Complotist la 17 ani. Din aberaţiile campaniei electorale

Jules Verne scrisese o carte – „Căpitan la 15 ani” – în care povestea despre un adolescent care, la o vîrstă fragedă, este capabil să conducă o corabie – sarcină pe care îndeobşte doar persoane mature, cu experienţă, sînt capabile să o ducă la bun sfîrşit. Galeria adolescenţilor precoci din istoria omenirii se îmbogăţeşte acum cu figura lui Victor Ponta – actual primministru şi candidat la preşedinţie, care avea 17 ani în decembrie 1989.

Pe saitul comisarul.ro a apărut în 14 octombrie un articol-întrebare: Ce legătură a avut Ponta cu generalul Kostyal, fost coleg de celulă cu SOV, condamnat pentru spionaj in favoarea Uniunii Sovietice? (linc). În articol este citat un alt articol (linc), din 2012 din ziarul „Curentul” (cunoscut pentru orientarea PDL-istă), în care se spune că în decembrie 1989 Victor Ponta a participat, alături de generalul Kostyal, la arestarea fraţilor Nicolae Andruţă şi Ilie Ceauşescu (amîndoi generali în 1989).

Pe baza legăturilor generalului Kostyal cu un pretins complot anticeauşist de inspiraţie sovietică se fac apoi speculaţii cu privire la „dezastrul de imagine” care l-ar reprezenta respectivele dezvăluiri.

Pentru dreapta ceauşistă, masiv prezentă în PDL, o eventuală participare la arestarea, în decembrie 1989, a generalilor Nicolae Andruţă Ceauşescu, şef al şcolii militare de securitate de la Băneasa, şi Ilie Ceauşescu, adjunct al ministrului apărării naţionale, este un lucru condamnabil, un „dezastru de imagine” pentru făptuitori. Toţi cei care au deranjat în 1989 familia Ceauşescu trebuie înfieraţi. Probabil pentru domnii ziarişti de la „Curentul” şi epigonii lor, după decembrie 1989 fraţii dictatorului ar fi trebuit să rămînă nestingheriţi în gradul lor de general şi în funcţiile avute, iar îndepărtarea lor a fost un grav abuz. Nicolae Andruţă Ceauşescu a fost direct implicat în reprimarea revoluţiei, atît prin poruncile date militarilor de la unitatea pe care o comanda de a trage în demonstranţi, cît şi prin faptul că personal a deschis focul asupra manifestanţilor bucureşteni din 21 decembrie 1989. A fost condamnat la 15 ani închisoare (linc), beneficiind apoi de reducere a pedepsei pe motive medicale.

Din punctul meu de vedere, dacă Ponta chiar i-ar fi arestat pe fraţii Ceauşeşti în decembrie 1989, aş zice că a făcut şi el o treabă bună la viaţa lui. Dar cel mai probabil totul e născocire, ca multe alte „dezvăluiri” care au apărut despre revoluţie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.