Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți

Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, unul din beneficiarii indemnizației de merit

Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, alt beneficiar al indemnizației de merit

Andrei_PLESU

Andrei Pleșu, colaborator al ziarului „Adevărul”, unul din cei care va primi pomană 2700 lei/lună de la guvern

Luni 22 septembrie guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență pentru mărirea valorii indemnizațiilor de merit care se acordă unor personalități din domeniile științei, sportului și culturii, anunță hotnews.ro (linc). Valoarea lunară a acestei indemnizații va fi de 2700 lei, iar de ea vor profita 1650 de persoane. Indemnizațiile de merit au fost stabilite prin legea 118/2002, dar din 2010 valoarea lor nu a mai crescut conform inflației.

Deasemeni se prevede mărirea indemnizației acordată artiștilor interpreți. Aceasta era pînă acum între 198 și 339 lei/lună, în funcție de tipul de atestat pe care artiștii respectivi îl aveau, iar în viitor respectivele indemnizații se vor mări cu 25,99% (inflația din 2008 pînă în 2014). Indemnizațiile artiștilor interpreți, venituri suplimentare față de cele din drepturi de autor, salarii sau pensii, se acordă fără a se ține seama de valoarea respectivului artist, care oricum este o apreciere subiectivă, ci de existența atestatului de artist liber profesionist (sînt 3 categorii de atestate).

Măsura guvernului Ponta (care coincide cu apropierea alegerilor) se adaugă altor măsuri asemănătoare aprobate de același guvern, cum ar fi „instituția indemnizației” pentru diplomații pensionari (linc) și proiectul de lege de reintroducere a pensiilor de serviciu pentru personalul din aviația civilă (linc).

În urmă cu cîțiva ani, printr-o campanie de presă bine orchestrată, în societatea românească era răspîndită indignarea față de indemnizațiile acordate prin lege pentru posesorii certificatelor de revoluționari din 1989. Între timp, pentru trei sferturi dintre aceștia (luptătorii „remarcați prin fapte deosebite”), indemnizațiile au fost anulate, iar pentru cei care încă primesc aceste indemnizații (răniți, reținuți, urmași de eroi martiri cu excepția copiilor de eroi martiri care au depășit 26 de ani), valoarea lor a fost înghețată la nivelul anului 2010. Sînt de înțeles aceste măsuri de economie în condițiile în care e nevoie de păstrarea unui echilibru în finanțele statului. Mă întreb însă unde sînt acum, cînd guvernul înființează indemnizații noi sau mărește indemnizațiile existente pentru alte tagme (revoluționarii fiind exceptați de la aceste măsuri), toți „formatorii de opinie” grijulii față de bugetul statului, care îi numeau pe revoluționari „pomanagii fără rușine”, „escroci de cea mai joasă speță”, „profitori” pentru că beneficiau de niște drepturi conferite prin lege? Cînd o să vedem în presă și la televiziuni calificative de „pomanagii”, „escroci”, „profitori” aplicate unor persoane precum Andrei Pleșu, Liviu Ioan Stoiciu, Radu Beligan sau, ca să ne referim și la alte legi care prevăd indemnizații de la stat (cum ar fi legea sportului), Nadia Comăneci ori Ivan Patzaichin?

Mai citește:
Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari
Politicieni, facem licitaţie! Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste la mai multe persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
Revoluţionarul – arhetip al profitorului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.