Generalul Oană cîştigă recursul în procesul cu SSPR

Arătam în 20 martie că, în procesul deschis de generalul Marin Oană cu SSPR avînd ca scop reprimirea de către acesta a certificatului de revoluţionar, instanţa rămăsese în pronunţare (linc). Conform portalului instanţelor (linc), după amînarea din 20 martie, a 2-a amînare în 27 martie şi a 3-a amînare în 3 aprilie, în 10 aprilie s-a dat în sfîrşit verdictul în acest proces. Citez de pe portal:

Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a disp. art.XXIII alin.1-4 din Legea 2/2013. Admite recursul. Modifică în parte sentinţa în sensul că admite în parte acţiunea. Anulează decizia SSPR de anulare a Certificatului seria LRT-O nr.00002/23.12.2005. Respinge ca neîntemeiat capătul 2 de cerere. Respinge cererile de intervenţie accesorie. Menţine soluţia de respingere a excepţiei lipsei procedurii administrative prealabile. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 10.04.2014.

Nu cunosc motivarea instanţei, urmează să o aflu după ce se va redacta hotărîrea şi voi merge la Bucureşti să o ridic. Bănuiesc că e vorba de o problemă procedurală, respectiv faptul că SSPR, în momentul emiterii deciziei de anulare a certificatului, nu a indicat o motivaţie a acestei decizii. Faptul a fost invocat de Oană la proces şi este real. CPRD este cea care a retras avizul pentru preschimbarea certificatului de revoluţionar a lui Oană Marin, constatînd pe baza unui document al M.Ap.N., că acesta a avut acţiuni împotriva revoluţiei. Acel document nu a ajuns însă la SSPR şi instituţia nu părea interesată să acţioneze pentru anularea certificatului lui Oană după ce ieşise la iveală faptul că acesta avusese acţiuni împotriva revoluţiei. Eu am trimis o scrisoare către SSPR, în care am atras atenţia asupra hotărîrii CPRD şi am cerut să se ia măsuri de anulare a certificatului. Deoarece acest lucru nu s-a întîmplat, ba din contră, în lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial din 7 iulie 2010 a apărut Oană Marin cu certificat preschimbat, am depus plîngere penală împotriva şefului SSPR de la acea vreme, Adrian Viorel Nicolaescu. Abia după aceasta SSPR a luat hotărîrea să anuleze certificatul lui Oană şi să propună preşedintelui României retragerea titlului de luptător în revoluţie. Însă în momentul acestei hotărîri SSPR nu avea la dispoziţie documentul de la M.Ap.N. pe baza căruia CPRD îşi retrăsese avizul, ceea ce a recunoscut în acest proces.

În aprilie 2010, în scrisoarea mea către SSPR în care atrăgeam atenţia asupra cazului Oană, am pretins expres ca SSPR să se adreseze CPRD sau direct M.Ap.N. pentru a dobîndi documentul care arată acţiunile împotriva revoluţiei ale numitului. SSPR nu a făcut asta. În plîngerea mea penală faţă de fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu pentru neglijenţă în serviciu m-am referit şi la lipsa de acţiune a SSPR pentru a obţine documentele care să ateste activitatea contrarevoluţionară a lui Oană. În hotărîrea judecătorească prin care plîngerea mea împotriva lui Adrian Viorel Nicolaescu a fost respinsă (linc) se susţine

În ceea ce priveşte susţinerile petentului [adică eu], potrivit cărora intimatul [şeful SSPR de la acea vreme, Adrian Viorel Nicolaescu] nu ar fi cerut înaintarea de către CPRD sau Ministerul Apărării Naţionale a unei copii de pe adresa M.Ap.N. nr. DL/S/160/11.06.2007, pe care să o depună la dosarul nr. 3761/2/2011, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti (acţiune promovată de către numitul Oană Marin, prin care acesta a solicitat anularea deciziei de anulare a certificatului de revoluţionar seria LRT-O nr. 00002 şi obligarea SSPR să propună instituţiei prezidenţiale reacordarea titlului de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător Rănit”), instanţa, analizînd considerentele Sentinţei civile nr. 6182/31.10.2012, constată că CPRD, în calitate de parte în dosar, a depus în instanţă extras din Registrul istoric al UM 01210 Bucureşti. Din cuprinsul acestui înscris rezultă că lt. col. Oană Marin, la acel moment, a acţionat şi a luptat contra manifestanţilor din decembrie 1989. Deci, atîta timp cît CPRD are calitatea de parte în dosar, în cadrul plîngerii prealabile prevăzute de art. 7 din Legea nr. 554/2004, în calitate de organ emitent al operaţiunii administrative “retragere aviz”, care a stat la baza anulării certificatului seria LRT-O nr. 00002, SSPR nu avea nici o obligaţie legală să solicite o copie de pe adresa M.Ap.N. nr. DL/S/160/11.06.2007, pe care să o depună la dosarul nr. 3761/2/2011. Prin urmare, nici intimatul, în calitate de secretar general în cadrul SSPR, nu avea obligaţia legală de a solicita acest înscris.

Or, exact Sentinţa civilă 6182/2012 pe care instanţa penală o cita ca argument al lipsei de relevanţă a neefectuării de către SSPR a demersurilor de dobîndire a documentelor legate de activitatea contrarevoluţionară a lui Oană a fost acum anulată în cadrul acestui recurs. Deci avem o sentinţă penală care se bizuie pe o sentinţă civilă care (ulterior pronunţării sentinţei penale) a fost anulată. Mă întreb dacă aceasta nu îmi dă posibilitatea redeschiderii dosarului penal.

Ceea ce mi se pare ciudat în ce a apărut pe portalul instanţelor e că se spune că al doilea capăt de cerere a lui Oană este respins. Or, al doilea capăt de cerere era să se oblige SSPR să se adreseze Administraţiei Prezidenţiale cu propunerea de a reatribuire a titlului de revoluţionar lui Oană Marin. După anularea certificatului lui Oană, SSPR a propus preşedintelui retragerea titlului de revoluţionar, iar preşedintele Traian Băsescu a emis un decret în acest sens (linc). Acum instanţa spune că se anulează anularea certificatului, deci certificatul de revoluţionar a lui Oană rămîne valabil, dar nu e de acord cu obligarea SSPR de a propune preşedinţiei să i se reatribuie lui Oană titlul de revoluţionar. Aşadar, ar rămîne valabil atît certificatul de revoluţionar, cît şi decretul prezidenţial prin care titlul de revoluţionar a lui Oană a fost anulat! Mi se pare cam contradictorie situaţia, sînt curios cum o motivează instanţa (o fi vorba de recenta prefacere a SSPR în SSLÎRC – linc, petrecută după încheierea dezbaterilor din acest proces dar înainte de pronunţarea hotărîrii?). În cadrul procesului eu am ridicat şi excepţia lipsei calităţii procesuale a SSPR şi CPRD, în temeiul faptului că titlurile de revoluţionar, conform Legii 341/2004, se conferă de preşedintele României, SSPR şi CPRD făcînd doar nişte propuneri. Mi s-a atras însă atenţia de către reprezentanta SSPR că, în calitate de intervenient în interesul SSPR, nu am dreptul să susţin decît apărările pe care şi SSPR le susţine.

Această calitate redusă pe care am avut-o în acest proces – de intervenient în sprijinul SSPR – are şi alte urmări. Pe de o parte, hotărîrea pronunţată nu îmi este opozabilă. Pe de altă parte, în cadrul procesului nu am putut să administrez o serie de dovezi pe care le-am cerut (interogatoriul lui Oană, de pildă), fiindcă SSPR n-a fost de acord cu ele.

Ar mai fi de adăugat legat de acest proces că asociaţia „21 Decembrie” Bucureşti, condusă de Teodor Mărieş, cel care într-o vreme făcea conferinţe de presă în care  vorbea despre „instigatori, complici şi criminali care au certificate de revoluţionar” (linc), nominalizîndu-l printre aceştia şi pe Oană, a avut aceeaşi calitate ca şi mine – de intervenient în interesul SSPR, dar după ce a obţinut această calitate nu s-a mai interesat deloc de proces, nu a trimis reprezentant la nici un termen de judecată şi nici n-a depus înscrisuri, întîmpinări sau pledoarii de vreun fel.

Vezi pe acest blog evoluţia anterioară a procesului:
Generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar
Procesul Marin Oană contra SSPR: Am făcut cerere de intervenţie
Procesul Marin Oană contra SSPR. Cererea mea de intervenţie admisă în principiu, dar numai în interesul SSPR
Procesul cu Marin Oană: cererea mea de probatoriu a fost respinsă
Procesul Marin Oană – SSPR: Instanţa a amînat pronunţarea pentru o săptămînă
Generalul Marin Oană pierde procesul cu mine şi cu SSPR
Hotărîrea judecătorească din procesul dintre generalul Marin Oană cu mine şi SSPR
Recursul generalului Marin Oană în procesul cu SSPR – amînat pentru 6 februarie 2014
Întîmpinarea mea de la recursul procesului generalului Oană cu SSPR
Generalul Oană invocă neconstituţionalitatea art. XXIII alin. 1-4 din Legea 134/2013. Procesul legat de certificatul său de revoluţionar – amînat pentru 20 martie
Instanța a rămas în pronunțare în procesul generalului Marin Oană cu SSPR

Mai citeşte despre cazul Oană:
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără certificat de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu Preşedinţia şi “activitatea criminală” a lui Marin Oană
Document M.Ap.N. despre revoluţia din Bucureşti
NUP al Parchetului pentru şeful SSPR Adrian Viorel Nicolaescu. Lista finală a revoluţionarilor din Monitorul Oficial “nu a produs consecinţe juridice”
Fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu scapă de plîngerea penală legată de lista revoluţionarilor din Monitorul oficial
Hotărîrea judecătorească referitoare la fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu
Generalul Marin Oană – relatare despre revoluția din București

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.