Europarlamentare. Teodor Mărieș a părăsit Forța Civică în favoarea ecologiștilor

În trecut am mai publicat analize ale candidaților în alegeri, văzuți strict prin prisma legăturii lor cu subiectul principal de dezbatere al acestui sait, revoluția din 1989:
Candidaţi la alegerile parlamentare, văzuţi din punctul de vedere al revoluţiei din 1989
Candidaţi la alegerile parlamentare, văzuţi din punctul de vedere al revoluţiei din 1989 (2)

M-am gîndit să fac o analiză asemănătoare și cu privire la candidații actualelor alegeri pentru parlamentul european.

Studiind lista candidaților la alegerile de acum este de remarcat că nu prea se găsesc printre ei persoane care au legătură cu revoluția din 1989. La 25 de ani de la acest eveniment care a schimbat istoria României, lideri politici care să se fi remarcat cu acest prilej sînt foarte puțini în rîndul candidaților pentru parlamentul european.

La o citire rapidă a listei candidaților nu am identificat decît 3 candidați la actualele alegeri europarlamentare care sînt cunoscuți că ar fi luat parte la revoluția română din 1989. Poate sînt și alții pe care nu i-am idenitificat, rog cititorii acestui blog să-mi semnaleze dacă mai există vreun revoluționar din 1989 candidat la europarlamentare.

Teodor Mărieș, președintele asociației 21 Decembrie din București, candidase la alegerile parlamentare din 2012 din partea partidului Forța Civică, fără a izbuti să fie ales. Acum văd că domnul Mărieș a părăsit Forța Civică și candidează pe lista Partidului Ecologist (linc). Domnul Mărieș e al 4-lea pe acestă listă, deci șanse prea mari să devină europarlamentar nu are. Lista Partidului Ecologist e condusă de Radu Moraru, realizatorul de la emisiunea Nașul, care lucra în trecut la B1TV, iar acum are un post TV propriu – Nașul TV. La emisiunea Nașul, Radu Moraru s-a remarcat prin falsificarea istoriei revoluției, aducînd invitați precum fostul general Victor Atanasie Stănculescu, confirmat criminal de justiție (în folosul căruia s-a desfășurat de fapt întreaga campanie de falsificare a istoriei, nădăjduindu-se la o grațiere), sau Grigore Cartianu. Pe acest blog am semnalat unele aberații răspîndite de „nașul” Radu Moraru în activitatea sa de realizator TV:
Noi “dezvăluiri” la B1TV: Iliescu a fost la Moscova în 21 decembrie 1989
Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul “Adevărul”

Altă persoană cunoscută ca participant la revoluția din 1989 este actorul Mircea Diaconu, care candidează ca independent. Dînsul a fost printre cei care a intrat în clădirea Comitetului Central al PCR în 22 decembrie 1989 și apare în unele filmări realizate în acea zi. De pildă, apare filmat în momentele în care fostul prim-ministru ceaușist Constantin Dăscălescu și-a dat demisia (linc) și pare să fie și printre persoanele aflate în jurul lui Ilie Verdeț (linc) cînd acesta încerca și el să coaguleze un guvern.

Pericle Iulian Capsali candidează și el ca independent. Pe saitul propriu (linc) domnul Capsali pretinde că a ieșit în stradă la revoluția din București încă din 21 decembrie 1989 și se revendică de la idealurile de atunci. Personal nu cunosc nimic despre activitatea domnului Capsali la revoluție, remarc că nu apare în lista celor care au primit certificate de revoluționar publicată în Monitorul Oficial (linc) (de altfel, nici Teodor Mărieș și Mircea Diaconu nu apar în acea listă), dar în lipsa vreunei dovezi contrare nu am motive să pun la îndoială susținerile dumisale. Domnul Capsali spune în autobiografia pe care și-a publicat-o pe sait că a activat în anii ’90 și în organizațiile Liga Studenților, Solidaritatea Universitară și Alianța Civică.

M-am uitat dacă pe blogul meu am mai scris ceva pînă acum despre Iulian Capsali. Spre surprinderea mea, i-am găsit numele la articolul Comentarii ale celor care au iscălit petiția împotriva OUG 58/2010 (linc). Domnul Capsali se număra printre cei care protestau împotriva respectivei ordonanțe de urgență, care lovea în interesele micilor întreprinzători care desfășurau activități independente sub formă de PFA, complicîndu-le sarcinile birocratice de raportare către stat. Respectiva ordonanță a fost ulterior retrasă, după vreo 3 luni de aplicare. Comentariul domnului Capsali era: „Avem cel mai tembel guvern din ultimii ani. Cer guvern de tehnocrați avizați și de societatea civilă. Nu mai putem suporta încă 4 ani de mare obediență a micului Boc. Ajunge!”.

Mai există printre candidați și o a 4-a persoană care a pretins că ar fi avut legătură cu revoluția: domnul Mihai Răzvan Ungureanu, care conduce lista Forței Civice (linc). În 26 decembrie 1989 domnul Ungureanu a publicat în presa ieșeană articolul „Blugii ne erau plini de sînge”, în care pretindea că ar fi fost prezent la Cluj în momentul în care s-a tras în manifestanți, unii căzînd la cîțiva metri de el. Consider însă articolul respectiv o simplă născocire, din motivele pe care deja le-am explicat (linc). Ulterior acelui articol, domnul Ungureanu nu a mai vorbit nimic despre o participare personală la revoluția din 1989. La interpelarea care i-a fost adresată (linc) pe acest subiect cînd era prim-ministru nu a mai apucat să răspundă deoarece guvernul său a fost înlăturat de la putere.

Mai citeşte:
Mihai Răzvan Ungureanu despre revoluţie: “Blugii ne erau plini de sînge”. Reportaj sau fonfleu?
Senatorul Valer Marian, interpelare pentru primministrul Mihai Răzvan Ungureanu
Ilie Verdeț în 22 decembrie 1989 (video)
Demisia lui Dăscălescu. 22 decembrie 1989 (video)
Comentarii ale celor care au iscălit petiţia împotriva OUG 58/2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.