Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Instanța a rămas în pronunțare în procesul generalului Marin Oană cu SSPR martie 20, 2014


Actualizare 21 martie: Conform portalului instanţelor (linc), pronunţarea s-a amînat pentru 27 martie.

Azi 20 martie 2014 s-a desfășurat la Curtea de Apel București ultima ședință în procesul intentat de generalul Marin Oană SSPR-ului, pentru a reprimi certificatul de revoluționar care fusese anulat prin decret prezidențial (linc), la propunerea SSPR.

Am fost prezenți eu, generalul Oană însoțit de avocat și reprezentantul SSPR. Au lipsit CPRD și intervenienta asociația 21 Decembrie din București.

Avocatul lui Oană a arătat că clientul său a adresat o scrisoare către SSPR în 26 februarie 2014, prin care cerea lămuriri cu privire la elementele de noutate avute în vedere de SSPR cînd a luat hotărîrea de a propune administrației prezidențiale retragerea titlului de revoluționar. În scrisoare se afirmă că demersurile mele și ale lui Teodor Mărieș de a se retrage certificatul de revoluționar al domnului Oană sînt „la comandă politică” și că noi sîntem „persoane care urmăresc demolarea din temelii a însăși ideii de Revoluție”. Reprezentanta SSPR a spus că au trimis prin poștă răspuns la scrisoarea lui Oană. Apoi s-a întrerupt judecata pentru ca reprezentanta SSPR să meargă la xerox să facă copii ale răspunsului trimis lui Oană pentru părțile din proces. În răspuns se spune că s-au depus deja în proces toate înscrisurile și documentele care au stat la baza propunerii de retragere a certificatului de revoluționar.

La reluare, instanța a concluzionat că nu e cazul de amînare pentru a se analiza cele 2 înscrisuri nou apărute.

S-a discutat excepția de neconstituționalitate depusă la ședința trecută de avocatul domnului Oană (linc). Atît eu cît și SSPR depuseserăm la dosar puncte de vedere scrise prin care ceream respingerea excepției. Rețin din punctul de vedere al SSPR că se invoca acolo și o decizie a Curții Constituționale care ar fi analizat deja o excepție asemănătoare și a respins-o. SSPR a cerut ca nici să nu se mai trimită respectiva excepție la Curtea Costituțională, avocatul lui Oană a spus că indiferent de argumente, Curtea Constituțională este cea care trebuie să se pronunțe. N-am înțeles dacă se va trimite sau nu excepția la Curtea Constituțională, dar pentru procesul ăsta nu mai are importanță, căci s-a trecut la dezbaterile de fond.

Pe fond, avocatul lui Oană a arătat că nu a existat nici un element de noutate prin care să se justifice hotărîrea SSPR de a propune retragerea titlului de revoluționar, însuși SSPR recunoscînd în proces că nu a avut la dispoziție documentul invocat de CPRD la retragerea avizului. Totodată forma documentului prin care s-a cerut retragerea titlului (proces verbal al unei ședințe a comisiei SSPR) e necorespunzătoare, aceea neputînd fi considerată o decizie și nu conține vreo motivare. Domnul Oană are acțiuni cunoscute în favoarea revoluției, fiind rănit în decembrie 1989 (îi lipsește o bucată din degetul mare de la mînă). Instanța trebuie să stabilească dacă din istoria revoluției trebuie șters Oană ca să intre Mioc. Totodată, nu se poate spune că Oană a acționat împotriva idealurilor revoluției, căci pe 21 decembrie „idealurile revoluției” nu erau definite și nu se poate pretinde de la un militar ca la acel moment să refuze ordinele.

SSPR a cerut respingerea recursului, arătînd că hotărîrea de retragere a certificatului a fost motivată prin acțiunea CPRD.

Eu am spus că ședința CPRD care a hotărît retragerea avizului pentru Oană, cît și demersurile făcute de mine și de asociația 21 Decembrie București sînt elemente de noutate care justifică anularea certificatului. Documentul folosit de CPRD, care a fost depus la dosarul cauzei, cît și declarația lui Marin Oană (linc) (depusă de mine odată cu întîmpinarea din recurs) arată că Marin Oană a avut acțiuni împotriva revoluției. Ca fost comandant al regimentului 1 mecanizat București, Oană a organizat deplasarea unor trupe folosite împotriva manifestanților, fiind și autorul propunerii de a se trimite 3 tancuri pe bulevardul Magheru împotriva baricadei făcută de demonstranți. Nu trebuie demonstrat că Oană ar fi dat personal ordin să se tragă împotriva manifestanților, simpla trimitere a unor trupe împotriva acestora, pentru intimidarea sau împrăștierea lor, reprezintă acțiune împotriva revoluției. Art. 8 din legea 341/2004 prevede că acțiunile „sub orice formă” împotriva revoluției sînt incompatibile cu dobîndirea certificatului de revoluționar. Am subliniat că, odată ce au existat aceste acțiuni împotriva revoluției, e nerelevant faptul că ulterior domnul Oană a aderat la revoluție, indiferent cît de sinceră a fost adeziunea sa și ce acțiuni a avut. Instanța nu trebuie să scrie istoria revoluției ci doar să constate incompatibilitatea atribuirii titlului de revoluționar domnului Oană, fiind vorba aici de o incompatibilitate, nu de o sancțiune. Am arătat totodată că în hotărîrea penală referitoare la fostul șef al SSPR (linc), acesta a fost scos de sub urmărire penală cu argumentația că nu i se poate reține vreo vină pentru faptul că nu a făcut demersuri ca SSPR să intre în posesia documentului de la CPRD care atestă acțiunile împotriva revoluției a lui Oană tocmai fiindcă în procesul civil legat de certificatul de revoluționar a lui Oană (adică acest proces) CPRD este parte și a prezentat acolo documentul.

Instanța a rămas în pronunțare.

Vezi pe acest blog evoluţia anterioară a procesului:
Generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar
Procesul Marin Oană contra SSPR: Am făcut cerere de intervenţie
Procesul Marin Oană contra SSPR. Cererea mea de intervenţie admisă în principiu, dar numai în interesul SSPR
Procesul cu Marin Oană: cererea mea de probatoriu a fost respinsă
Procesul Marin Oană – SSPR: Instanţa a amînat pronunţarea pentru o săptămînă
Generalul Marin Oană pierde procesul cu mine şi cu SSPR
Hotărîrea judecătorească din procesul dintre generalul Marin Oană cu mine şi SSPR
Recursul generalului Marin Oană în procesul cu SSPR – amînat pentru 6 februarie 2014
Întîmpinarea mea de la recursul procesului generalului Oană cu SSPR
Generalul Oană invocă neconstituţionalitatea art. XXIII alin. 1-4 din Legea 134/2013. Procesul legat de certificatul său de revoluţionar – amînat pentru 20 martie

Mai citeşte:
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără certificat de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu Preşedinţia şi “activitatea criminală” a lui Marin Oană
Document M.Ap.N. despre revoluţia din Bucureşti
NUP al Parchetului pentru şeful SSPR Adrian Viorel Nicolaescu. Lista finală a revoluţionarilor din Monitorul Oficial “nu a produs consecinţe juridice”
Fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu scapă de plîngerea penală legată de lista revoluţionarilor din Monitorul oficial
Hotărîrea judecătorească referitoare la fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu
Generalul Marin Oană – relatare despre revoluția din București

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.