Alegeri europarlamentare. Rezultate la secţia 211 Timişoara

Am fost preşedinte de secţie de votare şi la actualele alegeri europarlamentare, tot la secţia 211 unde fusesem preşedinte în 2012 la referendum şi la alegeri parlamentare. Remarc prezenţa scăzută la vot, lipsa unei forţe politice care să poată pretinde că reprezintă voinţa naţiunii (voturi împărţite la multe forţe politice, toate fiind departe de majoritate) şi rezultatul bun obţinut de independentul Mircea Diaconu. Iată rezultatele de la această secţie:

Număr de alegători pe liste permanente = 1137

Prezenţi la vot = 202 (17,76%), din care 1 a votat cu urna mobilă (cererile pentru urnă mobilă au fost refuzate dacă n-au fost depuse de sîmbătă) şi alţi 9 pe liste suplimentare (membri biroului electoral şi persoane din alte localităţi)

Cei prezenţi la vot au votat astfel:

PSD+UNPR+PC 36 voturi (17,82%)

PMP 29 voturi (14,36%)

PNL 27 voturi (13,37%)

PDL 24 voturi (11,88%)

Mircea Diaconu 22 voturi (10,89%)

UDMR 14 voturi (6,93%)

Forţa Civică 9 voturi (4,45%)

PNŢCD 8 voturi (3,96%)

Alianţa Naţională a Agricultorilor 4 voturi (1,98%)

Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul România Mare, Iulian Capsali şi Peter Costea – cîte 3 voturi (1,49%)

Partidul Noua Republică şi Paul Purea – cîte 2 voturi (0.99%)

Partidul Verde şi Partidul Ecologist – cîte 1 vot (0,49 %)

N-au primit nici un vot: Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Alternativa Socialistă, Corina Ungureanu, Constantin Filip, Dănuţ Liga, Valentin Dăeanu.

Voturi nule 11 (5,45%)

Dacă comparăm însă numărul voturilor obţinute nu cu numărul celor prezenţi la vot ci cu numărul alegătorilor de pe listele permanente (1137), observăm că cea mai mare forţă politică, alianţa PSD+UNPR+PC, nu are încrederea decît a 3,17% din alegători. E un indiciu despre ruptura existentă între clasa politică şi populaţie, cel puţin în Timişoara.

Actualizare: Pomenesc un incident care s-a petrecut la alegeri. S-a prezentat să voteze o femeie cu carte de identitate provizorie, pe care scria domiciliul Timişoara, dar fără vreo adresă, era trecută precizarea „lipsă locuinţă”. Femeia spunea că nu are contract legal de închiriere pentru locuinţa unde stă, şi de aia e precizarea respectivă pe actul de identitate. Nu apărea în listele permanente ale secţiei. Instrucţiunile spuneau că persoanele din Timişoara nu pot vota decît la secţia de care aparţin, cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare. Numai persoane din alte localităţi aveau voie să voteze la altă secţie decît cea de care aparţin. Am dat telefon la biroul electoral judeţean să întreb ce să fac în acest caz, mi s-a dat acolo un alt număr de telefon unde să sun, dar pînă să sun la al doilea număr femeia respectivă plecase.

Actualizare 2: La ultimele 4 alegeri am fost preşedinte la mereu aceeaşi secţie de vot din Timişoara – 211. Pot face astfel o comparaţie a prezenţei la vot de-a lungul vremii. Locale, iunie 2012 – 435 prezenţi la vot. Referendum, iulie 2012 – 325 votanţi. Parlamentare, decembrie 2012 – 314 votanţi. Europarlamentare, mai 2014 – 202 votanţi. Numărul alegătorilor secţiei respective de pe listele permanente a evoluat de la 1171 în iunie 2012 la 1137 acum.

Mai citeşte:
Europarlamentare. Teodor Mărieș a părăsit Forța Civică în favoarea ecologiștilor
Alegeri (locale), secţia 211 Timişoara
Rezultate referendum secţia 211 Timişoara
Rezultate alegeri parlamentare, secţia 211 Timişoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.