Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei) septembrie 12, 2014

Filed under: politica românească — mariusmioc @ 8:01 am
Tags: , ,

Actualizare 12 septembrie 2014: Explicare mai amănunțită a prevederilor proiectului de lege pentru personal navigant.

Polițiștii cu studii superioare vor avea din nou lefurile mai mari cu 25%, a declarat în 4 septembrie purtătorul de cuvînt al ministerului afacerilor interne (linc), explicînd o măsură promovată de ministrul Gabriel Oprea.

În același timp, este pregătit un proiect de lege pentru completarea Legii 223/2007 (linc), conform căruia se vor reintroduce pensiile de serviciu pentru personalul aeronautic civil. E vorba de piloții civili dar și de stiuardese și alți lucrători în aeronautica civilă. Pensia de serviciu ar urma să fie de 80% din media veniturilor totale brute din ultimele 12 luni înainte de depunerea cererii de pensionare la o vechime de 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil și o vîrstă de minim 50 de ani. Pentru unele categorii de personal navigant vechimea necesară e 25 de ani și vîrsta 52 ani. Pot primi pensii speciale și cei cu vechime ca personal navigant civil între 10 și 20 ani, dar cu micșorarea procentajului (la 10 ani vechime pensia e doar 60% din media veniturilor brute din ultimul an), iar celor cu vechime în branșă de peste 20 ani li se mărește procentajul. La atingerea vîrstei de pensionare, se calculează pensia după legea generală conform contribuției la fondul de pensii cît și pensia de serviciu, iar apoi pensionarul fost lucrător în aeronautica civilă alege pensia cea mai avantajoasă.

Drepturile plănuite pentru piloţii civili stîrnesc indignare printre piloţii militari, care se simt umiliţi şi vor şi ei. A se vedea articolul Regimul Ponta sfidează din nou armata! Piloții civili la pachet cu tot cu stewardese au drept de pensii de serviciu precum militarii NATO, în timp ce piloții militari la pachet cu parașutiștii militari și cercetașii prin parașutare rămîn cu pensii civile contributive precum tractoriștii și croitoresele! (linc) apărut pe un sait al cadrelor militare.

Este de semnalat că la ora actuală majoritatea piloților români, dar și a stiuardeselor sau altui personal navigant civil, sînt angajați la companii aeronautice străine, acestea dominînd inclusiv piața zborurilor din România. Nici contribuția la pensie pentru piloții români uneori nu e plătită în România ci în țările firmelor angajatoare, de unde personalul navigant ar urma să primească și pensie. Dar, în lipsa unei prevederi a legii, chiar și perioada lucrată pentru companii aeronautice străine se poate lua în calcul pentru atingerea condițiilor de obținere a pensiei de serviciu. Așadar, statul român va plăti din bugetul propriu pensii substanțiale inclusiv unor persoane care au lucrat o mare parte a carierei pentru firme străine și care e posibil să primească pensie și din străinătate.

Remarc faptul că guvernul Ponta consideră necesar să răsplătească, cu bani de la buget, pe cei care au binemeritat de la patrie: piloții civili, stiuardesele, polițiștii. Anterior, același guvern Ponta a creat instituția indemnizației (linc), prin care diplomații pensionari cu minim 15 ani vechime în diplomație primesc cîte 3571 lei/lună adaus la pensie.

În ceea ce privește revoluționarii din 1989 cărora li s-a anulat indemnizația începînd cu 2012, indemnizațiile respective rămîn anulate. O măsură firească ținînd seama de nevoia de a face economii la buget. Domnul Ponta știe că poporul român dorește să vadă oameni politici care manifestă responsabilitate din punct de vedere al cheltuirii banilor publici. Iar acum că se apropie campania electorală, chiar e nevoie de imaginea de om politic responsabil.

Mai citește:
Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.