Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai anticorupt din țară? noiembrie 1, 2014

Filed under: politica românească — mariusmioc @ 8:01 am
Tags: , ,

„Partidele care au 20 de condamnaţi într-un an trebuie dizolvate”, propune candidata la președinția României Monica Macovei (linc), accentuînd nevoia unor măsuri „mai ferme, mai radicale” pentru schimbarea clasei politice. Ideile doamnei Macovei nu sînt considerate destul de ferme de deputatul independent (fost PSD) Bogdan Diaconu, care încearcă acum să creeze un nou partid – România Unită. Dînsul a dat un comunicat de presă (linc) în care afirmă: „Am depus astăzi la Camera Deputaților o modificare a Legii partidelor politice care propune ca formațiunea politică în care un număr de 10 membri de partid, cu funcții în partid sau în aparatul de stat, se află în diferite faze de urmărire penală pentru fapte de corupție să fie considerată o rețea de corupție și să fie propusă spre dizolvare de către Ministerul Public, urmînd că Tribunalul București să decidă pe baza dovezilor dacă s-au îndeplinit prevederile legii si dacă ia decizia dizolvării”.

Adică – Monica Macovei cerea dizolvarea unui partid la 20 de condamnați penal, Bogdan Diaconu vrea reducerea numărului de corupți tolerați la numai 10 bucăți/partid. E limpede că Bogdan Diaconu e anticorupt mai mare decît Macovei, dar dacă apare alt politician care să propună desființarea unui partid politic la numai 5 corupți, ăla o să fie cel mai mare luptător cu corupția! Remarc și altă diferență: dacă Macovei socotește penalii numai după condamnare, deci după ce există o hotărîre judecătorească, Diaconu îi socotește de îndată ce există un dosar aflat în „diferite faze de urmărire penală”. Deci se pot deschide dosare penale, dacă se ajunge la numărul de 10 partidul e desființat, iar după cîțiva ani justiția poate constata că acuzațiile au fost neîntemeiate, dar partidul tot desființat rămîne!

Propunerile Monicăi Macovei și ale lui Bogdan Diaconu înseamnă de fapt a tăgădui dreptul alegătorilor de a stabili ei înșiși cînd un partid merită să dispară, refuzînd să-l mai voteze, și transferă dreptul de pedepsire a partidelor de la alegători la persoane numite – reprezentanți ai justiției. În varianta Diaconu e destul ca niște procurori să deschidă dosare pe numele a 10 membri ai unui partid și partidul e desființat. Se poate și un singur procuror care să deschidă 10 dosare sau un dosar cu 10 învinuiți. Apoi același procuror poate da rezoluții de scoatere de sub urmărire penală, că a cercetat mai bine cauza între timp, dar partidul nu mai există. Se pornește de la ideea vinovăției colective – un întreg partid, care poate avea sute de mii de membri, trebuie pedepsit pentru faptele a 10 sau 20 de membri ai săi. Dacă ținem seama că nici judecătorii sau procurorii nu sînt întotdeauna îngeri, abuzurile care se pot face cu asemenea legi sînt îngrijorătoare.

În fapt, există o țară – Turcia – în care justiția a desființat anumite partide politice. Partidul islamist a fost scos în afara legii de 2 ori (linc). De fiecare dată s-a reînființat sub alt nume și a ajuns pînă la urmă să guverneze țara. Scoaterea în afara legii a creat politicienilor islamiști turci o aură de martiri și i-a ajutat să cîștige voturi. Măsura s-a dovedit nu numai nedemocratică, ci și contraproductivă.

Un partid care are membri de vîrf implicați în fapte nelegale va pierde cu siguranță voturi. Dar ideea de a interzice oamenilor să voteze un asemenea partid este o încălcare a democrației. Populismul în lupta anticorupție riscă să compromită însăși această luptă.

Mai citește:
Interzicerea migraţiei politice, un lucru antidemocratic
Politicieni, facem licitaţie: Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste mai multor persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.