O proorocire a mea din 2009 pe cale de a se îndeplini

„Milioane de români vor avea de achitat (în plus) la polițele RCA cu 25%, în timp ce asigurarea locuinței s-ar putea scumpi cu pînă la 100%”, sîntem informați într-un articol de pe saitul asigurari.ro (linc).

Se confirmă astfel o tendință despre care am scris în repetate rînduri: atunci cînd statul impune prin legislație anumite obligativități, prețurile acestora au o tendință de creștere impetuoasă, mult peste rata inflației.

În 2009, în articolul „Scumpiri de pînă la 40% la asigurările obligatorii auto” (linc), scriam:

În curînd, prin grija politicienilor noştri, o nouă asigurare obligatorie îi va lovi pe români – cea pentru locuinţe. La început va fi la un preţ mic, dar odată implementat sistemul şi acceptat de către populaţie principiul obligativităţii acestei asigurări, costul va creşte. A avea o locuinţă proprietate personală nu va mai fi la îndemîna oricui, după cum nici a avea un autoturism personal.

Acum auzim că se plănuiesc scumpiri de pînă la 100% la asigurările de locuințe. Bănuiesc că e o exagerare, saitul asigurari.ro e mînă în mînă cu firmele de asigurări și anunțarea scumpirii de 100% mi se pare doar o strategie de marketing. Cînd în final scumpirea reală va fi doar de 50%, toată lumea va fi fericită. Politicienii și birocrații de la Autoritatea de Supraveghere Financiară se vor putea lăuda: hapsînii de la firmele de asigurări ne-au cerut scumpire de 100%, dar noi am luptat vitejește pentru interesul public și am izbutit să reducem scumpirea la 50%. Deci: firme de asigurări fericite că-și sporesc încasările cu 50%, politicieni și birocrați fericiți că au cu ce să se laude și cetățeni fericiți că au scăpat cu numai 50% scumpire, cînd inițial se anunțase 100%.

Las’ că se va ajunge și la scumpire de 100%, dar nu dintr-o dată, ci treptat, ca să nu se revolte lumea. De fapt, gradul de suportabilitate al populației e singurul care pune frînă tendințelor de scumpire. Se zice că dacă arunci o broască într-o oală cu apă fierbinte, ea imediat va sări de acolo. Dar dacă pui broasca într-un vas de apă rece și apoi încălzești apa treptat pînă la fierbere, broasca va muri fără să poată ieși din oală.

Faptul că se discută acum de scumpirea asigurării este semnul că prea mulți români au adoptat o atitudine de oaie și s-au conformat legii despre asigurarea obligatorie a locuințelor. Nemernicii care respectă legea fac rău tuturor concetățenilor lor, și trist este că nici nu-și dau seama de asta, în sinea lor se consideră cetățeni model. Datorită lor au prins curaj cercurile de interese din domeniu să treacă la următoarea etapă a planului lor de mărire a profiturilor.

Punctul meu de vedere rămîne cel afirmat în trecut: legea despre asigurarea obligatorie a locuinței trebuie anulată. Nu îmbunătățită, ci anulată complet. Trebuie să cerem asta politicienilor. Cînd e vorba de asigurările obligatorii auto (care și ele au prețurile în continuă creștere) încă mai există o justificare pentru acestea: acea asigurare nu privește pagubele pe care un șofer le provoacă propriei sale mașini, ci sînt ocrotite terțe persoane nevinovate care sînt supuse primejdiei generate de șofer (practic, e o taxă pentru riscul pe care îl provoci altora). În cazul locuințelor, proprietarii sînt singurii păgubiți dacă locuința e distrusă printr-un dezastru natural, nu există terțe persoane nevinovate.

Mai citeşte:
O porcărie care mai poate fi oprită: asigurarea obligatorie a locuinţelor începînd cu jumătatea lui 2009
Cursurile speciale de calificare şi asigurările obligatorii – mod prin care Statul Maximal limitează concurenţa
Cînd industria asigurărilor e în colaps, în România se impun noi asigurări obligatorii
Uniunea Europeană ustură la buzunar: ne aşteaptă o nouă scumpire a asigurării auto obligatorii
Scumpiri de pînă la 40% la asigurările auto obligatorii
Statul maximal ustură la buzunar: Se scumpesc asigurările obligatorii de locuinţe

Un gând despre „O proorocire a mea din 2009 pe cale de a se îndeplini

  1. Tariful Politelor RCA vor creste mai ales pentru cei care au daune! Mai mult, exista diferente de pret (in unele cazuri destul de amri) intre diferiti asiguratori.
    Pentru cei care se incadreaza, pot alege asgurarea casco .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.