Adrian Sanda: Din 1 ianuarie se vor acorda din nou indemnizaţii pentru revoluţionari, dar numai după o selecţie dură

Secretarul de stat la SSRMLÎRC Adrian Sanda a spus la Reşiţa, într-o declaraţie consemnată de Agerpres (linc), că din 1 ianuarie 2015 se vor acorda din nou indemnizaţii pentru revoluţionari, dar numai după o selecţie dură.

Sînt deja 3 ani de cînd indemnizaţiile luptătorilor în revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite nu s-au mai plătit. Legea 341/2004 care prevedea aceste indemnizaţii nu a fost abrogată, dar prin acte normative succesive s-a stabilit că vremelnic aceste indemnizaţii nu se plătesc. Legea 283/2011 a oprit plata indemnizaţiilor de revoluţionar în anul 2012, efect prelungit în 2013 prin OUG 84/2012 şi în 2014 prin OG 29/2013. Toate aceste legi de oprire a indemnizaţiilor aveau ca răstimp de aplicare cîte 1 an. În lipsa unui alt act normativ, din 1 ianuarie 2015 plata indemnizaţiilor ar urma să fie automat reluată. Declaraţia lui Adrian Sanda s-ar putea traduce şi „guvernul nu intenţionează să dea o nouă lege sau ordonanţă prin care să amîne plata indemnizaţiilor de revoluţionar”. În lipsa unei legi noi, din 1 ianuarie 2015 automat intră în vigoare legea 341/2004, care n-a fost niciodată abrogată, ci doar anumite prevederi ale sale au fost suspendate.

De menţionat că în aceşti 3 ani în care nu s-au plătit indemnizaţii pentru luptătorii remarcaţi în revoluţie s-au plătit totuşi indemnizaţii restante conform OUG 53/2010. Adică: Legea 341/2004 prevede că dreptul la indemnizaţie se naşte din momentul depunerii dosarului pentru preschimbarea certificatului la SSPR, dar eliberarea certificatelor preschimbate s-a făcut cu mare întîrziere. Abia după venirea în fruntea SSPR a lui Adrian Viorel Nicolaescu (cel despre care Teodor Mărieş remarca că a făcut într-un an cît n-au făcut alţii în 5 – linc), prin 2009-2010 au început să se elibereze cu duiumul certificate de revoluţionar. Ca urmare, statul s-a văzut pus brusc în faţa unor mari obligaţii de plată. Dacă cineva şi-a depus dosarul în 2005 şi a primit certificatul în 2010, a avut dreptul să ceară şi indemnizaţia restantă pentru perioada 2005-2010. Urmare a acestei situaţii, guvernul Boc a emis OUG 53/2010 care eşalonează plata indemnizaţiilor restante. Eşalonarea a fost pe anii 2012-2014, exact perioada în care, prin alte legi, s-a oprit plata indemnizaţiilor curente. Adică, şi în această perioadă au fost prevăzuţi în bugetul statului bani pentru plata indemnizaţiilor de revoluţionar, dar era vorba în principal de indemnizaţiile restante, nu de cele curente.

Acum că statul a isprăvit plata indemnizaţiilor restante, reluarea plăţii indemnizaţiilor curente se poate face probabil fără eforturi bugetare suplimentare.

Măsura anunţată de secretarul de stat Sanda vine după ce guvernul din care face parte a înfiinţat indemnizaţii pentru diplomaţii pensionari (linc) (3571 lei/lună), a mărit indemnizaţiile de merit (linc) conform legii 118/2002 pentru oameni de cultură la 2700 lei/lună, a mărit deasemeni indemnizaţiile pentru artiştii interpreţi, a anunţat creşterea cu 25% a lefurilor poliţiştilor cu studii superioare (linc) şi a anunţat intenţia de reintroducere a pensiilor de serviciu (adică mărirea pensiilor) pentru personalul aeronautic civil (linc).

În ceea ce priveşte „selecţia dură” a celor care ar merita aceste certificate de revoluţionar, este o lozincă pe care am auzit-o încă de pe vremea cînd se pregătea apariţia legii 341/2004. În 2003 se făceau declaraţii de presă că vor rămîne doar 7000 de revoluţionari cu certificat (linc). La început se părea că ideea de selecţie e luată în serios, dar după 8 prorogări ale termenelor de completare a dosarelor (linc), hotărîte de politicieni în ciuda unor proteste şi atenţionări ale unor asociaţii de revoluţionari că aceste prorogări favorizează impostura (linc), şi mai ales după ce factori de decizie în problema certificatelor au ajuns Adrian Viorel Nicolaescu şi Raymond Luca (un Bebe Ivanovici liberal, cum l-am numit – linc), duritatea selecţiei la atribuirea certificatelor s-a moleşit. Monitorul oficial 467 bis din 7 iulie 2010 atestă existenţa a 21243 de persoane cu certificate de revoluţionar (linc), numărul a suferit poate unele modificări în urma perioadei de contestaţii. Cînd s-au dat legile prin care s-a oprit plata indemnizaţiilor de revoluţionar, din nou au apărut declaraţii ale politicienilor cu privire la nevoia de a se face „curăţenie” în domeniu, de a se anula certificatele dobîndite nelegal. Însuşi primministrul Victor Ponta s-a referit la problema impostorilor strecuraţi printre revoluţionari, subliniind că nu este de acord să dea pentru ei bani de la buget (linc).

Victor Ponta e de multă vreme primministru, dar rezultate concrete în anularea certificatelor de revoluţionar nelegale nu am prea văzut. La un moment dat SSPR începuse o serie de acţiuni în justiţie (linc) cu acest scop, care însă n-au avut efect, fiind anulate în mare parte de instanţe (linc). SSRMLÎRC nu a publicat nici un fel de date concrete cu privire la rezultatul mult-trîmbiţatei, de ani de zile, acţiuni de eliminare a revoluţionarilor impostori.

Rămîne de văzut în ce măsură, în astea 3 luni care au rămas pînă la 1 ianuarie, guvernul va izbuti să facă acea „selecţie dură” despre care se vorbeşte de 10 ani. Mai rămîne de văzut şi dacă anunţul secretarului de stat Adrian Sanda va fi pus în practică, sau a fost făcut doar în contextul actualei campanii electorale în care este implicat şeful dînsului.

Mai citeşte:
Scrisoare deschisă către domnul prim-ministru Victor Ponta
Miting al revoluționarilor la București (video). Actualizare: Declarații Victor Ponta: “Bani pentru impostori nu o să dăm niciodată. Banii pentru cei care au fost cu adevărat revoluţionari … îi avem alocaţi şi îi vom plăti” (video)
– Un Bebe Ivanovici liberal: Raymond Luca (partea întîi şi partea a 2-a)
Asociaţiile revoluţionare din Timişoara protestează împotriva prorogării termenelor legii 341
Teodor Mărieş: Dictatura Iliescu din SSPR a picat. Aici a fost un perpetuu focar penal. 90% din angajaţii acestei instituţii trebuie să plece. Trebuie să plece din rîndurile revoluţionarilor cel puţin 5000
Efectul Adrian Viorel Nicolaescu + Raymond Luca asupra preschimbării certificatelor
Mărieş: Munca lui Raymond Luca şi Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în 5 ani
Victor Ponta şi Emil Boc cer tăierea indemnizaţiilor de revoluţionar
Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți

11 gânduri despre „Adrian Sanda: Din 1 ianuarie se vor acorda din nou indemnizaţii pentru revoluţionari, dar numai după o selecţie dură

 1. scrieti mai sus ca au fost ispravite platile restantelor ,insa eu nu stiu ca a treia plata sa fie efectuata …ori pe cine intreb evita sa imi raspunda…deci cand s-a efectuat a treia plata din OUG 53/2010

   • nu am auzit sa fi primit nimeni nimic momentan…promisiuni au fost destule…acum suntem curiosi daca o sa se si tina de cuvant si daca o sa fie facute platile restante pana la sfarsitul anului…asteptam…oricum multumesc

 2. Domnul Sanda!
  se pare că prin anumite mijloace v-aţi cocoţat ca păduchele în fruntea REVOLUŢIONARILOR! Nu am auzit de ce fel de merite deosebite vă împăunaţi şi vă faceţi a vă împăuna! Eu cred că sunteţi un neavenit, un nenorocit de psd-ist care nu ai respect nici faţă de românii din diaspora nici măcar faţă de revoluţionari. Impostorii de teapa ta au intrat în rândul Revoluţionarilor prin uşa din DOS(şi la propriu şi la figurat) prin facilităţi de tip COSTIN. Numai în Bucueşti s-au fabricat peste 3500 de revoluţionari care nu au nici un merit decât cel că au achiesat la grupul infracţional iniţiat de COSTIN.

  Multă minte trebuie că mai ai, când spui că indemnizaţiile pentru luptătoii remarcaţi, ar trebui acordate numai oraşelor martir! Te consideri un privilegiat că ai face parte dintr-un oraş martir? Câte oraşe martir ştii tu că sunt? Aceste oraşe au luat puterea în toată ţara în seara de 22 DECEMBRIE 1989? Vrei a diviza ţara? Eşti cumva plătit de cineva să creezi diversiune în rândul revoluţionarilor? Dacă mai ctesc un singur rând otrăvit de incultua ta, voi iniţia un proces pena împotriva ta personal, pentru defăimarea revoluţionarilor şi a memoriei eroilor martiri. Crede-mă că m pricep! TU nu poţi iniţia nimic în numele Revoluţionarior. pentru că nu noi te-am ales să ne coordonezi. EŞTI doar un nenorocit de psd-st din categoria celor care nu au respect pentru cetăţenii acestei ţări. Îţi doresc la mulţi ani, âncă măcar trei cu cel din 2012.!

 3. Mai oameni buni ce tot aveti cu revolutionarii daca ia nu ia bani lasatii sa ia au dreptate.nu inteleg cum nimeni nu e revoltat cum au obtinut si obtin bani alte personaje precum rommii sau ma rog esentele de rom cum vor sa se denumeasca.si altii care din infractiuni sau alte afaceri obtin pensii cu brevet.asta nu deranjeaza?daca eu nu iau nimic de ce sa ma rascol eu ca ia altu? daca fac asta imi da cineva ceva?nu nu-mi da.atunci de ce sa ne rasculam unii impotriva celorlalti. asta vor politicienii sa ne imparta in tabere parca nu am fi o singura natiune.politicieni ne da m..a iar noi avem lamiia.deci toti primim la fel m..e cu lamiie.

 4. Doresc sa va fac cunoscut ca in decembrie 1989,,in perioada 22.12.1989-15.01.1990 impreuna cu inca 30 de galateni,am asigurat conducerea Inspectoratului judetean de militie.Eu am fost numit de presedintele FSN galati,
  dl.APOSTOL GURAU,ulterior de dl.PLATICA ILIE,cu aprobarea comandantului um 01030 Braila.In aceasta perioada am asigurat conducerea securitatii si militiei,in sensul ca tot armamentul si munitia au fost predate la um01314 Galati,unitatea unde ocupam functia de sef de stat major.CEI care au fost langa mine pot confirma in scris ca personal am dezarmat si retinut pe seful securitatii,col Dumitru vasile,INspectorul sef Col Lupu VIorel,seful militiei col.
  SECU,general maior PAncea Marin si sefii de serviciu din cadrul inspectoratului,in sensul ca au fost concentrati intr-o sala unde erau dezarmati si fara posibilitati de comunicare.Mentionez ca am respectat ordinul ministrului apararii general Spiroiu N.in sensul ca nici un cadru militar nu are voie sa intocmeasca dosar conform legii ptr. a primi certificat de revolutionar conform legii.Eu intreb daca conform legii pot intocmi dosar ptr. certificat de revolutionar.Mentionez ca personal l-am retinut pe primul secretar din acea vreme,si familia care se refugiase in padurea Adam si multe altele .Astept un raspuns de la d-voastra.Multumesc

 5. Am o prima si ultima dorinta:cei ce se vor luati ln. Considerare ln mod deosebit mai uitativa ln oglinda si daca va place ce vedeti lnseamna cacineva seamănă leitcucel mai nesimţit găozar născut pe plai romînesc basescu…

 6. Domnilor vă uitaţi în oglindă.Vă place ce vedeţi? Mă îndoiesc că vă plac şosetele murdare…există în rugăciunea tatăl nostru un pasaj:şi ne iartă nouă greşalele noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştrii ş’apoi să vă autojudecaţi…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.