Miting al revoluționarilor la București (video). Actualizare: Declarații Victor Ponta: „Bani pentru impostori nu o să dăm niciodată. Banii pentru cei care au fost cu adevărat revoluţionari … îi avem alocaţi şi îi vom plăti” (video)

Actualizare: Declarații Victor Ponta

La București a avut loc un miting al revoluționarilor, în care s-a cerut respectarea legii 341/2004 și reluarea plății indemnizațiilor prevăzute de această lege. Participanții s-au îmbrîncit cu jandarmii. Mai jos, filmări despre cele întîmplate difuzate la posturile de televiziune. Domnul Dumitru Dincă (cel care în 1990 inițiase mitingul din Piața Universității) a fost transportat la spital.

După mitingul revoluționarilor, primul ministru Victor Ponta, aflat la Buzău, a declarat (linc):

Transcriere înregistrare (doar partea legată de revoluționari, de la minutul 6:04):
Reporter: Astăzi sunt proteste ale revoluționarilor în fața guvernului /…/
Victor Ponta: Atenţie, au trecut 25 de ani de la revoluţie. Există două categorii: o categorie de oameni care chiar au participat la revoluţie şi şi-au pus viaţa în pericol – sunt vreo 4 – 5.000 – şi o categorie de impostori făcuţi revoluţionari de către echipa Dumitru Costin – Mihăieş, Costin e şi în închisoare acum, acum Mihăieş încă nu, dar mă rog, ei sunt cei care au dat…Mihăieş cred că e la MRU, la Forţa Civică. Unul e în închisoare, celălalt e la MRU, mă rog, aşa e viaţa. Deci bani pentru impostori n-o să dăm niciodată. Banii pentru cei care au fost cu adevărat revoluţionari, vorbesc aici de victime, de răniţi, de urmaşi, de cei care au avut merite deosebite, îi avem alocaţi şi îi vom plăti. Altfel, cu celelalte lucruri nu sunt de acord şi ştiu poziţia mea foarte bine.
Reporter: V-au mai reproșat de-a lungul timpului că ați promis înainte să ajungeți la guvernare /…/
Victor Ponta: Nu. Întotdeauna, dacă vă aduceţi aminte, în Parlamentul României când dl. Boc a spus foarte clar că nu plăteşte nici el, ştia şi el că s-au dat un număr de certificate false de către Costin – era secretarul lui de stat – nu? – când l-a arestat DNA? – şi de către Mihăieş, a spus şi el acelaşi lucru, iar eu fiind şeful opoziţiei atunci şi candidatul la funcţia de prim ministru, poate vă aduceţi aminte, a fost una dintre puţinele situaţii în care i-am dat dreptate şi am spus că pentru adevăraţii revoluţionari trebuie daţi bani, pentru impostori, nu. Oricum, apreciez foarte mult faptul că după ce am fost foarte criticat că aş vrea să dau banii la revoluţionari, acuma sunt foarte criticat că nu îi dau. Asta este din ciclul „cu bască şi fără bască” – orice aş face, tot acelaşi lucru. Însă pentru mine lucrurile îs foarte clare. Repet: cei care chiar au fost revoluţionari, cei care au avut de suferit, cei care au avut curaj în ’89, îi apreciez foarte mult şi merită recompensaţi. Cei care s-au trezit revoluţionari în 2010 şi 2011, că le dădea certificate un domn cu care, dacă nu mă înşel, chiar d-na Udrea a fost prietenă, că avea un acord de parteneriat cu Costin şi cu Mihăieş – nu? Au şi semnat parcă PDL un acord de parteneriat cu unul care e în închisoare şi cu unul care e la Forţa Civică.

Domnul Ponta încurcă niște nume, pe fostul secretar de stat George Costin îl botează Dumitru Costin, prin Mihăieși cred că se referă la Teodor Mărieș, președintele asociației 21 Decembrie din București, care a candidat în 2012 la alegerile parlamentare pe lista Forței Civice, partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar azi candidează pentru parlamentul european pe lista Partidului Ecologist a lui Radu Moraru. Critica la adresa lui George Costin poate avea un anume temei, căci acesta a fost secretar de stat la SSPR și avea sprijin politic PDL, dar majoritatea certificatelor nu Costin le-a eliberat ci Adrian Viorel Nicolaescu, care e în continuare înalt funcționar public al guvernului Ponta. Costin a făcut doar presiuni asupra SSPR; numirea lui Costin în fruntea instituției a fost după ce perioada de preschimbare a certificatelor fusese încheiată. Nu știu în ce măsură e adevărat ce spune Ponta, că George Costin e la închisoare. A fost la închisoare o vreme, dar apoi a fost eliberat sub control judiciar (linc). A fost osîndit la 7 ani închisoare (linc) în decembrie 2013, dar numai în primă instanță, nu e hotărîre definitivă.

În legătură cu „Mihăieși” – Mărieș, acesta nu a avut niciodată vreo funcție în cadrul SSPR, acuzațiile lui Ponta îmi par simplă propagandă. Mărieș doar a dat avize membrilor din propria sa asociație – 21 Decembrie București – care este o asociație relativ mică din punct de vedere a numărului de membri, nu prin această asociație s-au făcut fraudele majore cu certificate de revoluționar. DNA, în ancheta despre Costin, nu a găsit motive pentru a-l inculpa și pe Mărieș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.