Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu

PostelnicuCadavre1De pe saitul dosarelerevolutiei.ro, realizat pe baza scanărilor făcute de asociația 21 Decembrie din București din dosarul procesului revoluției de la Timișoara, prezint un nou document: declarația dată în 17 martie 1990 de fostul ministru de interne ceaușist, Tudor Postelnicu, cu privire la incinerarea cadavrelor unor revoluționari timișoreni. În declarație se afirmă că despre problemă au fost informați generalul Iulian Vlad, șeful securității, și colonelul Filip Teodorescu, unul dintre bucureștenii trimiși la Timișoara în timpul revoluției.

La procesul revoluției din Timișoara („procesul celor 25”) declarația lui Postelnicu a fost prezentată în copie, semnată pentru conformitate cu originalul de procurorul Romeo Bălan. Originalul acestei declarații se află probabil în dosarul unui alt proces al revoluției – poate la dosarul procesului Bobu-Postelnicu-Dincă-Mănescu sau la dosarul procesului lui Iulian Vlad.

Redau mai jos documentul:

COPIE      17.III.1990

DECLARAȚIE

Subsemnatul Postelnicu Tudor, fiul lui Constantin și Elena, născut la 17.XI.1931 în comuna Provița de Sus, județul Prahova, fost ministru de interne, declar următoarele:

În ziua de 18 sau 19 decembrie 1989 am discutat la telefon cu fostul general Nuță Constantin, care se afla la Timișoara, în legătură cu transportarea unor cadavre la București. Precizez că primisem sarcină în acest sens de la Elena Ceaușescu.

Cu aceeași ocazie am vorbit și cu generalul Macri Emil, care mi-a spus că a luat legătura cu generalul Nuță Constantin și are cunoștiință despre modul cum trebuie să se procedeze cu cadavrele de la Timișoara. Totodată, generalul Macri Emil mi-a spus că a discutat această problemă și cu generalul Vlad Iulian.

Chiar dacă nu mi-ar fi raportat generalul Macri Emil despre faptul că l-a informat pe generalul Vlad Iulian, despre problema cadavrelor, afirm cu toată răspunderea că ar fi fost imposibil ca șeful D.S.S. [Departamentul Securității Statului] să nu fie informat, deoarece „nu se mișca nimic fără știrea sa”.

Obligația de a informa pe șeful D.S.S., respectiv pe generalul colonel Vlad, o avea și șeful securității din Timișoara, care trebuia să-i comunice toate evenimentele și măsurile luate în zona sa de competență.

Menționez că, la propunerea lui Bobu Emil, urma ca persoanele deja moarte, urma să fie declarate ca fugite peste graniță. Despre această inițiativă am aflat în timpul procesului.

PostelnicuCadavre2

Mai precizez că col. Teodorescu, de la D.S.S. a fost trimis la Timișoara cu sarcini precise de la general col. Vlad Iulian, și anume, de a găsi cele mai sîngeroase idei de reprimare a demonstranților. Cred că era omul potrivit pentru această sarcină, avînd în vedere activitatea sa anterioară. [Filip Teodorescu e acum președintele asociației rezerviștilor din SRI, care editează revista „Vitralii”, la care m-am mai referit pe acest blog (linc). Mai apare și la televizor uneori pentru a explica prostimii ce s-a întîmplat în decembrie 1989]

Arăt că în toată perioada evenimentelor de la Timișoara, generalul col. Vlad Iulian a fost permanent informat despre mersul evenimentelor și totodată a dat dispozițiile necesare pentru a se lua măsuri în consecință, inclusiv pentru acțiunile trupelor de securitate.

Am citit declarația și constat că aceasta corespunde celor afirmate de mine fără nici o presiune.

PROCUROR MILITAR         MARTOR
ss/indescifrabil                       ss/indescifrabil

Pentru conformitate
Procuror militar șef adj.
cpt [semnătură Romeo Bălan]

Mai citește:
Stenograma şedinţei C.P.Ex. din 17 decembrie 1989
Recursul extraordinar în cazul Postelnicu-Bobu-Dincă-Mănescu. Ion Dincă: “Pentru viaţa a 2000 – 3000 de demonstranţi nu trebuie pusă în pericol societatea socialistă”
Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
Declaraţie de torţionar: “Arăt că am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii
– Alte documente din „procesul celor 25”, la pagina Revoluția din Timișoara (documente)
Filip Teodorescu: „Un risc asumat”
“Misterul” celor 40 de cadavre
Dezinformarea Paulian Păsărin, din nou la modă în blogosferă
Biserica mucenicilor arşi de la Timişoara, sfinţită la Popeşti-Leordeni
Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct, despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (1)
Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct, despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (2)
Victor Stănculescu reia minciuna cu misterul celor 40 de cadavre (video)
Procuror militar general (r) Romeo Balan: Identificarea victimelor incinerate ale revoluţiei timişorene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.