1988, Chişinău. Procese cîştigate de activişti ai mişcării naţionale. Hărţuiri în raionul Ungheni

LA271088_09Săptămînalul „Literatura şi Arta” din 27 octombrie 1988, la rubrica „De joi pînă joi” scrisă de Dinu Mihail, informează despre hărţuirile la care sînt supuşi în raionul Ungheni activiştii „mişcării democratice pentru susţinerea restructurării”. Totodată, mai aflăm că ziariştii comunişti Vitalie Atamanenco şi Valeriu Efremov, care criticaseră mişcarea naţională din RSS Moldovenească şi unii conducători ai acesteia, au pierdut un proces civil pe acest subiect şi vor fi siliţi să publice dezminţiri. Informaţia venea după o campanie de presă împotriva mişcării naţionale care se desfăşura la Chişinău, semnificative pentru această campanie de presă fiind articolele, deja prezentate pe acest blog:
Vitalie AtamanencoAverse, reverse şi extremităţi, în “Moldova Socialistă” din 24 iulie 1988 (linc)
V. EfremovNeformal despre “neformali”, în “Moldova Socialistă” din 30 iulie 1988 (linc)
Articolele respective fuseseră retipărite în mai multe ziare, inclusiv din presa raională.

Transcriu ultimele 2 din cele 3 articolaşe publicate de „Literatura şi Arta” în rubrica „De joi pînă joi”.

Ce mai fac „neformalii”?

Înainte de a răspunde la această întrebare se impune o constatare de ordin general: cu toate că sînt aruncaţi în zona impublicităţii, cu toate că li se pun în cîrcă vini imaginare chiar şi atunci cînd spun că o jumătate de măr plus altă jumătate de măr fac în total un pumn de pesticide, oamenii care văd în restructurare o şansă istorică, un factor de înnoire spirituală şi socială, încearcă să acţioneze în spiritul timpului, în spiritul tezelor formulate fără echivoc de Mihail Gorbaciov.

Acum să trecem la concret: vreo 30 de intelectuali şi oameni ai muncii din Corneşti, raionul Ungheni, au hotărît să formeze – Sfinte Dumnezeule, păzeşte-ne de asemenea cumpene! – un grup de sprijin. Stop: ce fel de grup de sprijin?! Nu cumva pentru susţinerea… ? Da, un grup de sprijin pentru Mişcarea democratică din Moldova pentru susţinerea restructurării.

Despre intenţia lor corneştenii au vorbit deschis (destul cît am stat închişi în noi şi ecspuşi prin popuşoişti [lanuri de porumb] în perioada deportărilor) la comitetul raional de partid. Acolo parcă au fost înţeleşi. Între timp, grupul de sprijin ia decizia de a organiza, cu concursul cîtorva membri ai cenaclului „A. Mateevici”, un concert de binefacere. La ora stabilită vine autobuzul, noi urcăm (numai A. Aristin-Cupcea, de altfel omniprezent în celelalte zile, nu a putut fi găsit) şi o luăm creanga prin provincia provinciei. Ajunşi la casa de cultură din Corneşti, aflăm că nu sîntem aşteptaţi numai de spectatori. „Dar de cine încă, mă rog?”. Ni se spune pe şoptite, cu o jumătate de gură: „de nişte persoane de la raion şi de cîţiva reprezentanţi ai conducerii din localitate”. „E foarte bine, chiar e salutabil că asistă şi conducerea la un concert de binefacere”. „Nu vă supăraţi, dar dumnealor doresc să stea de vorbă cu cei veniţi de la Chişinău”.

Am dat curs invitaţiei şi am intrat în cabinetul indicat. De vorbă n-am mai stat, fiindcă mai degrabă ne era de-a scăpării – asupra noastră a prins să cadă o grindină de întrebări: vreţi să faceţi o manifestaţie? despre ce o să vorbiţi? ce o să cîntaţi? de ce umblaţi prin sate? de ce n-au venit S. Finiti şi A. Cupcea, care au fost indicaţi pe afiş? aveţi program?

Totuşi, concertul a avut loc. Luminiţa Dascăl, Lidia Frunză, Silvia Goncear şi Pavel Hîncu au cîntat inspirat şi – esenţialul! – paşnic. Anatol Şalaru, Sergiu Burcă şi Ghenadie Postolache au recitat poezii inspirate şi – esenţialul! – paşnice, iar criticul Gheorghe Mazilu a vorbit civilizat, constructiv şi – esenţialul! – paşnic despre unele probleme aflate pe ordinea de zi a restructurării.

Spre sfîrşitul seratei pe scenă a fost adusă o puşculiţă şi asistenţa a contribuit cu cît a putut la sporirea Fondului unional de ajutorare a copiilor. S-au adunat 115 ruble care vor fi transferate pe contul 707. Peste o zi, adică la 22 octombrie, membrii grupului de sprijin de la Corneşti au organizat o clacă în gospodăria din localitate, culegînd trei tone de struguri. Ecspresia bănească a acestei clăci va lua calea aceluiaşi cont unional 707.

Într-adevăr, stimaţi cititori, restructurarea pe alocuri scîrţîie rău din balamale. Deci, să nu ne facem iluzii. Dar nici să nu disperăm. Vorba lui Ion Druţă: aşa nesimţiţi cum sîntem, să mergem curajos înainte.

Curajul ca necesitate stringentă

„Unda tineretului” difuzată pe micile ecrane joia trecută ne-a servit la cină cîteva revelaţii picante. Energicul tinerimist Vasile Năstase ne-a informat că spectacolul absurdului chişinăuean n-a luat sfîrşit odată cu dispariţia de pe scena luceferistă [unul din teatrele din Chişinău se numea Luceafărul] a admirabilului „Aşteptîndu-l pe Godo”, ci se desfăşoară nestingherit pe panourile şi pancartele înregimentate în noţiunea de „agitaţie ilustrativă”, continuînd să ne cheme nu se ştie unde şi să ne îndemne la nu prea se ştie ce. Bietul de Bechet, să fi avut el ocazia să se plimbe prin Chişinău şi să citească ce se scrie pe ici-colo, mai că s-ar fi lăsat de scris cu ferma convingere că alături de aceste mostre agitative absurdul său suferă de ecsces de logică şi coerenţă.

Tot Vasile Năstase a poposit cu microfonul în mînă pe la judecătorul I. Corolevschii şi… doamne, ce ne-a fost dat să auzim din gura juristului: recent încheiatul proces civil sub preşedinţia dumisale a demonstrat că tot ce s-a scris în majoritatea gazetelor din republică sub titluri de o şchioapă despre păcatele lui Ghimpu, Moroşanu, Usatiuc, ale întregii mişcări democratice şi ale cenaclului „Mateevici”, s-a dovedit a fi, vorba lui Creangă, un sfîrîiac şi că pretins intransigenţii publicişti V. Atamanenco şi V. Efremov pur şi simplu au trişat şi acum vor fi nevoiţi să publice în aceleaşi respectabile gazete dezminţirile respective. Curios, cu litere de ce mărime vor fi publicate dezminţirile, pe ce pagină, în ce loc al paginii şi vor fi oare ele reluate de toate gazetele posibile (inclusiv cele raionale)?

Dinu Mihail

Mai citeşte alte articole din presa basarabeană din perioada gorbaciovistă la pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

2 gânduri despre „1988, Chişinău. Procese cîştigate de activişti ai mişcării naţionale. Hărţuiri în raionul Ungheni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.