de 06.03.1969 în com. Bucşani, jud. Dâmbovița, domiciliat în com. Bucşani, jud. Dâmbovița, fost militar în termen la UM 02456 Bucureşti, a fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al unităţii, în apropierea porţii principale, în contextul focurilor de armă executate dinspre Cimitirul Ghencea.
Conform raportului medico legal nr. A1/18197/1991, din data de 05.12.1991, întocmit de IML  Bucureşti, Butucan Nicolae a prezentat urmele unor leziuni de violenţă ce pot data din 24.12.1989 pentru care a necesitat cca. 25 zile de îngrijiri medicale.
Împrejurările în care a fost rănit sold. Butucan Gheorghe au făcut obiectul dosarului nr. 92/P/2006 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, la data de 01.11.2007 dispunându-se clasarea cauzei, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 21.06.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
40. Parte vătămată Georgescu Marius Dănuţ (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănit
Numitul Georgescu Marius Dănuţ, fiul lui Decebal şi Maria, născut la data de 10.10.1961, domiciliat în Bucureşti (…) fost subofiţer în cadrul UM 02317 Bucureşti, a fost rănit în dimineaţa zilei de 23.12.1989, în jurul orei 0930, în timpul unei misiuni de scotocire în Cimitirul Ghencea, în contextul în care plt. Ignat Marian, din cadrul aceleaşi unităţi militare, a aruncat o grenadă defensivă în direcţia Casei Parohiale (imobilul nr. 20A) din cimitirul militar. În aceleaşi împrejurări a fost rănită şi Folescu Ioana care se afla în curtea imobilului nr. 20 A
Conform raportului medico legal nr. A1/319/21.01.1992, întocmit de IML Bucureşti, Georgescu Marius Dănuţ a prezentat leziuni de violenţă produse prin împuşcare care pot data din 23.12.1989 şi care au necesitat 25-30 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acestuia.
La data de 05.02.2007 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare.
41. Parte vătămată Ion Florentin (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănit
Numitul Ion Florentin fiul lui Ilarion şi Verona, născut la data de 15.05.1970 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) a fost rănit în ziua de 23.12.1989, în jurul orei 1100, în timp ce se afla la intersecţia str. Compozitorilor cu str. Vlădulescu Cristea, intenţionând să se deplaseze împreună cu soţia sa, Ion Carmen, către unităţile militare de pe b-dul Ghencea.
Conform raportului medico legal nr. A1/5004/1990, întocmit de IML Bucureşti, numitul Ion Florentin a prezentat sechele după plagă împuşcată hemitorace stâng care a putut fi produsă în ziua de 23.12.1989 şi care a necesitat cca. 15 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acestuia.
42. Parte vătămată Gorcea Daniel (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănit
Conform raportului medico legal nr. A1/6630/09.05.1991, întocmit de IML Bucureşti, numitul Gorcea Daniel, fiul lui natural şi Maria, născut la data de 22.12.1963 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) a prezentat leziuni corporale care s-au putut produce prin împuşcare în data de 24.12.1989 şi care au necesitat 200 zile de îngrijiri medicale.
În legătură cu împrejurările în care s-a produs rănirea sa a precizat că în ziua de 24.12.1989, având asupra sa un pistol mitralieră, a urcat pe terasa unui bloc situat în apropierea intersecţiei şos. Alexandria cu str. Drumul Sării de unde a executat focuri de armă, fiind rănit în momentul în care încerca să reîncarce arma.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acestuia.
43. Parte vătămată Ivan Gheorghe (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănit
Numitul Ivan Gheorghe, fiul lui Marin şi Ştefana, născut la data de 25.07.1953 în com. Ivoru, jud. Argeş, domiciliat în Piteşti (…) fost subofiţer (plt. maj.) în cadrul UM 02210 Bucureşti, a fost rănit în coapsa piciorului drept, în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în incinta unităţii.
Conform raportului medico legal nr. A1/3767/1990, întocmit de IML Bucureşti, a prezentat sechele după leziuni prin armă de foc, transfixiante, prin coapsa dreaptă. Leziunile au necesitat cca. 90 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acestuia.
La data de 01.11.2005 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
44. Parte vătămată Mateescu Maria (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănită
Numita Mateescu Maria, fiica lui Ion şi Ioana, născută la data de 09.11.1944 în com. Ergheriţa, jud. Mehedinţi, domiciliată în Bucureşti, str. Meseriaşilor (…) a fost rănită în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla la domiciliu, în contextul focurilor de armă trase din direcţia cimitirului Ghencea.
Conform raportului medico legal nr. A1/6359/22.05.1992, Mateescu Maria a prezentat o leziune (plagă regiunea parietală dreaptă) produsă prin împuşcare, posibil la data de 23.12.1989, care a necesitat cca. 15 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acesteia.
45. Parte vătămată Nacu Ionel (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănit
Numitul Nacu Ionel, fiul lui Petre şi Paraschiva, născut la data de 05.04.1969 în com. Băleşti, domiciliat în com. Băleşti, jud. Vrancea, fost militar în termen la UM 01026 Bucureşti, a fost rănit în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al unităţii.
Conform raportului medico legal nr. A1/8304/1990, din data de 04.07.1990, întocmit de IML Bucureşti, Nacu Ionel a prezentat la data de 24.12.1989 leziuni (plagă transfixiantă calcaneu drept) produse prin împuşcare pentru care a necesitat 80-90 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acestuia.
46. Parte vătămată Nedelcu Adriana Georgiana (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănită
Numita Nedelcu Adriana Georgiana, domiciliată în Bucureşti, b-dul Ghencea (…) a fost rănită în noaptea de 23/24.12.1989, în timp ce se afla la domiciliu.
Conform raportului medico legal nr. A1/4517/1990, Nedelcu Adriana Georgiana a prezentat, la 23.12.1989, o leziune (plagă genunchi drept) care s-a putut produce prin împuşcare şi care a necesitat cca. 25 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acesteia.
47. Parte vătămată Petcu Valentin Mihail (M.Ap.N.-Vol. 5) – rănit
Numitul Petcu Valentin Mihail, fiul lui Gheorghe şi Elena, născut la data de 26.03.1971 în oraş Titu, jud. Dâmboviţa, domiciliat în Bucureşti (…) fost militar în termen la UM 02317 (Clubul Sportiv Steaua), în ziua de 23.12.1989, în jurul orei 1100, în timp ce se afla în zona dintre gardul unităţii şi Corpul de gardă, a fost victima unei explozii, produse în exteriorul unităţii.
Conform raportului medico legal nr. 1347/23.12.1991, întocmit de Laboratorul de Medicină legală Dâmboviţa, numitul Petcu Valentin a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 23.12.1989, posibil urmare unui bang sonic produs de o explozie (hipoacuzia) şi fragmente de schijă secundare (cicatricele de la gamba dreaptă). Leziunile au necesitat 25-30 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 385/P/1992, din data de 27.11.2002, Secţia Parchetelor Militare a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la vătămarea acestuia.
La data de 24.11.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
48. Parte vătămată Dumitrache Marius Daniel (M.Ap.N.-Vol. 6) – rănit
Numitul Dumitrache Marius Daniel, fiul lui Constantin şi Elena, născut la data de 13.06.1971 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) fost militar în termen la UM 01308 Bucureşti, a fost rănit în braţul drept şi torace, în noaptea de 22/23.12.1989, în jurul orei 0400, în timp ce se afla în dispozitivul de pază al unităţii, în contextul focurilor de armă trase dinspre Cimitirul Ghencea.
Conform raportului medico legal nr. A1/3873/1991, întocmit de IML Bucureşti, numitul Dumitrache Marius Daniel a prezentat sechele de traumatism prin armă de foc toraco-brahial drept cu uşoară afecţiune a funcţiei membrului superior drept. Leziunile au necesitat 70-80 zile de îngrijiri medicale.
49. Parte vătămată Hristea Ion Daniel (M.Ap.N.-Vol. 6) – rănit
Numitul Hristea Ion Daniel, fiul lui Eugeniu şi Vasilica, născut la data de 06.01.1970 în Craiova, jud. Dolj, domiciliat în Segarcea (…) jud. Dolj a fost rănit în noaptea de 22/23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al unităţii.
Conform raportului medico legal nr. A1/1350/1991, din data de 09.04.1991, numitul Hristea Ion Daniel a prezentat leziuni de violenţă (plagă mâna stângă cu fractură matacarpienelor IV-V) produse prin împuşcare care pot data din 22.12.1989 şi care au necesitat 40-45 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 167/S/1992, din data de 07.04.1995, Parchetul Militar Bucureşti a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind rănirea numitului Hristea Ion Daniel, reţinându-se că sunt incidente disp. art. 51 C.pen, privind eroarea de fapt.
La data de 10.03.2006 a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de rănirea sa prin împuşcare şi s-a constituit parte civilă în cauză.
50. Moraru Horia Teodor (M.Ap.N.-Vol. 6) – decedat
Numitul Moraru Horia Teodor, fiul lui Nicolae şi Florica, născut la data de 27.07.1967 în Roşiori de Vede, jud. Teleorman, cu ultimul domiciliu în Constanța (…) fost militar în termen la UM 01308 Bucureşti, a decedat în data de 23.12.1989, în timp ce se afla în dispozitivul de apărare al unităţii.
Conform certificatului seria D8 nr. 592548, decesul numitului Moraru Horia Teodor a fost înregistrat în registrul stării civile al Primăriei Sector 5 Bucureşti la nr. 89/12.01.1990.
La data de 19.06.2006 Moraru Niculae a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de uciderea fiului său, Moraru Horia Teodor, şi s-a constituit parte civilă în cauză.

(va urma)

4 gânduri despre „Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (41). Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (1). Militari împuşcaţi în autobuze sau camioane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.