A murit Ştefan Andrei, ministrul de externe a lui Ceauşescu

Ştefan Andrei, ministrul de externe a lui Ceauşescu, şi unul dintre cei care a aprobat, în şedinţa C.P.Ex. din 17 decembrie 1989, reprimarea cu foc a revoluţiei din Timişoara, a murit duminică 31 august, la vîrsta de 83 de ani.

Întreaga presă românească, inclusiv ziarul timişorean „Renaşterea Bănăţeană” (linc) afirmă: „Pentru că a făcut parte dintre demnitarii regimului comunist, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990; a stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni”, ca și cînd arestarea a fost pentru funcția deținută, nu pentru aprobarea reprimării cu sînge a revoluției. Nici măcar în presa timișoreană nu se mai pomenește de reprimarea cu sînge a revoluției din Timișoara.

Prezentarea arestării lui Ştefan Andrei şi a celorlalţi membri C.P.Ex. ca fiind datorată strict calităţii de demnitar în regimul comunist este parte din propaganda comunistă care pretindea că procesul membrilor C.P.Ex. a avut caracter politic, propagandă care avea şi scopul justificării hotărîrii lui Ion Iliescu de a-i graţia pe inculpaţii din acel proces.

Ca aproape toţi înalţii demnitari ceauşişti, exceptînd o scurtă perioadă imediat după revoluţie, Ştefan Andrei a beneficiat de o presă favorabilă. Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, fost membru PNL, acum membru în Colegiul Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române, sugera acum 4 ani să i se confere lui Ştefan Andrei titlul de cetăţean de onoare al unor oraşe din Oltenia (linc): „Ştefan Andrei urmăreşte, de la distanţă, şirul lung de oameni care devin (pe merit sau pe cumetrie) cetăţeni de onoare ai diferitelor oraşe de prin Oltenia – multe dintre ele ajutate masiv de fostul ministru Ştefan Andrei. Eu doar am spus-o; poate că altora le va veni vreo idee”. Nu cunosc dacă această sugestie a „anticomunistului” Cioroianu a fost transpusă în practică.

Domnul Cioroianu, ca urmare a funcţiei pe care o deţine în cadrul Institutului Revoluţiei Române, imposibil să nu cunoască faptul că Ştefan Andrei e printre cei care au aprobat reprimarea revoluţiei din Timişoara. Probabil, ca mai toată mass-media actuală, consideră asta un lucru mărunt.

Avea Ştefan Andrei şi ceilalţi membri C.P.Ex. posibilitatea să se opună cererii lui Ceauşescu de reprimare a revoluţiei? Experienţa altor ţări comuniste est-europene din 1989 ne spune că da. În R.D. Germană a existat un Egon Krenz care s-a opus lui Erich Honecker, în Bulgaria a existat un Petăr Mladenov care s-a opus lui Todor Jivcov. Astfel, în ţările respective s-a evitat vărsarea de sînge. Dar nici Egon Krenz, nici Petăr Mladenov, nu sînt propuşi ca cetăţeni de onoare în ţările lor şi nu li se „recunosc cu obiectivitate meritele” de către persoane care se pretind anticomuniste.

Se vorbește că Ștefan Andrei ar fi fost un bun profesionist. Dar toți, inclusiv ceaușiștii de azi, spun că România era izolată pe plan internațional în 1989. Păi dacă România era izolată internațional, înseamnă că ministrul de externe Ștefan Andrei nu și-a făcut treaba! Unde-i atunci profesionalismul său? (desigur, există o contradicție între ceaușiștii de azi, care vorbesc despre complotul internațional împotriva României în urma căruia ar fi fost răsturnat regimul Ceauşescu, și ceaușiștii de dinainte de 1989, care vorbeau doar de imensul respect de care Ceaușescu se bucură în întreaga lume)

Mai citeşte:

O diferenţiere necesară: comunişti şi criminali comunişti
Paul Niculescu Mizil – opozant al clanului Ceauşescu?
A murit Emil Bobu, fost membru al Biroului Permanent al C.P.Ex.
A murit ziarista Maria Petraşcu, autoarea unui film despre revoluţia din Braşov
A murit Adrian Călin, rănit în revoluţie
A murit Cristian Paţurcă
A murit Nicolae Bădilescu
A murit Mihai Chiţac
A murit Valentin Ciucă, unul din cadavragiii revoluţiei din Timişoara
A murit Traian Vrăneanţu
A murit colonel (r) Marin Teodorescu
A murit Mihail Lupoi
A murit George Marinescu, crainic TVR în 1989
A murit Mile Cărpenişan, jurnalist de război timişorean
Ada Milea: Ceauşescu n-a murit

Un gând despre „A murit Ştefan Andrei, ministrul de externe a lui Ceauşescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.