Propagandă ceauşistă la „Vocea Rusiei”

De mulţi ani românilor li se povesteşte despre mitul „antirusului” Ceauşescu, care ar fi plătit cu viaţa nesupunerea sa faţă de ruşi. „Vocea Rusiei”, organ de presă care în mod făţiş reprezintă punctul de vedere al Federaţiei Ruse, se pare că n-a aflat cît de antirus a fost Ceauşescu, căci oferă în decembrie 2013 cititorilor un serial despre revoluţia română din 1989 scris de pe cele mai ferme poziţii de reabilitare a lui Ceauşescu.

Serialul este scris de Valentin Vasilescu, fost deputat PRM între 2000 şi 2004 (linc) (asta explică orientarea ceauşistă a scrierilor sale), fost comandant ajunct al Bazei Militare Otopeni, care fusese la un moment dat arestat în scandalul „Ţigareta 2”, dar ulterior a primit rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale, motiv pentru care a izbutit să obţină despăgubiri de 13688 lei + 140000 lei daune morale (linc).

Nu consider necesar să analizez în amănunt toate cele scrise în serialul respectiv, în care jumătăţi de adevăr se împletesc cu minciuna. În linii mari, autorul susţine ideea agenturilor străine care l-ar fi răsturnat pe Ceauşescu (nu care cumva să se creadă că poporul însuşi ar fi capabil de aşa ceva), dar precizează că e vorba de agenturile apusene, cu rol deosebit al agenturilor maghiare, nicidecum de cele sovietice. Dau doar cîteva citate lămuritoare din episodul 4 al serialului (linc):

În iunie 1989, George Soros le-a impus anticipat românilor renunţarea la dreptul lor legitim asupra Transilvaniei, recunoscut şi confirmat prin Tratatul de la Trianon, în schimbul promisiunii că îi va scăpa de Ceauşescu, cel pe care el însuşi îl sprijinise în urmă cu 15-16 ani.

Cum a impus Soros asta, că sîntem în 2013 și românii tot n-au renunțat la dreptul asupra Transilvaniei? Autorul trăiește într-o lume a sa imaginară, fără legătură cu realitatea. Dar e adevărat că de la revoluţie încoace am auzit de 1000 de ori pomenindu-se despre iminenta primejdie de a pierde Ardealul. Prin 1990, cînd erau mitingurile anti-Iliescu, era o acuzaţie standard la adresa „destabilizatorilor” să se spună că pun în primejdie Ardealul.

„Ardealul constituia singura poartă de acces din Europa Occidentală înţesată cu trupe de americani către cîmpurile petrolifere din republicile sovietice Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazakhtan, pe care SUA urmau să le desprindă de URSS”, mai scrie Vasilescu.

La chestia cu „Ardealul singura poartă de acces către Azerbaigean etc.” am rîs de m-am prăpădit, dar am înțeles și unde bate autorul: răii de americani au desprins popoarele alea de URSS, nu cumva să credem că popoarele alea au vrut singure independența. Azerii, turcmenii și uzbecii săracii suferă crîncen că nu mai sînt conduși de ruși.

Concluzia apare în ultimul articol al serialului amintit (linc):

O retrospectivă a involuţiei postdecembriste, ca urmare a modului în care a fost guvernată România, după execuţia soţilor Ceauşescu, îi face pe români să constate cîtă dreptate a avut Nicu Ceauşescu pe 20 iulie 1992, la proces, cînd a spus că: nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ceea ce a construit tata într-un an, darămite să construiți ceva nou.

Încă mai sînt proşti care cred în mitul anti-rusului Ceauşescu, şi sînt convins că aceşti proşti nu-şi vor pune niciodată întrebarea de ce Vocea Rusiei de astăzi laudă realizările lui Ceauşescu.

Mai citeşte:
Declaraţia de la Budapesta din 1989 şi aberaţiile care se spun în legătură cu ea

5 gânduri despre „Propagandă ceauşistă la „Vocea Rusiei”

  1. Foarte interesant material! Mă bucur ca cineva își rupe din timp ca sa analizeze bazaconiile de la Vocea Rusiei. Am remarcat si eu ca sunt un amestec „savant” de adevăruri, jumatatile de adevăruri, rastalmaciri si minciuni; iar prin asta, cu atât mai nocive. Pe urma mă mai întreb daca un ins precum acel infect Valentin Vasilescu, nu merita a fi calificat EL ca denigrator de tara.

    1. Tipic pentru propaganda ” cenusie ” , pentru ca sa nu uitam Vocea Rusiei este de fapt ” Radio Moscova ” si reprezinta interesele Rusiei.Dar interesante sint acele procente de fapte reale daca exista discernamintul de-a le separa de neadevarurile flagrante.

  2. In decursul timpurilor, am fost supusit tirurilor de definformare, agitatii, propaganda antiromaneasca venite de la vecinul nostru de la rasarit, ca a fost imperiul tarist sau ca a fost urss. Din pacate pentru noi, pana in 1945 am facut fata cu brio acestor atacuri. Dupa ce rusii au reusit sa puna mana pe Romania, de facto, au transformat si au impanzit tara cu tot felul de agenti de-ai lor, romanizati (atat cat puteau, accentul limbii insa a ramas) care nu au facut altceva decat sa transforme brutal caracterul nostru. Si acum, dupa 24 de ani de la revolutie, au ramasi multe fosile care aservesc umil inca Moscova si intereselor ei. Daca atunci, in 1989 reuseam sa indepartam clica formata de Pantiusa in anii 50, soarta noastra era alta acum!
    Sa speram ca vor mai disparea din masa mare de agitatori/dezinformatori a acelor ani.

      1. Absolut, nu trebuie incetat niciodata sa spunem raului pe nume. Din pacate, observ la foarte tanara generatie ca incep sa creada povestile despre beneficiile comunismului. Ceea ce este foarte grav. Romania acum este o tara fara stapan, isi fac de cap pe aici toti agitatorii, serviciul nostru de informatii este, din pacate, nul si inexistent in problema combaterii agitatorilor. Sau poate nu se doreste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.