Procuror Romeo Bălan: Teroriștii din Timișoara, după 22 decembrie 1989 (12). Splaiul Peneş Curcanul (cazul Paraschiv Dominic)

recviem-fur-dominic-posterContinui serialul cu investigațiile parchetului militar despre teroriștii din Timișoara cu prezentarea victimei Dominic Paraschiv de la întreprinderea Azur. E vorba de fragmente din cartea “Victimele revoluției. Timișoara 1989″ scrisă de procurorul pensionar general (r) Romeo Bălan și apărută în 2011 la editura Memorialul Revoluției din Timișoara.

Regizorul austriac Robert Dornhelm, originar din Timișoara, a făcut în 1990 un film despre moartea prietenului său Dominic Paraschiv. Vedeți o recenzie la acest film (linc), și încă o recenzie în limba engleză, apărută în „New York Times” (linc).

Vezi și fragmentele anterioare despre teroriștii din Timișoara, prezentate pe acest blog:
Piaţa Operei
Bulevardul Republicii
Piaţa Libertăţii
Strada Oituz
Zona Take Ionescu
Bulevardul Revoluţiei
Calea Aradului
Poligrafia
Calea Lipovei
Zona Dorobanţi
Piața Traian

Tot din cartea procurorului Bălan, mai citește Identificarea victimelor incinerate.

SPLAIUL PENEŞ CURCANUL

Începând cu 22 decembrie 1989 un detaşament de 18 militari în termen de la U.M. 01115 Timişoara sub comanda locotenentului major Negrea Constantin a fost trimis la Întreprinderea „Azur” Timişoara pentru a asigura paza. Sub comanda ofiţerului s-a aflat şi plutonierul Varga Odon din aceeaşi unitate. Militarii au luat legătura cu inginerul Paraschiv Gheorghe Dominic, şeful gărzilor patriotice din întreprindere, care le-a reproşat că s-au prezentat la întreprindere neînarmaţi. În cursul serii un grup de militari sub comanda subofiţerului şi însoţiţi de inginerul Paraschiv s-a deplasat la sediul unităţii militare de unde au ridicat armament şi muniţie pentru toţi militarii. Profitând de lipsa de atenţie a militarilor inginerul Paraschiv a luat şi el un pistol mitralieră şi muniţie.

Ajunşi la sediul întreprinderii, inginerul Paraschiv le-a cerut militarilor să asigure paza înarmată şi a secţiei de pe Splaiul Peneş Curcanul. Comandantul detaşamentului a refuzat dar a aprobat transportul acestuia cu autocamionul militar la acea secţie. Ulterior, mai mulţi angajaţi de la Secţia a II-a au anunţat conducerea întreprinderii şi pe militarii din pază despre faptul că inginerul Paraschiv are un comportament ciudat şi că a început să deschidă focul, chiar trăgând după unii colegi. Anunţat, comandantul U.M. 01115 Timişoara, maior Blidaru Gheorghe, a ordonat subofiţerului să se deplaseze la secţia respectivă şi să recupereze armamentul şi muniţia. Plutonierul Varga Odon însoţit de 2 militari în termen înarmaţi şi de conducerea întreprinderii a executat ordinul dar nu l-au găsit iniţial pe inginer în incinta secţiei.

L-au căutat până în dimineaţa zilei de 24.12.1989, când dintr-un birou situat la etajul I s-a deschis focul spre militari. Inginerul Paraschiv a fost somat să se predea şi să arunce arma dar nu s-a conformat. Plutonierul a pătruns în acel birou şi zărindu-l brusc pe inginer cu arma aţintită spre el a deschis focul.

Inginerul Paraschiv Gheorghe Dominic a fost împuşcat în abdomen şi transportat de urgenţă la spital. Cu tot efortul medicilor în 27.12.1989 a decedat urmare leziunilor prin împuşcare. În raportul medico-legal nr.1084/A din 30.12.1989 se precizează că moartea violentă s-a datorat plăgii împuşcate abdominale.

Victima a fost examinată în spital de medici psihiatri care au stabilit că se afla într-o depresie nervoasă, o psihoză acută determinată de evenimentele la care participase.

Aceasta explică comportamentul ciudat şi anormal al victimei care fără niciun motiv a deschis focul împotriva colegilor şi a militarilor care veniseră să recupereze armamentul.

Prin ordonanţa nr.197/P/1991 din 05.02.1993 a Procuraturii Militare Timişoara s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a plutonierului Varga Odon pentru săvârşirea infracţiunii de omor, apreciindu-se că subofiţerul s-a aflat în legitimă apărare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.