Procuror Romeo Bălan: Teroriștii din Timișoara, după 22 decembrie 1989 (14). Calea Girocului

cartiMemorial_0001Continui serialul cu investigațiile parchetului militar despre teroriștii din Timișoara cu prezentarea întîmplărilor din zona Căii Girocului. E vorba de fragmente din cartea “Victimele revoluției. Timișoara 1989″ scrisă de procurorul pensionar general (r) Romeo Bălan și apărută în 2011 la editura Memorialul Revoluției din Timișoara.

Vezi și fragmentele anterioare despre teroriștii din Timișoara, prezentate pe acest blog:

Piaţa Operei
Bulevardul Republicii
Piaţa Libertăţii
Strada Oituz
Zona Take Ionescu
Bulevardul Revoluţiei
Calea Aradului
Poligrafia
Calea Lipovei
Zona Dorobanţi
Piața Traian
Splaiul Peneș Curcanul (cazul Paraschiv Dominic)
Gara de Est

Tot din cartea procurorului Bălan, mai citește Identificarea victimelor incinerate.

CALEA GIROCULUI

În jurnalul de luptă al U.M. 01039 Timişoara s-a consemnat că militarii din această unitate au asigurat paza Centralei telefonice din Calea Girocului, începând cu 22 decembrie 1989:

„Tot din Ordinul comandantului U.M. 01024 Timişoara, s-a asigurat şi paza centralei telefonice din Calea Girocului cu un număr de 14 militari în termen, condus de lt.maj. Scutariu Ioan, înlocuit ulterior de lt.maj. Meiu Gheorghe.”[201]

Militarii acestei unităţi au asigurat paza în exteriorul clădirii. Nu au fost evenimente până în seara zilei de 24 decembrie. În jurul orelor 19,30 soldatul Mihai Gigi, aflat în post de pază la colţul din spate, pe latura de sud a clădirii a fost împuşcat mortal de la distanţă.

Comandantul dispozitivului de pază, lt.maj. Scutariu Ioan a declarat:

„Până în seara zilei de 24.12.1989 nu au existat probleme în îndeplinirea misiunii, însă în seara respectivă în jurul orelor 19,30 şi în timp ce mai mulţi erau în faţa P.T.T.R. am auzit somaţia Stai că trag de la soldatul Mihai Gigi, aflat la colţul din spate al P.T.T.R. Toţi militarii ne-am deplasat în grabă spre el şi până să ajungem la el am auzit cum a tras câteva rafale cu arma din dotare spre imobilele din spatele sediului P.T.T.R. Personal am încercat să identific de la colţul clădirii eventuale obiective suspecte şi-am simţit un şuierat trecând pe lângă faţă, ce cred că era un glonţ. Imediat am auzit un zgomot surd în apropiere şi l-am văzut pe soldat Mihai Gigi cum a căzut la pământ executând mecanic rafale de pistol mitralieră în faţă până la cădere. M-am apropiat de el în timp ce militarii executau foc de acoperire şi totodată răspuns spre toate obiectivele din spatele clădirii şi atunci am observat că soldatul Mihai Gigi a fost împuşcat în frunte prin cască, în cap şi că starea lui era gravă….

Ca militar de carieră apreciez că militarul a putut fi împuşcat de un bun trăgător, ce a tras în perimetrul dintre gardul Liceului de chimie şi căminul de alimentare a P.T.T.R., situat în spatele ei.”[202]

În acelaşi sens a declarat şi lt.maj. Meiu Gheorghe:

„Am constatat că fusese împuşcat din faţă şi de sus în jos după dispunerea orificiilor de intrare a glonţului şi că glonţul i-a perforat casca.”[203]

Militarul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din apropiere, unde s-a încercat operarea sa dar la scurt timp, la orele 20,15 a decedat.

Din raportul medico-legal nr.1061/A din 24.12.1989 rezultă că soldatul Mihai Gigi a prezentat o plagă împuşcată frontală cu explozie intracraniană. S-a concluzionat că moartea s-a datorat plăgii împuşcate cranio-cerebrale şi că împuşcarea s-a efectuat cu armă cu glonţ fin faţă.[204]

Angajaţii centralei telefonice nu au putut da niciun fel de relaţii cu privire la cele întâmplate deoarece se aflau în interior. Au precizat totuşi că victima era un fumător înrăit şi că astfel a putut fi o ţintă pe timp de noapte.

Directorul Liceului de chimie a relatat că în incinta şcolii nu au fost în acea perioadă militari sau civili înarmaţi, pentru că ei au făcut de pază.[205]

Este cert însă că militarul a fost împuşcat din imobilele situate în spatele Oficiului P.T.T.R.

În ziua anterioară, respectiv în 23 decembrie 1989 au mai fost răniţi prin împuşcare pe Calea Girocului. În dimineaţa acelei zile a fost împuşcat Vasiloni Nicolae în timp ce încerca să ajute militarii, care executau o misiune. Victima Vasiloni Nicolae a declarat:

„În dimineaţa zilei de 23 decembrie pe la orele 9,00 am plecat cu maşina de pe strada Elevului spre oraş. Am văzut un cunoscut vis-a-vis de poştă şi am oprit. Întrucât aveam aparat de radio la maşină şi era pornit, locotenentul care răspundea de obiectivul poştă din Calea Girocului m-a rugat să dau mai tare să audă şi el ştirile de la Bucureşti.

La un moment dat, am văzut că locotenentul care îmi ceruse să dau drumul la radio a început să tragă în direcţia străzii Lidia, de acolo pe bulevard venea o maşină, era singura pe stradă. Ofiţerul din faţa poştei a afirmat cu voce tare că acea maşină nu a oprit la barajul de la Lidia cu Calea Girocului, acesta a deschis focul în direcţia maşinii care venea spre noi. Atunci eu i-am cerut ofiţerului să-mi dea un soldat să blochez maşina ieşindu-i în faţă, pentru că maşina a virat dreapta, a intrat pe strada Elevului. Ofiţerul mi-a dat un militar înarmat, acesta a urcat în maşină cu mine şi am pornit mai tare în faţă cu intenţia de a vira pe strada Naturii. Nu am apucat să virez dreapta că din barajul din stradă de la intersecţia Calea Girocului cu strada Naturii s-a deschis foc asupra maşinii mele…

Afirm cu certitudine că am fost împuşcat dinspre Calea Girocului după ce m-am dat jos din maşină şi m-am băgat sub maşină pentru că poziţia mea a fost cu picioarele înspre Calea Girocului şi faţa spre pădurice.”[206]

Victima a fost considerată suspectă şi de aceea militarii aflaţi în baraj au deschis focul. Vasiloni Nicolae a fost rănit superficial la piciorul stâng.

Un alt rănit a fost maiorul de miliţie Popa Ioan care a fost agresat şi împuşcat în 23 decembrie, la prânz, în faţa Poştei din Calea Girocului. În ziua respectivă se răspândise zvonul că maiorul de miliţie Popa este unul dintre teroriştii care trăgeau în zonă. Întâmplător sau nu, în jurul orelor 13,00, ofiţerul a fost debarcat dintr-un autovehicul ARO al armatei pe Calea Girocului. În aceste împrejurări ofiţerul de miliţie a fost atacat de civilii şi militarii din zonă, fiind lovit şi împuşcat cu o puşcă de vânătoare. S-a refugiat într-un apartament şi de acolo a fost reţinut de militarii care efectuau paza la Oficiul poştal din cartier. De acolo a fost predat la garnizoană. Interesant este că ofiţerul se prezentase încă din 22 decembrie la garnizoană şi de acolo a fost transportat la U.M. 01121 Timişoara de pe Calea Girocului, unde iniţial a fost tratat corespunzător iar apoi ca suspect. Popa Ioan a declarat că militarii de la unitatea unde fusese ţinut l-au debarcat cu forţa pe Calea Girocului, în timp ce militarii, care l-au transportat, susţin că ofiţerul a dorit să coboare în acel loc. Cert este că fostul ofiţer de miliţie a fost lăsat în faţa mulţimii furioase.

Popa Ioan a declarat:

„Am fost dus din nou la garnizoana Timişoara unde mi s-a dat cămaşa şi haina. Din buzunar am constata că îmi lipsesc actele, salariul în sumă de 7000 lei şi cheile de la apartament. La garnizoană am discutat cu col. Zeca, care mi-a reproşat că eu sunt vinovat de faptul că am plecat din unitate, puteam sta acolo şi totul era bine. Eu am replicat la aceasta că nu de bună voie am plecat, ci am fost luat şi urcat în maşină, dar nu am primit răspuns.”[207]

În noaptea de 23/24 decembrie 1989, Savu Petru, alături de alţi civili, i-a ajutat pe militarii care au percheziţionat casa unui ofiţer de securitate de pe strada Iris nr. 5, şi de unde existau informaţii că s-ar fi tras. În timp ce ieşea din garajul locuinţei Savu Petru a fost împuşcat în braţul stâng. A prezentat o plagă împuşcată transfixiantă la nivelul cotului stâng, fără leziuni osoase, ce a necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale, conform raportului medico-legal nr. 93 din 19.01.1990.

Victima nu a putut da relaţii cu privire la cei care l-au împuşcat însă în zonă au acţionat mai mulţi militari pe baza informaţiilor că din acel imobil se execută foc.

[201] Dosar nr.308/P/2000, vol.VIII, filele 2, 3

[202] Ibidem, fila 6

[203] Ibidem, fila 7

[204] Ibidem, fila 8

[205] Ibidem, fila 17

[206] Dosar nr.97/P/1990 al S.P.M., vol.VI, filele 105-107

[207] Ibidem, filele 74-77

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.