Un furt legalizat: ajutoarele pentru IMM-uri

Ajutor de la stat de pînă la 200000 de euro poate obţine orice IMM (întreprindere mică sau mijlocie) care se angajează să facă investiţii şi să creeze minim 7 locuri de muncă, anunţă Mediafax (linc). Dacă numărul de locuri de muncă creat este de 5, ajutorul nu va fi decît de 100000 de euro.

Este una din măsurile de „stimulare a economiei” promovate de Uniunea Europeană. Pare o afacere bună: 7 locuri de muncă (care doar la sfîrşitul perioadei trebuie create), plătite la salar minim pe economie, cu toate impozitele şi contribuţiile aferente, nu costă în 3 ani de zile mai mult de 70000 de euro, deci rentează să angajezi oamenii ăştia ca să încasezi 200000 euro ajutor. Mai ales că angajaţii pot fi rude sau prieteni ai patronului, care nici nu trebuie să se prezinte la serviciu, ci doar să iscălească statul de plată. Dacă angajaţii aceia ar şi produce ceva, avantajul ar fi şi mai mare.

Pentru un număr limitat de patroni care vor primi acest ajutor măsura e binevenită. Mie însă mi se pare un lucru scandalos că Statul, din impozitele luate de la cetăţeni, să împartă cîte 200000 de euro unor şmecheri care și-au întocmit dosare pe placul birocraților. Rămîne imoral chiar dacă la mijloc nu e vorba de șpăgi, pile, proptele politice, deși apar și astea în asemenea cazuri. În trecut statul lua de la bogaţi ca să dea la săraci, acum e invers (deşi propagandistic se mai susţine ideea că am avea stat social care ajută săracii; am auzit oameni care par inteligenţi preocupaţi de indemnizaţia de creştere a copilului de 42 lei/lună şi de paraziţii societăţii – sărăntocii care fac copii doar ca să trăiască pe seama alocaţiei acestora; un singur patron harnic şi competent care primeşte o subvenţie din asta de 200000 de euro ia mai mult de la buget decît un sat de ţigani).

În loc de afaceri dezvoltate organic, conform cerinţelor pieţii, avem afaceri dezvoltate cu sprijinul statului. Se formează o clasă de oameni de afaceri care îşi datorează succesul nu muncii proprii ci sprijinului de la stat. Asta subminează moral capitalismul și prestigiul oamenilor de afaceri, inclusiv al celor care n-au beneficiat de ajutoare guvernamentale. Bill Gates și-a început afacerea în garaj, fără fonduri de la stat.

La TVR info se dădea într-o vreme un clip de propagandă în favoarea Uniunii Europene, în care se prezenta o poveste de succes: o brutărie care a primit fonduri europene, s-a retehnologizat, s-a dezvoltat, s-au creat nu ştiu cîte locuri de muncă, a crescut producţia cu nu ştiu cît. Fac însă observaţia: cantitatea de pîine consumată de români rămas aceeaşi. Dacă a crescut producţia la brutăria prezentată, înseamnă că la alte brutării producţia a scăzut. S-au creat într-adevăr locuri de muncă la brutăria care a primit fonduri europene, dar s-au pierdut locuri de muncă la alte brutării care au intrat în faliment nefăcînd faţă concurenţei neloiale cu cel care a primit fonduri europene. Fiindcă asta înseamnă în cele din urmă fondurile nerambursabile oferite de stat: concurenţă neloială. Cine rămîne pe piaţă e determinat de birocraţii care aleg cui să dea fonduri nerambursabile şi cui nu, nu de piaţa liberă. Cheia izbînzii în afaceri este obţinerea de ajutor de la stat, eficienţa birocratică în alcătuirea dosarelor şi expertiza juridică în domeniu, nu producerea unor mărfuri cerute de piaţă.

Scriam într-un articol mai vechi (linc), scurt timp după intrarea României în UE: „Nimic nu este mai dăunător pentru ideologia Statului maximal decît exemplele afacerilor de succes făcute fără implicarea Statului. Lupta împotriva acestora este cauza naturală a birocraţilor de pretutindeni. Doar acele afaceri care, pentru a supravieţui, au nevoie de subvenţii de la Stat, se bucură de simpatia birocraţilor, căci numai astfel importanţa acestei categorii sociale creşte”. Fondurile nerambursabile sînt unul din mijloacele folosite pentru a asigura subordonarea oamenilor de afaceri faţă de birocraţia statului. Păcat, fiindcă oamenii de afaceri reprezintă una din părţile cele mai inteligente şi creative ale societăţii. Şi tocmai fiindcă sînt inteligenţi, dacă au posibilitatea să profite de pe urma statului, o vor face. Nu e prea moral, după părerea mea, dar e legal. Asta-i societatea în care trăim, la ea trebuie să ne adaptăm.

Mai citeşte:
Am primit bani nemunciţi de la Uniunea Europeană
Mişcă? Impozitează-l! Încă mai mişcă? Reglementează-l! Dă faliment? Subvenţionează-l!
Taxa forfetară pentru IMM: Libertate economică, dar nu pentru căţei
Libertate economică, dar nu pentru căţei (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.