Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Grigore Cartianu – apărătorul pomanagiilor august 28, 2014


Ziaristul Grigore Cartianu, cunoscut pentru energicele sale luări de poziţii împotriva drepturilor revoluţionarilor, pe care-i numea „pomanagii fără ruşine” (linc) care „şi-au jecmănit compatrioţii ca ultimii borfaşi” (linc) datorită faptului că au beneficiat de nişte drepturi din partea statului (astăzi suspendate pentru majoritatea), ia din nou atitudine civică. Pe pagina sa de facebook domnul Cartianu a pus în 23 august următoarea postare (linc):

Sute de foști angajați ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea sunt supuși unei batjocuri îngrozitoare. Ei nu și-au primit nici până acum cei 50.000-80.000 de lei care li se cuveneau ca salarii restante și compensatorii. În evidența ANAF ei figurează însă că ar fi încasat aceste sume, motiv pentru care mulţi si-au pierdut dreptul la ajutoare sociale sau burse de studii pentru copii.
Codul fiscal – absolut imbecil! – prevede că orice venit care a fost sau urmează să fie plătit să se impoziteze şi să fie raportat la fisc. La plecarea din companie, în actele muncitorilor au fost trecute sumele ce urmează a fi încasate, de aceea au apărut ca venituri realizate în 2013. Salariile compensatorii ale foştilor angajaţi au intrat la masa credală şi nu pot fi fi plătite înainte de privatizarea societăţii de stat.
Așadar, să tragem concluziile unui tablou halucinant:
1. oamenii nu și-au primit nici salariul pe ultimele trei-patru luni lucrate, nici salariile compensatorii promise;
2. și-au pierdut dreptul la ajutoare sociale și bursele pentru copii, întrucât la Fisc promisiunile de plată (ale statului) sunt înregistrate drept venituri realizate;
3. legea insolvenței nu permite plata salariilor compensatorii înainte de privatizarea companiei;
4. privatizarea este o cacealma eternă, fiind abordată de Guvernul Ponta cu o șmecherie criminală.
Ultima promisiune de privatizare a fost pentru data de 6 iunie. Acum suntem pe 23 august. Și nu s-a întâmplat nimic. Doar minciuni, batjocură și umilință din partea unui prim-ministru care acum vine și le cere voturile foștilor angajați de la Oltchim, promițându-le bunăstare și fericire!

Angajaţilor Oltchim li se cuvin acei bani conform legii, respectiv a contractului colectiv de muncă pe care l-au avut. Cît au lucrat la fabrică au primit salarii. Nu sînt convins că şi-au meritat salariile, dacă fabrica lor a ajuns la faliment. Ca răsplată pentru că şi-au dus fabrica la faliment, vor primi între 50000 şi 80000 lei de persoană din partea statului, salarii compensatorii adică bani nemunciţi, plătiţi la desfacerea contractului de muncă suplimentar faţă de salariile pe perioada efectiv lucrată. N-au primit încă banii, dar îi vor primi cînd se vor vinde din activele fabricii (şi Oltchimul are active serioase), creanţele de tip salarial avînd prioritate la lichidarea unei firme.

Situaţia angajaţilor Oltchim seamănă cu situaţia revoluţionarilor din 1989. Exceptînd faptul că revoluţionarii au dărîmat un regim dictatorial în loc să falimenteze o fabrică, e vorba tot de nişte drepturi cuvenite conform legii, dar care pot fi numite „bani nemunciţi”. Diferă doar atitudinea domnului Cartianu. În loc să-i numească pe angajaţii Oltchim „pomanagii fără ruşine” care „îşi jecmănesc compatrioţii” prin pretenţiile lor de bani nemunciţi de la stat, domnia sa deplînge „batjocura îngrozitoare” la care guvernul Ponta îi supune pe aceştia fiindcă nu le dă banii imediat.

Statul român îi răsplăteşte pe cei vrednici, de aceea va da bani muncitorilor care şi-au falimentat fabrica.

Mai citeşte:
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Nuanţare la Cartianu: “Cazuri speciale legate de traseul Ceauşeştilor spre Tîrgoviştea morţii” să rămînă cu certificat de revoluţionar
Samoşchin: “Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989
Grigore Cartianu e supărat
Viorel Marineasa: “Teroriştii printre noi. Adevărul despre ucigaşii Revoluţiei” de Grigore Cartianu (recenzie)
Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul “Adevărul”
Roşeţ de la Caransebeş, martorul care confirmă invazia turiştilor sovietici din 1989
Ion Ioniţă, redactor şef adjunct la “Adevărul”, combate teoriile redactorului şef Grigore Cartianu: “În ziua de azi este mai profitabil să distrugi psihic un popor”
Mircea Dinescu cere demiterea lui Grigore Cartianu
Fanii lui Pacepa trec sub tăcere declaraţiile acestuia legate de presupusa invazie de agenţi sovietici în decembrie 1989
Mihai Răzvan Ungureanu: “înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru pun şi în faţa noastră, a elevilor utecişti, sarcini deosebite”
Grigore Cartianu – mitoman sau criminal? Propriile sale mărturisiri despre revoluţie
– Despre campania ziarului “Adevărul” legată de revoluţia din 1989 (în perioada cînd Cartianu era redactor şef) vezi o serie de articole la pagina “Analize despre revoluţia din 1989″

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.