Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

SSPR devine Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist martie 23, 2014


Prin art. 2 din OUG nr. 11/2014, publicată în Monitorul oficial nr. 203 din 21 martie 2014, secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor îşi schimbă denumirea şi obiectul de activitate, devenind „secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989”. Celelalte articole ale ordonanţei se referă la alte probleme.

Redau art. 2 din ordonanţa de urgenţă 11/2014 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative:

art. 2 –  (1) Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea guvernului, îşi schimbă denumirea în Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

(2) Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 îndeplineşte funcţia de autoritate de stat în domeniul foştilor deţinuţi politici, cu respectarea dispoziţiilor legale privind drepturile acestora.

(3) Organizarea şi funcţionarea Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 se aprobă prin hotărîre a guvernului, promovată în condiţiile legii.

Remarc că nu e precizat în ordonanţă dacă noul Secretariat de stat se va ocupa şi de problemele revoluţionarilor din decembrie 1989. Se spune că se va ocupa de foştii deţinuţi politici, dar despre vechile competenţe ale secretariatului, adică revoluţionarii din 1989, nu se mai spune nimic. Sînt mii de procese pe rol deschise de SSPR (linc), s-a făcut mare caz că instituţia va face „curăţenie” printre revoluţionari şi va elimina impostorii (mă rog, asta se spune mereu în ultimii 10 ani), mă întreb dacă noul secretariat va mai avea dreptul legal să acţioneze în vreun fel în problema revoluţionarilor. În textul ordonanţei nu este precizat expres că noua instituţie păstrează vechile atribuţii. Noua competenţă legată de foştii deţinuţi politici se adaugă la atribuţiile vechi sau le înlocuieşte? În lipsa unei asemenea precizări, pe baza principiului că judecătorii nu au voie să adauge la lege, instanţele de judecată vor putea considera că secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (compun acum şi o prescurtare: SSLÎRC) nu are nici un fel de competenţă asupra problemelor revoluţionarilor din decembrie 1989 şi ale aplicării legii 341/2004. Urmează însă, conform alineatului 3, o hotărîre de guvern care să stabilească funcţionarea noului secretariat. Poate în hotărîrea aceea se va specifica că SSLÎRC are şi competenţă asupra problemelor revoluţionarilor din 1989.

Diferenţa principală între revoluţionarii din 1989 şi foştii deţinuţi politici este că revoluţionarii nu s-au limitat să critice regimul comunist ci l-au dat jos. O diferenţă care devine neimportantă pentru guvernanţi pe măsura trecerii timpului. Comuniştii însă au fost mereu conştienţi de diferenţa asta, aşa că şi în viitor mă aştept să continue campaniile de discreditare a revoluţionarilor.

Mai citeşte:
Nouă actualizare a listei acţiunilor în justiţie deschisă de SSPR pentru anularea certificatelor de revoluţionar
Instanțele anulează o serie de acțiuni în justiție începute de SSPR cu privire la certificatele de revoluționar
Victor Socaciu: S-au făcut falsuri grosolane privind aceste certificate… Sînt în jur de 1600 numai la Braşov… S-au deschis cercetări ample la DNA şi la Parchetul General… Am primit astfel de semnale din mai toate oraşele. Excelează Buzăul, Ploieştii şi Constanţa… Este imperios necesar a se crea o comisie care să controleze felul în care s-au acordat certificate de revoluţionar … Merituoşii revoluţiei vor trebui să aştepte. Nu mult
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
Şedinţă CPRD: Fostul secretar de stat Costin a făcut o delaţiune privind acordarea a 1200 certificate de revoluţionar unor persoane ce nu meritau acest titlu
Emisiune despre revoluţionari la România TV (video)
Ce n-am putut să spun la emisiunea de la România TV. “Un mod subtil de compromitere a revoluţionarilor” (video)
Revoluţionarul – arhetip al profitorului?
Florian Mihalcea, Octavian Bjoza şi Mirko Atanaţcovici, băgaţi de George Costin în “oala cu tărîţe” a revoluţionarilor

 

9 Responses to “SSPR devine Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist”

 1. Domnule Marius Mioc citez aici din comentariu de mai sus ;Diferenţa principală între revoluţionarii din 1989 şi foştii deţinuţi politici este că revoluţionarii nu s-au limitat să critice regimul comunist ci l-au dat jos ,, si mai adaug eu si alte diferente , fostii detinuti politici si-au pus sa-i reprezinte persoane care au facut ani grei in inchisorile comuniste spre deosebire de revolutionari care au pus in fruntea lor sa-i reprezinte pe fosti ofiteri de securitate , activisti pcr isti , informatori la secu etc cazul Ion Iliescu este de notorietate , o situatie similara a fostilor detinuti politici cu revolutionarii ar fi fost daca acestia puneau in fruntea lor sa i reprezinte pe Ion Dinca , Postelnicu sau Iulian Vlad !

  • mariusmioc Says:

   Articol vechi, de pe vremea cînd secretar de stat era George Costin (între timp osîndit la 7 ani închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat legat anume de preschimbarea certificatelor de revoluţionar; e adevărat că hotărîrea e doar de primă instanţă https://mariusmioc.wordpress.com/2013/12/05/7-ani-inchisoare-pentru-fostul-sef-al-sspr-george-costin/ ). Prin demagogie anticomunistă şi antisecuristă acest George Costin (altminteri fost demnitar PSD înainte de a deveni anti-PSD-ist feroce) încerca să-şi acopere propriile matrapazlîcuri din domeniul certificatelor de revoluţionar şi să apară ca om care face curăţenie în domeniu.
   Articolul confirmă că în jur de 1-2% dintre deţinătorii de certificate de revoluţionar au fost colaboratori ai securităţii. Deţinuţii politici să-şi vadă întîi bîrna din ochii proprii, la ei procentajul e mult mai mare.
   Nu e nominalizat nici unul din aceşti securişti, pentru a se vedea dacă e vorba de persoane care au fost „în fruntea” revoluţionarilor sau de simpli posesori de certificate de revoluţionar.
   Articolul mai conţine şi minciuni, precum: „Toţi aceştia beneficiază, de peste 20 de ani, de recunoştinţa statului român, manifestată prin indemnizaţii…”. În fapt, pînă la obţinerea certificatului preschimbat conform legii 341/2004, numai răniţii cu grad de invaliditate şi urmaşii eroilor martir au beneficiat de indemnizaţii (se numeau pensii de invaliditate sau pensii de urmaş, dar nu mă leg de chiţibuşuri avocăţeşti terminologice; accept denumirea de indemnizaţie pentru orice plată lunară făcută de stat). Majoritatea revoluţionarilor, anume luptătorii nerăniţi sau răniţii fără grad de invaliditate, nu au primit indemnizaţii înainte de acel moment. Nu confundaţi revoluţionarii, care nu au primit nici un fel de indemnizaţii majoritatea perioadei scurse de la revoluţie (excepţie răniţii invalizi şi urmaşii eroilor martir), cu deţinuţii politici sau deportaţii în Bărăgan, care într-adevăr au primit mereu din 1990 încoace indemnizaţii lunare, oferite de Ion Iliescu prin Decretul-Lege 118/1990.
   Se spune în articol că „toţi aceştia” beneficiază de peste 20 de ani de indemnizaţii, or eu ştiu sigur că nu toţi revoluţionarii depistaţi ca fiind colaboratori ai securităţii fac parte din categoria răniţilor invalizi sau a urmaşilor de eroi martiri, de aceea afirm că articolul e mincinos.

 2. Domnule Marius Mioc revolutionarii care au fost dovediti ca au fost securisti (informatori) au primit drepturile legale mult peste anul 2000 cand a fost posibila indentificarea lor dupa aparitia legii CNSAS . Fostii detinuti politici care au devenit informatori au avut angajament cu securitatea dupa ce au iesit din inchisori iar legea 118/1990 le da drepturi pentru perioada cat au fost supusi anchetelor si detentiei si a altor masuri abuzive ordonate din motive politice .

 3. bizga ioan Says:

  va rog cine cunoaste motivul pt.care sspr cheama in instanta pe toti cei citati in dosarul 27669/3/2013,sectia contencios adm.si fiscal trib.bucuresti.nu am reusit sa aflu nici de la arhiva trib.bucuresti.cred ca daca sunt peste o suta de parati pe acelasi nr de dosar motivul este comun/astept un raspuns.bizga ioan

  • mariusmioc Says:

   Dacă sînteţi unul din cei chemaţi în instanţă ar trebui să primiţi acasă o copie după acţiunea SSPR. Dacă nu, luaţi legătura cu unul din cei chemaţi în instanţă.

 4. bizga ioan Says:

  maine cred ca este proces la trib.buc.sectia 2 contecios adm.si fisc.daca cineva din buc si sunt sigur ca merge poate lasa si mie un raspuns.sunt din iasi si ma numesc bizga ioan.multumsc sau pe facebook……….ioan izga klaus

 5. bizga ioan Says:

  scuze dosarul 27669/3/2014


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.