Povestea militarilor ruși deghizați în „turiști”, acum și la Chișinău

În 11 martie 2014, în contextul crizei din Ucraina, ziarul „Adevărul” publică articolul lui Marius Dorin Lulea „Trupe rusești aduse prin aeroportul Chișinău. Autoritățile tac” (linc) în care anunță că militari ruși deghizați în turiști apar și la Chișinău, de unde merg în Transnistria pentru a pregăti ceva împotriva Ucrainei. Este citat fostul consilier al fostului președinte moldovean Vladimir Voronin, Sergiu Mocanu, care în prezent încearcă să-și facă un loc în politica moldovenească în calitate de șef al „Mișcării antimafie” și luptător pentru românism, și totodată aspru critic al guvernării actuale anticomuniste de la Chișinău, pe care o consideră mafiotică. În 2010 Partidul pentru Neam și Țară a cărui listă de candidați avea în frunte pe Sergiu Mocanu (linc) a obținut 0,28% din voturi (linc).

În 24 martie, mișcarea antimafie a organizat o manifestație cu vreo 6-7 participanți în fața aeroportului Chișinău, în care a acuzat autoritățile de lipsă de vigilență față de ruși, reluînd afirmația despre tranzitarea unor militari ruși spre Transnistria prin aeroportul Chișinău și criticînd privatizarea aeroportului către o firmă rusească. Pe youtube puteți vedea filmări de la minimanifestația „mișcării antimafie”:

În România, în decembrie 1989 revoluția a fost furată de foștii nomenclaturiști ai lui Ceaușescu. Acum la Chișinău foști consilieri ai comunistului Vladimir Voronin vor să fure românismul, manifestîndu-se zgomotos pentru „Neam şi Ţară” şi acuzînd vehement de lipsă de vigilență față de ruși actualele autorități care au detronat comuniștii de la putere. Și găsesc sprijin inclusiv în presa românească.

După o lună de la prima lansare, informația ajunge și la ucraineni, de unde este re-preluată în Republica Moldova și România: Presa ucraineană: În Transnistria sosesc grupuri numeroase de „atleți” ruși (linc), citim pe un sait moldovenesc. Este citat ziaristul ucrainean Dmitri Tîmciuc, fără să se spună de unde a luat acesta informațiile. Fac pariu că anume pe filiera Sergiu Mocanu – mișcarea antimafie.
Recunoașteți descrierea: “indivizi cu aspect atletic”, observați ghilimelele puse strategic.

Autoritățile moldovenești nu au observat însă nimic deosebit în traficul de turiști ruși prin aeroportul Chișinău: În timp ce ucrainenii sînt alertaţi că militari ruşi vin în Transnistria prin Aeroportul Chişinău, autorităţile moldovene neagă informaţiile (linc), scrie ziarul bucureștean „Adevărul” în 14 aprilie.

Portalul moldovenesc Unimedia explică (linc):

Contactat de UNIMEDIA, ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, Daniela Mânzatu, a declarat că, în perioada 7-13 aprilie, prin Aeroportul Chişinău au traversat 3712 de cetăţeni ruşi, dintre care 1587 – femei şi 2125 – bărbaţi.
„Din 1170 de intrări înregistrate, ulterior au urmat 955 de ieşiri. Din cei 215 de bărbați rămași pe teritoriul Republicii Moldova doar 60 dintre aceștia au vîrsta cuprinsă între 25 și 45 de ani. Mulți dintre ei sînt moldoveni cu dublă cetățenie şi intră în ţară în baza paşaportului rusesc. Săptămîna aceasta o să fie un flux şi mai mare de persoane, pentru că sînt sărbătorile de Paști”, a declarat Mânzatu.

De precizat că poliția de frontieră aparține guvernului Republicii Moldova, nu este subordonată aeroportului Chișinău. Așadar, nu are relevanță cine sînt proprietarii aeroportului.

În concluzie, în perioada asta traficul cetățenilor ruși prin aeroportul Chișinău a fost în limitele normale. Nu au fost mai mulți decît de obicei. Printre ei, conform legii probabilităţilor, au existat și bărbați atletici, dar nu într-o proporție semnificativ diferită de oricare altă perioadă a anului. Unii dintre călătorii aeroportului Chișinău s-au îndreptat apoi spre Transnistria, dar nici asta nu e o situație nouă. În Transnistria nu există aeroport civil care să funcționeze, de aceea cetățenii acestei regiuni au folosit mereu aeroporturile din Chișinău sau Odesa. Ca urmare a distanțelor mari pînă în Rusia, avionul e mijloc preferat de transport. Există sute de mii de basarabeni și transnistreni plecați la muncă în Rusia, mulți au rude în Rusia, deci nimic anormal în faptul că există mulți pasageri veniți din Rusia pe aeroportul Chișinău. Oricînd se pot găsi martori de bună credință care să spună că au văzut ruși venind pe aeroportul Chișinău și apoi plecînd spre Transnistria, dar asta nu e neapărat relevant.

Psihologic, în aceste momente în care Rusia se amestecă fățiș în treburile Ucrainei, e de înțeles ca unii oameni (și în Republica Moldova și în Ucraina) să aibe vigilența ascuțită și să atribuie semnificații unor întîmplări pe care în alte perioade nici nu le-ar fi observat. E firesc să apară politicieni de felul fostului consilier a lui Voronin, care dorește să cîștige puncte electorale făcînd asemenea „dezvăluiri” și acuzînd autoritățile. Îmi pun întrebarea cui folosește în aceste momente atacarea vehementă a actualelor autorități necomuniste ale Republicii Moldova, preocupare constantă a lui Sergiu Mocanu (nu doar cu problema asta a aeroportului; el în repetate rînduri a echivalat autoritățile moldovenești sau persoane din cadrul acestora cu mafia). Nu cumva chiar Rusiei și lui Vladimir Voronin? Cunoscînd trecutul antimafiotului șef moldovean de consilier al lui Vladimir Voronin, nu mi se pare o întrebare deplasată, în ciuda retoricii antirusești afișate de domnul Mocanu. Nu vreau să trag o concluzie fără a avea dovezi limpezi, dar sînt sigur că interesele rusești pot fi slujite și lovind în cei care opun rezistență Rusiei, nu doar lăudînd Rusia.

Și cu privire la revoluția română, au apărut postfactum povești similare despre tineri atletici care ar fi acționat în acea perioadă și care musai erau „spețnaz” sovietici. Pe mine, care am 1,94 m înălțime, cît aveam și în decembrie 1989, mă distrează poveștile astea. Dar dacă în 1989 tăntălăii de securiștii văzîndu-mă, s-au speriat că a venit spețnazul peste ei, a fost un lucru bun.

Mai citește:
Moise Guran justifică crimele din decembrie 1989
Mark Kramer, profesor de istorie la Harvard: Marea contribuţie a spionilor sovietici la revoluţia română e că n-au făcut absolut nimic
Cinghiz Abdulaev, paiul de care se agaţă Stănculescu (sprijinit de Jurnalul Naţional)
Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
Cu întîrziere, ziarul “Adevărul” recunoaşte că a minţit despre la tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
Ruşii şi revoluţia română din 1989 – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
Teoria basarabenilor-criminali în mass-media românească
Propagandă ceauşistă la “Vocea Rusiei”
Vocea Rusiei continuă propaganda în favoarea lui Ceaușescu
Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.