Manipularea FSN-istă din perioada imediat următoare revoluţiei

diploma22_27decÎn decembrie 2011 am publicat articolul „Eliminarea Timişoarei din istoria revoluţiei române” (linc) în care explicam una din tendinţele care s-au observat imediat după răsturnarea lui Ceauşescu, în mass media de la Bucureşti: trecerea sub tăcere a evenimentelor de la Timişoara şi prezentarea ca „revoluţie” doar a ceea ce s-a întîmplat la Bucureşti, după apariţia lui Ion Iliescu la TV. Sigur, n-a fost o trecere sub tăcere totală, căci nici nu se putea face aşa ceva. Evenimentele erau prea proaspete. Însă ideea că revoluţia a început abia după ce Ion Iliescu a acţionat (adică după ce Ceauşescu fugise din CC) era insidios răspîndită de televiziunea şi radioul public, aflate sub control FSN, cît şi de majoritatea ziarelor.

În martie 1990, în punctul 13 din Proclamaţia de la Timişoara (linc), se face observaţia: “Cu excepţia ziarului România Liberă, în presa, radioul şi televiziunea din Bucureşti evenimentele comentate ca revoluţionare sînt numai cele din 21-22 decembrie”. De fapt, chiar şi evenimentele din 21 decembrie 1989 de la Bucureşti erau minimalizate, fiindcă FSN-ul se înfiinţase abia în 22 decembrie.

În cazul Timişoarei exista un motiv suplimentar pentru FSN să facă uitat rolul acesteia în revoluţie (chestie deloc simplă şi neizbutită pe deplin, în ciuda eforturilor stăruitoare întreprinse; în ultimii ani, cu acelaşi scop s-a lansat şi varianta că revoluţia ar fi început la Iaşi – linc): prezenţa în conducerea FSN a unor persoane (generalii Stănculescu, Chiţac, Guşă) care fuseseră implicaţi direct în reprimarea de la Timişoara.

Prezint acum un document suplimentar care arată eforturile FSN de a minimaliza evenimentele de la Timişoara: este vorba de o „diplomă de onoare”, cu semnătura Ion Iliescu, dată domnului Viorel Ronghilescu, un revoluţionar din Bucureşti. Dar asemenea diplome au fost împărţite cu sutele în perioada imediat următoare revoluţiei. Perioada precizată în diplomă pentru zdrobirea tiraniei dictatorului este 22-27 decembrie 1989. Cu alte cuvinte, abia în 22 decembrie 1989 a început „zdrobirea tiraniei dictatorului”, ce a fost înainte de 22 decembrie (adică înainte ca Ion Iliescu să acţioneze) sînt chestii mărunte, fără importanţă.

Redau modelul acestor diplome:

22 DECEMBRIE 1989
ROMÂNIA

DIPLOMĂ DE ONOARE

Se acordă …….. [loc pentru completarea numelui] care în perioada 22-27 decembrie 1989, cu riscul sacrificiului vieţii, a luat parte nemijlocită la zdrobirea tiraniei dictatorului şi ocuparea bastioanelor lui de bază.

România liberă felicită şi mulţumeşte pentru sacrificiile aduse.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
ION ILIESCU

Pentru istoria revoluţiei din 1989 semnificaţia documentului este de confirmare suplimentară a faptului că Ion Iliescu nu a avut nici o legătură cu evenimentele anterioare zilei de 22 decembrie 1989, deci nici cu evenimentele de la Timişoara. De aici eforturile propagandistice ale FSN de a minimaliza aceste evenimente.

Mai citeşte:
Eliminarea Timişoarei din istoria revoluţiei române
Un lucru nelămurit încă la Bucureşti: Protestele de la Timişoara fac sau nu parte din revoluţia din 1989?
Propunere legislativă: Iaşiul, oraş iniţiator al revoluţiei române. Un articol al meu din 2004 despre această problemă
SSPR consideră începutul revoluţiei ca fiind la Iaşi, în 14 decembrie 1989. Grevistul foamei Ioan Savu protestează
Proclamaţia de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
Un moment istoric aproape uitat: greva din decembrie 1990 de la Timişoara, în care se cerea adevărul despre revoluţie

3 gânduri despre „Manipularea FSN-istă din perioada imediat următoare revoluţiei

  1. de asta st tu tapus constantin revolutia a plecat mult inainte respectiv FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , VEZI TU TE GASESC sa terminat in 22 decembrie 1989 , uite ca nu ne potrivim 1974 se constituie FRONTUL DEMOCRAT ROMAN in 1990 se iregistreaza in carte de onoare a muzeului uniri alba iulia in luna febroarie ce zici tu . cel cu diploma sa o pastreze . ca de facut stie el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.